logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny podłogowe zlotnika

zlotnik 18 Cze 2006 15:04 11186 33
REKLAMA
  • Kolumny podłogowe zlotnika
    Głośniki

Wysokotonowy ARV104/04/8
    Średniotonowy ARP150/00/8
    Niskotonowy GDN32-300-4 SC

Obudowa

kolumna zbudowana z płyty wiórowej o grubości 22mm , płyty sklejane klejem wikolowym i wzmocnione wkrętami o długości 6cm wkręcane co 10cm na całość poszło około 200 wkrętów ;) komora basowa jeszcze uszczelniona silikonem, kolumna jest podzielona na dwie komory , basową ma 55litrów po odjęciu głośnika kabli zwrotnicy około 50litrów komora wygłuszona watoliną 3cm tylko na tylnej ścianie i druga komora na wysoki i średni wszytko połączone kablem z miedzi beztlenowej 2 X 1,50 mm kolumna strojona jest na 44hz br o średnicy wewnątrz 7.5cm przedłużone rurami pcv na grilu :D po przedłużeniu br mają długość 22cm

Wykończenie

wszystkie nierówności zaszpachlowane szpachlą do drewna i pużniej obklejone tapetą samoprzylepną czarną . kolumny stają na nie dużych plastikowych nużkach

Odsłuch

Moim założeniem były kolumny z szybkim basem i szczegółową górą i średnicą i plan wykonany w 100%:D bas jest bardzo szybki i twardy schodzi do 37hz możliwe że by zeszedł niżej ale juz ograniczenia pokoju nigdy jeszcze nie udało mi się uzyskać w pokoju mniej niż 37hz a miałem już różne kolumny i sobwoofery. Średnie i wysokie grają bardzo szczegółowo i wyrażnie jedynie średni jest trochę natarczywy ale jest to spowodowane złymi odcieciami zwrotnicy w planach wymiana na janbo narazie brak funduszy :)

Napęd

kolumny napędzam już kultowym pioneerem A717 MK2 moc wzmacniacza 2x100W 8R 2x 150W 4R w wzmacniaczu siedzą 2 trafa po 410W każdy 2 ogromne kondensatory po 22000uf każdy samo zasilanie waży 12kg:D 2 pary tranzystorów na kanał ,wzmacniacz trzyma GDN za morde jak trzeba :D

Kosztorys

2xGDN 32-300-4 sc 4x br 8cm 2x terminale z przesyłka 275zł kupione na www.stx.pl
    średnie i wysokie już miałem ale cena ich około 170zł z przesyłka
    deski, okleina, wkręty, kable, watolina, klej, pcv, sylikon około 200zł
    zwrotnice posiadam już od dawna jakaś stara JAMO :) wiec za darmo

całość około 650zł

Koniec

To praktycznie pierwsza moja poważna konstrakucja przedtym był tylko subwoofer i tuning zg 40 :) Planowałem budowa kolumn już od dawna jestem z nich bardzo zadowolony grają bardzo czysto i potężnie zdecydowałem się na wersje 4 ohmową GDN żeby więcej wydusić ze wzmacniacza :) kolumny nadają się idealnie do spokojnego słuchania jak i do masarzu pleców :D:D:D:D
    Załączniki:
    • Kolumny podłogowe zlotnika 8.jpg (92.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 5.jpg (88.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 10.jpg (130.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 9.jpg (34.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 7.jpg (84.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 6.jpg (88.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 4.jpg (26.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 3.jpg (37.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 2.jpg (98.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe zlotnika 1.jpg (82.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zlotnik
    Poziom 16  
    zlotnik napisał 239 postów o ocenie 3, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Koszęcin. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2739886
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam mi sie podoba nie mam nic do zarzucenia wykończenie staranne (osobiście bym zastosował inny kolor okleiny ale to rzecz gustu oczywiście) kolumny prezentują się naprawde potężnie zapewne i tak graja w końcu napędzasz je pożądnym wzmacniaczem, jakiej jest wielkości pokuj w którym ich używasz?
  • REKLAMA
  • #3 2739899
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    Bardzo dobra konstrukcja, chociaż lepiej wyglądały by z prostokątnym wylotem bass-reflex niż z dwoma okrągłymi bass-reflex.

Moja ocena 5.
  • REKLAMA
  • #4 2739937
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Stolarka bez zarzutu. Wybór głośników dobry.

Jak dla mnie brak czegoś co nadałoby cechy indywidualne, taka standardowa skrzynka...

Zwrotnicę powinieneś przynajmniej pomierzyć, może wystarczą jakieś korekty wartości elementów. Masz może jej schemat?
  • #5 2739957
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    KOlumny robione na taka jakby stara mode...Tzn.: serokie, wysokie a plytkie.

TEraz moda robienia z basowcem po boku i wysokimi i srednimi na przodzie...

ale to rzecz gustu...mnie akurat taki i takie podchodza...

Co do wykonania widac ze starannie. PIszesz ze wyszpachlowales i wyszlifowales dopiero okleiles. Czyli pelna robota nie na odwal sie... A to chwalić...
    Szkoda tylko ze caly efekt rozwaliles tymi srobami/wkretami metalicznego koloru daj czarne i bedize juz pelen efekt...

Ocena 5/6
  • #6 2740008
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    ladne wykonanie a wzmaciacz jest bardzo dobry ma mocne mozliwosci slyszalem podpietego lanzara max 12 pod niego to bylem w szoku
  • #7 2740099
    zlotnik
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    pokój 15m\2 :D mlody_elektronik co do konstrukcji z basem z boku straszliwie mi sie to nie podoba lubie oglądać jak głośnik niskotonowy pracuje i jedno z moich założeń było żeby wyglądały oldscholowo :D
    ponieważ jestem zakochany w sprzencie z przełomu lat 80\90
    Bym zapomniał o podziękowaniu ALTONOWI udzielił mi dużo rad i wskazówek jak równiesz dla Alpha1982 który pomagał w budowie kolumn :)
    a co do prostych skrzynek to piękno tkwi w prostocie :D:D
  • #9 2740300
    alph1982
    Poziom 13  
    Dzięki że o mnie nie zapomniałeś ;) . Kolumny oczywiście spoko, sam bym zbudował podobne. Przyczepie sie jedynie do tej okleiny (do czegoś musze ;) ) - jak już coś robisz "na poważnie" to lepiej użyć forniru :P. Wiem że z fornirem to większy kłopot a ta okleina to i tak wygląda nieźle. Już nie umiem sie doczekać czasu jak Twoi rodzice "zmyją się" na troche dłużej :D.
  • #10 2741458
    kamil-91
    Poziom 18  
    Witam. kolumny wedlug mnie wykonane starannie. Co do forniru i glosniku z boku to uwazam ze wygladalo by to na audiofilska konstrukcje, a autor chcial chyba zachowac styl altusow itp. Mi taki uklad i kolor okleiny sie podoba, maja taki lekki estradowy posmak. W koncu glosnik basowy to nie jakies liche 20 cm.
  • #11 2742368
    noggero
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ładnie, ładnie ale zeczywiscie jak robic cos to robic raz a poządnie tzn. Ten arv jest jasniejszy jakbys zrobil frezowanie dla niskiego i sredniego to moze bardziej wyglądałoby "stonowanie", moze jakiś łamacz fali by sie przydal? Zwrotnica to porażka (poczytaj o zwrotnicach robionych przy pomocy pomiarów), jak wydajesz 650zł a twoje kolumienki dzialają na 60% mozliwosci, to dozuc jeszcze te 100zl i niech dzialają na 100%. Oczywiscie jak niemasz kasy to mozesz je dopieszczac z czasem.

Reszta to kwestia gustu, niski z przodu jest ok okleina tez pasuje na takiej szafie. Ocena 3/6, zadna rewelacja, od tak dobze wykonczone glosniczki, większą uwage przykułeś do wykończenia a mniejszą do brzmienia, ale dzięki temu masz teraz pole do popisu i majsterkowania :D pozdrawiam
  • #12 2742499
    spigo3
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    co wy tak chwalicie?!!
    wizualnie to tragedia
    zmarnowałęś tylko czas
    trzeba było to najpierw zaprojektować a nie na odpierdziel... szkoda moich słow...
  • #13 2742618
    zlotnik
    Poziom 16  
    noggero grają na 60% ?? pisałem że tylko średnie są lekko natarczywe ale po co są eq ?? mam od 800hz do 6khz przyciszone o 3db i gra idelanie a przciesz pisałem ze jak będę miał kase to kupie nową zwrotnicę jak by co zapraszam na odsłuch :D:D
    spigo3 na odpierdziel ?? chciał bym zobaczyć twoją pierwszą konstrukcję :D:D:D
  • #14 2742969
    kamil-91
    Poziom 18  
    spigo3

śmiem twierdzic ze to kolejny nick tropera cz hubertasa
  • #15 2743139
    trailong
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    A czy one nie sa za niskie jak na podłogówki? Bo tak patrze na to zdjęcie przy parapecie i kaloryferze i wydaje mi sie że za niskie są... Bo wysokie powinny być na wysokości słuchacza a tak chyba? nie jest...

Po za tym konstrukcja niczego sobie ;)
  • #16 2743195
    darkone
    Poziom 23  
    Mam prawie takie same kolumienki jak ty tyle ze mialem ich projekt w glowie od roku dopoki nie nazbieralem pieniedzy, tyle ze ja mam zamiast ARP tonsila 20/40 ktory lepiej sprawdza sie w tej roli niz ARP :D tylko ciekawi mnie jedno, po co rozdzielales komory? przeciez ARP ma zamkniety kosz, dzieki temu moglbys uzyskac mniejszą obudowie na dodatek i zmniejszyc odleglosci pomiedzy glosnikami, jedno wlasnie mi sie nie podoba to te ogleglosci, masz nierowne odleglosci pomiedzy glosnikami i wg mnie za duża odleglosc pomiedzy BR a niskotonowym. co daje ocene 4+/6 za wykonanie i 5+/6 za dobranie glosnikow

noggero: czy uwazasz ze wybral zle glosniki? jesli tak to jestes w blędzie, 32-300 to najlepsza 30 za tą cene, nawet do 250zl nie kupisz lepszego (chyba ze do samochodu [30-300-4AP]) ARV tez jest swietnym glosnikiem za bardzo małą cene, jest o 20zl tanszy od Visatona SC 10 N tylko ARP trzeba dosc nisko ciąc bo pozniej jest "natarczywy"
  • #17 2743290
    zlotnik
    Poziom 16  
    wymiary kolumn: wysokość 94cm szerokość 38cm głębokość 32cm
    zgadza się ze ARP ma zamknięty kosz i nie trzeba go odgradzać ale chciałem żeby GDN siedział w 55L i tak kolumienki by były bardzo małe i już kompletnie nie były by podłogowe przez to ta dodatkowa komora żeby je trochę powiększyć. Jak siedzę to wysokotonowy jest prawie na wysokość ucha może 4cm niżej więc niema tak tragicznie :).Bardzo mnie zaskoczyło w kolumnach to że nie trzeba wcale używać podbicia basu żeby jego ilość była zadowalająca cały czas słucham ze włączonym directem i ilość basu jest imponująca zadowoli nawet największych amatorów niskich częstotliwości :D
    przedtem miałem 25 100 4 sc i bas był dopiero słyszalny przy 5 watach trzeba było trochę gałki odkręcić żeby było coś słychać teraz przy bardzo cichym słuchaniu około 1W bas jest już słyszalny i idealnie komponuje się z całą resztą (wysokimi średnimi)

Dziękuje wszytkim za pozytywne komentarze :)
  • REKLAMA
  • #18 2744444
    noggero
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Darktone: niewiem dlaczego mi robisz wykład cen głośników dostepnych na polskim rynku, przeciez ani slowem nie wspomnialem o nich (co do 30 za 250zl to bym sie klucil)

Zlotnik: Jak zrobisz zwrotke "z prawdziweego zdazenia" to sam przekonasz się ze twoje glosniki potrafią duzo więcej niz to co teraz slyszysz. Przyznam się szczeze ze jeszcze niezrobilem ani jednej konstrukcji bo caly czas dowiaduje się nowych zeczy i uwazam ze wiem za malo bo zrobienie skośnej ścianki na przeciw wysokotonowca to koszt zaden a jzu w jakims stopniu poprawia to bzmienie. Dlatego chcialbym cię zachęcic do postudiowania http://www.audiomania.info/articles.php?PHPSESSID=ee12c22e71dc1f9b8a36562f343247be
    a sam zobaczysz jaki potencjał dżemie w twoim zestawie. Poprosu wykożystaj max mozliwosci za min ceny. A tak na marginesie to bez BR bas jest jeszcze szybszy i broń cie Panie Boże zebys kupowal zwortnice gotową, wydasz niepotrzebnie pieniądze a efekt będzie nijaki. Uzupełnij swą wiedze w tym zakresie (budowanie zwortnic), to nic nie kosztuje, a efekt własnoręcznej konstrukcji napewno będzie lepszy od "gotowca". Wybór nalezy do ciebie, powodzenia
  • #19 2744631
    darkone
    Poziom 23  
    no widzisz... wiec jedyne co jest zle to zwrotnica a glosniki sa naprawde dobrze dobrane, ja bym sie nie klocil nie ma lepszej 30tki do 250zl... jesli myslisz o tonsilach to zapomnij :D te jego kolumny lepiej graja niz altusy 300... ;]
  • #20 2744757
    zlotnik
    Poziom 16  
    noggero na pewno masz rację że samemu wyjdzie taniej i lepiej jeszcze to przemyśle :) co do altusów 300 to akurat miałem okazje słuchać z yamahą A 720 no i grą podobnie do moich szybko i twardo ale altusy trochę dudnią przy 70hz ciężko powiedzieć co lepiej trzeba by słuchać w tym samym pomieszczeniu na tym samym wzmacniaczu na tych samych utworach :D ale szczerze wydaje mi się że na GDN 32 300 robi większą zadymę :D
  • #22 2748537
    Dj_Stone
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Siemasz zlotnik!! A nie próbowałeś symulować wariantu 37 Hz / 66 litrów?
    Z tej samej paki jakby zastosować inną przegrodę, to chyba można by było tak zestroić tego GDN-a? Nic do tych kolumn nie mam, skoro założeniem był krótki bas to rozumiem, ale w moim wariancie charakterystyka jest bardziej liniowa, można powiedzieć, że bardziej liniowej temu GDN-owi się nie da zasymulować :D Kolumny naprawdę potężnie wyglądają!! Ty masz dopiero do nich 100 W, a wszyscy wiemy jakie stx-y są pancerne :D Taka kolumna powinna przyjąć spokojnie grubo ponad 200 W!!
    Pozdroo!!
  • #23 2753257
    wojtasake
    Poziom 11  
    bardzo mi sie podobaja :D
  • #24 2753263
    luki233
    Poziom 18  
    Według mnie bardzo dobra konstrukcja, należy sie 5 ;)
  • #25 2753684
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 45
    w miare ok, ale:
    - odleglosci miedzy glosnikami makabrycznie duze. Trzeba bylo zrobic maksymalnie blisko siebie.
    - z uwagi na taka srednice glosnika niskotonowego lepszym wyborem byloby umieszczenie go z boku, albo chociaz sredniotonowe i wysokotonowe dac niesymetrycznie (mniejszy wplyw obudowy) i (co juz jest kwestia gustu) wyglad by sie poprawil
    - kolor okleiny mi sie nie podoba
    - zwrotnica do bani - razem z ta janbo, na ktora planujesz wymienic, ale i tak bez sprzetu pomiarowego nie zrobi sie czegos poprawnego (nawet z 2-way czesto sa duze problemy)
    - Nie wiem jaka jest wysokosc kolumny, ale tutaj nie wyglada mi to na metr (chyba ze nie doczytalem z opisu) - dobrze jesli ma co najmniej metr - po co stosowac dodatkowe podstawki, skoro konstrukcyjnie kolumna moze miec odpowiednia wysokosc
  • #26 2762855
    2mnemonic2
    Poziom 12  
    Witam mam bardzo podobna konstrukcję, tzn na takim samym stx i średniaku tesli, a wysokotonówki to tonsil gdwk 11/100/8, na zwrotnicy janbo J-3B, a napędzam to wszystko yamahą ax 570, ogólnie kolumny sprawują się bardzo dobrze, jednak jest malutki problem przy większych mocach, tonsil i tesla nie dają bardzo rady przy tak olbrzymim stx. Ale ogólnie konstrukcja jest bardzo ok.
  • #28 2854891
    Dj_Stone
    Poziom 12  
    Yo!!
    Na okleinę mam taki patent: na surową płytę nałożyć minimum 2 warstwy jakiegoś lakieru (jakikolwiek, ja np używałem Nitrolac'a). Najlepiej nałożyć pistoletem. Po wyschnięciu lakieru kleisz okleinę i jeśli jest wystarczająco gładka powierzchnia, to klej od okleiny tak się czepia lakieru, że trudno ręką oderwać!!
    Sprawdzone!!
    Mam też patent na niewidoczne łączenia okleiny na krawędziach, ale to już dłuższa historia... :)
    Pozdroo!!
  • #29 2855042
    tomal4321
    Poziom 16  
    Tylko że ja już obkleiłem swoja obudowę i pozostała mi lekko odklejająca się folia na kantach. Czy może dać jakiegoś kleju na te kanty czy coś takiego? Albo wszystkie kanty oblecieć kontownikiem aluminiowym ale to już chyba ostateczność i znowu koszty:( Może zdradzisz mi ten patent. PROSZĘ!!!
  • #30 2855121
    Dj_Stone
    Poziom 12  
    Hehe!!
    To nic specjalnego, ale efekty są zdumiewające :D
    Warunkiem jest dobrze przygotowana obudowa (krawędzie muszą być idealne: ostre i gładkie). Ty piszesz, że już okleiłeś... Domyślam się, że kleiłeś okleinę na surową płytę nawet niewypolerowaną papierem, dlatego Ci odchodzi :|
    Możesz lekko klejem posmarować, ale sam nie wiem jak to będzie wyglądać.
    Najlepiej by było zedrzeć okleinę, co nie powinno w twoim przypadku być trudne :D i wypolerować paczkę, nałożyć lakier i kleić nową folię :| wiem, że to koszty, ale coś za coś.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanych kolumn podłogowych z głośnikami wysokotonowymi ARV104/04/8, średniotonowymi ARP150/00/8 oraz niskotonowymi GDN32-300-4 SC. Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej 22 mm, klejona i wzmacniana wkrętami, podzielona na dwie komory – basową o pojemności około 50 litrów i drugą na wysokie i średnie tony. Kolumny mają bass-reflex strojony na 44 Hz z rurami PCV przedłużającymi otwory. Wykończenie to szpachlowanie i czarna tapeta samoprzylepna. Wysokość kolumn to 94 cm, szerokość 38 cm, głębokość 32 cm. Odsłuch oceniany jest pozytywnie, z dobrą dynamiką basu i szybkim brzmieniem, choć zwrotnica wymaga poprawy i pomiarów, by w pełni wykorzystać potencjał głośników. Wskazano, że odległości między głośnikami są duże, a konstrukcja ma klasyczny, "oldschoolowy" styl z głośnikiem niskotonowym na froncie, co jest kwestią gustu. Poruszono temat jakości okleiny i problemów z odklejaniem na krawędziach, rekomendując lakierowanie płyty przed oklejeniem oraz ewentualne zastosowanie aluminiowych kontowników. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań konstrukcyjnych, takich jak zmiana pojemności komory basowej i strojenia bass-reflex, a także wymiana zwrotnicy na lepszą, np. Janbo J-3B, z uwzględnieniem pomiarów akustycznych. Porównano głośniki GDN32-300-4 SC z altusami 300 i tonsilami, wskazując na ich dobre właściwości w tej klasie cenowej. Wzmacniacz o mocy 100 W jest wystarczający do napędzenia kolumn, które mogą przyjąć znacznie większą moc. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako solidna i estetyczna, choć z miejscem na optymalizację zwrotnicy i układu głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA