logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jednokanałowy wzmacniacz do gitary - prezentacja

jethrotull 21 Lip 2006 10:22 4660 26
REKLAMA
  • Jednokanałowy wzmacniacz do gitary - prezentacja
    Witam,

chciałbym przedstawić pierwszą konstrukcję lampową jaką popełniłem.
    Jest to 3W jednokanałowy wzmacniacz do gitary.
    Schemat na podstawie fendera champa z połowy lat 60-tych, czyli typowy preamp fender i końcówka se. Zastosowałem lampy el84 i 6n2p oraz transformatory ts40/26/676 i tg2,5-1-666. Prostownik sieciowy selenowy.
    Kondenstary filtrujące elwa ken 2x47u.
    Rezystory węglowe z odzysku lub kupione, anodowe 1W pozostałe 0.6W, kondensatory w torze sygnałowym na 250V lub więcej. Potencjometry telpod, współczesne.

Wprowadziłem własne modyfikacje polegające na możliwości odłączenia korektora (zysk wzmocnienia preampu ok 6dB) i możliwości odłączenia sprzężenia zwrotnego. Wzmacniacz posiada wyjście liniowe zrealizowane przy użyciu uzwojenia słuchawkowego transformatora głośnikowego.

Obudowa wykonana ze sklejki sosnowej suchotrwałej 12mm klejona na wikol i skręcana wkrętami do drewna (zostanie zabejcowana i polakierowana), chassis z obudowy od odtwarzacza vhs.

Brzmienie wzmacniacza jest bardzo dobre, wspaniała wrażliwość na artykulację, zero tzw. siary, dużo mięcha. Czyste barwy kończą się gdzieś przy położeniu potencjometru gain na 2/10, dalej mamy całą paletę tłustych bluesowych crunchów. Niestety, z uwagi na umiejscowienie w torze sygnałowym korektor nie jest powalająco skuteczny.

Udało mi się właściwie całkowicie opanować problem przyźwięku, który nękał mnie, a którego powodem był błąd w prowadzeniu masy (przy okazji dziękuję koledze Błażejowi za pomoc w zdiagnozowaniu problemu). Obecnie przydźwięk jest słyszalny tylko po odłączeniu korektora, kiedy to wzmocnienie preampu wydatnie wzrasta.

Poniżej zdjęcia sprzętu. Przeraszam za ich marna jakość, dorwałem sie do aparatu tylko na chwilę (sam nie jestem fanem cyfrowej fotografii). Pod wzmacniaczem złozona przeze mnie z półfabrykatów paczka 1x12 pochodząca z nieprodukowanego już pieca (chyba basowego) firmy tonsil. Paczka ta będzie bazą dla mojej kolejnej lampowej konstrukcji, do której gromadzenie części już sie rozpoczęło (życzcie mi powodzenia).
    http://www.jo.elk.pl/yggaz/HPIM1053.JPG
    http://www.jo.elk.pl/yggaz/HPIM1054.JPG
    http://www.jo.elk.pl/yggaz/HPIM1055.JPG
    pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Specjalizuje się w: inzynieria oprogramowania
    jethrotull napisał 901 postów o ocenie 20, pomógł 56 razy. Mieszka w mieście poznan. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2838881
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Ciekawa konstrukcja :) W szczególności ten "patent" na przodzie. Piwerszy raz coś takiego widzę, ale fajnie to wyszło :D Wykończ obudowę i bedzie lux :)
  • #3 2838883
    jethrotull
    Ocena: 20
    jaki "patent" masz na myśli? kawałek sklejki na przednim panelu? Jest tam bo koreańczycy którzy wyprodukowali odtwarzacz vhs czuli zabobonny lęk przed kątami prostymi. Blacha jest "fantazyjnie" przycięta (pewnie wg nich estetycznie) i musiałem czymś to zakryć.
  • #4 2838889
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Tak, tak o tek kawałek sklejki mi chodzi :) Oklejaj skrzynię, zakładaj maskownice i będzie headzik jak się patrzy :P
  • REKLAMA
  • #5 2838891
    jethrotull
    Myślisz że mam ją okleić? Myślałem o tym, ale stwierdziłem że raczej mi się ni e będzie chciało i tylko polakieruję. Zobaczymy jak będę wyglądał z czasem.
  • #6 2838901
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Bardzo ciekawa i dobrze wykonana konstrukcja, chociaż obudowa jest nie do końca wykończona.

Moja ocena 4.
  • #7 2839275
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Moge sie spytac coz to jest to duze po lewej od gniazda INPUT?
    Domyslam sie ze jest to wlacnzik sieciowy. Troche szpetny nie lepiej dac np. podswietlany?

jethrotull napisał:
    Myślisz że mam ją okleić? Myślałem o tym, ale stwierdziłem że raczej mi się ni e będzie chciało i tylko polakieruję. Zobaczymy jak będę wyglądał z czasem.

Ja bym okleil... skrzynka jest wykonana bardzo estetycznie, ale zabejcowac i polakierowac mozna ladna deche, a nie sklejke. Tymbardziej ze drewno na przodzie jest inne niz drewno scianek.

Proponuje zrobic tez cos z panelem przednim.
    Oczywiscie musze przyznac ze bardzo fajna konstrukcja, ale nie skonczona...
    Pozdrawiam
    łukasz
  • #8 2839287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2839313
    jethrotull
    Ale czym mam oklejać? Tweedu w jodełke nie moge nigdzie dostać, a skaj i dywanik mi się nie podobają, już wolę lakierowanie.
    Ewentualnie: jaką technologię tapicerską byście polecali? Wikol, butapren, zszywki, taśma dwustronnie klejąca?

Wielki pstryczek po lewej to przełącznik stand-by. Muszę powiedzieć że jego wygląd nie stanowi dla mnie problemu.
    Panel przedni chcę opisać kiedyś, ale nie jest to sprawa dla mnie priorytetowa.
    Konstrukcja nskończona pod względem elektronicznym, dlatego pozwoliłem sobie ją tu pokazać, mimo że wymaga wykonczenia estetycznego.
    Postaram się w najbliższym czasie nagrać próbki brzmienia.
    pozdrawiam.
  • #10 2839490
    spox317
    Poziom 15  
    Witam
    moze to na obicie: http://www.allegro.pl/item116750089_tweed_material_obiciowy_fender_.html z tym ze trochu drogo wychodzi.
    Widzialem tez paczke obita zamszem ladnie to wygladalo....
    a co do sposobu to ja polecam klej tapicerski ja takiego uzywalem i jest bdb. Choc dla pewnosci w miejscach niewidocznych czyli w srodku lapalem na zszywki.
    Pozdrawiam
    łukasz
  • #11 2839495
    jethrotull
    o żesz, 21zl za 0.1 mb.
    Chyba spasuje...
    wyszłoby mi drożej niz cała reszta wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #12 2840047
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Bradzo fajny wzmacniaczyk szczególnie, że to pierwsza konstrukcja. Oczywiście dałbym jakąś siatkę na przodzik. Oklejenie według mnie niekonieczne, ale siateczka jak najbardziej.
  • #13 2840137
    jethrotull
    Rozglądałem się już z czego bym mógł taką siateczkę wymontować ale póki co nie znalazłem. Myślałem żeby zamiast siateczki dać, jak w englu rotchie blackmore, 3 poziome rurki metalowe, z tym że fikuśna konstrukcja mechaniczna wzmacniacza (podyktowana kształtem blachy na chassis) wymusza wyciąganie wzmacniacza z kabiny przodem a nie, jak to zwykle ma miejsce, tyłem. Takie rurki więc utrudniłyby demontaż urządzenia. Musi być siateczka, którą da się po prostu zamontować na wkręty czy śruby.
  • #14 2840749
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    bez przesady. W Castoramie sprzedają blachy perforowane. Co prawda nie w każdej tną na wymiar. Można też skorzystać ze starego pochłaniacza kuchennego. Możliwości jest naprawdę dużo.
  • REKLAMA
  • #15 2841086
    kowal00071
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    spox317 napisał:
    Witam
    moze to na obicie: http://www.allegro.pl/item116750089_tweed_material_obiciowy_fender_.html z tym ze trochu drogo wychodzi.
    a co do sposobu to ja polecam klej tapicerski ja takiego uzywalem i jest bdb. Choc dla pewnosci w miejscach niewidocznych czyli w srodku lapalem na zszywki.
    Pozdrawiam
    łukasz

ktoś chyba oszalał 21zł za 0,1m
  • #16 2841147
    spox317
    Poziom 15  
    kowal00071 napisał:
    spox317 napisał:
    Witam
    Pozdrawiam
    łukasz

ktoś chyba oszalał 21zł za 0,1m

No, ja tez bym tego nie kupil, ale jak komus zalezy na wygladzie bardziej niz na brzmieniu... ten sam koles sprzedaje galki na potencjometry za 12 zl. sztuka hehe ;) ale widac po komentarzasz z ekupuja u niego...
  • #17 2842711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 2843182
    METALOWIEC
    Poziom 18  
    Ja tam blachy perforowanej w swoim wzmacniaczu nie przykręcałem, bo po oklejeniu kocem okazało się, żę siedzi wystarczająco ciasno :P Ja właśnie wykożystałem blachę z pochłaniacza kuchennego :)

Pozdrawiam
  • #20 2843265
    biscent12
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    ...:::przemek:::... napisał:
    Fajna konstrukcja. Widze, ze les paul epiphone'a :) Tez kupuje tylko, ze ja niski model bo 100. Niestety na wzmacniacz zdolnosci manualnych nie mam. A za siateczka to pogrzeb w zlomie to moze kawaleczek znajdziesz.

Wyrwij siatke z płota parkingu policyjnego :D :D :D
  • #21 2843843
    jethrotull
    ...:::przemek:::... napisał:
    Fajna konstrukcja. Widze, ze les paul epiphone'a :) Tez kupuje tylko, ze ja niski model bo 100. .

Jeśli mogę coś poradzić, to można dostać znacznie lepsze les paule w tej cenie. Od epi lp100 wolałbym już flame lp1, a j&d oferuje za jakies 850zl lp z mahoniu z wklejanym gryfem i profilowanym korpusem.

biscent12: mam nadzieję że żartujesz z tym neonem :P
  • #22 2843905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 2844572
    jethrotull
    przemek, wiadomo że gitarę, a już na pewno gitarę za 800zl trezba ograć przed zakupem, to chyba jasne. Wtedy nie ma mowy o ruletce. Flame to całkiem przyzwoita gitara, ale jeśli Ci kolor nie odpowiada to trudno. Tak tylko chciałem nieśmiało doradzić.
    Pozdrawiam
  • #25 2844678
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 2849283
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    biscent12 napisał:
    Wg mnie obij i daj neon diodowy niebieski przy lampach i bedzie loox!

nigdy w życiu!
  • #27 2858023
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    projekt calkiem spoko 5 odemnie:P

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję lampowego, jednokanałowego wzmacniacza gitarowego o mocy 3W, wzorowanego na schemacie Fender Champ z lat 60., z preampem Fender i końcówką SE. Wzmacniacz wykorzystuje lampy EL84 i 6N2P oraz transformatory TS40/26/676 i TG2,5-1-666, z prostownikiem selenowym i kondensatorami filtrującymi ELWA Ken 2x47uF. Zastosowano rezystory węglowe anodowe 1W i pozostałe 0,6W, kondensatory sygnałowe na 250V+, potencjometry Telpod. Wprowadzono modyfikacje umożliwiające odłączenie korektora (zysk ~6dB) i sprzężenia zwrotnego. Wzmacniacz posiada wyjście liniowe realizowane przez uzwojenie słuchawkowe transformatora głośnikowego. Obudowa wykonana ze sklejki sosnowej 12mm, klejona na Wikol i skręcana, planowane wykończenie lakierem lub okleiną. Dyskusja dotyczyła estetyki obudowy, możliwości zastosowania okleiny typu tweed lub siatki ochronnej na przednim panelu, a także różnych metod mocowania (klej tapicerski, zszywki, taśma dwustronna). Propozycje alternatywnego materiału na maskownicę to blacha perforowana lub elementy z pochłaniacza kuchennego. Wątek poboczny dotyczył wyboru gitar, porównując modele Epiphone Les Paul 100, Flame LP1 oraz J&D Les Paul z mahoniowym korpusem i wklejanym gryfem. Wzmacniacz oceniono pozytywnie pod względem konstrukcji i brzmienia, z sugestiami dotyczącymi wykończenia i estetyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA