logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny podłogowe by Brachu_sq8diett

brachu_sq8diett 12 Sie 2006 15:12 8080 23
REKLAMA
  • Kolumny podłogowe by Brachu_sq8diett
    Witam
    postanowiłem w końcu wstawić swoje kolumny do działu DIY choć fotki pokazały się już w innym dziale. Poniżej link do tematu z fotkami z oiczątku produkcji
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic312054.html

Tak ogólnie to:
    wymiary: 100x30x30-wys/szer/gł
    waga: jedna kolumna ok 23kg
    obite wykładziną
    wygłuszone gąbką o krubości 2cm
    niskotonowe- STX 22-120-4
    średniotonowe- Tesla ARX 150-25-8
    wysokotonowy- STX tubowy cewka tonsila
    zwrotnica STXa 3way
    napędzane Technicsem SU-V50

Kolumny nagłośniły już niejedną imprezę. Cały lipiec grały na Rokitkach (jeziorko na dolnymśląsku) Grały i zwrotnica się skopała ale ją naprawiłem i działa dalej jak wcześniej. Narożników do nich jeszcze nie kupiłem bo wakacje i brak kasy =]

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to czekam
    Załączniki:
    • Kolumny podłogowe by Brachu_sq8diett kolumna2.jpg (61.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny podłogowe by Brachu_sq8diett kolumna1.jpg (118.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    brachu_sq8diett napisał 279 postów o ocenie 9, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Lubin. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2909018
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    a wysokiton jak gra bo wg mnie to jest do wyrzutu
  • #3 2909104
    Mc`sFrYcO
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam!
    tak szczerze powiedziawszy to średnio podoba mi sie ta konstrukcja niepasuje mi ten koc skoro są to kolumny podłogowe do domu to można było je okleić okleiną , dziwnie wygląda ta przerwa między głośnikami niskotonowymi a wysoko i średnio-tonowymi, napisz coś o brzmieniu, szczegulnie interesują mnie głośniki niskotonowe ponieważ sam chce zbudować kolumny podłogowe oparte na tych dwuch głośnikach i niewiem jakie one mają brzmienie
  • #4 2909174
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    wedlog mnie powinienes albo zrobic to z czegos podobnego do drewna albo okleic naklejka drewnopodobna zgadzam sie z Mc`sFrYcO ze ta przerwa miedzy glosnikami nie wyglada najlepiej ale i tak najbardziej liczy sie brzmienie
  • #5 2909254
    RaideR_87
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Fakt, troche to obicie nie pasuje...
  • #6 2909274
    bakss
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ten koc - to wykładzina podłogowa z obi - lub konfortu - wiem bo ostatniu band-pass'a budowałem z takiej wykładziny . pomysł orginalny - nie raz były na tym forum kolumny do domu obite materiałem. jakość wykonania dobra niemam zastrzeżeń - tylko jeszczę napisz jaki masz duży pokój i jak ogólnie brzmią .

Kolumny podłogowe by Brachu_sq8diett

ps. mam identyko wzmacniacz.:D
    pozdrawiam bakss
  • #7 2909889
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Na estetykę nie narzekam, starałeś się, ale zgodzę się z innymi że ta przerwa jest do niczego, spróbuj tam wcisnąć jakieś logo firmowe albo coś podobnego, nie wiem kilka ledów, tylko nie zrób choinki
  • REKLAMA
  • #10 2911095
    vankej
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    wedlog mnie to LED-y nie beda pasowaly do tej kolumny bardziej bylbym za jakas plakietka czy cos w tym stylu
  • #11 2912057
    ATOMICH 007
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Rewelacyjna konstrukcja. Bardzo mi się podoba. Według mnie nie jest ujmą oddzielenie głosników niskotonowych od średniotonowego i wysokiego, nadaje kolumnom profesjonalizu. Oczywiście to kwestia gustu. Co do obicia to.....nie powiem ze jest piekne, a raczej nie pasuje do kolumn pokojowych. Ale ogólnie dałbym 5+.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2913425
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    ATOMICH 007 napisał:
    Rewelacyjna konstrukcja. Bardzo mi się podoba. Według mnie nie jest ujmą oddzielenie głosników niskotonowych od średniotonowego i wysokiego, nadaje kolumnom profesjonalizu. Oczywiście to kwestia gustu. Co do obicia to.....nie powiem ze jest piekne, a raczej nie pasuje do kolumn pokojowych. Ale ogólnie dałbym 5+.

Pozdrawiam

Co masz na mysli :?: Pod jakim katem profesjonalizmu? :?

Pozdrawiam
  • #13 2913599
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    te niskotonowe nie są do zdarcia :) mogę je spokojnie poleić, z dobrze nastrojonym tunelem bass refleks bardzo ładnie grają.
    Na wysokotonowe nie narzekam. Na pewno o wiele lepiej graja niż piezoelektryczne za 5zł
    Co do obicia tych kolum to zdecydowałem się na to ponieważ często je wynoszę z domu na imprezy a je trzeba znieść za każdym razem z 4 piętra i nie problem było je zarysować choćby w samochodzie jak były przewożone. Chciałem dać szarą albo czarna wykładzinę ale wtedy nie mieli a nie chcialem czekac
    Co do odseparowania średnich i wysokich tonów od basu to z tego powodu, że znajduje się tam przegroda i ciężko byłoby mi tam wstawić średniotonowy

:arrow: Krzysztof33 Jeśli chodzi Ci o tączarną skrzyneczkę to kiedyś była to taka moja pierwsza amatorska koumienka z jednym glosnikiem888 ;p
  • #14 2913857
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Jedyne co mnie razi to ten koc;/
  • #15 2915012
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    wszyscy sie czepiaja odleglosci glosnikow, a mi sie podoba, przedwczoraj narysowalem sobie prawie identyczna kolumne (bede budowal jakis kolumny dla kogos i tak sobie rysuje jak cos ciekawego wymysle) tylko ze w moim pomysle byly dwie przegrody - jedna miedzy niskimi i srednim a druga miedzy srednim a wysokim.

jedyne co mi sie nie podoba to "koc" rozumiem ze czesto transportujesz ale "drewniane" wyglodalyby profesjonalniej

moge ci jeszcze zaproponowac zebys zmienil sruby mocujace glosniki na czarne

pomysl z logiem w przerwie miedzy glosnikami uwazam za doskonaly - sprobuj cos wystrugac z aluminium
  • #16 2915661
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    szukałem imbusów czarnych ale u mnie w mieście nie mieli i kupiłem takie jakie były a z tym logiem się coś jeszcze pomyśli : -)
  • REKLAMA
  • #17 2916636
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Basy są za dalego od średniotonowca - nic nie piszesz o zwrotnicy: układ byłby znakomity, gdyby średniotonowy został zastapiony niskosredniotonowym i puszczony 200Hz - wtedy basy mogły by byc nawet z boku.

Ale teraz masz poważne cuda na charakterystyce w okolicach 400-1000Hz...

Jesli zwrotnica to może byc JANBO - chyba najdroższa. ARX po za tym jest za Cichy do tego zestawu...

Moja sugestia - wzięta z czasopism HiFi- zrób tak wywal ta zwrotnice STX, tubowy STX (dziadostwo w domu) Cztery STX 22-120 wepnij do jednego wzmacniacza aktywnego subwooferowego. A z pozostałych elementów po zwrotnicy STX zrob zwrotnicę do wysoko/srednioniskotonowego - ARX jest szerokopasmowy od 100hz powinien dac radę (oczywiście w osobnej odgrodzonej od GDN obudowie).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 2916931
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    dzięki Tremolo za propozycję. Zmienia zapewne ona całkiem brzmienie tych kolumn tylko ciągnie to za sobą dodatkowe koszta a u mnie ciężko z $$ w końcu cena wzmacniacza subwooferowego zaczyna się od 100zl. Nad zmiana zwrotnicy zastanawiałem się już wcześniej teraz mam http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=273&vItemDB=itemdb . Na dzień dzisiejszy mam wysokotonowe http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=87 ale ich jeszcze nie podpiałem pod te kolumny
  • #19 2919352
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jakbys dostal jakis wzmacniacz drugi stereofoniczny powiedzmy z allegro 2x40W stary UNITRA 2x40W to na wejście mozesz dac filtr aktywny przez rozdzielacz - takie można dostać na allegro. http://www.allegro.pl/item119805003_sinuslive_sub_50_aktywna_zwrotnica_do_subwoofera.html

Pewnie masz jakiś wzmacniacz - mógłbys mocniejszy zastosowac do basów a słabszy na górę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 2927252
    przemo-lukas
    Ocena: 144
    3-molo, he he, taki mini zestaw a'la estrada?

Kocyk, żecz gustu i funkcjonalności więc nie dyskutuję.

ARX za cichy, kopułka do wywalenia, przy zwrotnicy nawet nie chce mi się sprawdzać jakie cięcia ale do wywalenia.
    Nie podajesz obiętości paczki dla niskich i rozmiarów b-r, czyli strojenia.
    Mówisz, że odległość taka między przetwornikami bo jest oddzielna komora, po wielkości kolumny domyślam się, że ten arx siedzi w jakiś 20l!
    Pytanie: po co? Trzeba było zrobić mniejsza komorę, wtedy wszystko upchałbyś obok siebie. W tej chwili przerobił bym front tak, aby głośniki były by blisko siebie, przesuwając przegrodę do góry. Aby zachować 50l dla 2*GDN, od dołu dałbym jeszcze jedną przegrodę, i wtedy wedłóg uznania: albo komora balastowa, albo komora na zwrotkę.
    :D

Suma, sumarum: przy mniejszym zużyciu materiału(płyt) można było by zrobić bardziej przemyślaną konstrukcję
  • #21 2928331
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    średniotonowy jest oddzielony oraz wypełniony po brzegi watą, dla gdn`ów obudowa ma ok 45l dwa bas-refleks na kolumnę o średnicy7cm i dlugości 10cm. z mniejszą komorą było ciężko ponieważ nie mam tyle miejsca w pokoju aby wymiary byly wieksze niz 30x30 (szer/glebokosc) a co do wysokości to dałem 100cm aby wysokotonowy był na wysokości ucha gdy siedzę przy kompie a i tak jest pare cm nizej, ale nóżek w krześle nie będę ucinał :)
  • #22 2937028
    przemo-lukas
    He, he, za wysoko strojony jakieś 60Hz!!
    Przedłóż b-ry o 7cm uzyskasz strojenie na 47Hz (moim zdaniem najodpowiedniejsze dla tych głośników) i wtedy napiszesz jak brzmią, a brzmią jak na stx'a lepiej niż można się spodziewać. :D
  • #23 2942730
    brachu_sq8diett
    Poziom 16  
    nie potrzebuje nimi schodzić niżej bo sasiedzi i tak wystarczająco mocno odczuwają muzykę jak słucham głośno a na imprezach szyby też potrafią sie zatrzasc ;) A jakbym chciał wiecej basu to zrobił bym sobie tube na jakims dobrym glosniku
  • #24 2943532
    przemo-lukas
    Założeniem konstrukcyjnym kolumny jest pokrycie jak najszerszego pasma słyszalnego przez człowieka. Same niskie tony możesz korygować na wzmaku. Prawdę mówiąc nie chodzi mi o napierniczanie basami a zejście głośnika, przykład: słuchasz kontrabasu (mój ulubiony instrumet jeśli chodzi o niskie tony) i czujesz jakiś niedosyt.
    Reasumując: małym kosztem możesz zejść niżej i poprawić jakość dźwięku.
    Moim zdaniem, na siłę chcesz dobrać wytłumaczenie na złe strojenie głosnika. :D

Podsumowanie tematu

✨ Prezentacja kolumn podłogowych DIY o wymiarach 100x30x30 cm i wadze około 23 kg każda, obitych wykładziną i wygłuszonych 2 cm gąbką. Zastosowano głośniki niskotonowe STX 22-120-4, średniotonowe Tesla ARX 150-25-8 oraz wysokotonowy tubowy STX z cewką Tonsila, z trójdrożną zwrotnicą STX. Kolumny napędza wzmacniacz Technics SU-V50. Dyskusja dotyczyła estetyki obicia (wykładzina podłogowa), rozmieszczenia głośników i konstrukcji obudowy z przegrodami oddzielającymi sekcje tonów. Krytykowano przerwę między głośnikami oraz zastosowanie wysokotonowego tubowego STX, uznawanego za słabszy element. Poruszono temat strojenia bas-refleksów (średnica 7 cm, długość 10 cm) i objętości obudowy niskotonowej (~45 l). Sugerowano modyfikacje zwrotnicy, w tym zastosowanie aktywnej zwrotnicy subwooferowej lub wymianę wysokotonowego na lepszy model Tonsila. Wskazano na możliwość poprawy brzmienia przez zmianę konstrukcji obudowy i rozmieszczenia głośników, a także na kompromis między estetyką a funkcjonalnością (transport na imprezy). Poruszono kwestie strojenia basów i wpływu na sąsiadów podczas głośnego słuchania. Propozycje obejmowały także zastosowanie czarnych śrub mocujących i umieszczenie logo w przerwie między głośnikami dla poprawy wyglądu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA