logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE

MatiZ 20 Wrz 2006 17:38 26489 78
  • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE
    Witam wszystkich szanownych kolegów. Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam moje dzieło - wzmacniacz lampowy klasy A o mocy wyjściowej 2x20W. Wzmacniacz pracuje w ukłądzie SE. LAmpy końcowe to są bardzo znane i poteżne "diabełki" czyli rozyjskie triody 6C33C-B.
    Bardzo mi przykro ale z powodu awarii dysku twardego straciłem wiekszość danych projektowych tego wzmacniacza ale w miarę mmożliwośći postaram sie to odtworzyć.

Dane wzmacniacza:
    Moc 2x20W w 4R
    Moc pobierana z sieci to około 350W
    Stopnie końcowe zrealizowane są na lampach 6C33C-B, zaś
    stopnie sterujace na lampach 6H8C
    Dodatkowo lampa 5U4C pełni funkcje prostownika napięcia anodowego stopni sterujących (420V)
    Stopnie końcowe zasila prostownik krzemowy (nap. 180V)
    Zasilacz jest zrealizowany bez dławików w postaci filtra RC.
    Transformatory wyjściowe wykonała na moje zamówienie firma TELTO, transformatory sieciowe nawijałem sam (250W trafo na rdzeniu EI - dostarcza napięć anodowych i BIAS'u 150W trafo toroidalne dostarcza napięć żażenia)
    Poszczególne transformatory są załączane niezależnie dzięki czemu zralizowana jest funkcja ST-BY.
    Dodatkowo wzmacniacz posiada wyjście na słuchawki. Wyjścia (kolumny lub słuchawki) dokonywany jest poprzez przełączanie przełącznika który zaś wysterowuje przekaźnik realizujący tę funkcję.
    Dodatkowo ciekawym elementem jest ustrój pomiarowy mierzący prąd pobierany przez stopnie końcowe. Został wykonany ze spalonego amperomierza prądu stalego o zakresie 0-10A. Ustrój był w opłakanym stanie, spalona cewka, zniszczona tarcza, pęknięta szybka, zniszczona obudowa.
    Po kilku dniach pracy nad nim mozna zaobserwować efekt widoczny na zdjęciach, nawinąłęm nową cewkę przystosowując go do nowego zakresu pomiarowego 0-800mA, zaprojektowałem nową skalę, oraz założyłem nową szybkę i odrestaurowałem budowę.

Uwagi o obudowie:
    Obudowa wzmacniacza została wykonana jako aluminiowy stelaż. na to nakładane są \ polerowane na wysoki połysk chromoniklowe płyty o grubości 5mm, oraz lakierowane drewniane boki. Otwory w płytach ze względu na ich twardość (zwykłym wiertłęm HSS nie da sie wywiercić w tym dziury) zostały wycięte przez maszynę tnącą plazmą.
    Cały wzmacniacz waży około 30kg. Podtrzymują go plastikowe nóżki.
    Cała konstrukcja jest bardzo solidna i masywna.

Jak juz wcześniej wspomniałem z powodu utraty wszystkich danych projektowych niestety narazie nie będe w stanie dołączyć schematu.

Bardzo proszę szanownych kolegów o wypowiadanie sie.
    Pozdrawiam.[/url]
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00024.JPG (94.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00022.JPG (61.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00020.JPG (63.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00019.JPG (51.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00016.JPG (52.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE DSC00014.JPG (44.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    MatiZ
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: elektronika audio
    MatiZ napisał 189 postów o ocenie 10, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Rz-Ów. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 3039652
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    piękna konstrukcja- daję 6/6
  • #3 3039722
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    o kurde :D:D:D

zazdroszcze Ci tego :D super wykonanie :D

oczywiscie 6/6 :D:D:D

jak brzmienie ?

Pozdrawiam Jacek
  • #4 3039822
    Cybus18
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Piękna sprawa!!!!!! Bardzo ładny wygląd i super efekt w nocy!!! 6+/6
  • #5 3039884
    przemo27
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Wreszcie konstrukcja w stylu ArtDeko , Bardzo ładnie to wyszło :-) A lampki mocy konkretne !!
  • #6 3039902
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!! Naprawdę coś pięknego!! Gratuluje wykonania!!!
    Chciałbym usłyszeć jak to gra..... Ocena 6/6
    Pozdrawiam
  • #7 3040190
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    WYPAS!!!!!!!!!! 6/6 jestem pod ogormnym wrażeniem!
  • #8 3040295
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Naprawdę świetna konstrukcja.
    Dałbyś radę wrzucic schemat (czy wraz z awarią twojego komputera "zginął bezpowrotnie")?
  • #9 3040314
    Thor1987
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    6/6 Fajna konstrukcja.........wyglada jak z fabryki....;-)
  • #11 3040844
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    KOnstrukcja bardzo mi sie podoba. Kiedys widzialem w EP byl jakis wzmacniacz lampowy chyba z Vellemana ale jego cena byla kosmicza do potegi !! A ty zbudowlaes super wzmacniacz o super wygladzie i mam nadzieje super parametrach :-)

ps. Tylko nie podlaczaj pod ten piecyk przetwornikow stx/alphard :)
  • #12 3040866
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    o na prawe świetny sprzęcior!! masakrycznie piękny!!
    naprawdę6/6 to o wiele za mało co tu dużo mówić jeśli gra równie pięknie co wygląda to kopara moija ląduje w piwnicy:D
    pozdrawiam i życzę dalszych tak wspaniałych konstrukcji!!
  • #13 3040939
    Kamilz89
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Cos pieknego!
  • #14 3041013
    knitter
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Konstrukcja powalajaca... Podaj jeszcze przyblizony koszt czesci, i oczywiscie koniecznie napisz jak gra.
  • #15 3041043
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Tego że jest piękny nie zamierzam ci mówić - sam to widzisz, a chór zachwalaczy nademną potwierdza.
    Sam zabieram się do konstrukcji wzmaczniacza lampowego (od pół roku ;))kiedyś zacznę miejmy nadzieję że skończe z podobnym efektem jak ty.
    A teraz garść pytań:
    -Czy transformator obliczałeś i nawijałeś sam czy może kupiłeś gotowe
    -na jakie pasmo były obliczone
    Myślę że fajnie było by gdybyś opisał przełączniki na przednim panelu najlepiej jakąś ładną stylową czcionką
    Czy nie lepiej było by zaprojegtować i wykonać tarczę pod mA w corelu i wydrukować aniżeli malować ją ręcznie?

ps
    Wymaż/wytnij/schowaj przedody ze zdjęcia którymi podpiołeć ten wzmacniacz. Przecieź jak to zobaczą audiofilce (znaczy się fachowcy w dziedzinie audio) to dostaną zawału taki wzmacniacz i przewody za 3 zł !!! od razu dowiedział byś się że spowodują twardą górę lepki środek i żadkie niskie, a z przewodami firmy xXx to dopieru wzmacniacz dałby czadu
  • #16 3041336
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    dal mnie rowniz 6+/6+ !!!
    Z wygladu po prostu powala :)
    czy mozesz udostepnic schemat i inne rzeczy do budowy ??
    pozdrawiam i zycze ci dalszych tak wspanialych projektow !!
    :)
  • #17 3041546
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam wszytskich szanownych kolegów ponownie. Postaram sie odpowiedzieć możliwie zwięźle na Wasze pytania. Otórz:
    co do brzmienia, wzmacniacz gra tak ze nawet mnie to powalilo na koana mimo ze audiofilem nie jest ale przy nim nawet najdroższe markowe konstrukcje bardzo renomowanych firm sie chowaja, mam namysli oczywiscie głownie wzmacniacze krzemowe.
    Co do pasma, obliczone było na 20Hz - 22kHz, czyli praktycznie zakres słyszalności jednak w praktyce wychodzi 27Hz - 20kHZ. Zniekształcenia h=13,4%
    Co do schematu, to przepadł bez powrotnie z awarią dysku twardego, ale postaram sie go niedługo odtworzyć.
    Co do tarczy ustroju pomiarowgo to nie jest ona malowana ręcznie tylko zaprojektowana i wykonana komputerowo, z dokładnym obliczaniem łuku wychyłu wskazówki i kątami pochyłu kresek wartości głównych.
    Transformatory jak juz wspomnialem głośnikowe wykonałą na moje zamówienie firma telto, podyktowane było to tym ze nie byłęm w stanie zorganizować rdzenia o cieńkich blaszkach (0,25mm). A transformatory sieciowe nawijałem sam.
    Wracając jeszcze do prztworników z którymi pracuje. Są to odnowiopne i odrestaurowane zestawy głośnikowe TONSIL ZG25, o mocy 25W i impedancji 4R. JAk wiadomo są tam dwa głosniki nieskotonowe GDN16/15, oraz wysokotonoiwiec kopułkowy GDWK. Renowacja polegała na zmianie zawieszeń i membran głośników. MEmbrany nie sa jakies plastikowe ani inne chińskie wynalazki. Są to orginalne membrany i zawieszenia od tych głośników, to znaczy membrana papierowa, zawieszenie piankowe. W Wysokotonowych takze zminiłem membrany na orginalne (jedwab). Membrany dostałem od znajomego który jeszcze w czasach komunitycznych pracował w zakładach TONSILA. W zwrotnicach zostały wymienione wszytskie elementy poza cewkami, a takze wymienione zostały przewody na beztlenowe o przekroju 2,5mm^2.
    Pozdrawiam wszytstkich i dziękuję za miłe słowa.
  • #18 3041687
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Wygląda naprawdę nieźle.
    Jedyną rzeczą, która mi się nie podoba jest czarna gałka gałka z przodu obudowy). Nie pasuje do reszty.

Powiedz co mierzy miliamperomierz ?

Kontrolka włączenia jest na neonówce (tak to wygląda na zdjęciu)?
  • #19 3041716
    viper1425
    Poziom 1  
    Cudo!! ale gałka mogła być chromowana.
  • #20 3041959
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    ludzie sa zdolni do takich konstrukcji a jak koszty . Ile kasy musiales wlozyc w to cudo??

daje 6/6
  • #21 3042291
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Wygląd i wykonanie zabija. Szakunec jednym słowem :)
  • #22 3042316
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    O Hua! (to tak z francuska:P) Gratuluje efektow ciezkien niewatpliwie pracy.
  • #23 3044464
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Naprawdę robi wrażenie.
    Gratuluje wykonania
  • #24 3044985
    MatiZ
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Kolejny raz dziękuję za dobre słowa. Co do kosztów wykonania to ze wszytskim sądze ze zamknęło sie to w 1000zł. pozdrawiam.
  • #25 3044986
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Cześć!

Konstrukcja super! Ale jedno co razi w oczy to lakier na drewnie z prawej strony. Od dołu to tragicznie wygląda;/ wiem, ze nieby nikt od spodu nei patrzy, no ale widzisz, ze czasem nawet w takich miejscach trzeba sie postarać, chocby nawet żeby fotki zrobic na elke;)
    Od spodu masz jakaś pokrywe na to czy nie?

Pozdrawiam macio8888
  • #26 3049866
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Witam

Konstrukcja super!!! Widok tych lamp aż cieszy oczy. Kiedyś patrzyłem na taki kit w sklepie, lepiej nie pytać ile kosztował. Mogłeś lepiej ten spód pomalować. Daję 6/6.
  • #27 3051104
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Witam konstukcja rewelacyjna, meczy nie pewna rzecz, jak, czym wyginałes (profilowałes) blache ? bo to nierdzewka jak sadze, czym wycinałes w niej otwory chocby na ten amperomierz?
  • #28 3052147
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Super konstrukcja i super efekt bardzooo mi się podoba :D 6/6pkt.
  • #29 3053075
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    P-R-Z-E-P-I-Ę-K-N-E !
  • #30 3053190
    konst
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    biej pokłon

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono wzmacniacz lampowy klasy A o mocy wyjściowej 2x20W na obciążeniu 4Ω, pracujący w układzie SE (Single Ended). Stopnie końcowe wykorzystują rosyjskie triody 6C33C-B, a stopnie sterujące lampy 6H8C. Zasilanie anodowe stopni sterujących realizuje lampa prostownicza 5U4C (420V), natomiast stopnie końcowe zasilane są prostownikiem krzemowym (ok. 180V) z filtrem RC bez dławików. Transformatory wyjściowe zostały wykonane na zamówienie przez firmę TELTO, a transformator sieciowy (250W, rdzeń EI) nawinięty samodzielnie. Pasmo przenoszenia wynosi około 27Hz–20kHz, zniekształcenia harmoniczne przy pełnym obciążeniu i mocy maksymalnej to około 13,4%. Konstrukcja cechuje się wysoką estetyką i solidnym wykonaniem, z obudową wykonaną z chromoniklu i stali nierdzewnej, obróbka mechaniczna realizowana plazmowo. Wzmacniacz posiada wskaźnik neonowy jako kontrolkę zasilania oraz amperomierz do pomiaru prądu. Koszt budowy zamknął się w około 1000 zł. Autor eksperymentuje z ujemnym sprzężeniem zwrotnym, które poprawia reprodukcję wysokich tonów. Schemat układu uległ utracie z powodu awarii dysku twardego, ale planowane jest jego odtworzenie. Dyskusja zawiera liczne pozytywne oceny wykonania i brzmienia, pytania o szczegóły techniczne oraz sugestie dotyczące elementów konstrukcyjnych i estetycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA