logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;]

conQeror 06 Oct 2006 18:24 4943 18
ADVERTISEMENT
  • Witam

W zatrzęsieniu subów i wzmacniaczy, kolejny raz prezentuję moją "stolarską" konstrukcję. Pewnie znowu sie pojawią zdania że to nie forum stolarskie, ale cóż ja nie jestem stolarzem a poza tym to w końcu dział DIY.

A więc są to kwietniki naścienne wykonane dla mojej siostry. Zrobione zostały z drewna sosnowego. Każda deseczka była heblowana i szlifowana kilka krotnie, a kąty na podstawce i pionowych deseczkach zostały zaokrąglone za pomocą frezarki. Deseczka która podtrzymuje podstawkę została przymocowana za pomocą kołków do drewna i vikolu. Wkręty zostały użyte tylko w takich miejscach w których nie będą widoczne. Na zdjeciach tego nie ma ale są one polakierowane kilkakrotnie bezbarwnym lakierem.

Gdyby były jakieś pytania to odpowiem a poniżej fotki

Pozdrawiam
    Attachments:
    • Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;] 5.jpg (62.89 KB) You must be logged in to download this attachment.
    • Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;] 4.jpg (56.76 KB) You must be logged in to download this attachment.
    • Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;] 3.jpg (23.59 KB) You must be logged in to download this attachment.
    • Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;] 2.jpg (18.9 KB) You must be logged in to download this attachment.
    • Własnoręcznie zrobione......kwietniczki ;] 1.jpg (64.3 KB) You must be logged in to download this attachment.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    conQeror
    VIP Meritorious for electroda.pl
    conQeror wrote 724 posts with rating 4, helped 51 times. Live in city B-stok. Been with us since 2005 year.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 3091650
    Qbuś
    Level 38  
    Help: 380
    Rate: 875
    Bardzo gustowna konstrukcja,wykonanie bez zastrzeżeń.Gratuluję umiejętności,drewno to bardzo wdzięczny materiał.Rób to dalej a będziesz coraz bardziej zadowolony :D :D :D
    Ps.(jestem stolarzem) :D
  • #3 3091691
    żarówka rtęciowa
    Level 38  
    Help: 364
    Rate: 390
    Bardzo dobra i piękna konstrukcja. Gratuluję pomysłu

Ocena 5.
  • #4 3091902
    Aliphy
    Level 11  
    czy ja dobrze widze delikatny blekit na deskach? czyzby grzybek? :>[/GVideo]
  • ADVERTISEMENT
  • #5 3091975
    piterek-23
    Level 33  
    Help: 162
    Rate: 426
    eh.. co w tym ciekawego ?
    Kwietnik jak kwietnik :)
    Ani piękny, ani brzydki :/

Może to moja choroba zawodowa, ale nie widzę co tu by było ciekawego.

Moja ocena -5/6-brak lakieru :)

Pozdrawiam. Piotrek

P.S.
    Moze ktos chce zobaczyc co ja robie z drewna ? :)
  • #6 3092550
    Anonymous
    Anonymous  
  • ADVERTISEMENT
  • #7 3093061
    conQeror
    Help: 51
    Rate: 4
    Witam

Dzięki wielkie za pochlebstwa :D Co do grzybka to nie on :P poprostu drewno było chyba przycisnięte, a innego wysuszonego akurat nie miałem, więc musiałem urzyć takiego, po polakierowaniu już się tak w oczy nie żuca.

Pozdrawiam
  • #8 3093160
    Scubzik
    Level 14  
    Help: 3
    Rate: 3
    No bardzo "halo" .. podobuje mnie się :)) Ładnie to by wyglądało (i jednocześnie byłoby bardziej elektroniczne hehe ) jakbyś w tą "półeczkę" wkomponował listwę z delikatnym światłem .. czyli przeciąć po grubości deseczki (wzdłuż) w środek wkleił pleksę matowion na brzegach (tak aby wyglądało jakby była w środku drewna) i w rodek jakieś diody..Wtedy uzyskałbyś taką poświatę np. zieloną .. bardzo miły efekcik :))połaczenie tradycji z czymś bardzo futurystycznym :))
  • #10 3095719
    maziu
    Level 18  
    Help: 2
    Rate: 12
    hmm piękne obudowy wychodziły by z pod Twojej ręki :) masz fach w rękach , 4/5 bo całe 5 dostają tylko te rzeczy które w jakis sposób mają związek z elektroniką :D

pozdrawiam
  • #11 3095799
    przemo_wielki
    Level 24  
    Help: 61
    Rate: 10
    fajne wykonanie :) co do lakieru to polysk czy mat ?? ja na Twoim miejscu zaimpregowalbym czyms ciemniejszym polecam kolor pinia akuratnio impreguje deski na obitke do dachu i fajnie wychodza ale rzecz gustu :D
  • #12 3096062
    wow
    Level 27  
    Help: 57
    Rate: 182
    Bardzo fajna konstrukcja. Może by się przydało pomalować jakimś drewnochronem o jakimś fajnym kolorze???
  • #13 3096100
    conQeror
    Help: 51
    Rate: 4
    Witam

Tak jak napisałem, kwietniczki nie były dla mnie więc nie ja wybierałem wykończenie. Ostatecznie zostały polakierowane bezbarwnym nitroluxem 3 razy na średni połysk. Co do barwy to i tak ściemniał już od samego lakieru i ściemnieją z czasem jak to drewno.

Co do obudów :) stolarka jest wykorzystywana przy nich https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic483534.html

Pozdrawiam
  • #14 3096569
    Trabi
    Level 36  
    Help: 169
    Rate: 792
    E no! Piękne! Drewno to jest to. Podoba się i to bardzo.
  • #15 3096597
    lysolek
    Level 11  
    Rate: 1
    Przepiękna konstrukcja. Gratulacje pomysłu oraz wyrazu szacunku dla wykonawcy. Moja ocena +5
  • #16 3097732
    lex00
    Level 26  
    Help: 66
    Rate: 30
    Podoba mi się i jest ciekawe:D Coraz więcej na elektrodzie jest takich mniej elektroncznych DIY-ów dobra jest taka odmiana:D Przydałby się lakier i może bejca, bo jak zajdzie kurzem i zetrzesz to od razy zniszczeje.

Pozdrawiam i daję 5+/6 za brak lakieru.
  • #17 3099142
    radiomechanik
    Level 23  
    Help: 18
    Rate: 56
    a ja proponuję elektroniczny akcent -podświetlenie LED-ami - w zależności o kwiatka - taski kolor , albo diode RGB i siostrzyczka bedzie mogła dowolnie nastój dobierać :-D
  • ADVERTISEMENT
  • #18 3100332
    olinek2
    Level 23  
    Help: 11
    Rate: 53
    z szacunku dla stolarzy 12/6, wiem jak trudno drzewo ładnie wykończyć :)
    Mój dziadziuś sobie sam całą stolarke do domu zrobił, a także część mebli :)
  • #19 3101311
    bartek_kawa
    Level 12  
    Help: 1
    DIY to DIY - ładnie, estetycznie, schludnie zrobione. Bardziej pasowałby mi braż, ale niech będzie , ze jest super - 9+/10 :)

Topic summary

✨ Prezentacja własnoręcznie wykonanych kwietniczków naściennych z drewna sosnowego, przygotowanych w dziale DIY. Konstrukcja cechuje się starannym heblowaniem, szlifowaniem oraz zaokrągleniem kątów za pomocą frezarki. Elementy łączone są kołkami i klejem Vikol, z minimalnym użyciem wkrętów w niewidocznych miejscach. Powierzchnia została wielokrotnie polakierowana bezbarwnym lakierem nitrolux o średnim połysku. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania bejcy lub impregnatów o ciemniejszej barwie, a także propozycje elektronicznego podświetlenia LED (w tym diod RGB) w celu uzyskania efektu świetlnego i połączenia tradycyjnej stolarki z nowoczesną elektroniką. Kilku uczestników oceniło wykonanie bardzo pozytywnie, podkreślając estetykę i precyzję, choć pojawiły się też opinie krytyczne dotyczące braku lakieru lub oryginalności projektu. Wątek podkreśla integrację rzemiosła stolarskiego z elementami DIY oraz potencjał do dalszych modyfikacji z wykorzystaniem komponentów elektronicznych.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT