Witam! Postanowiłem wymienić w pokoju swój stary 25 letni stół, który już nie najlepiej wyglądał. Przed zakupem nowego zwykłego stoły, uchronił mnie jeden z projektów na elektrodzie podobnego stołu. Wpadłem na pomysł, iż zrobię coś podobnego używając prawdziwego lustra fenickiego. Projekt stołu powstawał dosyć długo z powodu małej ilości wolnego czasu i kompletowania odpowiednich rzeczy do wykonania.
Pierwsza powstała rama stołu o wymiarach 92cm x 52cm x 50cm, zbudowana z kantówek szlifowanych, które przyciąłem i prze frezowałem odpowiednio. Wszystkie elementy ramy stołu skręcone zostały wkrętami, a następnie pomalowane lakierobejcą. Aby uzyskać najlepszy efekt punktowego świecenia samych diod, wnętrze miedzy lustrami wraz z taśmą LED zostało pomalowane na czarno. Diody jakie zastosowałem to taśma RBG 5050. Wykorzystałem 3m taśmy, które sterowane są z gotowego sterownika RGB z pilotem na podczerwień, posiadający również funkcje reagowania na dźwięk. Sterownik znajduje się pod pierwszym lustrem od spodu stołu i jest zasilany z 60W zasilacza 12V. Odległość miedzy lustrem zwykłym a lustrem fenickim to 5cm. Z racji, że lustro fenickie jest podatne na zarysowania i łatwo mogłoby pęknąć, położyłem na samą górę szybę hartowaną. Uzyskany efekt jest wspaniały, i bardzo mnie zadowalający. Łączny czas wykonania stołu to ok 12h.
Elementy z których powstał stół:
- 3,5 m kantówki szlifowanej 9cm x 2cm
- 2m kantówki szlifowanej 4cm x 4cm
- 3m kantówki szlifowanej 3cm x 3cm
- 1m kantówki zwykłej 2cm x 3cm
- 100ml lakierobejcy koloru stara sosna
- wkręty do drewna
- wikol
- czarna farba do drewna i metalu
- 3m Taśmy LED RGB 5050
- Sterownik LED RGB 20 programów oraz funkcja reagowania na dźwięk
- zasilacz 12VDC 60W
- 4mm lustro zwykłe 879mm x 479mm
- 4mm lustro fenickie 899mm x 499mm
- 8mm szyba hartowana 899mm x 499mm
Koszt elementów ok 700zł.
Z powodu, iż film zajmuje 800MB umieszczam link z Youtube.
Fajne? Ranking DIY