logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stół z lustrem nieskończoności

hetm4n 11 Maj 2014 14:12 39231 34
REKLAMA
  • Stół z lustrem nieskończoności
    Witam! Postanowiłem wymienić w pokoju swój stary 25 letni stół, który już nie najlepiej wyglądał. Przed zakupem nowego zwykłego stoły, uchronił mnie jeden z projektów na elektrodzie podobnego stołu. Wpadłem na pomysł, iż zrobię coś podobnego używając prawdziwego lustra fenickiego. Projekt stołu powstawał dosyć długo z powodu małej ilości wolnego czasu i kompletowania odpowiednich rzeczy do wykonania.
    Pierwsza powstała rama stołu o wymiarach 92cm x 52cm x 50cm, zbudowana z kantówek szlifowanych, które przyciąłem i prze frezowałem odpowiednio. Wszystkie elementy ramy stołu skręcone zostały wkrętami, a następnie pomalowane lakierobejcą. Aby uzyskać najlepszy efekt punktowego świecenia samych diod, wnętrze miedzy lustrami wraz z taśmą LED zostało pomalowane na czarno. Diody jakie zastosowałem to taśma RBG 5050. Wykorzystałem 3m taśmy, które sterowane są z gotowego sterownika RGB z pilotem na podczerwień, posiadający również funkcje reagowania na dźwięk. Sterownik znajduje się pod pierwszym lustrem od spodu stołu i jest zasilany z 60W zasilacza 12V. Odległość miedzy lustrem zwykłym a lustrem fenickim to 5cm. Z racji, że lustro fenickie jest podatne na zarysowania i łatwo mogłoby pęknąć, położyłem na samą górę szybę hartowaną. Uzyskany efekt jest wspaniały, i bardzo mnie zadowalający. Łączny czas wykonania stołu to ok 12h.

Elementy z których powstał stół:
    - 3,5 m kantówki szlifowanej 9cm x 2cm
    - 2m kantówki szlifowanej 4cm x 4cm
    - 3m kantówki szlifowanej 3cm x 3cm
    - 1m kantówki zwykłej 2cm x 3cm
    - 100ml lakierobejcy koloru stara sosna
    - wkręty do drewna
    - wikol
    - czarna farba do drewna i metalu
    - 3m Taśmy LED RGB 5050
    - Sterownik LED RGB 20 programów oraz funkcja reagowania na dźwięk
    - zasilacz 12VDC 60W
    - 4mm lustro zwykłe 879mm x 479mm
    - 4mm lustro fenickie 899mm x 499mm
    - 8mm szyba hartowana 899mm x 499mm

Koszt elementów ok 700zł.

Stół z lustrem nieskończoności Stół z lustrem nieskończoności Stół z lustrem nieskończoności

Z powodu, iż film zajmuje 800MB umieszczam link z Youtube.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    hetm4n
    Poziom 20  
    hetm4n napisał 812 postów o ocenie 525, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Ruda Śląska. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 13590939
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    Trochę drogo to wyszło.
    Co tyle kosztowało?

Wstaw szkic/schemat wykonanych połączeń elektroniki dla potomnych, którzy chcieliby wykonać podobny projekt.
  • #3 13591028
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Zapewne szyba hartowana wygenerowala takie koszty.
  • #4 13591093
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    A ja bym się chciał zapytać gdzie i za ile można dostać lustro fenickie? Zawsze to lepsza opcja niż folia.
  • #5 13591738
    hetm4n
    Poziom 20  
    Ocena: 525
    Sterownik LED 50zł,
    Zasilacz LED 40zł,
    Taśma LED 5m 80zł ( 2m na zapas),
    Kantówki, wikol, wkręty, lakierobejca, ok 100zł
    Koszt dojazdu po odbiór szyb w dwie strony 50zł,
    Szyba hartowana 150zł ,
    Lustro fenickie 150zł,
    Zwykłe lustro z wycięciami na narożnikach 80zł,
    Wszystko szlifowane z delikatną fazą, lustra marki Saint Gobain. Miałem rabat 50zł na wszystkie szkła dzięki znajomemu, który wykonuje lustra wieszane z tym efektem. Firma która mi je wykonała to Jak Szkło w Goczałkowicach.

LA72 nie będę rysował połączenia gotowych elementów zakupionych przez pewien portal aukcyjny,ponieważ jest to dziecinnie proste( podłączenie wtyczek w odpowiednie gniazda i przyklejenie tego do ramy.
  • REKLAMA
  • #6 13593478
    hacker_ice

Poziom 24  
    Ocena: 101
    Ja już takie coś też robię z lustra weneckiego. Lepszy efekt jest jak diody zlewają się w linie które idą w nieskończoność, jak się siedzi przy takim efekcie ładniej to wygląda niż jak lustra w środku są oddalone od siebie i powstaje głęboki efekt nieskończoności lecz przy stoliku to trochę gorzej wygląda. Próbowałem takiego i takiego rozwiązania i to kształtujące się w linie ładniej wygląda :) Powiedz nie masz paproszków z kurzu w środku stolika? Skąd wziąłeś czarną listwę LED? Ja szukałem i w PL nie znalazłem czarnej listwy, niestety biała bardzo szpeci wnętrze. Co jest na rogach że tam nie ma oświetlenia? Widać pewnie jak jest ciemno w pokoju wszystko gdzie światło dochodzi? Moja strona ze zdjęciami: https://www.facebook.com/infinitytable

Kilka zdjęć
    Stół z lustrem nieskończoności Stół z lustrem nieskończoności
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
    Śląska, Bargły, 42-262 | Strona WWW: https://applesurgery.com.pl
  • REKLAMA
  • #7 13593683
    bobojad
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Podobają mi się stoliki tego typu, jednak jak się zastanawiałem jak umeblowac pokój pojawiła się kwestia doprowadzenia zasilania. No bo jak to zrobić, gniazdko z nierdzewną pokrywką jakie widać na scenach teatralnych np? Efekt super, ale jak mam się potykać 5x na dzień o kabel to chyba trochę ostudzi entuzjazm. Może solar + aku i reagowanie na stuknięcie szklanka o blat np żeby rozbłyskał na chwilę? Ile to żre prądu w sumie?
  • REKLAMA
  • #8 13593695
    hacker_ice

Poziom 24  
    Obliczałem to aby był bezprzewodowy. Koszt akumulatora którego nie będzie widać aby świeciło 1-2 godziny to około 300-400zł. Niestety przy tak małych aku nie opłaca się ich stosować. Pobór prądu przez taki stolik jest po prostu za duży. Lepiej używać włącznika przynajmniej u mnie jest od spodu przy białych diodach. A ja daję do stolika 5 m przedłużke zasilacza
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
  • #9 13593737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13594864
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    hacker_ice napisał:
    Obliczałem to aby był bezprzewodowy. Koszt akumulatora którego nie będzie widać aby świeciło 1-2 godziny to około 300-400zł. Niestety przy tak małych aku nie opłaca się ich stosować. Pobór prądu przez taki stolik jest po prostu za duży. Lepiej używać włącznika przynajmniej u mnie jest od spodu przy białych diodach. A ja daję do stolika 5 m przedłużke zasilacza

Skąd takie obliczenie ceny ? Całość można zasilać za pomocą akumulatorów 18650, gdzie sztukę można zakupić już za 3 - 4 zł, uzyskując tym samym 2200mAh i około około 3,6 ~ (nominalnie). Pakiet akumulatorów (8 sztuk - 2S2P) powinien wystarczyć na około 2,5 godziny świecenia, przy założeniu że użyto taśmy na diodach 5050, barwa biała o poborze prądu około 7W na metr i długości paska około 3 metrów. Do tego eliminując podłączenie całej taśmy tylko na jej początku da dodatkowe oszczędności energii, często traconej na grzanie początku taśmy (za cienkie ścieżki do zasilenie często więcej niż 1 metra w tanich wyrobach).

Zatem 300 - 400 zł to cena wygórowana, gdyż można zmieścić się w porządnym pakiecie akumulatorów + prosty balanser z ochroną ogniw w 100 zł.
  • #12 13595949
    hetm4n
    Poziom 20  
    Hacker_ice o gustach się nie dyskutuje :D, mi się podobają stoły z większą głębia, i specjalnie nie oświetliłem rogów. Z czego składa się twój blat stołu? Same lustro fenickie czy dodatkowo szybę hartowaną kładziesz? Taśmę Led pomalowałem na czarno. Przy odpowiednio ustawionej jasności diod nie widać wnętrza. Kurz się pojawia, przydał by się jakiś środek antystatyczny by po przetarciu lustra nie przywierał kurzu. Już mam nowy pomysł ramy stołu zrobionej z płyty meblowej 36mm z okleiną identyczną jak meble w pokoju.
  • #13 13596185
    hacker_ice

Poziom 24  
    Owszem o gustach się nie rozmawia :) Ja kładę samo lustro fenickie i jest całkiem ok :) Co do kurzu u mnie go nie ma :) lustro klejone do blatu :) Przed klejeniem wszystko dokładnie umyte i jest bez smug i bez kurzu :) Dzięki temu potem się nie kurzy i jest cały czas ładnie oświetlone :) ja obecnie tak samo maluje taśmy na czarno :) Co do akumulatorów i lutowaniu ogniw. Dużo roboty i jak miałbym to mieć na 2 godziny świecenia i potem i tak podpinać pod zasilacz żeby świeciło to już lepiej dać stolik w takie miejsce gdzie kabel nie będzie przeszkadzał i jest wszystko ok :) A akumulator podawałem taki płaski służący jako backup do laptopów gdzie można go umieścić pod stołem na rzepach i mieć zarówno przenośny bank energii jak i do zasilania stolika :)
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
  • #14 13597723
    hetm4n
    Poziom 20  
    hacker_ice nieboisz się że łatwo może ci lustro pęknąć (upadek butelki, coś przez przypadek spadnie)? U mnie w domu nie da się niestety złożyć bez odrobinki kurzu (pies i ciągła cyrkulacja powietrza w miedzy pomieszczeniami)
  • #15 13597738
    hacker_ice

Poziom 24  
    Da się :) tylko trzeba odpowiednio przygotować stolik :) samo przetarcie i złożenie nie da tego :) jeden stolik do sklejenia trwa około 20 min w 2 osoby :P co do pęknięć jak narazie nikt mi nie zgłaszał że pękło :) a zrobiłem ich kilkanaście :) sam grałem na nim w jenge spadały klocki nic się nie stało :) raczej to jest kwestia jak kto użytkuje stolik :) Co do hartowanego szkła to można użyć tego, ale u mnie pod wymiar na szkło hartowane czeka się 3 tygodnie, bo obecnie robię ławę z samym szklanym blatem z ciemnego szkła i stąd wiem :) i to też generuje koszty a im większe koszty tym mniej osób chce taki stolik :)
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
  • #16 13605883
    szikaka
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    hacker_ice napisał:
    Da się :) tylko trzeba odpowiednio przygotować stolik :) samo przetarcie i złożenie nie da tego :) jeden stolik do sklejenia trwa około 20 min w 2 osoby :P co do pęknięć jak narazie nikt mi nie zgłaszał że pękło :) a zrobiłem ich kilkanaście :) sam grałem na nim w jenge spadały klocki nic się nie stało :) raczej to jest kwestia jak kto użytkuje stolik :) Co do hartowanego szkła to można użyć tego, ale u mnie pod wymiar na szkło hartowane czeka się 3 tygodnie, bo obecnie robię ławę z samym szklanym blatem z ciemnego szkła i stąd wiem :) i to też generuje koszty a im większe koszty tym mniej osób chce taki stolik :)

Hej
    a mógłbyś podać namiar na firę w której zamawiasz lustro weneckie? czy firma w której zamawiasz obrabia też takie szkło? myślałem o zrobieniu sobie lutra, tylko z gładkimi krawędziami (fazowane czy jakoś tak, żeby się nie pokaleczyć) no i nie tyle nieskończone co po prostu interaktywne
  • #17 13607368
    dominik_gola
    Poziom 9  
    za tą cene chyba nie warto

Dodano po 15 [sekundy]:

moim zdaniem
  • #18 13613192
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Przypominam, że jest to dział DIY Konstrukcje. Omawiamy przedstawioną konstrukcję. Wszelkie spory na temat nazewnictwa czy sprawy językowe proszę załatwiać na PW.
    Dziękuję
  • #19 13615060
    tadeusz12345
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Świetne projekty!
    Jakie drzewo zastosowaliście do waszych stolików?
    No i ile mocy pobiera taki stolik ? :)
  • #20 13615885
    inpel
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    ciekawe jaki efekt dały by diody LED RGB
    sam pomysł ciekawy
  • #21 13616670
    mcarpenter
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    inpel napisał:
    ciekawe jaki efekt dały by diody LED RGB
    sam pomysł ciekawy

Niech kolega włączy film. Diody są RGB sterowane pilotem.
  • #22 13618242
    hetm4n
    Poziom 20  
    Zmierzyłem ostatnio pobór mocy , najwiecej na maksymslnej jasności pobierał kolor biały -29W, najmniej czerwony - 9W.
  • #23 13629398
    daniell4
    Poziom 13  
    Czy dobrze rozumiem, że im mniejszy odstęp między lustrami, tym gęściej jest tych diod na głębokość?
  • #24 13629411
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1648
    daniell4 napisał:
    Czy dobrze rozumiem, że im mniejszy odstęp między lustrami, tym gęściej jest tych diod na głębokość?

Tak. Ulega skróceniu promień odbicia.
  • #26 13686301
    KccK
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    A jak jest to zasilane? Lustra wiadomo mają dostęp do prądu a do takiego stolika trzeba również pociagnac kabel i potem zasilacz? Czy moze jakas bateria?
  • #27 13686681
    hacker_ice

Poziom 24  
    Każdy stolik ma zasilacz którego gniazdo znajduje się pod blatem, natomiast zasilacz można zastąpić akumulatorkami lub np powerbankiem którego napięcie wynosi 12V niestety taki stolik wtedy świeciłby godzinę może dwie.
    Konto firmowe:
    Apple Surgery
  • #28 13700166
    CocoB
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    hacker_ice napisał:
    Ja już takie coś też robię z lustra weneckiego. Lepszy efekt

Testwał ktoś zwykłą szybę i folie "Lustro weneckie"
  • #30 13805219
    I-H
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.

Czy ja dobrze rozumiem budowę warstw?

Stół z lustrem nieskończoności

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy stołu z efektem lustra nieskończoności, który został wykonany z lustra fenickiego oraz taśmy LED RGB. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z kosztami materiałów, w tym szkła hartowanego, lustra fenickiego oraz komponentów elektronicznych, takich jak zasilacze i sterowniki LED. Wskazano na różne metody montażu taśmy LED oraz ich wpływ na efekt wizualny. Pojawiły się pytania dotyczące zasilania stołu, w tym możliwości użycia akumulatorów oraz problemów związanych z kurzem wewnątrz konstrukcji. Użytkownicy wymieniali się również informacjami na temat firm zajmujących się obróbką szkła oraz preferencjami dotyczącymi estetyki i funkcjonalności stołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA