logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zegar na lampie VFD

Nostradamus 30 Gru 2006 22:50 46212 128
REKLAMA
  • zegar na lampie VFD
    aktualna wersja jest pokazana w przedostatnim poście na pierwszej stronie

cześć:
    To jest mój pierwszy temat w dziale DIY
    Szukając w internecie fajnego projektu zegarka natrafiłem na zegar zrobiony na lampach VFD. Bardzo spodobał mi się ten projekt i postanowiłem go wykonać.
    Ten oto zegarek ma niepowtarzalny wygląd ze względu na lampę jaka w nim jest wykorzystana. Bardzo trudno jest spotkać dziś urządzenie które ma w sobie lampę VFD.
    Miałem problemy z znalezieniem tych lamp ale okazało się że mój ojciec elektronik miał na strychu 5 takich lamp więc problem z głowy.
    Na początku miałem problemy z ustawieniem czasu w tym zegarku a dokładnie z wyregulowaniem dokładnego odmierzania czasu ale poradziłem sobie z tym.
    Obudowę zrobiłem z pleksy. Boki i gniazdo na transformator zrobione jest z 8mm przezroczystej pleksy a dół obudowy "podłoga" zrobiona jest z 2mm mlecznej pleksy. Dlatego zrobiłem tą obudowę tak gdyż chciałem aby można było zobaczyć z czego jest zrobiony ten zegar, z jakich elementów.
    Zrobienie tego projektu trwało około 2 tygodnie. Ale jak by się uparł i siedział cały czas to by go zrobił w 2 dni. Najwięcej czasu zeszło z zrobieniem i wykończeniem obudowy. Muszę jeszcze w obudowie założyć górę "sufit" i założyć mały wentylator 50mm i podpięcie go pod 5V bo transformator się troszkę grzeje.
    Koszt wyniósł mnie około 20-30zł, gdyż większość materiałów miałem.
    Proszę oto link do strony z której wziąłem projekt swojego zegara:
    http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html
    Proszę oto parę zdjęć:
    Załączniki:
    • DSC00387.JPG (70.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00385.JPG (102.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00384.JPG (90.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00380.JPG (63.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00379.JPG (88.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00378.JPG (70.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00377.JPG (72.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00375.JPG (91.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00374.JPG (87.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00286.JPG (61.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Nostradamus napisał 233 postów o ocenie 4, pomógł 14 razy. Mieszka w mieście Zaleszany. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3389228
    arkadiuszcz
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Podoba mi się taki zegareczek, ale ja zrobiłbym obudowę z czegoś mniej przezroczystego 9/10.
  • #3 3389273
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam, też przymierzam się się do zrobienia podobnego zegarka, fajnie to zrobiłeś - ale proszę!!!!!!!! ;) powiedz mi koniecznie jak to tak ładnie i równo poprzycinałeś (tą plexi) - obrobiłeś i w ogóle? tak w warunkach domowych czy może masz poprostu dostęp do jakichś profesjonalnych narzędzi do obróbki takich tworzyw??? czekam na info

pozdrawiam ;)
  • #4 3389292
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    no więc tak. Tworzywo to plexi. Przycinałem piłką do metalu w domu, kąty wyprowadzałem na frezarce w fabryce. Końcowa obróbka to już DREMEL i pilnik( w domu).
  • #5 3389463
    mirekk36
    Poziom 42  
    eeeeh te kąty :( no właśnie .... po wycięciu piłką wyjdzie nieraz tak krzywo, że próba wyrównania tego pilnikiem to istna zabawa w rzeźbiarstwo ;) ... a przy okazji jeszcze - co to jest DREMEL ?

.... aha a ten zasilacz wyższego napięcia zrobiłeś nie na przetworniczce tylko tak jak na tym schemacie (diody i kondensatorki?) , jakie napięcie dałeś i czy cały czas dobrze działa z tym zasilaczem, czy są może jakieś problemy typu rozbłyski albo pulsujące światło segmentów itp?

pozdrawiam
  • #6 3389482
    Nostradamus
    Poziom 17  
    DREMEL jest to urządzenie elektryczne wysokoobrotowe. Średnio od 10tys do 35tys obrotów. Coś jak wiertarko szlifierka. Nazwane multiszlifierką. W załączniku jest pokazany mój DREMEL.
    Co do zasilacza wyższego napięcia to zrobiłem tak jak było w schemacie i nie ma żadnych problemów z tym( brak rozbłysków itp. )
    Co do napięcia to chodzi Ci zasilające czy jakie dane jest na lampę?? Zasilające jest 14V a na lampie około 35V.
    Załączniki:
    • DSC00388.JPG (87.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3389501
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    projekt super wykonany a te lampki mozna dostac na allezło za chyba 1.50-2,50 juz nie pamietam ale w tych granicach
  • #8 3389534
    mirekk36
    Poziom 42  
    a dzięki za wyjaśnienia co do tego dremela no i zasilacza - chodziło mi właśnie o to napięcie na lampy - dzięki za wyczerpujący opis ;) koniecznie też sobie coś takiego zrobię na lampach ;) ... hmmm tylko może nie w obudowie z plexi :( ... bo mi przy moim warsztacie nie wyjdzie ;)

jeszcze raz pozdrówka
  • REKLAMA
  • #9 3389553
    Nostradamus
    Poziom 17  
    nom dzięki za opinię. Pozdrawiam i jak coś to służę pomocą.
    Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.
  • #10 3389575
    mirekk36
    Poziom 42  
    aaa jeszcze jedno pytanie jednak ;) .... hmmm obejrzałem sobie na allegro DREMEL 300 - fajnie to wyglada - czy ty masz właśnie taki model? rozumiem, że to bardzo przydatne ;) ... czy tym również wiercisz otworki w płytkach drukowanych? i czy można tam złapać wiertełka minimum 0,8mm?

a no i jak z osprzętem (końcówki do szlifowania itp - są standardowe czy trzeba specyficzne jakieś stosować) - łatwo dostępny, tani?

sory że tyle pytań może nie na temat ale może podpowiesz mi tak z praktycznego punktu widzenia jak i czy często wykorzystujesz tego dremelka ? ;)

pozdr
  • #11 3389624
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ja mam właśnie tego DREMELA. DREMEL 300 Limited Edition. Tak wiercę nim otworki w PCB ale musiałem dokupić uchwyt wiertarski do niego. Łapie on wiertła od 0.4mm do 3.Xmm. Ale możesz zamiast uchwytu wiertarskiego kupić komplet tulei zaciskowych i jest tuleja właśnie która łapie wiertła 0.8mm. Osprzęt czyli końcówki do niego( tarcze, papier ścierny, filc) są standardowo w nim w ilości chyba 66. Mój zestaw zawierał 66 końcówek, pudełko ze sklejki, wałek giętki, przystawkę do cięcia drewna oraz latareczkę.
    Osprzęt jest do niego dość łatwo dostępny. Można go kupić w OBI, CASTORAMIE itd. Cena jest uzależniona od osprzętu.
    Stosuje DREMELA głównie do obróbki metalu( zajmuję się moddingiem jak i tuningiem motocykli). Wykorzystuje go dość często, średnio 4 dni w tygodniu nim robię.
    Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu i zamierzam dokupić do niego jeszcze stojak wiertarski który służy zarazem jako wieszak do DREMELA jak używa się wałka giętkiego oraz może działać jako frezarka.
    Załączniki:
    • DSC00395.JPG (90.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00393.JPG (37.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00392.JPG (52.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00389.JPG (65.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 3389985
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Mam identyczną lampe;] tylko to za trudne dla mnie taki zegar;] może ją dziś dam na allegro;]
    Ciekawa obudowa, tylko troche duża ale co tam jest spoko :)
  • #14 3389991
    xavierro
    Poziom 11  
    Moim zdaniem te blachy z mosiądzu trzymające lampę są poniżej krytyki. Lepiej przymocuj ją kawalkami plexi - zrob jakis stojaczek lub obejmki. Poza tym ciekawa i dobra konstrukcja. Pozdrawiam
  • #15 3390055
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

jak dlamnie jest wszytsko ok tylko jedno co mi się niepodoba ale to już moje gusta bardzo nielubie tych obudów z plexi poprostu niepodoba mi się taki sposób pakowania i tyle.

Pozdrawiam.
  • #17 3390137
    1kizin
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Cześć zegarek bardzo mi sie podoba, obudowa też lecz przymocowanie
    tego wyświetlacza lepiej zmień tak jak kolega wyżej mówił na pleksi.

Mam kilka pytań jak zaprogramowałeś mikrokontroler??
    Przez to złącze ISP, czy jakimś programatorem?
    Masz może schemat tego programatora?

Bo jeśli chodzi o programowanie to sie na tym nie znam, ale w
    końcu trzeba zacząć :D
  • #18 3390147
    Nostradamus
    Poziom 17  
    zrobiłem przez to złącze ISP
    tu masz schemat programatora:
    http://elm-chan.org/works/avrx/stk200.png
    zrobiłem ten pierwszy bo najprostszy

a co do mocowania to właśnie rozmyślam nad tym i chyba wygnę plexi właśnie na kształt tych obejm mosiężnych tylko zrobię je węższe.
  • REKLAMA
  • #20 3390257
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Człowieku, jak Ci się transformator trochę grzeje to nie jest to od razu powód do instalowania wiatraka! Zresztą ten transformator (i radiator też) są ponad miarę. Wyświetlacze VFD zużywają zdecydowanie mniej prądu niż LED. W Twoim projekcie nie podobaja mi się ten rurkowy wyświetlacz VFD (mogłeś użyć innego, płaskiego), nie mówiąc o obudowie...
  • #21 3390264
    Nostradamus
    Poziom 17  
    1kizin
    ja użyłem programu ISPPROG. Bardzo dobry, polski program.
    http://www.idg.pl/ftp/download/pc_13008/lampki_programator.zip

lechoo
    ja dlatego taki dałem wyświetlacz VFD bo innego nie miałem pod ręką. Co do radiatora to na mniejszym( jakieś 65% tego co jest) temperatura dochodziła do 70 stopnie więc dałem większy. Co do obudowy miałeś napisane czemu akurat taką zrobiłem.
  • #22 3391490
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Nostradamus napisał:
    (...) Bardzo trudno jest spotkać dziś urządzenie które ma w sobie lampę VFD. (...)

Tu się trochę nie zgadzam - Odtwarzacze DVD, CD, MiniDisc i wiele innych urządzeń domowego użytku wykorzystuje właśnie wyświetlacze VFD.
  • #23 3391560
    djleeon603
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    tu chodzi o lampę a nie wyświetlacz:idea:
  • #24 3392251
    Nostradamus
    Poziom 17  
    właśnie. Mam zamiar trochę tą obudowę zmatowić i zostawić tylko czystą( nie zmatowioną przestrzeń) na lampę VFD.
  • #25 3393265
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    djleeon603 napisał:
    tu chodzi o lampę a nie wyświetlacz:idea:

Ten twoj wyswietlacz jest lampą :P jak masz gdzies wieze z takim wyswieytlaczem to sobie zgas swiatlo i zobacz beda tam takie cieniutkie paseczki ktore sie lekko swieca i to bedzie zarzenie
  • #26 3395420
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    żarzenie ciągnie najwięcej prądu ;-(
  • #27 3395732
    tomgart
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Aby umocować lampę może w dwóch np kwadratowych kawałkach plexi wywiercić dziury o średnicy lampy i na styk przymocować do obudowy?
  • #28 3396020
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Ech wy kapy fakt że w vfd sa drutu oporowe zwane anodą i podgrzewają one gaz poniedzy elektrodami katody można tak ustawić prąd zeby nie było widać zarzenia w nocy, bez obaw wyświetlacz będzie świecił z talą samą mocą.....

Dodano po 3 [minuty]:

Zresztą są specjalne filtry które elminują światło z anody i jednosześnie polepszają kontrast vfd czyli lepiej widać w dzien są one dostępne jedynie w ELFA
  • #29 3396206
    Nostradamus
    Poziom 17  
    tomgart oczywiście że można i właśnie taki mam zamiar zrobić. Albo sobie z cienkiej plexi wygnę obejmę na gorąco i też będzie.

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

ok nowa wersja zegara. Obudowa pomalowana farbą aluminiową.
    Załączniki:
    • DSC00410.JPG (82.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00409.JPG (48.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00408.JPG (56.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00407.JPG (85.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00406.JPG (55.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC00405.JPG (43.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu zegara wykorzystującego lampę VFD (Vacuum Fluorescent Display), ze szczególnym uwzględnieniem konstrukcji obudowy, zasilania oraz programowania mikrokontrolera. Autor wykonał obudowę z pleksi, stosując piłę do metalu, frezarkę i narzędzia DREMEL do obróbki. Zasilanie lampy VFD obejmuje napięcie żarzenia około 3,3–4,5 V oraz anodowe 14–35 V, zasilane z przetwornicy napięcia opartej na układzie diod i kondensatorów. Dyskutowano o problemach z mocowaniem lampy, zalecając użycie obejm z plexi zamiast mosiężnych blach oraz o zastosowaniu filtrów magnetowidowych SONY dla poprawy kontrastu wyświetlacza. Programowanie mikrokontrolera Atmega odbywa się przez złącze ISP, z wykorzystaniem programu ISPPROG lub CoreVisionAVR, z uwzględnieniem poprawnego ustawienia fuse bitów i częstotliwości pracy (1 MHz lub 8 MHz). Wskazano na konieczność poprawnego podłączenia wyprowadzeń lampy, zwłaszcza siatek (S2–S9), które często są zamienione, co powoduje odwrócenie wyświetlania czasu (SS:MM:HH zamiast HH:MM:SS). Problemy z migotaniem wyświetlacza i błędami w programie były rozwiązywane przez korektę softu i ustawień sprzętowych. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące optymalizacji sterowania lampą VFD, np. wykorzystanie układów MAX69xx oraz PWM do ściemniania. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem, programowaniem, doborem zasilania i poprawą estetyki obudowy, a także wymianą i dostępnością układów ULN2804. Projekt cieszy się zainteresowaniem, a uczestnicy wymieniają się wzorami płytek PCB, zdjęciami i modyfikacjami softu, w tym dodaniem funkcji alarmu, daty i pomiaru temperatury.
REKLAMA