aktualna wersja jest pokazana w przedostatnim poście na pierwszej stronie
cześć:
To jest mój pierwszy temat w dziale DIY
Szukając w internecie fajnego projektu zegarka natrafiłem na zegar zrobiony na lampach VFD. Bardzo spodobał mi się ten projekt i postanowiłem go wykonać.
Ten oto zegarek ma niepowtarzalny wygląd ze względu na lampę jaka w nim jest wykorzystana. Bardzo trudno jest spotkać dziś urządzenie które ma w sobie lampę VFD.
Miałem problemy z znalezieniem tych lamp ale okazało się że mój ojciec elektronik miał na strychu 5 takich lamp więc problem z głowy.
Na początku miałem problemy z ustawieniem czasu w tym zegarku a dokładnie z wyregulowaniem dokładnego odmierzania czasu ale poradziłem sobie z tym.
Obudowę zrobiłem z pleksy. Boki i gniazdo na transformator zrobione jest z 8mm przezroczystej pleksy a dół obudowy "podłoga" zrobiona jest z 2mm mlecznej pleksy. Dlatego zrobiłem tą obudowę tak gdyż chciałem aby można było zobaczyć z czego jest zrobiony ten zegar, z jakich elementów.
Zrobienie tego projektu trwało około 2 tygodnie. Ale jak by się uparł i siedział cały czas to by go zrobił w 2 dni. Najwięcej czasu zeszło z zrobieniem i wykończeniem obudowy. Muszę jeszcze w obudowie założyć górę "sufit" i założyć mały wentylator 50mm i podpięcie go pod 5V bo transformator się troszkę grzeje.
Koszt wyniósł mnie około 20-30zł, gdyż większość materiałów miałem.
Proszę oto link do strony z której wziąłem projekt swojego zegara:
http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html
Proszę oto parę zdjęć:
Fajne? Ranking DIY