logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe życie kompresora olejowego

life27 09 Wrz 2007 12:08 1675801 7085
  • #1891 13455290
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Dziś zalałem wana świeżym olejem oraz ustawiłem presostat na 6-8 bar, przy próbach kilkakrotnie sprężarka się załączała i silnik czuć ze temp nabrał więc z 2 szt 5.5kw to minimum, co do wydajności to kociołek 400L pompuje do 8 bar w 7 min 20 sek na ciepłym agregacie więc wydajność bardzo dobra, wan kręci się jakieś 670 obr/min
  • #1892 13458164
    partyzancik
    Poziom 25  
    Ocena: 173
    Witam . Mam kompresor podobny do takiego który ma autor tematu (taki niebieski z 1 postu w temacie) . Sprężarka była wymieniona na taką z linku http://mar-pol.sklep.pl/pl/p/-SPREZARKA-DO-KOMPRESORA-Z-2065/276
    w tej kolumnie zamarzła woda i rozsadziło oryginalny zawór zwrotny . Czy ktoś wie jaki gwint ma ta nakrętka z zaworem która mocuje kolumnę skraplacza do butli? Jaki gwint jest na wprowadzeniu nakrętki rurki z góry do pokrywy kolumny?
  • #1893 13461047
    roberto7727
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Ja nie wiem ale jak nikt nie pomoże to ja rozwiązuję taki problem suwmiarką i grzebieniem do pomiaru skoku gwintu są niedrogie a bardzo pomocne.

Dodano po 3 [minuty]:

Co ciekawe do głowicy sprężarki z pierwszego zdjęcia w tym temacie pasuje zawór od ikarusa .Zawór ssący bo wydechowy jest inny ale że zawory z tej sprężarki są banalnie proste do regeneracji to można poradzić sobie we własnym zakresie.

Dodano po 1 [minuty]:

vcc nie miałem pojęcia że ten wan jest taki duży .Ale na stronie ze sprężarkami wan jest podana moc silnika jaki powinien być zastosowany .

Dodano po 1 [minuty]:

http://www.pevpol.com/index.php?option=com_content&view=article&id=10&Itemid=15
  • #1894 13466136
    vcc
    Poziom 35  
    Dziś testy wydajności, przy dyszy 3mm sprężarka utrzymywała ciśnienie ok 5 bar przez jakieś 5 min bo przy następnej próbie przy 8 bar końcówka poleciała z węża i tyle jej widziano, znalazłem 3.5mm i wtedy po ok 10 min było 4 bar, do piaskowania wystarczy czy trochę za mało?
    Drugi ból to silnik 3kw, po chwili pracy trochę się nagrzewał, w środku widać że lekko nie miał więc na podmianę pójdzie silnik 4kW bo akurat taki mam, przy okazji chciałbym zmienić koła pasowe na większe, aby do koła kompresora dokręcić łopatki i zrobić chłodzenie, czy są jakieś przeciwwskazania do takich rozmiarów kół

Oraz czy taka odległość może być między kołami? Koła na 2 paski 13
  • #1895 13467106
    roberto7727
    Poziom 22  
    Im większe koło na kompresorze tym będzie miał mniejsze obroty i co za tym mniejszą wydajność .Większe koło na silniku podniesie obroty kompresora. Duża średnica kół nie przeszkadza ważne aby różnica między kołem silnika a kompresora nie była drastycznie różna bo jednak musi byc jakiś sensowny kąt opasania. Ja bym zrobił to inaczej .Można głowice sprężarki obudować blachą i dołożyć jakiś wentylator np od pieca CO . Można też jakiś silniczek ok 100w i turbinkę od dmuchawy samochodu .Będzie to o wiele lepsze niż montowanie łopatek do koła pasowego co i tak sprawi że najmocniej będzie chłodzić jedną stronę kompresora. Tak jest to rozwiązane w fabrycznych sprężarkach ale wynika to z cięcia kosztów .Dużo lepsze będzie osobne chłodzenie.
  • #1896 13467557
    vcc
    Poziom 35  
    Co do przełożeń to wiem doskonale, obecnie koło na silnik to 22cm a na kompresor 46cm, przy silniku 1440 obr daje to nam 688 obr na kompresorze więc optymalnie, przy większych kołach średnica opasania koła jest większa a co za tym idzie poślizg pasa jest mniejszy, dodatkowo koło na silniku jest dosyć masywne i będzie pracować jako koło zamachowe co dalej przemawia na +, dziś na szrocie zamówiłem butlę po LPG 80L i czas się brać za budowę piaskarki
  • #1897 13467790
    roberto7727
    Poziom 22  
    Ja jestem zwolennikiem minimalizacji kół pasowych w granicach rozsądku a także obniżania wagi kół bo drobne niewyważenie i lecą szybko łożyska .Co więcej podnosi to wagę całej konstrukcji .Nawet na kole pasowym 15cm nie ma mowy o poślizgu pasków zwłaszcza gdy są 2 szt .Trochę cienka ta wydajność do piaskowania trzeba dołożyć drugą sprężarkę .Obecnie kończę składać sprężarkę z ikarusa i policzyłem wydajność rzeczywistą to wyszło 400l /min . Nie chcę zwiększać dalej obrotów obecnie ma ok 1700/min bo jeszcze wydajność bym podniósł .Mam też większą sprężarkę na 2 ikarusach i silniku 4kw i na dyszy 4mm jest tak sobie .Przy krótkich przerwach jest ok ale przy ciągłym otwarciu zaworu delikatnie spada ciśnienie .Próby robiłem bez piachu samym powietrzem . Wykorzystaj silnik 3kw do napędu drugiej pompy i wówczas można mówić o jako takim efektywnym piaskowaniu.
  • #1898 13468484
    scalakmen
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 23
    Hmm ja mam na silniku koło fi70mm a na pompie fi140 na pas 17. Kąt opasania koła zależy w dużej mierze też od odległości środków wałów. Wiadomo, że im większe koło tym lepiej dla pasa, ale też nie można przesadzać. Koło fi 46 na pewno nie będzie tanie a cena chyba też bez znaczenia nie jest. Dalej, przy takim promieniu dosłownie minimalna niewspółosiowość koła i wału albo minimalne niewyważenie i sprężarka będzie ci chodzić(a w zasadzie biegać) po garażu :D
  • #1899 13468706
    vcc
    Poziom 35  
    Koło mam a w zasadzie mnóstwo kół więc z tym nie problem, jeżeli patent z dużym kołem się nie sprawdzi to powrócę do pierwotnej wersji

Duże koło okazało się krzywe więc jego montaż odpada, póki co pozostał stary układ plus silnik 4kW, dziś brat pobawił się pneumatyczną diaksą z frezem i mówił że daje radę kompresor
  • #1900 13477144
    vag.dienst
    Poziom 9  
    Czy zawór zwrotny typowo kompresorowy może pracować zamontowany w takiej pozycji? Strzałka na zaworze jest oczywiście w stronę butli.

Chyba jest to lepsze rozwiązanie niż ustawienie wlotu od sprężarki pionowo do góry?

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego
  • #1901 13477509
    Dogu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Jako że nie chcę zakładać nowego tematu mam pytanie.

Jaki Olej lać do sprężarki??? posiadam kompresor (kupiony) i wprawdzie poziom oleju jest w normie ale przez 5 lat to już chyba nie ma swoich właściwości.

Z góry dzięki za pomoc Grzegorz
  • #1902 13477741
    scalakmen
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 23
    Ja tam leję zwykły 15W40.
  • #1903 13477838
    vag.dienst
    Poziom 9  
    Dogu mi do nowej pompy dołożyli olej AEROTEC LDAB-100 do sprężarek powietrza. Jak wpiszesz w wyszukiwarce olej sprężarkowy czy kompresorowy otrzymasz masę różnych produktów.
  • #1904 13478982
    vcc
    Poziom 35  
    Co do oleju, szefo przywiózł mi Coralia, parametry jak kolega wyżej, olej do sprężarek coś o małym stopniu zapłonu czy jakoś tak i nim zalany jest WAN

Dziś walki ciąg dalszy, jak się okazało koło na sprężarce które było już spawane znów pękło i ładnie się buja przy pompowaniu więc wyleciało i na jego miejsce powędrowało koło 385mm 2HB oraz do kpl zawitał silnik 5,5kW 1440 obr z kołem 185mm 4HB, przy obecnym przełożeniu obr sprężarki wynoszą ok 690, czy nie będą takie szkodzić, to ciut wyższe niż nominalne.

Dwa to silnik 5.5kW obecnie spięty w trójkąt więc startuje na raz, presostat dla 380V podaje 4kW a dla 500V 5,5kW, styki wytrzymają czy lepiej dołożyć stycznik.

Poza tym kultura pracy kompresora się zmieniła, nie trzęsie nim jak przy poprzednim kole oraz przy wyłączeniu przy 8 Bar jeszcze zakręci kompresorem z 2 razy (koło na 4 paski dosyć masywne i robi jako zamachowe)
  • #1905 13483528
    Petercali
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na jakich obrotach może chodzić sprężarka ikarusa.Obecnie mam 1400 ale mysle o zwiększeniu ,bo wydajność dla moich potrzeb troche mała.
  • #1907 13485749
    mateusz33
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Cześć i czołem,szybkie pytanie, czy jedna hs31 na zbiorniku 60L wystarczy do malowania?
  • #1908 13485843
    mario9987
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Ja mam na jednej Hs 21 na 80 l zbiorniku i spokojnie wystarcza, lepiej dać trochę większy zbiornik, nie będzie się tak często włączać :)
  • #1909 13486955
    mateusz33
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Zbiornika typowo od kompresora nie mogę nigdzie znaleźć, także muszę użyć po LPG, a takie zbiorniki po 80l też ciężko znaleźć.
  • #1910 13487376
    mario9987
    Poziom 14  
    Ja też mam po butli lpg, może 2 zbiorniki połącz jak nie dasz rady jednego większego znaleźć.
  • #1911 13487693
    roberto7727
    Poziom 22  
    Co do presostatu i silnika 5.5kW to będzie jakiś czas działał, ale szybko wypali styki, bo pewnie masz presostat od hydroforu. Podobno lepiej dać stycznik. Co do obrotów sprężarki od Ikarusa to ja obecnie mam ok 1700 obr/min i wydajność na zimnym kompresorze równo 400l/min. O ile dobrze liczę bo butlę 70l napełnia do 8 atm w 1min 40sek.
  • #1912 13488106
    vcc
    Poziom 35  
    Jakąś skrzynkę sterowniczą zmontuję, dodatkowo mam stycznik z termikiem więc będzie dodatkowe zabezpieczenie silnika oraz przewody zasilające muszę zmienić na linkę bo sztywne ponoć się nie nadają przy drganiach

Druga sprawa to nie mogę kupić po sklepach panewek do sprężarki jelczowskiej, jakis sklep polecicie?
  • #1913 13488706
    mario9987
    Poziom 14  
    Ja zamówiłem na stronie polmozbyt, dobry kontakt i stosunkowo nie drogo.
  • #1914 13488881
    trzaska456
    Poziom 17  
    Ocena: 133
    Kojarzycie może czy w sprężarce HS-19 są łożyska NUP206 czy jakieś inne? wiem że na pewno są te z pierścieniem przelotowym,
  • #1915 13491638
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Etap ukończenia kompresorka 95% Pozostaje uzbroić go w lepsze kółka i jakiś baniaczek-chłodnicę głowicy zrobi się jakiś bojler wzorem silników "esioków" i zbiornik opadowy oleju bo trochu pluje z odmy.
    Dla przypomnienia parametry :
    silnik 2.2kW 1400obr/min 3x400V
    sprężarka IKARUS po przełożeniach obroty około 900 obr/min
    zbiornik 50l z kompresora Enhell
    presostat NEMA
    Prędkość nabijania butli od 0-8bar - 2 minuty
    Kolor wyszedł po zmieszaniu 2 farb i paru pigmentów i jest dość oryginalny, za dużo niebieskiego i zielonego mam w warsztacie :D .

Co do BHP dekiel na tabliczkę zaciskową zazłożony już mam.

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego
  • #1917 13493275
    vcc
    Poziom 35  
    Z tego co widzę to każdy jest na 380(400)V Y więc nawet nie kombinuj z kondensatorami do podłączenia na 230V bo tylko szkoda twojej pracy, szukaj typowego silnika do sieci jednofazowej, z tym że koszt takiego to x2

Póki co z moją sprężarką temat stanął z powodu majsterkowania po okolicznych ciągnikach, cały czas myślę nad silnikiem z 126p aby go obsadzić na kotle razem z WAN-em
  • #1918 13493935
    roberto7727
    Poziom 22  
    Dzikilopez czemu tak małe obroty ? Przy silniku 2,2kw spokojnie mozesz dać 1400 obr/min .Ja zrobiłem podobny tylko 70l i przy takim samym silniku mam obroty ok 1700obr/min. Do 8 atm silnik zimny jak trup nawet gdy pracuje pół godziny .Dopiero przy 12 atm zrobił się lekko ciepły .Ważne aby był zawór zwrotny bo bez niego trudno ma wystartować .Chłodzenie z obiegiem samoczynnym jest słabe bo rusza dopiero jak woda się prawie gotuje .Wystarczy pompka od pralki i nawet po godzinie pracy głowica robi się gorąca i to przy dużo wyższych obrotach .
  • #1919 13494051
    dzikilopez
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    roberto7727 obroty podniosę do 1200-1400 tylko muszę jakieś kółko dopaść. Chłodzenie mam 2 warianty : 1 samoczynne , ale skoro piszesz że to lipa to trzeba będzie zrobić 2 wariant- na chłodnicy z motocykla, jakiejś 125ccm + pompa napędzana z wałka silnika. Zależy mi na kompaktowości i mobilności kompresora.
    Co do samej pompy cieczy to po allegro widzę za 20zł pompki na wiertarkę, nada to się czy nie?
  • #1920 13504529
    roberto7727
    Poziom 22  
    Pompkę kupisz za 2 zł na pierwszym szrocie od pralki automatycznej i jest prosta w podłączeniu bo podpinasz jeden przewód po którąś z faz ,drugi pod zero i pompuje.Przy 1700obr/min silnik 2,2kw ma problem z ruszeniem ale sprawę rozwiązuje dobry zawor zwrotny .Przy ciśnieniu ok 6 bar rusza pomimo braku zaworu .Chlodnicę mozna dać z nagrzewnicy samochodowej plus jakiś wentylator.Wszystko zależy od tego jak długo sprężarka ma pracować .Jak do pompowania koła to i bez chłodzenia wytrzyma .Gorzej gdy pracować musi kilka cykli pod rząd wówczas może wode zagotowac bez pompki i chłodnicy ,Może być i samoczynne ale trzeba własciwie ustawić rurki ,dac odpowienie średnice rurek a mimo to dopiero przy dużej temperaturze obieg zaczyna pracować cokolwiek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy renowacji i budowy kompresorów olejowych, głównie opartych na sprężarkach samochodowych i przemysłowych, z wykorzystaniem zbiorników po LPG, hydroforach lub bojlerach. Poruszono kwestie techniczne takie jak dobór silnika (najczęściej 3-fazowy, 1,1-3 kW), przełożenia pasowego (zwykle 1:1 lub 2:1), obroty sprężarki (optymalnie około 1400-3000 obr./min), smarowanie (centralne ciśnieniowe lub rozbryzgowe, z użyciem oleju mineralnego 15W40 lub oleju sprężarkowego), chłodzenie (powietrzem lub cieczą z wykorzystaniem chłodniczek i wentylatorów), a także elementy zabezpieczające: wyłącznik ciśnieniowy (presostat), zawór bezpieczeństwa, zawór zwrotny oraz odwadniacz i odolejacz. Omówiono metody testowania zbiorników ciśnieniowych, podkreślając konieczność próby wodnej zamiast powietrznej ze względu na bezpieczeństwo. Wskazano na problemy z dostępnością części zamiennych, takich jak zawory czy pierścienie tłokowe, oraz sposoby ich pozyskania lub dorobienia. Poruszono także zagadnienia dotyczące instalacji elektrycznej, w tym stosowania styczników i wyłączników silnikowych. Wiele przykładów dotyczyło sprężarek z pojazdów takich jak Jelcz, Star, Ikarus, Ursus oraz urządzeń przemysłowych typu Ził. Dyskutowano o wydajności sprężarek, ich zastosowaniu do malowania, piaskowania, pompowania kół i obsługi kluczy pneumatycznych. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich filtrów, reduktorów ciśnienia i systemów chłodzenia, aby zapewnić trwałość i bezpieczeństwo urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA