logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe życie kompresora olejowego

life27 09 Wrz 2007 12:08 1675816 7085
  • #391 8854660
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    No widzę że sprężareczka to chyba poniemiecka jak się nie mylę DDR coś tam dalej, jak się sprawuje, podłączałeś ja tak na sucho bez butli?? Widzę na 1 zdjęciu chyba odstojnik (chłodnica powietrza) tego mi brakuje w moich konstrukcjach.
    Dobrze myślisz z tymi częściami z butli ja bym jeszcze jak były w dobrym stanie to wycinałem wejścia i wyjścia i wspawywałem w nowy ale jak masz nowe rurki to wspawaj nowe będzie lepiej. A nie zapomnij jak będziesz spawał koła i nóżkę to daj delikatny kąt by woda gromadząca się w zbiorniku stała w jednym miejscu i w tym zarówno miejscu wykonaj otwór do spuszczania kondensatu (wody), co jakiś czas trzeba odkręcić i spuścić wodę bo zawsze się zbierze (ja wykonywałem na zasadzie korka 1/2 cala i wspawywałem na pół uciętą mófkę 1/2 cala z gwintem wewnętrznym).
    A jest jeszcze taka metoda z nowym zbiornikiem jak będziesz juz go miał to jak ci się zechce to kup farbę podkładową Nekor czy Unikor, rozcieńcz ją ale bez przesady i wlej do środka i powolnymi ruchami obracaj butlą tak aby farba w miarę dotarła do wszystkich zakamarków butli a reszt farby wylej (zabezpieczysz środek).
  • #392 8858167
    idzikow
    Poziom 10  
    Dokładnie tak jest to produkcja DDR lata 80-te, ma smarowanie rozbryzgowe i stary olej, który spuściłem nie był zanieczyszczony czyli jest szansa, że jeszcze to cudo pochodzi. Na łożyskach i korbowodzie nie ma luzów tylko z zaworami miałem trochę roboty, bo były mocno zanieczyszczone pyłem z malowania. Kupiłem ją bez kola pasowego, ale okazało się, że jest tam taki sam stożek jak w HS 11 a w rolniczym kupiłem kółko za 20zł. Na próbę zmontowałem napęd podając na sprężarkę ok. 1200 obr/min. a wyjście podłączyłem do zbiornika z innej starej sprężarki. Sprężarka nabiła ciśnienie 9 bar i pompowałaby dalej, ale mnie to wystarczyło. Czasu nie mierzyłem ale zbiornik30l nabiła dość szybko.
    Podoba mi się twój pomysł z tym podkładem, bo miejsca spawania skorodują jako pierwsze.
    W kolejce do odnowy mam jeszcze kilka "gratów", oto one:
    Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego
    Ta sprężarka na zbiorniku to oczywiście HS11, której potrzebny jest delikatny przegląd ale zbiornik chyba do wymiany. Ta druga sprężarka jest chyba od jakiejś ciężarówki. Zawory w głowicy są bardzo zanieczyszczone i skorodowane i mam problem z ich wykręceniem ale to kwestia czasu.
  • #393 8862030
    lukaszluk
    Poziom 15  
    A czym masz zamiar napędzić tą sprężarkę (jaki silnik, moc, obroty, zasilanie), w jaki sposób poprzez przekładnię pasową czy wprost poprzez sprzęgło (ta metoda zajmuje mniej miejsca na sprężarce ale głównie nadaje się do hs11 - ja jak widzisz parę postów wyżej zastosowałem przekładnie pasową).
    Teraz jestem w momencie wykonania osłony na koła pasowe bo się obawiam że może stać się tragedia jak coś wciągnie w paski. A i w przyszłości chcę dokupić tak dla bezpieczeństwa zawór bezpieczeństwa do 11 atm (ustawię go na 9 bo tyle wystarczy)
    Aktualnie w mojej Metabo to jest przy presostacie i nie wiem na ile jest ustawiony ale sprężarka bije spoko 10 atm i się wyłącza.
  • #394 8865399
    idzikow
    Poziom 10  
    Witam. Co do silnika, to mam aktualnie 3-fazowy 1,1kW 1400 obr/min ale jeśli trafi mi się jednofazowy o tej mocy to go przetestuje z tą sprężarką. Mam pomysł,żeby dać elektrozawór spuszczający powietrze z chłodnicy po wyłączeniu silnika, co ułatwi start gdy w zbiorniku jest ciśnienie z dolnej nastawy presostatu. Oczywiście na wejściu do zbiornika będzie zawór zwrotny. Jak będzie chwila wolnego to przeprowadzę próbę na elektrozaworze wodnym z pralki(zasilanie 230V). Zdecydowanie wybiorę przekładnię pasową z racji łatwiejszego montażu, bo do sprzęgła będzie trzeba dotaczać gniazdo na stożek no i ustawić wszystko możliwie najbardziej osiowo.
    Jeśli chodzi o osłonę na pasek to będzie na 100%, bo kiedyś u kolegi przy cięciu "gumówką" z nie osłoniętymi paskami oderwało mi mankiet z bluzy roboczej(pół dnia w szoku). Zawór bezpieczeństwa to lepiej dać dla świętego spokoju bo presostat może się zawiesić a sprężarka pompuje do kresu sił. Ja będę miał wyłącznik silnikowy z termikiem więc spróbuje tak go ustawić, żeby po przekroczeniu o 1bar ponad górna nastawę presostatu co spowoduje zwiększone obciążenie silnika wyłącznik go wyłączył. Zobaczę jak wyjdzie "w praniu".
  • #395 8866162
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Hmm, widzę że jak na mój gust to masz sporo pojęcia na pneumatyce-elektronice, wiesz co robisz i myślę że będzie to działać. Ja w swoich konstrukcjach szedłem po łatwiźnie nic tam żadnych bajerów nie wstawiałem bo i z jednej strony mało miejsca a z drugiej brak odpowiednich elementów a to sie wiąże z kosztami dodatkowymi.
    Zamierzasz coś wstawić na wyjściu, jakiś filtr, odwadniacz, reduktor, naolejacz (będziesz używał narzędzi pneumatycznych??), ja zakupiłem ostatnio udało mi sie tanio kupić zestaw przygotowania powietrza Prema http://www.Prema.pl/elementy.html - odnośnik Blok przygotowania sprężonego powietrza G3/8 - G1/2 dwuelementowy:
  • #396 8946788
    Tado_87
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich kolegów. Po przeczytaniu wszystkich postów widzę że jest tu parę osób które na prawdę wiedzą co piszą. W związku z tym mam parę pytań, odnośnie podłączenia elektyrki.
    Sprężarka jest to składak, która ma służyć do piaskowania, szkiełkowania. Zbiornik Polski ze sprężarki ASPA 180 Ltr. Pompa ze sprężarki Atlas copco LT930(Wydajność około 660 l/min, org. silnik 7,5 kW naped bezpośredni) i silnik elektryczny 5,5 kW ( teraz będzie napęd na paski dlatego mniejszy silnik).Sprężarka będzie nastawiona na 8 atm(obawiam się o wytrzymałość zboirnika), choć pompa bije do 30 atm.

I moje pytania: czy będę musiał zastosować rozruch (gwiazda trójkąt), czy przełącznik na 1? Czy jest w stanie ktoś podać Mi konkretne nazwy przełączników, itd do takiej instalacji? Jeżeli była by koniecznośc 2-stopniowego rozruchu chciałbym a żeby było to automatyczne przełączanie z przekaźnikiem czasowym-czy ktoś podją by sie zbudowania takiego układu?
  • #397 8950406
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Witaj kolego.
    Niestety ja Ci nie pomogę bo kiedyś próbowałem zrobić taki układ ale dla silnika na 380/230 i chciałem zasilić go z jednej fazy i wtedy potrzeba coś takiego wykonać by silnik miał wiekszy rozruch na starcie dawało sie 2 kondensator ale po sekundzie może dwoch trzeba było by go rozłączać i takie urządzonko o którym mówisz ja też myślałem i zrezygnowałem z budowy (kupiłem silnik 1 faz.). Pomogł bym Ci ale moje konstrukcje oparte są tylko i wyłącznie na prądzie 230v, poczekaj może ktoś odpisze.
  • #398 8985911
    630
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich na forum. Chciałem się czymś pochwalić.
    na początku był taki kompresor

Po przepracowaniu bez przesady może dwa-trzy dni licząc to jako całkowity czas pracy w okresie ok 7 miesięcy,zaczął wybijać mi wyłącznik różnico-prądowy. W związku z tym że wybrałem bardzo dobry sposób zakupu nowego kompresora z gwarancją na giełdzie. Sprzedawca obiecywał ze jest stałym sprzedawcą w tym miejscu (tyko ja go później nie mogłem znaleźć), dlatego dałem go sąsiadowi który nie ma takiego wyłącznika i trochę lakieruje - popracował trzy tygodnie i zakończył żywot. Jeszcze jednym minusem tego urządzenia było - brak możliwości uruchomienia w temperaturze poniżej 0, ponieważ wybijało wyłącznik przeciążeniowy (taki mały czerwony przycisk).
    Po tym wszystkim zaplanowałem sobie coś takiego - usunięcie układu silnik -kompresor i zamiana na stary kompresor jednocylindrowy z silnikiem trzyfazowym z pozostawieniem całego osprzętu.

Założyłem silnik 1,1 KW 2800 obr/min, natomiast kompresor HS 11 po regeneracji za 200 PLN (obroty kompresora 1400 obr/min.). Reszta pozostała ze starej sprężarki. Po przeprowadzonych próbach wydaje mi się że że szybciej napełnia zbiornikten układ niż stary.
    Tak wygląda efekt kilku godzin mojej pracy.

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego

Jeszcze tylko założenie wentylatora z chłodnicy samochodowej na koło pasowe kompresora, wykonanie osłony, trochę kosmetyki (malowania) i urządzenie nadaje się do pracy

Moja rada dla tych którzy się zastanawiają nad zakupem chińskiego produktu - lepiej kupić taki ze spalonym silnikiem i zastosować przeróbkę jak opisałem. Koszty mogą być niewielkie a sprzęt bezawaryjny przez wiele lat.
  • #400 8988220
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Ja mam zamontowany zawór zwrotny wodny ale nie 1/2 tylko chyba 5/4 [taki jak żeberka aluminiowe] w grzejnikach bo zastosowałem nawet krócce od takowego od sprężarki dzieli go ok 2 metrów węża wysoko ciśnieniowego i od roku buja się i nic się nie urwało
  • #401 8988394
    lencz
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Ja jestem obecnie na etapie budowy sprężarki na bazie kompresora hs-21, smarowanie ciśnieniowe przy pomocy pompy wspomagania od opla vectry , 2 butle lpg 65 l i 50 l ( wzoruję się na pracy kolegi juzka_kimono z tego wątku ). Chcę pospawać odwadniacz, który mam zamiar umieścić na wyjściu z kompresora do butli. Mam w związku z tym pytanie czy taki patent kolegi andriu124 z tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1017178-60.html na zrobienie odwadniacza, odolejacza zdałby egzamin? Myślałem o zrobieniu takowego np. z małej gaśnicy samochodowej, dospawaniu ewentualnego ożebrowania do chłodzenia. Co wy na to? Ma to jakiś sens?
  • #402 8989312
    lukaszluk
    Poziom 15  
    jacekrado napisał:
    Koledzy - czy te zawory zwrotne , wodne dają radę? Tam jest plastikowa zastawka , nie topi się czasem? Czy jakiś tuning robicie?

Kolego są takie zawory takie same ale w środku znajduje sie metalowa przepona ja takie stosuje, minusem jest to że bardzo głośno ta przepona pracuje podczas tłoczenia powietrza w butle ale przynajmniej sie nie rozsypie bo raz zastosowałem taki zawór z plastikową membraną i rozsypała się w drobny w mak
  • #404 9098167
    gregor1284
    Poziom 11  
    Czy sprężarka jedno-tłokowa ze stara 66 nadaje się do budowy takiego kompresora? Jakie ona ma parametry? jej oznaczenie zaczyna się od a66
  • #405 9103769
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Obawiam się że nie da rady bo musisz zamknąć komorę korbową, tak mi sie wydaje ze zdjęć ale ręki nie dam uciąć jak się mylę.
    Szanowni koledzy pozostała mi ze swych zbiorów sprężarka hs-19, wymieniłem pierścienie i uszczelki, przerobiłem na smarowanie rozbryzgowe, nie potrzeba podawać oleju pod ciśnieniem, sprężarkę zakupiłem jakiś rok temu, przeleżała i w końcu się wziełem za renowację i skończyłem a teraz mi jest nie potrzebna więc chce ją oddać w dobre ręce, link do sprężarki http://www.polmo-lodz.com.pl/katalog/index.html, proszę pytać na priv
  • #406 9105068
    gregor1284
    Poziom 11  
    chcę kupić taką sprężarkę ,co to za typ ?
    Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego
  • #407 9105857
    piorun7890
    Poziom 18  
    Ocena: 269
    Ta sprężarka pochodzi od Stara 660 ,strasznie się będzie grzać z powodu niewielkiego użebrowania , i wydajnością nie zachwyca. Jeśli jej nie kupiłeś to się wstrzymaj ,lepsza jest od ciągnika c330 lub od Stara 200
  • #408 9107214
    gregor1284
    Poziom 11  
    A wiesz może jakie ma oznaczenia i ile pompuje ? Od czego byś polecał sprężarkę tak żeby w miarę szybko nabijała butlę ponad 100l ? Trudno przerobić sprężarkę na smarowanie rozbryzgowe ? Myślałem jeszcze o sprężarce od Jelcza dwu-tłokowej.
  • #409 9107896
    piorun7890
    Poziom 18  
    Żeby nic nie przerabiać smarowania to od ciągnika trzydziestki , sprężarka od jelcza dwutłokowa lub od stara 200 dość szybko nabije taką butlę ale trzeba do niej dorobić smarowanie ciśnieniowe tzn. pompkę od wspomagania z jakiegoś auta, zawór przelewowy ,zbiorniczek na olej . Proponuje przeczytać cały ten temat od strony pierwszej do końca . Na stronie jedenastej jest kompresor z dorobionym smarowaniem ciśnieniowym. Przerobienie takiej sprężarki na smarowanie rozbryzgowe mija się z celem gdyż w tych sprężarkach są panewki które są smarowane ciśnieniowo .
  • #410 9109261
    gregor1284
    Poziom 11  
    Ale to musi być chyba do jakiegoś poziomu ,żeby tłok nie zaciągnął oleju i nie wiem jak to rozwiązać? Jeśli miałbym zakładać pompę od wspomagania ,to ona chyba za duże ciśnienie ma?
  • #411 9110193
    flis
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam.Zrobiłem sprężarkę z kompresora dwutłokowego od liaza wszystko ładnie pięknie , tylko powiedzcie mi jak zrobić odpowietrzenie skrzyni korbowej.Niedługo wrzucę fotki ;)
  • #412 9111489
    gregor1284
    Poziom 11  
    musisz nawiercić wiertłem fi2, albo fi3 dziurkę w jak najwyżej komory korbowej.Jeśli źle myślę ,to sory
  • #413 9112000
    piorun7890
    Poziom 18  
    Wstawiasz zawór przelewowy ustawiony na 4 atmosfery.
  • #414 9113427
    flis
    Poziom 14  
    Ok zamieszczam fotki
    Silnik 2,2kw jakieś 800obr
    butla 65l
    kompresor od liaz(tyle wiem)
    Jutro wykończenie i testy ;)
    Puki co problem z odpowietrzeniem skrzyni korbowej(gdzie zawór przelewowy można kupić?)
  • #415 9115270
    lukaszluk
    Poziom 15  
    Witam kolegów
    W końcu udało mi się skompletować moją sprężarkę, długo przymierzałem się do wykonania osłony na paski pasowe do mojej sprężarki, opis kilka postów wyżej, jeżeli jest ktoś zainteresowany kupnem to jest ona na sprzedaż, posiadam również samą sprężarkę HS-19 również na sprzedaż, leży mi i zajmuje miejsce a budować mi się sprężarki by stała to nie chcę bo ta wielka juz mi miejsce zawadza w garażu więc oddam w dobre ręce (jak coś to pisac na PW). Zamieszczam parę fotek dokończonej sprężarki wraz z obudową paska klinowego jak i sprężarki Hs-19. zdjęcia poniżej:

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego

Na ostatnim ze zdjęć są umieszczone uszczelki wyjęte ze sprężarki i pudełko oryginalne po pierścianeiach (w środku stare pierścienie), wszystko wymienione na nowe części.
  • #416 9124583
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #417 9124981
    lukaszluk
    Poziom 15  
    lukaszluk nie grzeją Ci się te HS-11 mocno? Te zawory zwrotne co zastosowałeś nie mają tymczasem plastikowego mechanizmu w środku? Mam podobną konstrukcję ale na jednej HS-11 i przyznam, że rurka wylotowa dość mocno się nagrzewa choć jest i zamontowany wentylator chłodzący sprężarkę. Wizualnie sprężarka wygląda perfekcyjnie, miło popatrzeć.[/quote]

Kolego, zanim zastosowałem sprężarki od ciągników c-339 w swoich konstrukcjach to podjechałem do znajomego rolnika co ma ciągnik i obejrzałem jak jest tam ta sprężarka zamocowana, czy jest chłodzona jakimś wentylatorem, kazałem odpalić silnik i sprawdziłem że na nią padają znikome części powietrza z wentylatora, praktycznie nic, w jednak konstrukcji opisanej w tym temacie przedstawiłem zdjęcie że zamocowany jest wentylator ale to tylko z tego powodu bo gość był upierdliwy i tak sobie zażyczył. Polskie konstrukcji FOS POLMO ŁÓDŹ czy ZSM POLMO z lat 78-80 budujące sprężarki oparte na bazie sprężarek Hs-11 również nie posiadają wentylatorów, podaję zdjęcia takich sprężarek:

Nowe życie kompresora olejowego Nowe życie kompresora olejowego

Ta druga ze zdjęcia jest to wyrób z aktualnych sklepów.

A co do zaworów jakie zastosowałem, tak wiem są zawory z plastikową przeponą, jeden mi się w drobny mak rozsypał w jednej konstrukcji ale wystarczy w sklepie hydraulicznym zapytać o zawór zwrotny z przeponą metalową a on taki sprzeda bo są i w nim już nie ma co się rozwalić są dwa razy droższe. Sprężarka sama w sobie w głowicy posiada zawory które zapobiegają wracaniu się powietrza z powrotem (oczywiście jeżeli dobrze trzymają powietrze). Ja dla bezpieczeństwa wstawiłem dodatkowo, 'a niech będą bo wiadomo", troszkę głośno pracują bo to blaszka w środku pracuje i sie niesie ale przynajmniej trzyma ciśnienie jak trzeba. Są ostatnio przeglądałem zawory zwrotne specjalistyczne takie jak są stosowane w sprężarkach aktualnych ale koszt 1 szt to ok 40zł a ja kupiłem hydrauliczne za 30zł za 2 szt.
  • #418 9125157
    flis
    Poziom 14  
    Cytat:
    flis dorób sobie jeszcze wyłącznik ciśnieniowy, zawór bezpieczeństwa też nie najgorszy pomysł. Dobrze widzę na zdjęciu, przy wejściu do butli jest zawór zwrotny? Spust kondensatu u dołu butli też zrobiłeś? A na przyszłość taka porada- do gięcia rurek miedzianych jest taka sprężyna nakłada się ją na rurkę i można giąć ją bez ryzyka załamania, niestety Tobie się "udało" dwa razy zrobić załamanie.

Wyłacznik , zawór , spust u dołu wszystko jest tylko było jeszcze nie złożone.Z tej rurki to fakt nie jestem zadowolony ale poszukam tej sprężyny i poprawię.
    Dodam że butle 65l do 8bar bije 2,3min ;) to chyba nie najgorzej.
  • #419 9125187
    larson04
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Obroty tych sprężarek,to coś około 2000/min,sądząc po kołach pasowych,dlatego pytanie czy to się za szybko nie grzeje?

Mógłbyś wstawić filmik w czasie jej pracy,jak szybko pompuje,każdy chętnie by obejrzał.
    Bardzo porządne wykonanie i estetyczne.
  • #420 9125217
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy renowacji i budowy kompresorów olejowych, głównie opartych na sprężarkach samochodowych i przemysłowych, z wykorzystaniem zbiorników po LPG, hydroforach lub bojlerach. Poruszono kwestie techniczne takie jak dobór silnika (najczęściej 3-fazowy, 1,1-3 kW), przełożenia pasowego (zwykle 1:1 lub 2:1), obroty sprężarki (optymalnie około 1400-3000 obr./min), smarowanie (centralne ciśnieniowe lub rozbryzgowe, z użyciem oleju mineralnego 15W40 lub oleju sprężarkowego), chłodzenie (powietrzem lub cieczą z wykorzystaniem chłodniczek i wentylatorów), a także elementy zabezpieczające: wyłącznik ciśnieniowy (presostat), zawór bezpieczeństwa, zawór zwrotny oraz odwadniacz i odolejacz. Omówiono metody testowania zbiorników ciśnieniowych, podkreślając konieczność próby wodnej zamiast powietrznej ze względu na bezpieczeństwo. Wskazano na problemy z dostępnością części zamiennych, takich jak zawory czy pierścienie tłokowe, oraz sposoby ich pozyskania lub dorobienia. Poruszono także zagadnienia dotyczące instalacji elektrycznej, w tym stosowania styczników i wyłączników silnikowych. Wiele przykładów dotyczyło sprężarek z pojazdów takich jak Jelcz, Star, Ikarus, Ursus oraz urządzeń przemysłowych typu Ził. Dyskutowano o wydajności sprężarek, ich zastosowaniu do malowania, piaskowania, pompowania kół i obsługi kluczy pneumatycznych. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich filtrów, reduktorów ciśnienia i systemów chłodzenia, aby zapewnić trwałość i bezpieczeństwo urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA