Witam wszystkich użytkowników forum elektroda.Jestem na etapie kończenia prac nad spawarką transformatorową z prostownikiem i chciałbym podzielić się swoją pracą z innymi ,którzy mają ochotę na stworzenie swojego dzieła,trochę cierpliwości i zapału do pracy.Nie jest to praca łatwa jeśli robi się to w warunkach domowych.Ale do rzeczy.
Spawarka obliczana jest na moc 160A×70V co daje 11200VA.Uzwojenie pierwotne-133zw.+4×11zw.+5×15zw.Razem 252zw.Drugie uzwojenie pierwotne nawinięte między uzwojeniami wtórnego to 5×15zw.Uzwojenie wtórne-4×11zw.(płaskownik 3×15).Przełącznik P1 zmniejsza lub zwiększa liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego(od położenia 1-252zw. do 5-208zw).Przełącznik P2 zamienia część uzwojenia ze strony pierwotnej na wtórną(5×15) co daje regulację prądu spawania.Przy sterowaniu obydwoma przełącznikami można uzyskać prąd spawania od 120-250A.Przy wyższych prądach potrzebny bezpiecznik min. 25A.Przekrój rdzenia powinien być 58 cm²,ale blach wystarczyło mi na 55cm².Napięcie uzyskane przy biegu jałowym to60-70V.Im wyższe położenie przeł. P1 tym większe napięcie.Podczas spawania napięcie spada z 60V do około 25-20V.I tu jest problem,bo chyba nie powinno być tak dużego spadku napięcia Przy większych prądach spawania dochodzi do 30-35V.Mam prośbę do doświadczonych w tym temacie,może wiedzą gdzie jest błąd czy tak ma być.Z zajarzeniem łuku przy spawaniu elektrodami ER nie ma problemu,ale przy próbie spawania elektrodami EB łuk gaśnie i spawanie jest nie możliwe nawet na wysokich natężeniach prądu Próby byłe robione bez dławika.(po prostu jeszcze go nie posiadam).Na koniec chcę zaznaczyć że nie jestem ani elektrykiem ani elektronikiem, po prostu trochę odpowiednich książek.
Proszę zamieścić zdjęcia na serwerze obrazkowym forum (funkcja "dodaj obrazek" w oknie edycji postu).
[Art]
Fajne? Ranking DIY