Witam!
W wolnych chwilach postanowiłem zmajstrować sobie zegarek,który to w całości zaprojektowałem samemu włącznie z programem napisanym w BASCOMIE.
Zegar posiada funkcję budzika oraz podtrzymanie czasu po zaniku zasilania (bateria CR2032). Oraz skromnie 5 przycisków do ustawiania czasu i budzika można było się ograniczyć oczywiście do mniejszej ilości lecz miałem wystarczająco dużo miejsca na płytce.
Opis funkcji przycisków:
Przycisk 1 - naciśnięcie powoduje rozpoczęcie pracy zegara po pierwszym załączeniu do sieci.
Przycisk 1 - zwiększanie godzin
Przycisk 2 - zwiększanie minut
Przycisk 3 - wejście do menu ustawień budzika(sygnalizowane 2 krotnym mrugnięciem diody), gdzie następnie przyciskami 1 i 2
ustawiamy czas pobudki. Przyciskiem 5 opuszczamy menu.
Przycisk 4 - aktywacja/dezaktywacja budzika(gdy dioda świeci budzik aktywny/gdy zgaszona wiadomo:)
Przycisk 5 - wyłączenie budzika gdy aktywny
Zegar wykorzystuje wewnętrzny RTC atmegi i współpracuje z kwarcem zegarkowym 32.768kHz.Do generowania sygnału budzika użyłem attiny2313 można było oczywiście użyć mniejszy procek np. attiny13 lecz akurat taki posiadałem.
Jako obudowy użyłem kawałek plaksy,którą muszę jeszcze okleić przyciemnianą folią.
W załączniku zamieszczam PCB w eagle oraz wsad do procka. Schematu niestety nie posiadam, gdyż nigdy nie powstał
Fajne? Ranking DIY