logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu...

łuki_mar44 06 Sie 2010 14:22 21209 28
REKLAMA
  • Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu...

Witam!

W wolnych chwilach postanowiłem zmajstrować sobie zegarek,który to w całości zaprojektowałem samemu włącznie z programem napisanym w BASCOMIE.

Zegar posiada funkcję budzika oraz podtrzymanie czasu po zaniku zasilania (bateria CR2032). Oraz skromnie 5 przycisków do ustawiania czasu i budzika można było się ograniczyć oczywiście do mniejszej ilości lecz miałem wystarczająco dużo miejsca na płytce.

Opis funkcji przycisków:
    Przycisk 1 - naciśnięcie powoduje rozpoczęcie pracy zegara po pierwszym załączeniu do sieci.
    Przycisk 1 - zwiększanie godzin
    Przycisk 2 - zwiększanie minut
    Przycisk 3 - wejście do menu ustawień budzika(sygnalizowane 2 krotnym mrugnięciem diody), gdzie następnie przyciskami 1 i 2
    ustawiamy czas pobudki. Przyciskiem 5 opuszczamy menu.
    Przycisk 4 - aktywacja/dezaktywacja budzika(gdy dioda świeci budzik aktywny/gdy zgaszona wiadomo:)
    Przycisk 5 - wyłączenie budzika gdy aktywny

Zegar wykorzystuje wewnętrzny RTC atmegi i współpracuje z kwarcem zegarkowym 32.768kHz.Do generowania sygnału budzika użyłem attiny2313 można było oczywiście użyć mniejszy procek np. attiny13 lecz akurat taki posiadałem.

Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu... Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu... Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu... Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu... Zegarek na Atmega8 z budzikiem i podtrzymaniem czasu...

Jako obudowy użyłem kawałek plaksy,którą muszę jeszcze okleić przyciemnianą folią.

W załączniku zamieszczam PCB w eagle oraz wsad do procka. Schematu niestety nie posiadam, gdyż nigdy nie powstał:)
    Załączniki:
    • ZEGAREK.rar (15.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Specjalizuje się w: avr(c), PLC(S7-1500)
    łuki_mar44 napisał 372 postów o ocenie 215, pomógł 2 razy. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8371500
    matisobek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    bardzo fajnie ci wyszedł zegarek ale te tranzystory jakoś mi nie pasują do tej obudowy. ewentualnie jak byś przylutował z drugiej strony to by było lepiej
  • #3 8371565
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Ocena: 215
    Tranzystorów i tak nie będzie widać gdyż całą pleksę przyciemnie folią.

pozdrawiam
  • #4 8371627
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Pomysł z baterią nie trafiony - lepiej użyć akumulatorek 3,6V który sam sie doładowuje. Taki "prymitywny" zegar mieści się w samym Attiny 2313 razem z generowaniem tonu więc użycie aż dwóch mikrokontrolerów to nieporozumienie!
  • #5 8371667
    wilczasty
    Poziom 19  
    Ocena: 239
    łuki_mar44 napisał:
    Tranzystorów i tak nie będzie widać gdyż całą pleksę przyciemnie folią.

pozdrawiam

Możesz podrzucić zdjęcie razem z folią?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 8371705
    gutek77
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Lepszy efekt byś mógł osiągnąć gdyby same zegary zostały na pleksi a wyprowadzenia zostały dyskretnie puszczone do PCB .
  • #7 8372182
    LORDUS
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Całkiem fajne. Tylko tez mnie dziwi po co az 2 mikrokontrolery jak kiedyś w EDW chyba nr 3 br. był pokazany zegar big na attiny2313 i na dodatek miał sterowanie z pilota.
  • #8 8372213
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Jeśli okleję folią to podrzucę. Oczywiście, że można zrobić, sterowanie na pilota i wiele innych rzeczy. Lecz to miał być prosty zegar:)

Właśnie jestem w trakcie budowy innego zegarka tylko na większych wyświetlaczach i tam będę miał właśnie sterowanie pilotem oraz pomiar temperatury. Jak będzie ukończony to zaprezentuje go na forum.

pozdrawiam
  • #9 8372284
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Prosty on nie jest bo masz 2 kontrolery, ale wykonanie ładne, choć moim zdaniem powinien też być był obudowy bo po kilku miesiącach wszystko będzie całe zakurzone.

Pociągnij laminat jakimś lakierem, sama miedź na powietrzu to nie za dobry pomysł.

No i pytanko - co to jest plaksa ? ;)
  • #10 8372298
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    łuki_mar44 napisał:
    (...)Lecz to miał być prosty zegar:) (...)

Używając do takiego prostego układu aż dwóch mikroprocesorów to raczej sam sobie zaprzeczasz. Strach pomyśleć ilu użyjesz ja będziesz chciał jeszcze pomiar temperatury i sterowanie pilotem.

Do tego wszystkiego w zupełnością wystarczy poczciwy attiny2313 i to z dużą rezerwą na inne bajerki.
  • #11 8372362
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    skaktus laminat już dawno pociągnięty roztworem kalafonii
    atek000 bez obaw dam rade na jednym procku nie długo się przekonasz:)

pozdrawiam
  • #12 8372377
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5052
    Może zadam głupie pytanie ale w załączniku sa dwa wsady
    Rozumiem że ten wiekszy jest do Atmegi 8 a mniejszy do Attiny, czy tak?
  • REKLAMA
  • #13 8372566
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Właśnie tak:)
  • #14 8372844
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    łuki_mar44 napisał:
    Schematu niestety nie posiadam, gdyż nigdy nie powstał:)

To ma być żart? Czyli można przypuszczać że kolega wykorzystał czyjś projekt skoro ma tylko plik brd.
  • #15 8372881
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Bardzo przepraszam ale te słowa są nie na miejscu gdy bym wykorzystał czyjś projekt z pewnością bym o tym wspomniał na początku.
    Tak jak to zrobiłem np. tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1279453.html
    Schemat nigdy nie powstał ponieważ PCB robiłem z głowy. Wykonując płytki w eaglu nigdy nie używam konwersji ze schematu do PCB tylko od razu rysuje w pliku brd.
    I zapewniam, że nigdzie w sieci kolega nie znajdzie takiego pliku brd.
  • #16 8373168
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Ładnie wykonany ten zegarek , dwa procki to przegięcie na całej linii . Co spowodowało że w twoim umyśle powstał pomysł zastosowania 2x uP ?
  • #17 8373209
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    W ogóle mi się nie podoba - skomplikowany i niepotrzebnie rozbudowany układ elektroniczny, niechlujnie obrobiona pleksa ( tak trudno równo wyciąć i obrobić krawędzie ?), paskudne śruby, lutowane połączenia drutem pomiędzy płytkami - są w sprzedaży piękne, złocone złącza. Z daleka prezentuje się dobrze, ale z bliska :cry:
  • #18 8373285
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Musiałem łączyć drutem gdyż wcześniej miałem już płytkę z wyświetlaczami i dorabiałem do niej teraz sterowanie no i niestety rozstaw pinów mi się nie zgadzał a co za tym idzie gold-piny odpadają.
    Zastosowałem 2 uC, ponieważ łatwiej było wygenerować dźwięk budzenia a atmegą tylko załączam attiny.
    No co do pleksi to mogłem ją troszkę ładniej obrobić no ale cóż zawsze można to zrobić a śruby będą zakryte więc chyba to nie problem:)

----------------------

Skoro robię to dla siebie to nie potrzebuje schematu. Ewentualnie mogę go później naszkicować.
    Tak się składa, że jeszcze nie pracuje w żadnej firmie i na razie się uczę.
    Może rzeczywiście 2 uC to przesada, lecz jeśli ma ktoś pomysł lub mógł by udostępnić kawałek kodu w bascom z generowaniem impulsów dla buzzerka to bym był wdzięczny.

pozdrawiam
  • #19 8374239
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Ciężko zajrzeć do pomocy do czego służy polecenie SOUND?
  • #20 8374247
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Rzeczywiście dzięki wielkie:)
  • #21 8374545
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 8374984
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    łuki_mar44 napisał:
    Może rzeczywiście 2 uC to przesada, lecz jeśli ma ktoś pomysł lub mógł by udostępnić kawałek kodu w bascom z generowaniem impulsów dla buzzerka to bym był wdzięczny.

A po co??? Najlepiej kupić brzęczyk z wbudowanym generatorem i po problemie. Można jeszcze zrobić np na NE555 albo dowolnym wzmacniaczu operacyjnym, ale widać, że lepiej wstawić układ z milionami tranzystorów w środku :sm31:
  • REKLAMA
  • #23 8376885
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    RitterX
    Jeśli chodzi o taki wyświetlacz
    to nie zastosowałem go gdyż jest troszkę za mały.

pzdr
  • #24 8377128
    Owen27
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Mógłbyś do pleksi od strony wewnętrznej przykleić jakąś czarną tektórke, a samo pleksi oświetlić diodami, był by ciekawy efekt.
  • #25 8378289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 8389943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 8396055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 8397511
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    PDF w załączniku.

Co do kondensatorów wystarczy nawet 220000uF lub 1F jak wspomniał kolega tomek10861, lecz nie jako bateria kondensatorów tylko jako pojedynczy goldcap:)
    Ja akurat posiadałem podstawkę pod CR i ją wykorzystałem.
    Załączniki:
    • Wys AS10016.rar (72.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował projekt zegarka opartego na mikrokontrolerze Atmega8, który zawiera funkcję budzika oraz podtrzymanie czasu za pomocą baterii CR2032. Zegar został zaprojektowany samodzielnie, a program napisano w BASCOMIE. Dyskusja skupiła się na konstrukcji urządzenia, w tym na zastosowaniu dwóch mikrokontrolerów, co wzbudziło kontrowersje wśród uczestników. Użytkownicy sugerowali uproszczenie projektu, proponując użycie jednego mikrokontrolera, takiego jak Attiny2313, oraz krytykowali estetykę wykonania obudowy z pleksiglasu. Pojawiły się również pomysły na poprawę wizualną zegarka oraz na zastosowanie alternatywnych rozwiązań zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA