logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiertarka stołowa do PCB by DaKKi

DaKKi 15 Wrz 2010 19:26 31977 36
  • Wiertarka stołowa do PCB by DaKKi

Witam,
    Jakiś czas temu postanowiłem zbudować wiertarkę do PCB, jako, że "ręczne" wiercenie otworów w płytkach, szczególnie przy dużych ich ilościach jest bardzo uciążliwe i zajmowało dużo czasu.
    Za pomocą tej wiertareczki wykonanie otworu 0.6-1,5mm w laminacie 1,5mm trwa mniej niż sekundę, a wychodzi on w idealnie na środku pola lutowniczego.

Do wiercenia stosuję wiertło widiowe 0.8mm (czasami 1mm i 1,5mm na niektóre elementy)...są praktycznie nie do stępienia, ale bardzo łatwo się łamią, stąd też przy ręcznym wierceniu wiertło 0.6-0.8 łamie się przy najmniejszym wygięciu, o co nie trudno. W tej wiertarce wiertło jest prowadzone niemalże idealnie prostopadle do powierzchni w obu osiach, dlatego mam nadzieję, że powiercę nim dość długo.

Konstrukcja wykonana na szybko, z tego co było w warsztacie. Użyłem silnika indukcyjnego z elektropompy od pralki, uchwytu wraz z łożyskiem ze starej spalonej multiszlifierki. Jedynie prowadnice kupiłem, ale dawno temu i do innego projektu. Są to zwykłe szufladowe prowadnice, ale w tej konstrukcji dają radę.
    Oprócz tego zainwestowałem w halogenówkę i trzy wiertła widiowe...koszt wykonania w moim przypadku można zamknąć w 15-20zł.

Oś uchwytu połączona z silnikiem za pomocą grubego elastycznego węża, dzięki czemu bicie zostało zredukowane do minimum. Dość długo zajęło mi odpowiednie rozplanowanie mechanizmu posuwania, jednak po kilku godzinach prób udało mi się uzyskać prostopadłe do powierzchni wierconej opadanie wiertła w obydwu płaszczyznach. Po kilku minutach wiercenia do wiertarki dodałem żarówkę halogenową oświetlającą miejsce pracy oraz stary wentylator samochodowy, który zdmuchuje powstałe w wyniku wiercenia wióry. Z początku może wydawać się zbędny, jednak kiedy otwory są blisko siebie wióry z jednego zasłaniają widok na drugi i co chwile musielibyśmy dmuchać.
    Konieczne okazało się też zastosowanie trafa...wziąłem pierwsze które mi wpadło w ręce Zatrowskie TS 4/7. Wentylator pobiera około 300mA, więc okazało się w sam raz.
    Teraz wykonanie otworów w nawet dużej płytce to kwestia paru minut.

Dzięki za komentarze.

Wiertarka stołowa do PCB by DaKKi Wiertarka stołowa do PCB by DaKKi Wiertarka stołowa do PCB by DaKKi

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    DaKKi
    Poziom 16  
    DaKKi napisał 235 postów o ocenie 665. Mieszka w mieście Olsztyn/3miasto. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 8514585
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Ocena: 263
    Genialny projekt - idealny przykład jak można wykonać "coś z niczego" :-)
    Daje 10/10!

Dodałbym tylko sprężyny na prowadnicach, żeby wiertarka łatwiej powracała w górne położenie.

Kiedyś także "popełniłem" taką wiertarkę, ręczne wiercenie przy odrobinie wprawy idzie dość szybko (i bez strat w wiertłach), ale ciężko utrzymać kąt prosty wiertło - płytka.
  • #3 8514929
    bakardi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wszystko ładnie pięknie, ale elektronikę mogłeś schować w oddzielnej obudowie.

Tak po za tym jest OK, nie ma się co czepiać, bo jak powiedział poprzednik, zrobiłeś coś z niczego.

Pozdrawiam
  • #4 8515037
    kolczan93
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Świetnie wykonane coś przy małym nakładzie finansowym i czasowym!
    Sam jakiś czas temu myślałem o czymś podobnym, bo straciłem już kilka wiertełek przy zabawie wiertarką, ale jakoś nie chce mi się zabrać za budowę takiego urządzenia i przez to czasem utrudniam sobie życie.
    Kolega wyżej dobrze napisał, gdybyś dodał sprężyny, prowadnica sama by wracała i komfort pracy był by lepszy, ale ogólnie konstrukcja dobra i godna polecenia :D
  • #5 8515169
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Żarówka na termo-glucie? Przecież się odklei podczas użytkowania!
  • #6 8515310
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2580
    Proste i skuteczne :)
    Jedyne co, to zamiast tego wentylatorka zastosowałbym jakiś stary, tani (czasem bywają na allegro za parę groszy) odkurzacz samochodowy- wydmuchując trociny w otoczenie nie dość, że śmiecisz, to jeszcze wdychasz unoszący się pył, a ten, z włókna szklanego laminatu, jest bardzo szkodliwy.
    Zobacz aukcję nr 1220659362
    Zamiast tego halogena lepsze byłyby diody LED superjasne, tak z pięć sztuk :)
    V.
  • #8 8515523
    DaKKi
    Poziom 16  
    Ocena: 665
    Witam,
    Dzięki za komentarze.
    Sprężyna powracająca jest :) Tylko, że nie wyszła na zdjęciu. Nie chce mi się chodzić do warsztatu i robić zdjęć, pod spodem w tym miejscu:

W końcu wiertło nie wisiałoby w powietrzu nad stołem ;)

Żarówka trzyma się na kleju dwuskładnikowym, oblepiłem termoglu, bo mi z pistoletu kapało ;d.

LEDki może i byłyby lepsze, ale znów problem z zasilaniem...chyba, żeby się podłączył do tego trafka jeszcze.

@U.P. A jaką ma moc i obroty ten silniczek ?

P.
    DaKKi
  • #9 8515773
    Piciu1
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.

Ciekawa rzecz.

Jedna mała uwaga: proponuję przewód 3 żyłowy i uziemić konstrukcję.

Pozdrawiam.
  • #10 8515800
    Homeruss
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Piciu1 napisał:
    Witam.

Ciekawa rzecz.

Jedna mała uwaga: proponuję przewód 3 żyłowy i uziemić konstrukcję.

Pozdrawiam.

Czyli co przewód uziemiający ma przykręcić do tej drewnianej płyty ?? A może do prowadnic??
  • #12 8515879
    Ekolog
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    marioelektryk napisał:
    Wiatrak nie ma osłony.... chwila nie uwagi i oj będzie bolało....

Zaboli przez chwilę i będzie pamiętał, żeby palców tam nie wkładać :) Jak chyba wszyscy amatorzy i doświadczeni konstruktorzy DIY, także myślę nad taka wiertareczką z identycznych względów ;) Mi się podoba! Nawet i bez uziemienia drewnianej obudowy, jak kolega wyżej napisał :D
  • #13 8515919
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2762
    Urządzenie przydatne i ważne że spełnia swoje zadanie. Sam kiedyś zrobiłem na szybko wiertarkę z silniczka od suszarki - to było jakieś 20 lat temu i ...działa do dzisiaj tylko dwa silniki już zajeździłem :) Czy w twoim projekcie nie za mało miejsca jest z tyłu za wiertłem?? Większa płytka może się nie zmieścić. No i jak już koledzy wspominali zamiast wentylatora zdecydowanie tani odkurzacz (kiedyś w Biedronce jakąś taniochę kupiłem i idealnie by się nadawał do tego celu). Halogen natomiast lepiej zastąp ledami (albo żarówką LED tego typu co Twój halogen).
  • #14 8516009
    Pele44
    Poziom 12  
    Ocena: 175
    Jak dla mnie konstrukcja super! Funkcjonalna i przydatna w 100% Szczególnie podoba mi się to, że nie jest zwykłą wiertarką na stojaku, ale ma dołączone oświetlenie i wiatraczek. Jedyne do czego można się przyczepić, to estetyka i bezpieczeństwo (nie zaizolowane przewody, transformator itp.), ale tak naprawdę nie o to chodzi, bo autor sam doskonale wie, jak się z urządzeniem obchodzić.
  • #15 8516024
    Sewa2007
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Bardzo fajna konstrukcja szczególnie, że zrobiona z tego co pod ręką było.
    Duży plus dla konstruktora.
    W kwestii samego uziemienia:

Uziemiona powinna być, jeśli już to: obudowa silnika oraz transformator (ale tu będzie problem, bo z tego co zauważyłem jest on przyklejony i nie ma metalowej obejmy mocującej),
    a nie drewniane płyty i metalowe prowadnice. I nie ma co tu drwić koledzy.
    Rozumiem spostrzeżenie i uwagę kolegi Piciu1 w tej kwestii. Najważniejsze jest moim zdaniem bezpieczeństwo oraz zdrowie osób przebywających i korzystających z narzędzi w warsztacie.
    Każdy chyba wie, że urządzenia elektryczne i to jeszcze w ruchu, które nie są osłonięte narażone mogą być lub same mogą być sprawcą nieprzewidzianych wypadków.
    Zrobienie poprawnego uziemienia w tym urządzeniu na pewno nie zaszkodzi, może jedynie pomóc – ale to pozostawiam już do przemyśleń koledze konstruktorowi.

Mimo to, pomysł i wykonanie funkcjonalnej i praktycznej wiertarki (z niczego) przez kolegę Dakki, bardzo mi się spodobał.
  • #16 8516094
    robin_hood_2010
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja bym zastosował jeszcze nożny pedał do opuszczania wiertła, z regulacją opadania podczas siły nacisku, aby mieć rączki wolne.
  • #17 8516122
    drowning_man
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam, uchwyt do wierteł kupiłeś w TME?

Odnośnie uziemienia to te silniki (mam identyczny) mają odczep na obudowie więc jest do czego podłączyć uziemienie. Widać go na ostatnim zdjęciu.
  • #18 8516374
    Ozzy_187
    Poziom 10  
    A jakie są mniej więcej obroty wrzeciona dla wiertła 1mm?
  • #19 8516946
    profesorek_96
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Bardzo fajna wiertareczka. Ok. ile ma obrotów?
  • #20 8517024
    KSX
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Świetna wiertarka, lubię takie konstrukcje "coś z niczego i ogólnodostępnego" choć niepokoi mnie ten halogen i trafa na wierzchu ;p
  • #21 8517697
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Już dawno myślałem o zrobieniu takiej mini-wiertarki stołowej, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej małej główki... Może ktoś wie gdzie taką dostać lub skąd wziąć?
  • #22 8517745
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Chrusta napisał:
    Już dawno myślałem o zrobieniu takiej mini-wiertarki stołowej, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej małej główki... Może ktoś wie gdzie taką dostać lub skąd wziąć?

W Leroy-Merlin można dostać uchwyty firmy Wolcraft za niecałe 23 pln. Łapią już praktycznie od zera. Na allegro nazywa to się "WOLFCRAFT - Uchwyt wiertarski bezkluczykowy FVAT (numer 1217405657)"
  • #23 8517865
    Chrusta
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    pawel_aa napisał:
    W Leroy-Merlin można dostać uchwyty firmy Wolcraft za niecałe 23 pln. Łapią już praktycznie od zera. Na allegro nazywa to się "WOLFCRAFT - Uchwyt wiertarski bezkluczykowy FVAT (numer 1217405657)"

Hu hu.. Ceny wg. mnie trochę za wysokie, jak na taki uchwyt...
    Myślałem żeby wykorzystać główkę, przekładnię i silnik z jakiejś starej wkrętarki. Tylko trzeba by było zblokować jakoś przekładnie, bo z bezpośrednim połączeniem uchwytu z silnikiem byłby problem...
  • #24 8518185
    pawel_aa
    Poziom 25  
    Chrusta napisał:
    Hu hu.. Ceny wg. mnie trochę za wysokie, jak na taki uchwyt...
    Myślałem żeby wykorzystać główkę, przekładnię i silnik z jakiejś starej wkrętarki. Tylko trzeba by było zblokować jakoś przekładnie, bo z bezpośrednim połączeniem uchwytu z silnikiem byłby problem...

Narzędzia firmy Wolfcratf są jednymi z najlepszych jakie miałem w swoim warsztacie. Wydaje mi się, że cena dwudziestu kilku złotych za taką głowice to jest nawet "niedrogo". Głowica jest precyzyjnie wykonana z bardzo dobrych materiałów. W niczym nie przypomina narzędzia "na jeden raz".
  • #25 8518661
    Szymcok
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jedyne, o co mógłbym się doczepić, to to, że drewno ze spodu powinno być bardziej wytrzymałe, a nie płyta wiórowa np. jesion :).
  • #26 8519089
    DaKKi
    Poziom 16  
    marioelektryk napisał:
    Wiatrak nie ma osłony.... chwila nie uwagi i oj będzie bolało....

Bolało, ja wiem ? ;) Jak na razie ani razu nie zdażyło mi się tam wepchać palców. Nie bardzo też widzę tutaj osłonę, trzeba by było z jakimś grillem kombinować.

Pele44 napisał:
    Jedyne do czego można się przyczepić do estetyka i bezpieczeństwo (nie zaizolowane przewody, transformator itp.), ale tak naprawdę nie o to chodzi, bo autor sam doskonale wie jak się z urządzeniem obchodzić.

Pokaż mi tu jakieś niezaizolowane przewody wysokonapięciowe (wentylator zasilany napięciem 10V), bądź niezaizolowane miejsca w transformatorze po stronie pierwotnej - nie znajdziesz ;)

Uziemienie masy silnika - owszem, przy najbliższej okazji zrealizuje...dla bezpieczeństwa ;)

robin_hood_2010 napisał:
    Ja bym zastosował jeszcze pedał do opuszczania wiertła nożny z regulacją odadania podczas siły nacisku aby mieć rączki wolne

Pomysł ciekawy i do zrealizowania ;) Nawet gdzieś chyba mam takie pedało od bodajże zgrzewarki.

drowning_man napisał:
    Witam, uchwyt do wierteł kupiłeś w TME?

Jak byś przeczytał dokładnie piewszy post dowiedział byś się, że nie ;)

Nie ma on zakresu Wolcrafta, jednak są wymienne tuleje, jak na razie używam tylko największej (3.2mm do mocowania widii) oraz najmniejszej (0.6-1,5mm) dla zwykłych wiertełek.

Szymcok napisał:
    Jedyne co mógłbym się doczepić, to to, że drewno ze spodu powinno być bardziej wytrzymałe, a nie płyta wiórowa np. jesion .

Może i tak, ale zwróć uwagę na działające siły przy wierceniu takimi wiertłami w laminacie...uważam, że płyta wiórowa spokojnie tutaj wystarczy. Oczywiscie można by było zrobić mocniejszą konstrukcję i dać jakieś pożądne prowadnice...ale chyba mija się to z celem.

P.
  • #27 8519347
    LucyFeer1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    do napędu polecam silnik z magnetowidu, (odzysk), 12V plus jeden potencjometr, i masz silnik krokowy z regulacją obrotów. Przede wszystkim bezpieczeństwo. Projekt może być , ważne że działa.
  • #28 8519385
    tobias1
    Poziom 10  
    A można prosić o informacje skąd wziąłeś uchwyt z wymiennymi uchwytami? Mam wiertareczke Pegasus, i właśnie tam jest taki uchwyt, ale brakuje tulejek. Poza tym - nie ufam tej wiertareczce, i chcę zrobić podobną do twojej. Silniczek na 18V - z drukarki. Ewentualnie jak mi się uda to będzie użyty krokowiec - też z drukarki.
  • #29 8521287
    DaKKi
    Poziom 16  
    tobias1 napisał:
    A można prosić o informacje skąd wziąłeś uchwyt z wymiennymi uchwytami?

DaKKi w pierwszym poście napisał:
    Użyłem silnika indukcyjnego z elektropompy od pralki, uchwytu wraz z łożyskiem ze starej spalonej multiszlifierki.

Dokładniej:

2 tulejki były w zestawie, inne można kupić w markecie budowlanym lub na alledrogo.

A do silnika krokowego to trzeba jeszcze sterownik ;)
    Poza tym takie silniki mają raczej marne "osiągi" w porównaniu do zwykłych szczotkowych, a służą raczej do sterowania numerycznego.

P.
  • #30 8521769
    PIEKNY1234
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Nie widzę sensu robienia takiej wiertarki. Ani nie przyspiesza projektu, ani nie sprawia wrażenia dokładnej czy choćby ekonomicznej. Coś z niczego i tyle. Mogłeś się pokusić o jakieś prowadnice z drukarek i żeby jeździło w 2 osiach. To już by było coś, a tak to jest coś z niczego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy wiertarki stołowej do PCB przez użytkownika DaKKi, która ma na celu ułatwienie wiercenia otworów w płytkach drukowanych. Użytkownik podkreśla, że jego konstrukcja, zbudowana z użyciem silnika indukcyjnego z elektropompy od pralki oraz uchwytu ze starej multiszlifierki, pozwala na szybkie i precyzyjne wiercenie otworów o średnicy 0.6-1.5 mm. Uczestnicy dyskusji chwalą projekt, sugerując jednak poprawki, takie jak dodanie sprężyn do prowadnic, lepsze uziemienie konstrukcji oraz zastosowanie diod LED zamiast halogenów. Pojawiają się również pytania dotyczące obrotów silnika oraz możliwości użycia innych komponentów, takich jak silniki z magnetowidów czy wkrętarek. Wiele osób dzieli się swoimi doświadczeniami i pomysłami na ulepszenie konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA