Witam,
Jakiś czas temu postanowiłem zbudować wiertarkę do PCB, jako, że "ręczne" wiercenie otworów w płytkach, szczególnie przy dużych ich ilościach jest bardzo uciążliwe i zajmowało dużo czasu.
Za pomocą tej wiertareczki wykonanie otworu 0.6-1,5mm w laminacie 1,5mm trwa mniej niż sekundę, a wychodzi on w idealnie na środku pola lutowniczego.
Do wiercenia stosuję wiertło widiowe 0.8mm (czasami 1mm i 1,5mm na niektóre elementy)...są praktycznie nie do stępienia, ale bardzo łatwo się łamią, stąd też przy ręcznym wierceniu wiertło 0.6-0.8 łamie się przy najmniejszym wygięciu, o co nie trudno. W tej wiertarce wiertło jest prowadzone niemalże idealnie prostopadle do powierzchni w obu osiach, dlatego mam nadzieję, że powiercę nim dość długo.
Konstrukcja wykonana na szybko, z tego co było w warsztacie. Użyłem silnika indukcyjnego z elektropompy od pralki, uchwytu wraz z łożyskiem ze starej spalonej multiszlifierki. Jedynie prowadnice kupiłem, ale dawno temu i do innego projektu. Są to zwykłe szufladowe prowadnice, ale w tej konstrukcji dają radę.
Oprócz tego zainwestowałem w halogenówkę i trzy wiertła widiowe...koszt wykonania w moim przypadku można zamknąć w 15-20zł.
Oś uchwytu połączona z silnikiem za pomocą grubego elastycznego węża, dzięki czemu bicie zostało zredukowane do minimum. Dość długo zajęło mi odpowiednie rozplanowanie mechanizmu posuwania, jednak po kilku godzinach prób udało mi się uzyskać prostopadłe do powierzchni wierconej opadanie wiertła w obydwu płaszczyznach. Po kilku minutach wiercenia do wiertarki dodałem żarówkę halogenową oświetlającą miejsce pracy oraz stary wentylator samochodowy, który zdmuchuje powstałe w wyniku wiercenia wióry. Z początku może wydawać się zbędny, jednak kiedy otwory są blisko siebie wióry z jednego zasłaniają widok na drugi i co chwile musielibyśmy dmuchać.
Konieczne okazało się też zastosowanie trafa...wziąłem pierwsze które mi wpadło w ręce Zatrowskie TS 4/7. Wentylator pobiera około 300mA, więc okazało się w sam raz.
Teraz wykonanie otworów w nawet dużej płytce to kwestia paru minut.
Dzięki za komentarze.
Fajne? Ranking DIY