logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy rekord świata w podkręcaniu procesora

pseven 20 Sie 2014 11:07 7221 27
REKLAMA
  • Nowy rekord świata w podkręcaniu procesoraChi-Kui Lam ustanowił nowy rekord w podkręcaniu procesora zwiększając częstotliwość taktowania układu Intel Core i7-4770K z 3,5 do 7,194 GHz.

W celu uzyskania tego wyniku zablokowane zostały 2 z 4 rdzeni procesora, wyłączony został Hyper Threading, a napięcie zasilania zwiększone do 2,048V.

Pozostałe komponenty komputera, na którym uzyskano w/w wynik to: płyta główna Asus Maximus VII Gene, 4GB pamięci RAM Corsair Dominator Platinum, karta graficzna Galaxy GeForce GT 630 HOF, dysk SSD OCZ Vertex oraz zasilacz Antec High Current Pro 1300 W.

Wynik został potwierdzony podczas imprezy ROG OC Showdown zorganizowanej przez firmy Asus i HWBot.

Źródło:
    http://www.tomshardware.com/news/haswell-overclocking-hwbot-4770k,27485.html
    http://hwbot.org/submission/2605875_chi_kui_lam_cpu_frequency_core_i7_4770k_7193.81_mhz

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pseven
    Tłumacz Redaktor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Specjalizuje się w: tłumaczenia, copywriting
    pseven napisał 8990 postów o ocenie 2020. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 13892246
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Jakiś marny ten rekord skoro w 2010 roku podkręcono Celerona z 3.06GHz do 8.19GHz (~267.6%).
  • #3 13892267
    adido13
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Mnie ciekawi co jaki czas te ręczniki trzeba zmieniać?? :)
  • #4 13892338
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 357
    "Kochanie przynieś mi troche ciekłego azotu bo mi się komputer coś grzeje" :P Ogółem sztuka dla sztuki w codziennym użytkowaniu nawet 1/4 tego wyniku było by ciężko zastosować.
  • #5 13892401
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Czyli co, sugerujesz, że 1,8 GHz nawet będzie ciężko wykorzystać? 1,8 GHz to właśnie okolice 1/4 uzyskanego wyniku...
  • #6 13892448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13892484
    lekto
    Poziom 35  
    Tu chodziło tylko o zegar, HT zwiększa wydajność kosztem poboru mocy, tak samo jest z ilością rdzeni.
  • #8 13892714
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Dlaczego ta płyta główna ma srebrny kolor?
  • REKLAMA
  • #9 13892740
    lekto
    Poziom 35  
    Z tego co widzę na google grafika to ta płyta już ma oryginalnie taką soldermaskę.
  • #10 13892764
    Wertyuud
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Ja tam widzę zupełnie inny kolor w google. Co ciekawe nie które komponenty na płycie mają normalny kolor, a inne są srebrne. Może to jakaś farba zabezpieczająca przed skraplającą się wodą?
  • #12 13893229
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    Szkoda, że w newsie, nawet w oryginalnym tekście, nie ma wzmianki, która jednoznacznie wskazuje, czy wystarczyło uruchomić system i pokazać częstotliwość zegara, czy był prowadzony minimum kilkugodzinny test pod obciążeniem programem takim jak "Hot CPU Tester Pro", zanim został ogłoszony rekord.

Moim zdaniem, jeżeli procesor da się podkręcić, system się uruchomi, na jakiejś imprezie/targach/pokazie wzbudzi entuzjazm publiczności, zostanie napisany artykuł, a potem komputer się wyłączy z powodu przegrzania lub błędów w działaniu, to taki wynik nie odzwierciedla rzeczywistych możliwości procesora.

Głównym problemem jest to, że procesor wytwarza duże ilości ciepła w bardzo małej powierzchni. Podobny problem jest, gdyby nie zmieniać grubości rur wodociągowych, jedynie wymienić na takie, które wytrzymują ogromne ciśnienia, tylko zwiększać ciśnienie wody i bić rekord czasu napełniania wanny kąpielowej. Nawet, jak ciśnienie wody będzie 100 razy większe niż w przeciętnym domu, to i tak nie skróci się tego czasu do kilku sekund.

Zastanawiam się, czy można byłoby wyprodukować procesor, który ma większą powierzchnię, ale wewnątrz to samo, co teraz, tylko rzadziej rozmieszczone. Wtedy ciepło będzie mniej skoncentrowane i będzie mniejszy problem z odprowadzeniem.

Słyszałem o chłodzeniu wodą, ogniwami Peltiera, ciekłym azotem, ale jakoś nie słyszałem o chłodzeniu czynnikiem chłodniczym podobnie, jak lodówka i klimatyzator.

Jakby się dało dwukrotnie lub co najmniej o 50% zwiększyć zegar, bez wyłączania rdzeni i HT i zastosować chłodzenie czynnikiem chłodniczym (to jest chyba najskuteczniejsza metoda, przynajmniej do chłodzenia pożywienia i pomieszczeń), to byłoby coś.
  • #13 13893450
    Trzyzet
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Andrzeju, weź pod uwagę że procesor to nie tylko architektura, ale również odległości pomiędzy poszczególnymi bramkami/tranzystorami. Jeśli zwiększysz odległości pomiędzy nimi to w najlepszym wypadku procesor znacznie zwolni.
  • REKLAMA
  • #14 13893807
    Milek79
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    andrzejlisek napisał:
    Zastanawiam się, czy można byłoby wyprodukować procesor, który ma większą powierzchnię, ale wewnątrz to samo, co teraz, tylko rzadziej rozmieszczone.

Można. Kiedyś tak robiono, bo nie było technologi która pozwoliła by robić mniejsze elementy. Ale wraz ze wzrostem taktowania, trzeba też skracać ścieżki i zmniejszać elementy, bo tworzyły by się race condition. Więc obecnie producenci pracują nad tym by coraz bardziej zmniejszać proces technologiczny.
    andrzejlisek napisał:
    Słyszałem o chłodzeniu wodą, ogniwami Peltiera, ciekłym azotem, ale jakoś nie słyszałem o chłodzeniu czynnikiem chłodniczym podobnie, jak lodówka i klimatyzator.

E, chłodzenie czymś w rodzaju lodówki jest skuteczniejsze od chłodzenia ciekłym azotem który ma prawie -200C?
  • #15 13894082
    SQLmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    pseven napisał:
    Chi-Kui Lam ustanowił nowy rekord w podkręcaniu procesora zwiększając częstotliwość taktowania układu Intel Core i7-4770K z 3,5 do 7,194 GHz.

Chyba rekord w podkręcaniu i7-4770K. Bo 7,19GHz to już było możliwe w 2006r.
    http://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/
    Nowy rekord świata w podkręcaniu procesora
    Obecnie jest co najmniej kilkanaście procesorów podkręconych jeszcze wyżej.
    Co to ma być za news? :D Takie newsy to w 2005 roku.

Natomiast najszybszy nie podkręcony procesor to IBM zEC12 - 5.5GHz.
    Jeśli inicjatywa OpenPower wypali, być może IBM napędzi kolejną wojnę na MHz, bo przez ostatnie 10 lat zegar procesorów nie przyspiesza i wynosi około 3GHz.
  • #16 13894157
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    andrzejlisek napisał:
    jakoś nie słyszałem o chłodzeniu czynnikiem chłodniczym podobnie, jak lodówka i klimatyzator

Ależ są takie układy i działają identycznie jak lodówka, tylko takie układy są budowane samodzielnie, nigdy nie widziałem gotowego zestawu. Wpisz w google freon cpu i będziesz wiedział wszystko. Problemy to: duża masa i hałas kompresora który musi działać cały czas, trudna i skomplikowana budowa i spore ciśnienie pracy całości.
    Płyta główna jak najbardziej jest malowana, maskuje się tylko gniazda i ważniejsze elementy a resztę zabezpiecza się przed skraplającą się wodą.
  • #17 13894221
    djzatorze
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Naszła mnie refleksja że overclocking powoli odchodzi do lamusa (dziękujemy za masę niepodkręcalnych procesorów od Intela) skoro dopiero kolega wyżej napisał coś świadczącego że się orientuje trochę w temacie, a nie "coś tam słyszał"... Panowie i panie, tak nie może być! Buduje eFCeta :P
  • #18 13895309
    Geos9
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Od dawna wiadomo, że era zwiększania wydajności procesorów przez zwiększanie taktowania dobiega końca z powodu fizycznych ograniczeń w wielkości tranzystorów. Następnym krokiem jest szukanie innych rozwiązań np. obliczenia rozproszone lub równoległe Żadnej bitwy na częstotliwość nie będzie. Jak już to na ilość rdzeni.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Obliczenia_r%C3%B3wnoleg%C5%82e

Co do chłodzenia to kiedyś wpadłem na pomysł budowy chłodnicy kaskadowej. Czyli parownik klimatyzatora byłby zanurzony w chłodnicy chłodzenia ciekłego, dalej układ rozprowadza ciecz na poszczególne podzespoły.
  • #19 13896417
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    szymon122
    Cytat:
    Ależ są takie układy i działają identycznie jak lodówka, tylko takie układy są budowane samodzielnie, nigdy nie widziałem gotowego zestawu.

Były zestaw, kosztowały majątek na tamte czasy.
    Np Asetek VapoChill.
    Czy teraz produkuje się zestawy FC nie wiem, pewnie tak, ale to nisza.
  • #20 13896592
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Geos9 napisał:
    era zwiekszania wydajnosci procesorow przez zwiekszanie taktowania

Intel próbował z Pentium 4, najszybszy miał 3,8GHz a i tak nie miał oczekiwanej wydajności ;)
  • #21 13897092
    danielk102
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Hmm... Co do wzrostu taktowania w nowo wydanych procesorach to wydaje mi się, że producenci odstąpili od tego, ponieważ wzrost taktowania prowadzi do o wiele bardziej zwiększonego apetytu na energię z zasilacza, a uzyskane taktowanie i tak nie zostanie wykorzystane w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza, że ostatnimi czasy jest trend na ekologię, a co za tym idzie, ograniczanie zużycia energii. Analogicznie jak w przypadku aut, kiedyś był gaźnik i 4 litry pojemności, spalanie nie ważne, liczy się moc, a teraz 1.2 litra i zaawansowana technologia, byle mało palił i ekologiczny był, a moc na optymalnym poziomie, bo np. 300 KM w codziennym użytkowaniu nie jest potrzebne, tak w komputerach te 7 GHz też nie przyda się... Teraz ilość rdzeni będzie się liczyć, bo porównując do ludzi, to nie potrzeba jednego gościa, który przeniesie 200 kg w parę miejsc po kolei, tylko potrzeba 20 gości, który rozniosą po 10 kg jednocześnie w tym samym czasie... Bo raz, że szybciej, a dwa, że ten od 200 kg po dwóch zadaniach będzie dyszał, a goście od 10 kilo będą wydajni cały czas... Przynajmniej ja to wszystko tak widzę...
  • #22 13898249
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 417
    W moim laptopie mam Intel(R) Core(TM) i5-3210M 2.50GHz (3.10GHz w trybie turbo). Przy normalnym użytkowaniu kręci 1.15GHz i w zależności od potrzeb sam się podkręca. Jest jednocześnie oszczędny i wydajny kiedy potrzeba.
  • #23 13899093
    SkyyX
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Rekord ? Chyba rekord z roku 2005-2006 . A tak apropo ROG wspolpracuje z AMD i to ich karta graficzna powinna byc zamontowana .Teraz to AMD-eki mozna podkrecac do 10,8 @Ghz
  • #24 13899367
    Milek79
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    rafbid napisał:
    Przy normalnym użytkowaniu kręci 1.15GHz i w zależności od potrzeb sam się podkręca.

Tak działa prawie każdy procesor. Jak nie ma nic do roboty obniża się mnożnik. Chociaż 1.15GHz to i tak dużo.
  • REKLAMA
  • #25 13900518
    SkyyX
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Skoro i3 kolegi wyzej ma min. 2.5 @Ghz to czemu mocniejszy i5 w laptopie Dell ma min. 1.75 @Ghz (Turbo 2.30 @Ghz ) ? To wynika z podstawki Ivy Bridge czyli 1 gen procesora i5 . A pozatym procesor okreslany jest jako niskonapięciowy . Dziwi mnie ze modele pierwszej generacji i3 maja wiecej ghz niz i5 . ale szybkosc komputera sie nie zmienia . W drugiej zaś generacji zmienilo sie na jeszcze dziwniejsze i3 spowolnily a i5 dostaly kopa ... ;)
  • #26 13900521
    Geos9
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    W 2006 roku firma IBM opracowała układ, który może być taktowany z prędkością 500 GHz przy temperaturze bliskiej zeru absolutnemu (w temperaturze pokojowej częstotliwość spada do 350 GHz).

Wzrost częstotliwości zwiększa energię elektryczną pobieraną przez procesor i zamienianą na ciepło. Powiększający się pobór energii procesorów i związane z tym problemy z odprowadzaniem ciepła skłoniły firmę Intel w maju 2004 do zamknięcia projektu tworzenia procesorów Tejas i Jayhawk. Decyzja ta jest nazywana końcem dominującej roli zwiększania częstotliwości w ulepszaniu architektury komputerów [48]

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Obliczenia_r%C...oniec_ery_skalowania_cz.C4.99stotliwo.C5.9Bci

Jeszcze czytalem o fizycznych ograniczeniach w wielkosci tranzystorow ale nie moge zrodla odszukac.
  • #27 13904958
    PSUja72
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Takie układy chłodzenia freonem nazywa się kaskadami, dość efektywne ale wolałbym nie mieć czegoś takiego obok biurka/komputera.
    Co do rekordu może to był rekord w podkręcaniu 2 rdzeni, z tego co się orientuje to obecne rekordy były osiągane tylko na 1 rdzeniu (a ilość rdzeni ma kolosalne znaczenie na jakość/skuteczność podkręcania).
    Osobiście kiedyś również podkręcałem swój procesor jak i GPU i powiem szczerze, opłacało się. Takiego C2D E4300 szło przetaktować z 1.8Ghz na 3.2 i to bez jakiś mego chłodzeń, a przyspieszenie w działaniu było naprawdę odczuwalne.
    Co do zanikającej mody na podkręcanie to prawdę mówiąc jest ich kilka:
    Wyższe koszty podzespołów, praktycznie nikły wzrost wydajności w grach itp. w przypadku procesorów z wyższej półki, ograniczenia nakładane przez producentów.
    Pozdrawiam.
  • #28 13905050
    SQLmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Geos9 napisał:
    W 2006 roku firma IBM opracowała układ, który może być taktowany z prędkością 500 GHz przy temperaturze bliskiej zeru absolutnemu (w temperaturze pokojowej częstotliwość spada do 350 GHz).

Zgadza się z tym że użycie słowa 'taktowany' jest w tym przypadku błędne. Ale pojedynczy tranzystor zdolny pracować przy 500GHz ≠ procesor 500GHz.
    A tu szczegóły:
    http://gtresearchnews.gatech.edu/newsrelease/half-terahertz.htm

Podsumowanie tematu

✨ Chi-Kui Lam ustanowił nowy rekord w podkręcaniu procesora Intel Core i7-4770K, osiągając częstotliwość 7,194 GHz. W celu uzyskania tego wyniku zablokowano 2 z 4 rdzeni oraz wyłączono Hyper Threading, a napięcie zasilania zwiększono do 2,048V. Komputer był wyposażony w płytę główną Asus Maximus VII Gene, 4GB pamięci RAM Corsair Dominator Platinum, kartę graficzną Galaxy GeForce GT 630 HOF, dysk SSD OCZ Vertex oraz zasilacz Antec High Current Pro 1300 W. Wynik został potwierdzony podczas imprezy ROG OC Showdown. Dyskusja na forum poruszała również kwestie związane z ograniczeniami podkręcania, efektywnością procesorów oraz przyszłością technologii w kontekście zmniejszania taktowania i zwiększania liczby rdzeni.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA