Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak długo trwa przesłanie paczki z Chin do Polski ?

TechEkspert 25 Dec 2014 21:11 216573 127
NDN
  • Jak długo trwa przesłanie paczki z Chin do Polski ?

Ile czasu idzie paczka z Chin do Polski ?

Na Chińskim rynku można znaleźć ciekawe elementy elektroniczne w korzystnej cenie (nawet po uwzględnieniu kosztów przesyłki), wiele osób zastanawia się jak długo trzeba będzie czekać na przesyłkę.
    Zapytaliśmy kilka Chińskich firm w jakim czasie ich przesyłki docierają do Polski.

Tania poczta lotnicza dostarcza przesyłki średnio w czasie 10-16 dni (zakres 7-30 dni ).

W przypadku DHL lub Fedex przesyłki docierają średnio w ciągu 5 dni (zakres 3-7 dni ).

Często firmy mają do wyboru różnych operatorów pocztowych np. China post, Hongkong post, Singapore post. Czas transportu zależy także od okresu roku w którym zamawiamy towar oraz wielu czynników pośrednich takich jak ilość zamówień, procedury celne. Przesyłki niektórych dostawców muszą pokonać drogę wewnątrz Chin (2-3 dni) zanim dotrą do miejsca gdzie zostaną wysłane do Polski.

Czasy podane powyżej są pewnym uśrednieniem i sprawdzają się w większości przypadków,
    jednak rzadko zdarzają się sytuacje w których paczka potrafi podróżować blisko miesiąc a nawet 40-50 dni aby dotrzeć do Europy.
    Czy należy się takiej sytuacji obawiać ? Nie po prostu trzeba mieć świadomość, że czasami paczka zamiast po tygodniu lub dwóch tygodniach dotrze po miesiącu.

Czy będziemy mogli sprawdzić gdzie jest aktualnie paczka ?

Tak. W większości przypadków otrzymamy link do systemu w którym po podaniu numeru przesyłki możemy sprawdzić co dzieje się z naszą paczką.
    Paczka w systemie Chińskim będzie widoczna zwykle po 2-3 dniach po realizacji zamówienia.
    Zwykle pierwszym etapem będzie stan: Received from Customer, lub Collection
    czyli nasza paczka została przyjęta do wysyłki.
    Kolejnym etapem po kilku dniach będzie stan: Despatched to overseas
    czyli nasza paczka wyruszyła w podróż do Polski.
    Następnie po kilku-kilkunastu dniach pojawi się stan: Arrived at overseas
    czyli nasza paczka jest już w Polsce.

Na stan: Product Delivered przyjdzie nam jeszcze poczekać kilka dni,
    najpierw przesyłka zostanie objęta procedurą celną i towar zawarty w paczce zostanie dopuszczony do obrotu, następnie paczka wyruszy w podróż po Polsce.

Początkowo przesyłkę będziemy mogli śledzić w Chińskim systemie np. www.singpost.com lub www.17track.net/en/ następnie przesyłka może być widoczna także w systemie Polskim np. www.poczta-polska.pl.

Początkowo w Polsce paczka będzie się poruszać po WER _nazwa_miasta_ (Węzeł Ekspedycyjno Rozdzielczy ), następnie może przemieszczać się po UP (Urzędach Pocztowych) aby dotrzeć do naszych drzwi.

Na co warto zwrócić uwagę przy otrzymywaniu elektroniki z Chin.

Płatności: najczęściej realizowane są przy pomocy serwisu paypal.

Adres: warto wprowadzić nazwę ulicy i miasta bez polskich znaków, jeżeli mieszkamy w bloku i system nie przyjmuje znaku "/" po między numerem bloku a mieszkania można wpisać "m" jak mieszkanie np. 5m10 zamiast 5/10.

Kontakt: ważne aby podać numer telefonu komórkowego we właściwym formacie +48XXXXXXXXX aby umożliwić kontakt osobie, która będzie miała wątpliwości związane z naszą przesyłką. Podajmy taki mail i telefon z którego korzystamy, dzięki temu nie przegapimy ew. informacji.

Opłaty dodatkowe.

Zwykle przy zamawianiu przez hobbystę niewielkiej ilości tanich podzespołów paczka będzie kosztować tyle co wartość towaru i koszty transportu, jednak przy większej wartości zamówienia mogą pojawić się dodatkowe koszty.

Poniżej informacje, które udało znaleźć się w sieci.

Dodatkowe opłaty mogą zostać naliczone wedle obowiązujących zasad,
    które często ulegają zmianie dlatego poniższe informacje należy traktować pomocniczo i wszelkie opłaty związane z przesyłką należy ustalić we własnym zakresie.

Jeżeli wartość przesyłki nie przekracza 10 EUR, to dla sprzedaży wysyłkowej może zostać zastosowane zwolnienie podatku od towarów i usług (VAT) i z cła.

Czasami można otrzymać bezpłatne próbki produktów, dla takich artykułów VAT może nie zostać naliczony dla wartości towaru do 22 EUR.

Jeżeli prezent otrzymujemy od znajomej osoby prywatnej, VAT może nie zostać naliczony dla wartości towaru do 45 EUR.

Jeżeli wartość przesyłki ze sklepu interenetowego do osoby fizycznej nie przekracza 150 EUR lecz przekracza 10 EUR, to może zostać zastosowane zwolnienie z cła, jednak podatek VAT zostanie naliczony.

Dla niektórych towarów cło wynosi 0%.

Cło jest naliczane od wartości celnej towaru ( wartości na fakturze + koszty związane z przywozem towaru do granicy UE czyli: koszty transportu, koszt ubezpieczenia, pakowania itp.).

VAT jest naliczany od wartości celnej powiększonej o cło.

W przypadku firm kurierskich może zostać naliczona opłata za odprawę celną wykonaną w ich zakresie.

Jakie są Wasze doświadczenia z zakupami w zagranicznych sklepach elektronicznych ?

Materiał opracowany we współpracy z Chińskimi firmami z sektora elektroniki:
    http://easyeda.com
    http://dorji.com
    http://dreamsourcelab.com

Podane informacje mają jedynie charakter edukacyjny - nie ponosimy odpowiedzialności za skutki wykorzystania podanych informacji.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4908 posts with rating 3969, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • NDN
    lekto
    Level 35  
    U mnie jak na razie kilka paczek z dhgate.com i jeszcze ani razu nie było problemu. Zawsze na pudełku była zdeklarowana wartość 5$ i jak na razie wszystko przechodziło przez (nie)rząd celny bez najmniejszego problemu.
  • NDN
    Jarus13
    Level 12  
    Zamawiam dość dużo rzeczy z Chin. Przesyłki zazwyczaj dochodzą w 10-14 dni. Rekord to 7 dni. Najdłużej 43 dni, ale to ze względu na zawartość akumulatorów LiPo i musiały iść przez Szwecję drogą morską.

Ruletką jest przejście przez Urząd Celny. Często deklarowana wartość jest zaniżona nawet o 70% co jest na rękę dla kupującego. Nie wiem w jaki sposób decydują o ocleniu paczki i pewnie nigdy się nie dowiem. Paczka wielkości sześcianu 20x20x20 wpadła mi na oclenie, a na przykład paczka o wymiarach 150cmx50x40 została zwolniona z opłat pomimo że kwota deklarowana była większa niż na tej pierwszej.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W przypadku większości z 48 zrealizowanych na przestrzeni dwóch lat zamówień, przy wyborze przesyłki za darmo, czas standardowego oczekiwania to 3 tygodnie. Jeśli komuś marzy się prezent na święta, to jedyną sensowną drogą jest zamówienie go w połowie listopada. W przypadku aliexpress sprawa jest o tyle fajna, że jeśli nie potwierdzimy odbioru i pokryje się to ze statusem paczki (Chińczyk chciał oszukać) to pieniądze do nas wrócą. Trochę jak z allegro ale jeszcze lepiej. Jeśli Chińczyk paczkę wysłał co widać po statusie paczki, ale zrobił to z opóźnieniem i nasza przesyłka nie doszła do nas zgodnie z terminem jaki proponował sprzedający... najczęściej sprzedawca błaga o nie wystawianie negatywnej opinii, a tym bardziej o nie opisywanie problemu - na to się nie wolno zgadzać bo jeśli paczka zaginęła, zostaniemy z niczym.
    DjExit
    Level 23  
    Mam za sobą 4 zamówienia z aliexpressu i muszę powiedzieć, że albo mam pecha albo to nie jest takie piękne jak piszecie ;) Na 4 zamówienia jedna paczka nie dotarła do mnie w ogóle.. Skuteczność 75% :P Poza tym najkrócej czekałem miesiąc, a najdłużej dwa. Tak wiec tak to wygląda. Duży plus że ten serwis ma o wiele lepszą ochronę konsumenta niż nasze rodzime allegro i bez najmniejszych problemów odzyskałem pieniądze za paczkę która nie dotarła. Ciekawostka taka że 3 paczki zrealizowane wysyłane były za pomocą ChinaPost AirMail. Natomiast ta która nie dotarła z WeDoExpress. A co jeszcze ciekawsze w trackingu paczki ostatni wpis mówi o tym że jest już w Polsce i na tym się skończyło.. I nie wiem czy moja paczka przeleciała pół świata bez problemu żeby zostać ukradzioną w Polsce, czy zawrócili paczkę do chin, czy tracking WeDo kłamie.. Żeby była jasność zamawiałem zawsze elektronikę o wartości < 30$ i nigdy więcej niż 3 sztuki..
    piotrva
    Ja zamawiałem sporo rzeczy, najczęściej drobne części, typu moduły do mikroprocesorów, układy scalone, jakieś peltiery - najdłużej czekałem równo miesiąc (paczka dotarła w ostatnim dniu deklarowanym przez Chińczyka, ale ten mówił, że jeśli nie dotrze to wyśle drugą - dotarła ;) ) Nigdy nie trafiłem, żeby coś nie doszło

Kolega raz trochę przeholował i kupował aparaturę modelarską (części do quadrocpotera) i wysłali mu w dużej paczce - efekt to oclenie i zapłacił tyle samo ile zapłaciłby w normalnym polskim sklepie.

Ważną kwestią jest oznaczanie przesyłek jako prezent/próbki (free samples not for commercial release). Tak wysyłane paczki powinny być z automatu zwalniane z oclenia (tak otrzymywałem różne sprzęty do testów).

Tu ciekawostka - paczka z USA, sprzęt do testów, wartość około 200$, dostaję telefon, że mam zapłacić CŁO i VAT... Celnicy twierdzą, że nie ma zaznaczone, że Free Sample (a to zwalnia z cła i VAT niezależnie od wartości przesyłki)... Po kilku godzinach telefonowania (strefy czasowe etc.) nadawca zadeklarował pokrycie cła itp. - paczka dotarła, otwieram, patrze na dokumenty - jak byk napisane Free Sample, Not for comercial release, Roadtest...

Czyżby jakieś naciąganie w majestacie prawa
    FxJ
    Level 21  
    Nie warto zamawiać telefonów starszych niż 6 miesięcy bo często trafiają się naprawiane/refurbished
    Hakier
    Level 11  
    Witam,

czy zamawiając z aliexpress i płacąc przez paypal nie są doliczane żadne dodatkowe opłaty za transakcję?
    pol102
    Nic. Nic a nic poza tym na co się zgodziłeś. Standardowo= produkt, przesyłka.
    elektryku5
    Level 39  
    U mnie różnie to bywało, od około miesiąca do około trzech (jeden przypadek), jedna gdzieś znikła...
    kassans
    Level 32  
    Ja kupowałem przetwornicę napięcia z gniazdem usb za 4zł paczka szła miesiąc sukcesem jest to że nie zginęła taka mała paczka via fasttech.com :) Innym razem smartfon ( najtańsza podróbka SIII 4 cale z tv wifi )paczka zawitała po 11 dniach via Aliexpress.com :)
    zadax
    Level 16  
    Hakier wrote:
    Witam,
    czy zamawiając z aliexpress i płacąc przez paypal nie są doliczane żadne dodatkowe opłaty za transakcję?

Na Aliexpress nie ma możliwości płacenia poprzez PayPal.
    Traker Wymiatacz
    Level 14  
    Ale mimo wszystko popatrzcie sobie na kursy walut na PayPalu i na kursach codziennych, bo troszeczkę się różnią ;).
    saper_2
    Level 18  
    Witam,

@traker - to był dla mnie powód zakupów na ali i olania ebay'a z paypal'em (za drogo wychodzi), taniej jest zapłacić kartą w walucie z dnia notowania. Paypal nie dość ze zawyża kurs to jeszcze dolicza sobie prowizję...

Ad. czasu doręczenia paczek, mi najszybciej paczuszka przyszła chyba w niecałe 2 tyg, a najdłużej to po półtorej miesiąca. Raz nie otrzymałem przesyłki bo sprzedawca pomieszał adresy i wysłał moją paczkę do Austrii :/ .

Raz też kupiłem mniejszą ilość części (sprzedawca oferował tylko 50szt), ale udało mi się dogadać z nim w taki sposób, że: kupiłem przedmiot (komplet 50szt), po czym on (sprzedawca) w moim zamówieniu ręcznie zmienił kwotę do zapłaty, którą następnie zapłaciłem i dostałem tyle elementów na ile się wytargowałem :)

Najszybciej paczki dochodzą w okresie przed-świątecznym , najdłużej w okolicach lata. Najdłużej jak sprawdzam status paczki (używam zwykle strony: http://track-chinapost.com/startairmail.php ) to paczuszka leży w magazynie chyba pocztowym i potrafi być kilka razy przepuszczana przez "export scan" :/ . Jak już trafi do linii lotniczych to w ciągu max. tygodnia mam ją w domu.

Ad. adresu i ukośnika - ja nie mam żadnych problemów, paczka zawsze do mnie dociera.

Jeszcze jeden mankament kupowania od chińczyków to sprawa dogadania się, niby po angielsku ale ten ich angielski z google translate potrafi być bardziej niezrozumiały niż nie jedna polska gwara :D

Dobrych Świąt i udanych zakupów! :)
    domints
    Level 13  
    Kursy się różnią, ale zawsze można PayPalowi kazać naliczać w euro/dolarach i wtedy przeliczaniem zajmuje się MastetCard/Visa co zazwyczaj wychodzi znacznie taniej
    Hakier
    Level 11  
    zadax wrote:
    Hakier wrote:
    Witam,

Na Aliexpress nie ma możliwości płacenia poprzez PayPal.

Faktycznie, pomyliłem się.

Jak w takim razie najtaniej zrobić tam zakupy? Jest możliwość dokonania zakupu bez karty kredytowej? Może ktoś ma w banku millenium i wie jak jest korzystając z tego banku.
    oskar777

Level 26  
    Widzę, że jest tu sporo osób, które zamawiają z chin, ja akurat zakupuję towar na trochę większe sumy gdyż zakupy idą na firmę do sprzedaży. Aktualnie korzystam z paypala niestety jest paskudnie drogi i teraz mam do Was pytanie czy kojarzycie może jakiś bank polski gdzie przelewy idą do chin bez udziału banków pośredniczących? Lub ewentualnie znacie jakiś bank zagraniczny który ma taką opcję?
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Mi pióro wieczne z Chin idzie już 3 miesiąc. W międzyczasie sprzedawca ponoć wysłał je ponownie, ale nadal ani widu. Pierwszy raz mam taką sytuację. Normalnie paczki dostaję po 7-14 dniach.
    ostry_18
    Level 24  
    Aliexpress? otwórz dispute, przynajmniej pieni adze Ci oddadzą
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    ostry_18 wrote:

Aliexpress?
    Ebay. Nigdby u sprzedawcy nie miałem problemów. Przesyłki dochodziły na czas.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    Zamawiam miesięcznie średnio 3 przesyłki - zawsze dochodzą w ciągu około 3 tygodni (darmowa dostawa).
    eBay + PayPal + sprzedawcy z dużą ilością (kilkadziesiąt tysięcy) pozytywnych opinii = bezpieczna transakcja ... przynajmniej do tej pory.
    saper_2
    Level 18  
    telecaster1951 wrote:
    ostry_18 wrote:

Aliexpress?
    Ebay. Nigdby u sprzedawcy nie miałem problemów. Przesyłki dochodziły na czas.

Ja miałem na odwrót, jak kupowałem na ebay'u to na 5 paczek 3 doszły a resztę olewali, jak chciałem śledzenie to sprzedawca chciał od 3 do 10 zielonych więcej - nie będę dopłacał za coś co na ali mam w standardzie. Dodatkowo na aliexpress sprzedawca musi wpisać numer paczki i wysyłka też jest free (nie ma innej opcji najtańszej wysyłki).
    Dobromir pomysłowy
    Level 22  
    DjExit napisał: Ciekawostka taka że 3 paczki zrealizowane wysyłane były za pomocą ChinaPost AirMail. Natomiast ta która nie dotarła z WeDoExpress. A co jeszcze ciekawsze w trackingu paczki ostatni wpis mówi o tym że jest już w Polsce i na tym się skończyło.. I nie wiem czy moja paczka przeleciała pół świata bez problemu żeby zostać ukradzioną w Polsce, czy zawrócili paczkę do chin, czy tracking WeDo kłamie..
    W moim przypadku może i zawrócili do Chin (w co wątpię ) raczej listonosz ukradł bo wiedział że wyjeżdżam na długo,więc radzę podawajcie tylko 100% adres odbioru. Choć to był list i mógł wrzucić. Natomiast pod moim zagranicznym adresem na 100 to 1-2 się trafi z winy wysyłającego . A np.poczta w UK. pracuje bezbłędnie nawet jak nikogo w domu nie ma w tym również przesyłki krajowe( na 5000 przesyłek wszystko ok. chyba że ewidentna pomyłka w adresowaniu ).
    pabllosee
    Level 15  
    Hakier wrote:
    Jak w takim razie najtaniej zrobić tam zakupy? Jest możliwość dokonania zakupu bez karty kredytowej? Może ktoś ma w banku millenium i wie jak jest korzystając z tego banku.

Ja używam karty debetowej (walutowej) z t-mobile usługi bankowej. Może też być walutowa z mbanku. t-mobile mam, bo nic nie kosztuje posiadanie konta i karty. Przewalutowanie w kantorze internetowym. Płacenie wygląda prawie tak samo jak przez payu na allegro.
    Cały czas mówię o aliexpress.
    DjExit
    Level 23  
    Ja wyrobiłem sobie wirtualną kartę walutową w m-banku (Dostałem plastik pocztą ale nie ma ani chipu ani paska magnetycznego, sam plastik). Mogę za jej pomocą wygodnie płacić w USD na Aliexpresie. Wyrobienie kosztowało jednorazowo 25zł + jakieś tam, mniej znaczące opłaty za utrzymanie.
    Frog_Qmak
    Level 25  
    Ja zamawiam na dx.com i mają darmową wysyłkę- kupuje się części za 1-3$ i nic nie płaci za dostawę :D Czas to 3-4 tygodni, chociaż raz (ale to z Ebay akurat było) tak długo przesyłka nie dochodziła, że myślałem, że zaginęła i sprzedawca wysłał po raz drugi (wierząc "na słowo", pierwsza paczka doszła dwa dni później)

Co do płacenia, to polecam "karta internetowa bez plastiku"- jest to wirtualna karta Master Card, ale z przedpłatą i bez możliwości nabicia debetu (chyba), także po prostu wpłacam sobie na kartę i za jej pomocą finalizuję transakcję, nie muszę się bać, że coś nie wyjdzie.
    TechEkspert
    Editor
    Zdarza się, czasami szybciej, czasami wolniej od średniej 2 tygodni, tym razem było szybciej.
    Jaki to rodzaj przesyłki zagranicznej która trafia do skrzynki ? Zwykle przynosi kurier.