logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stycznik 230V sterowany sygnałem 5V z USB - jaki model wybrać?

ziboss 17 Sty 2016 18:04 8016 17
  • #1 15343739
    ziboss
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Potrzebuję takiego urządzenia, stycznika które przy włączeniu 5V np. z USB połączyło by wejście z wyjściem na 230 V. Może ktoś zna takie urządzenie żeby odpowiednio działało to proszę o podpowiedź.
  • #2 15343745
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Przekaźnik dodatkowy na 5V.
  • #3 15347455
    ziboss
    Poziom 9  
    Czyli będą potrzebne mi dwa urządzenia - przekaźnik i stycznik. Tylko potrzebne mi są dokładne modele, typy, nazwy lub linki. Dokładnie chodzi mi o to żeby przy włączeniu telewizora, załączyło się po prostu gniazdko na kablu. Wymyśliłem sobie że mogło by to być właśnie z zasilania USB. A może jest inny, lepszy i prostszy sposób to proszę o podpowiedź.
  • #4 15347497
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    ziboss napisał:
    stycznika które przy włączeniu 5V np. z USB połączyło by wejście z wyjściem na 230 V

Tu masz przekaźnik

http://botland.com.pl/przekazniki/1276-przeka...-s14-2c-0505-cewka-5v-styki-2x-5a-250vac.html

ziboss napisał:
    załączyło się po prostu gniazdko na kablu

A co chcesz z niego zasilić :?: bo ten przekaźnik wytrzyma prąd 2x5A wiec może lepiej żeby ten przekaźnik sterował stycznikiem.
  • #5 15347534
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1013
    Zastosuj przekaźnik SSR.
  • #6 15348443
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Relpol przekaźnik RMB851 (jest wersja z cewka 5V DC, sam przekaźnik 16A/250VAC do tego podstawka GZS-80 jeśli ma to być w szafie.
  • #7 15349676
    ziboss
    Poziom 9  
    Dodano po 2 [minuty]:

mawerix123 napisał:
    A co chcesz z niego zasilić :?: bo ten przekaźnik wytrzyma prąd 2x5A wiec może lepiej żeby ten przekaźnik sterował stycznikiem.

Zasilić ma kino domowe które zostało po starym komplecie czyli telewizor z wbudowanym DVD i to właśnie kino. Wszystko działa tylko że teraz jest to włączane osobno włącznikiem. Efekt tego jest taki że jak ktoś wyłączy telewizor a zapomni o kinie to po kilku godzinach można na nim jajko usmażyć.
  • #8 15350232
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    dzik84 napisał:
    Relpol przekaźnik RMB851 (jest wersja z cewka 5V DC, sam przekaźnik 16A/250VAC do tego podstawka GZS-80 jeśli ma to być w szafie.

To nie jest rozwiązanie właściwe, gdyż w takim układzie nastąpi przerywanie toru L lub N w zależności od położenia wtyczki w gniazdku zasilającym. Lepszym wyjściem jest zastosowanie dwóch takich przekaźników, wtedy będzie następowało całkowite odłączenie urządzenia od sieci.
  • #9 15350342
    dzik84
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Autor nie wspominał że urządzenie jest podpinane wtyczką, w tym przypadku owszem wypada jakiś przekaźnik 2z lub dwa te relpole
  • #10 15353229
    ziboss
    Poziom 9  
    Czyli jakie rozwiązanie było by najlepsze. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś jeszcze dokładnie opisał jak to wszystko podłączyć.
  • #12 15369914
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Należy się zastanowić gdzie i jak zamontować przekaźnik i okablowanie by nie stało się nieszczęście. Z tego powodu do takich zastosowań polecę jednak listwę zasilającą master-slave. Ma ona jedno gniazdo master, do którego podpina się TV i gniazda slave, na których napięcie pojawi się po uruchomieniu TV. Zwykle listwy takie mają również gniazdo które ma na stałe zasilanie. A przykład takiej listwy pod linkiem Link1Link2
    A więc mamy wszystkie wymagane przez Pana funkcje i wszystko w estetycznej, bezpiecznej obudowie.
    A jeśli już chcemy coś robić to rozwiązania z gniazdem USB do pobudzania przekaźnika nie polecam, chyba że chcemy to gniazdo USB uszkodzić (ewentualnie trzeba je zabezpieczyć odpowiednio bo szybko wyzionie ducha).
  • #13 15370711
    PEPE64
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Zastosować listwę zasilającą master-slave, to super rozwiązanie. Ale trzeba wybulić od stówki do siedmiuset. Pozdrawiam.
  • #14 15371329
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Można coś zrobić ale z głową. Uwalić gniazdo USB w TV to też nie najlepsze rozwiązanie. Poza tym taką listwę ja kupiłem za 70zł w sklepie stacjonarnym jakieś 6-7miesięcy temu.
    Ewentualnie na elektrodzie jest kilka sposobów na zabezpieczenie gniazda USB, trzeba tylko poszukać.
    Zaproponowany przez PEPE układ też powinien załatwić sprawę.
    Inne rozwiązanie to odpowiednio dobrany przekaźnik prądowy - przykładowo taki Link.
  • #15 15371380
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    lukaszd82 napisał:
    Inne rozwiązanie to odpowiednio dobrany przekaźnik prądowy - przykładowo taki Link.
    Bzdura.
    Najbezpieczniejszy jest przekaźnik SSR ze względu na wbudowany transoptor na wejściu, oraz układ tłumiący przepięcia RC na wyjściu. Masz z definicji optoizolację miedzy obwodami.
  • #16 15371499
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Napisałem że twoje rozwiązanie się nadaje.
    Jeśli zaś chodzi o przekaźnik prądowy to takie rozwiązanie też działa bardzo dobrze. Jest stosowane np w niektórych odkurzaczach przemysłowych do załączania odkurzacza, gdy wpięte w jego gniazdo elektronarzędzie się załączy. Więc nie pisz że to bzdura.
    Poza tym sam mam taki przekaźnik z prądem załączenia mierzonym na kablu 0,16A i to naprawdę dobrze działa.
    Z góry nie krytykuj innych bo rozwiązań jest wiele a wszystko zależy od podejścia.
  • #18 15713493
    ziboss
    Poziom 9  
    Koniec z końcem nie zastosowałem żadnych przekaźników itp. głównie dla tego że nikt konkretnie nie podał jakie mają być i jak to połączyć. Zostawiłem to tak że zestaw jest włączony stale a z USB telewizora sygnał 5V załącza cały zestaw i jest nawet dobrze, tylko przy wyłączaniu telewizora w głośnikach jest takie dosyć głośne puknięcie.
    Przekaźniki chciałem zastosować po to żeby wyłączały kompletnie wszystko z prądu. Myślałem też że jak jest włączone kino cały czas do prądu to będzie się nagrzewało tak jak wcześniej zapomniało się wyłączyć przyciskiem ręcznie, a wyłączało się razem zasilanie kina i zasilacz- sygnał do włączenia zestawu. Obecnie sygnał z USB włącza i wyłącza cały zestaw i po wyłączeniu nie nagrzewa się tylko pozostaje w stanie czuwania. Tak więc dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał stycznika 230V, który mógłby być sterowany sygnałem 5V z USB, aby automatycznie włączać gniazdko przy włączeniu telewizora. W odpowiedziach zasugerowano użycie przekaźników, w tym przekaźnika SSR oraz modeli takich jak Relpol RMB851, a także przekaźników optoizolowanych. Wskazano na potrzebę zastosowania dwóch przekaźników dla pełnego odłączenia urządzenia od sieci. Użytkownik rozważał również listwy zasilające typu master-slave jako alternatywne rozwiązanie, które automatycznie włączałoby inne urządzenia po uruchomieniu telewizora. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na proste połączenie, które włącza cały zestaw audio-wideo, ale z problemem głośnego puknięcia przy wyłączaniu telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA