logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny

bigi32 26 Lis 2017 13:14 7857 20
REKLAMA
  • #1 16849879
    bigi32
    Poziom 2  
    Po podłączeniu dwóch telewizorów do jednej anteny za pomocą 3-way splitter 5 -2050 mhz na jednym telewizorze są wszystkie kanały a na drugim nie ma niektórych. Jak może być tego przyczyna ? Zasilacz antenowy jest przy przewodzie antenowym telewizora , na którym jest mniej kanałów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16850015
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    Przy dobrym rozdzielaczu antenowym dzielisz sygnał na pół, czyli -3dBm, ten o połowę niższy sygnał może być już za słaby dla niektórych TV.
    Używając kiepskiej jakości rozdzielacze i różna przejściówki do zasilania wzmacniaczy antenowych traci się jeszcze więcej.
    Niestety nie podałeś dokładnie co użyłeś, może zamieść jakieś fotografie jeśli nie masz linków do informacji dokładniejszych.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #3 16850163
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Ocena: 188
    Jeśli brakuje kanałów typu TVP1,TVP2 itd tzn, że problem leży w zasilaczu. Kondensator elektrolityczny mógł stracić pojemność.
  • REKLAMA
  • #4 16850537
    wada

lodzik1990 napisał:
    Jeśli brakuje kanałów typu TVP1,TVP2 itd tzn, że problem leży w zasilaczu. Kondensator elektrolityczny mógł stracić pojemność.
    Ciekawa teoria, ciekawe co ma zasilacz do odbioru niektórych kanałów :)
    Konto firmowe:
    Elefant
  • REKLAMA
  • #5 16850570
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Kondensator podbija napięcie, kondensator może ulec przebiciu co w konsekwencji objawia się spadkiem napięcia po stronie mostka prostowniczego.
    Autor tematu nie napisał czy któreś z odbiorników posiadają już wbudowany dekoder.
    Niema głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi.
  • #6 16850657
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Autor pisze że problem wystąpił
    bigi32 napisał:
    Po podłączeniu dwóch telewizorów do jednej anteny za pomocą 3-way splitter 5 -2050 mhz

Czyli wnioskuję że wcześniej było dobrze.
    No ale nie wiemy
    - jaka antena?
    - jaki wzmacniacz (o ile w ogóle jest) i dlaczego?
    - dlaczego rozgałęźnik 1/3 (jaki), skoro telewizory są dwa?
  • #7 16850688
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Spotkałem się z takim przypadkiem, że bolczyk w czarnej wtyczce kątowej był wyłamany w laminacie. Niema kontaktu przez co może brakować kilku kanałów. Do autora: odkryć czarną pokrywkę i sprawdzić czy niema pęknięcia wokół bolczyka, jeśli będzie to wziąć lutownicę i poprawić połączenie.
  • #8 16850932
    wada

Lodzik - przestań pisać te bzdury
    lodzik1990 napisał:
    Kondensator podbija napięcie, kondensator może ulec przebiciu co w konsekwencji objawia się spadkiem napięcia po stronie mostka prostowniczego.
    kondensator i przebicie - to nie ma żadnych napięć bo ma zwarcie, a jak stracił pojemność to będzie włazić 100Hz i niezłe kostkowanie na obrazie ale sygnał będzie, a zasilacz raczej ma nowy bo mu dopiero zdechło po podzieleniu sygnału
    lodzik1990 napisał:
    Autor tematu nie napisał czy któreś z odbiorników posiadają już wbudowany dekoder.
    A gdzie w Polsce masz jeszcze nadawany analog?
    Zobacz że autor pisze z Krakowa a tam kolejne MUXy są z różnych kierunków nadawane i z różnym poziomem sygnału i pomyśl co się dzieje po podziale sygnału a nie wiem czy autor nie podzielił to na trzy - to tak jak byś żarówkę na 230V zasilił z napięcia 76V - ciekawie będzie świecić ;)

lodzik1990 napisał:

I tu masz tylko rację - głupie odpowiedzi
    lodzik1990 napisał:
    Spotkałem się z takim przypadkiem, że bolczyk w czarnej wtyczce kątowej był wyłamany w laminacie. Niema kontaktu przez co może brakować kilku kanałów. Do autora: odkryć czarną pokrywkę i sprawdzić czy niema pęknięcia wokół bolczyka, jeśli będzie to wziąć lutownicę i poprawić połączenie.
    skąd to wróżenie o pokrywkach i bolczykach - czyżby z fusów - bo autor nic takiego nie pisał - i w sumie nic nie napisał i zostaje tylko wróżenie z fusów - jak te twoje niema - może głucha, lub głuchoniema wtyczka.
    A przy jakimś nie kontakcie to raczej wszystkie programy by mu zniknęły - patrząc na jakich częstotliwościach ma Kraków nadawane programy.
    A nawet nie wiemy czy rzeczywiście jest z Krakowa i z jakiej części - bo tam może odbierać z Chorągwicy, Kopca, Krzemionki, Skawiny, i z ul. Hallera 8 i Nowej Huty, aż sześć różnych kierunków i każdy nadajnik różne mocy, przez co dla różnych MUXów potrzeba często kilku anten.

I autor pisze
    Cytat:
    3-way splitter 5 -2050 mhz
    takie idealne parametry to tylko piszą na jakiś chińskich badziewiach które mają olbrzymie straty na podziale i czy ten rozdzielacz zapewnia przejście zasilania do wzmacniacza przy antenie.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #9 16850970
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Kolego przestań lać wodę i przejdź do konkretnych rozwiązań problemu. Teoretykiem to każdy może być a usterka jak nie rozwiązana tak i nie zlokalizowana.
    Ja podałem już dwie możliwe usterki a ty?.
  • REKLAMA
  • #10 16851031
    wada

Lodzik naucz się czytać ze zrozumieniem - a jak nie rozumiesz to powtarzaj czytanie aż zrozumiesz.
    Podałem wszystkie prawdziwe prawdopodobieństwa , a najbardziej to na końcu
    wada napisał:

I autor pisze
    Cytat:
    3-way splitter 5 -2050 mhz
    takie idealne parametry to tylko piszą na jakiś chińskich badziewiach które mają olbrzymie straty na podziale i czy ten rozdzielacz zapewnia przejście zasilania do wzmacniacza przy antenie.

Bo autor tematu napisał
    Cytat:
    Zasilacz antenowy jest przy przewodzie antenowym telewizora , na którym jest mniej kanałów.

Czyli prawdopodobnie wzmacniacz jest zupełnie nie zasilany, a zasilacz mógł pójść z dymem, ponieważ rozdzielacze mają transformatorki na wejściu i zwierają stałe napięcie do masy, no chyba że w tej chińszczyźnie było słabe trafo i ten rozdzielacz się usmażył na tym wejściu.
    Prawidłowo powinno to być podłączone w ten sposób Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny i na wyjściu nie podłączonym musi być przykręcony terminator 75Ω

Ale to wszystko to jest tylko wróżenie z fusów, bo autor tematu za wiele nie podał.

A tu masz bardzo podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869802.html
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #11 16851156
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Panowie - poczekajmy na konkretne info autora na temat instalacji. Nie wiadomo nawet na który nadajnik ustawiona antena (jaka?). Jeżeli to Kraków, to
    wada napisał:
    może odbierać z Chorągwicy, Kopca, Krzemionki, Skawiny, i z ul. Hallera 8

Mniemam że autor pisze o Chorągwicy, która jest głównym nadajnikiem dla Krakowa i nadaje wszystkie ogólnopolskie mux-y. Krzemionki to "nieszczęsny" doświetlacz mux-3, który w sporej części Krakowa zakłóca poprawny odbiór z Chorągwicy. Pozostałe nadajniki to mux-4.
    Ponadto cześć Krakowa jest w zasięgu nadajników z Rabki, Skrzycznego i Katowic.
  • #12 16851171
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    lodzik1990 napisał:

Co za głupoty? Jakie podbija, filtruje. Jak ulegnie
    Cytat:
    przebiciu
    To robi zwarcie co powoduje przepalenie czegokolwiek.
    Dobrze , że jesteś samokrytyczny ale z taką wiedzą po co się odzywasz?
    Cytat:
    Ja podałem już dwie możliwe usterki a ty?
    Co ty podałeś? Dobrze, że jesteś samokrytyczny.
    Zasłużony, też piszesz..........? Na co to zdjęcie jak ma zasilanie prze TV?
    Bzdura,że to prawidłowo. To tylko jeden z wariantów, a ten galwanizator to już szczyt ..wiedzy. Po separatorze??]
    Do autora. Konkrety instalacji.
    Skoro tam gdzie zasilacz gorzej to może być wina separatora.
  • #13 16851247
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6079
    Temat blokuję, autor w ogóle nie jest zainteresowany tematem. Użytkownicy się kłócą, wymyślają cuda z kondensatorami, produkują, a autor nawet nie napisze nic więcej. Prośba o zgłoszenie, jak będziesz zainteresowany tematem.
  • #14 16851285
    lodzik1990
    Poziom 19  
    Dajmy głos autorowi tematu, niech się wypowie. Dalsze klepanie postów nic nie wnoszących niema sensu. LeDy weź miernik w łapy i zmierz napięcie na mostku bez kondensatora i potem z kondensatorem.
  • #15 16851320
    wada

_kli_ napisał:

Mniemam że autor pisze o Chorągwicy, która jest głównym nadajnikiem dla Krakowa i nadaje wszystkie ogólnopolskie mux-y. Krzemionki to "nieszczęsny" doświetlacz mux-3, który w sporej części Krakowa zakłóca poprawny odbiór z Chorągwicy. Pozostałe nadajniki to mux-4.
    Ponadto cześć Krakowa jest w zasięgu nadajników z Rabki, Skrzycznego i Katowic.
    po to też o tym pisałem, niech autor popatrzy choćby tutaj http://www.naziemna.info/naziemna-telewizja-i...jewodztwo-malopolskie/rtcn-krakow-choragwica/ i napisze co mu nie działa

LeDy napisał:

Zasłużony, też piszesz..........? Na co to zdjęcie jak ma zasilanie prze TV?
    Bzdura,że to prawidłowo. To tylko jeden z wariantów, a ten galwanizator to już szczyt ..wiedzy. Po separatorze??] Rozgałęźnik taki.Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny

Do autora. Konkrety instalacji.
    Skoro tam gdzie zasilacz gorzej to może być wina separatora.

Tak to tylko jeden z wariantów poprawnych - a z lenistwa dałem link do tego zdjęcia które już jest na elektrodzie w podobnym temacie, aby też nie zaśmiecać forum podobnymi obrazkami, a ten galwanizator (separator galwaniczny) to można sobie darować.
    A z rozdzielaczem lepiej uważać bo ten da napięcie stałe na drugim telewizorze i mu upali głowicę ;)

lodzik1990 napisał:
    LeDy weź miernik w łapy i zmierz napięcie na mostku bez kondensatora i potem z kondensatorem.
    zasilacze do wzmacniaczy mają napięcia stabilizowane i są dwa kondensatory przed i po stabilistorze.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #16 16853245
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Odblokowuję na prośbę autora.
  • #17 16853264
    LeDy
    Poziom 43  
    wada napisał:

A z rozdzielaczem lepiej uważać bo ten da napięcie stałe na drugim telewizorze i mu upali głowicę ;)

Zmień to bo to nieprawda, wprowadzanie w błąd. Nie wiesz jak zbudowany jest rozgałęźnik Power Pass?
    To w ramach ponownego wytłumaczenia za twoje zasługi: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2458228.html#11753147
  • #18 16853613
    wada

LeDy napisał:
    wada napisał:

Zmień to bo to nieprawda, wprowadzanie w błąd. Nie wiesz jak zbudowany jest rozgałęźnik Power Pass?
    To w ramach ponownego wytłumaczenia za twoje zasługi: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2458228.html#11753147

Z rozdzielaczami należy uważać bo te mogą narozrabiać, większość z jakimi miałem do czynienia to miały transformator z trzema uzwojeniami dla wszystkich gniazd i uzwojenia zamiast do masy to połączone razem szły do masy przez kondensator 470-1000pF, działały poprawnie dla Wcz i przesyłały stałe napięcie, były też wersje które mają jedno z wejść połączone pod trafo pozostałe odseparowane kondensatorem, i te tylko jedno służyło do zasilania wzmacniacza, a rozdzielacze z diodami jakie spotkałem to miały na deklu symbole diody.
    Ten co ty zamieściłeś - ale usunąłeś nim wysłałem posta z twoim cytatem - to nie znam, a symbol strzałek nie zawsze może oznaczać umieszczone diody.
    Rozdzielacze z diodami też nie zawsze spełniają swoje zadanie, bo jak trafi się wzmacniacz z hybrydą Motoroli, lub inny wynalazek gdzie plus jest na masie to zasilanie nie przejdzie :cry:
    Dlatego z rozdzielaczami należy uważać bo ten może solidnie narozrabiać a to co zamieściłem na fotce to wersja z którą nawet niekumata osoba da sobie radę, można tylko zrezygnować z Separatora Galwanicznego który dodatkowo zabezpiecza sprzęt przed wyładowaniami elektrycznymi jakie mogą się dostać do anteny.

A o chińskich dziadostwach to krótka wzmianka:
    • Wszystkie gniazda zwarte na jana drutem
      połączone przez rezystory
      spięte kondensatorami

I te to dopiero potrafią nabroić, szczególnie jak różne długości kabli do TV od nich idą
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #19 16854115
    LeDy
    Poziom 43  
    wada napisał:

Ten co ty zamieściłeś - ale usunąłeś nim wysłałem posta z twoim cytatem - to nie znam, a symbol strzałek nie zawsze może oznaczać umieszczone diody.
    Ano tak to jest, że nie ja usunąłem a moderator, chyba aby bronić twojego.(to to zdjęcie)
    Gdyby chodziło o miejsce to usunąłby z twojego cytatu.Ten rozgałęźnik Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny to strzałki pokazują kierunek zasilania. Jak widać można podać zasilanie z obu wyjść tylko w kierunku wejścia. Między wyjściami nie ma prawa się pokazać a co za tym idzie niczego uszkodzić .
    P.S. Aby nie kontynuować dalej wątku to ja edytowałem a nie usuwałem
    (delete). Poza tym to było to co poleciłem więc po co miałbym to usuwać.
  • #20 16854207
    wada

LeDy napisał:
    wada napisał:

Ano tak to jest, że nie ja usunąłem a moderator, chyba aby bronić twojego.(to to zdjęcie)

No to musimy uważać bo moderatorzy czytają w naszych myślach i usuwają zanim ja wysłałem swój post.
    Ale tak naprawdę to tabela działań moderatorów pokazuje co innego:
    • Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:23
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:21
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:19
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:19
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:17
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:15
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:13
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:12
      Brak niektórych kanałów na 1 z 2 telewizorów podłączonych do jednej anteny edit User 16851171 LeDy 26 Lis 2017 21:09

czyli samemu usunąłeś :wink: https://www.elektroda.pl/rtvforum/mods.php

Ale dajmy w końcu wypowiedzieć się założycielowi tego tematu - bo pytań do jego padło bardzo dużo a odpowiedzi ZERO
    Konto firmowe:
    Elefant

Podsumowanie tematu

✨ Po podłączeniu dwóch telewizorów do jednej anteny za pomocą rozdzielacza 3-way, jeden z telewizorów nie odbiera wszystkich kanałów. Użytkownicy wskazują na kilka potencjalnych przyczyn problemu, w tym słaby sygnał spowodowany niską jakością rozdzielacza, problemy z zasilaczem antenowym, a także możliwość uszkodzenia kondensatora. Wskazano również na konieczność sprawdzenia, czy telewizory mają wbudowane dekodery oraz na różnice w sygnale z różnych nadajników w Krakowie. Użytkownicy sugerują, aby autor tematu dostarczył więcej informacji o używanej antenie i wzmacniaczu, co mogłoby pomóc w diagnozie problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA