logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świeci się próbnik na bolcu uziemienia w gniazdku

ferguson6600 01 Gru 2017 21:22 44820 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego na bolcu ochronnym pojawia się 4–5 V i czemu różnicówka wyłącza po podłączeniu przewodu PE w domowej instalacji?

Na odłączonym przewodzie PE takie 4–5 V na neonówce albo mierniku wysokiej impedancji może być tylko napięciem „pojemnościowym” z przewodów L/N, więc nie jest to wiarygodny dowód realnego zasilania bolca [#16861984][#16861957] W tej instalacji kluczowy błąd był jednak w rozdzielnicy: autor miał zamienione przewody N i L na listwach, a po poprawce zniknęło świecenie na PE [#16863483] Dodatkowo różnicówkę wyzwalał osobny, źle podłączony obwód w drewutni; po jego poprawieniu i wymianie przewodów na 3x2,5 mm oraz 3x1,5 mm instalacja przestała wyłączać RCD [#16863483][#16866997] Do takiej diagnostyki potrzebne są pomiary ciągłości PE, impedancji pętli zwarcia i poprawności połączeń, a sama instalacja była oceniana jako poważnie błędna i wymagająca elektryka [#16861822][#16861966]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16861765
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ocena: 201
    Panowie mam mały problem z napięciem na bolcu gniazdka.Opisze może instalacje, w domu jest siła, na tablicy 3 bezpieczniki na fazach do poszczególnych pomieszczeń, przed nimi różnicówka Legrand 40A 30mA. Instalację robiłem po domu sam, przewody 3 żyłowe x2,5 do gniazdek, na przełączniki 3x1.5 na halogeny 2x1 linka. Jak chce podłączyć przewód PE to wyłącza mi rożnicówkę, postanowiłem sprawdzić dziś co jest nie tak. Na tablicy na żadnej fazie nie podłączałem przewodu PE podczas testów a mimo to bolec się świeci. .Na bolcach uziemiających świeci się próbnik mimo odłączonych urządzeń i wyłączonych kontaktów. Na mierniku pokazuje wynik 4 V do 5V, Przedzwoniłem wszystkie gniazdka pod kątem że może gdzieś zwarłem PE z N bo mam 2 gniazdka bez uziemienia, wszystko dobrze podłączone, N z N PE z PE i L z L. Mam to na 2 fazach i wynik identyczny 4V do 5V. Czy takie zachowanie może się dziać jeśli na przełącznik ledów nie dałem L tylko N, a faza poszła bezpośrednio na ledy? Może jakaś sugestia co mogę jeszcze sprawdzić, a może sprawdzać po jednej fazie, i odłączając na czas testów pozostałe 2?
  • Pomocny post
    #2 16861796
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3533
    Alee. Chceta mieć dobrze, wołajta elektryka, a nie samemu grzebta w instalacji.
  • Pomocny post
    #3 16861822
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    elpapiotr napisał:
    Chceta mieć dobrze, wołajta elektryka, a nie samemu grzebta w instalacji.

Popieram w 100%.

Dodać można jedynie dwie rzeczy:
    1. Prosty próbnik czy woltomierz wysokoimpedancyjny nie są miarodajnymi narzędziami do takiej diagnostyki.
    2. Jak wykonana instalacja PE w skrzyni rozdzielczej? Czy w niej rozdzielasz PEN na PE i N? I gdzie dokładnie chcesz ten PE podłączyć, że wyzwala różnicówkę?
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • #4 16861824
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Dzieki za info, ale ja nie mam 2 lewych rąk do naprawy. Ale to mnie przerosło i nie wiem co jest grane, bo urządzenia odłączone a bolec świeci.

Oczywiście że w skrzynce mam w listwy PE i N, i tam dobrze wpięte. Chce w listwę PE wpiąć uziemienie instalacji na razie od jednej fazy, w sensie instalacji kuchnia i łazienka i korytarz. Jak podepnę to wyrzuca róznicówka.
  • #5 16861832
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    ferguson6600 napisał:
    Na tablicy na żadnej fazie nie podłączałem przewodu PE podczas testów a mimo to bolec się świeci
    Ktory bolec sie świeci ? I na jaki kolor? :D Czy Wy, laicy, grzebiacy jak kury, samowolnie w instalacji, musicie nas, hmm, fachowców prowokować do ironicznych odpowiedzi ? Po Twoim opisie widać totalny laicyzm i brak wiedzy w temacie. Jak to na Forum zawsze powtarzaja - kumaty Elektryk Niezbedny !
  • Pomocny post
    #6 16861833
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    ferguson6600 napisał:
    na przełączniki 3x1.5

Błąd numer 1.
    ferguson6600 napisał:
    na halogeny 2x1 linka

Błąd numer 2.
    ferguson6600 napisał:
    Na tablicy na żadnej fazie nie podłączałem przewodu PE podczas testów a mimo to bolec się świeci.

Nie rozumiem tego stwierdzenia. Co ma PE do faz?
    ferguson6600 napisał:
    Na bolcach uziemiających świeci się próbnik mimo odłączonych urządzeń i wyłączonych kontaktów

Próbnik nie jest pomiarem to raz, dwa podłączone są te PE czy nie? (ale nie do "bolców" tylko do "zasilania").
    ferguson6600 napisał:
    bo mam 2 gniazdka bez uziemienia

Błąd numer 3.
    ferguson6600 napisał:
    Czy takie zachowanie moze się dziać jeśli na przełącznik ledów nie dałem fazy tylko zero,

W nowej instalacji nie ma prawa być zera.
    ferguson6600 napisał:
    Może jakaś sugestia co mogę jeszcze sprawdzić, a może sprawdzać po jednej fazie, i odłaczając na czas testów pozostałe 2?

Sprawdzić ciągłość przewodów ochronnych, impedancję pętli zwarcia, poprawność podłączeń.
  • #7 16861843
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    A ma kolega chociaż miernik, który na pewno stwierdzi obecność napięcia na tych kołkach ochronnych?
    To, że neonowy wskaźnik napięcia świeci, nie znaczy, że jest na min napięcie.

Zresztą instalacja posiada sporo błędów (choćby gniazda bez kołków ochronnych), to co się dziwić?
  • #8 16861875
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    ferguson6600 napisał:
    na tablicy 3 bezpieczniki na fazach do poszczególnych pomieszczeń,

To chyba jakiś żart.

ferguson6600 napisał:
    Instalację robiłem po domu sam,

I to jest przyczyna.

Reszty błędów nie będę komentował, koledzy już to zrobili.
    Instalacja z opisu nie spełnia nawet prawdopodobnie minimalnych wymogów bezpieczeństwa ani norm.

Zrób zdjęcia obszytej rozdzielnicy z dobrze uwidocznionymi połączeniami. Jednak poprawą, ewentualnie ponowną wymianą instalacji powinien zająć się elektryk!
  • #9 16861903
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Nie rozumiem, jaki żart? W instalacji w tablicy za różnicówką mam 3 bezpieczniki na poszczególnych fazach, do których są podłączane poszczególne obwody w domu. Panowie, a czemu nie można dawać przewodów np. 2x1 plecionka na halogeny ledowe, skoro one i tak biorą napięcie rzędu 5 W? A fotkę tablicy zrobię oczywiście i wkleję, ale jutro, bo dziś już późno jest.
  • #10 16861916
    kozi966
    ferguson6600 napisał:
    Panowie a czemu nie można dawać przewodów np 2x1 plecionka na halogeny ledowe skoro one i tak biorą napięcie rzędu 5 W.

Nie można, bo tak stanowi Polskie prawo oraz normy z nim związane. Obwody mają posiadać oddzielne przewody ochronny i neutralny, a każdy obwód powinien mieć doprowadzony przewód ochronny.

Co więcej, jeżeli są tylko te trzy zabezpieczenia na wszystko (odbiorniki) to instalacja jest wykonana niepoprawnie.
  • #11 16861918
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    ferguson6600 napisał:
    Nie rozumiem jaki żart, w instalacji w tablicy za różnicówką mam 3 bezpieczniki na poszczególnych fazach, do których są poodłączane poszczególne obwody w domu. Panowie a czemu nie można dawać przewodów np 2x1 plecionka na halogeny ledowe skoro one i tak biorą napięcie rzędu 5 W. A fotkę tablicy zrobię oczywiście i wkleję ale jutro,bo dziś już późno jest.

Ano dlatego, że jest to niezgodne z przepisami. (Mowa oczywiście o instalacji > 230 V).
    Jakimi przepisami ? - jako elektryk kolega powinien wiedzieć.
    Podpowiem, że chodzi o Rozporządzenie wykonawcze do Prawa Budowlanego.
  • #12 16861940
    ferguson6600
    Poziom 21  
    No to teraz już tego nie poprawię, brak takowej możliwości. Ale to wyłączanie się różnicówki to raczej nie tego przyczyna. Właśnie nurtuje mnie to skąd na bolcu uziemiającym pojawiło się to minimalne napięcie 4V (mierzone miernikiem) jeśli jak pisałem , na razie nie podłączyłem przewodu PE do listwy PE w tablicy, a w gniazdkach mam podłączone dobrze według norm, i urządzenia odłączone od nich.
    A Panowie ja elektrykiem z zawodu nie jestem, no ale jak pisalem 2 lewych rąk nie mam. No ale gdzieś jest błąd.
  • #13 16861957
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Błąd jest w ... mierniku i mierzącym.
    Weź inny, analogowy, ponów pomiary napięcia.
    Będzie zdziwienie.

PS. Dlaczego nie-elektryk bierze się za robotę, na której się nie zna ?
  • Pomocny post
    #14 16861966
    kozi966
    ferguson6600 napisał:
    na razie nie podłączyłem przewodu PE do listwy PE w tablicy

I dziwisz się, że masz jakieś napięcie na tym ... bolcu. Najgorsza rzecz jaką mogłeś zrobić.

Zasada się kłania: Wpierw chronimy, potem zasilamy.

Słyszał kolega kiedyś (na fizyce) o indukcyjności i pojemności?
    Przy okazji, temat do przeczytania:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3263074.html
  • #15 16861971
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    ferguson6600 napisał:
    na razie nie podłączyłem przewodu PE do listwy PE w tablicy

To tu jest przyczyna .... Dlatego proste, neonowe próbniki czy mierniki wysokoimpedancyjne można sobie wsadzić....do skrzynki, niech siedzą ;) Napięcie to nie wszystko. W tym wypadku liczy się natężenie ....
    Jeśli zaś chodzi o wyzwalanie "różnicówki" to przeczuwam błąd w połączeniach.
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • #16 16861977
    ferguson6600
    Poziom 21  
    No kurcze tylko taki mam od elektroniki i ten próbnik, czemu piszesz ze zdziwienie nic nie pokaże? Jestem pewny co do podłączenia na 100% że dobrze, no może oprócz uziemienia do lamp ze brak i przekroju przewodów do tych halogenów. Jutro zrobię tak ze podłącze pojedynczo przewody PE do listwy PE w tablicy (mam na myśli poszczególne obwody) i zobaczę na którym wyłączy się róznicówka. W ten sposób zawężę poszukiwania który obwód wyłącza róznicówke. Bedę podłączał pojedynczo obwody na razie bez odbiorników, jak nie wyłączy róznicówki, będę podłączał kolejno odbiorniki. Tak wykonam w kolejności wszystkie 3 obwody i jutro dam znać.
  • #17 16861983
    kozi966
    ferguson6600 napisał:
    Jestem pewny co do podłączenia na 100% że dobrze

To skoro 100% pewności, że dobrze, to dlaczego wyłącza?
  • Pomocny post
    #18 16861984
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Elektrykiem z zawodu też nie jestem, ale elektronikiem. Czemu tak się dzieje ? Rozważę z punktu widzenia elektronika... masz 3 przewody, N L PE, dość blisko siebie. Wiesz jak działa kondensator zapewne, dla napięcia przemiennego jest to impedancja. Jeżeli PE wisi w powietrzu, Między N PE L tworzy się dziennik pojemnościowy, PE jeśli wisi w powietrzu, to nic dziwnego że masz na nim potencjał jakiś. Zmniejsz impedancję wejściową miernika ( chociażby rezystorem) do ok 5kR, a problem zniknie.
    Co do wyzwolenia zabezpieczenia:
    Najpierw sprawdził bym poprawność podłączenia RDC.

EDIT
    Głupotę strzeliłem odruchowo z tym obniżaniem impedancji.. Tak sie robi przy niskich napięciach.
    Trzeba w tym wypadku użyć odpowiedniej aparatury pomiarowej.
  • #19 16861992
    ferguson6600
    Poziom 21  
    A jeszcze jedno, czy mam zmienić przewody w przełącznikach, w sensie że przewód N bezpośrednio na lampy i halogeny, a przewód L przez przełącznik, czy tak zostawić.
  • #21 16862100
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 431
    ferguson6600 napisał:
    A jeszcze jedno, czy mam zmienić przewody w przełącznikach, w sensie że przewód N bezpośrednio na lampy i halogeny, a przewód L przez przełącznik, czy tak zostawić.

A jaki był powód takiego wykonania?
  • #22 16862773
    kSmuk
    Poziom 21  
    ferguson6600 napisał:

Jak tak jest wykonana cała instalacja, to nie dziwota, że nic nie działa.
    Czy kolega wie wogóle jaki tam jest układ sieci, czy zrobił to "byle świeciło"?

Czytając posty, można jedynie wywnioskować, że instalacja prawdopodobnie nadaje się do natychmiastowego odłączenia i do poprawy przez ELEKTRYKA!

Zrób zdjęcie tej rozdzielnicy! Coś mi się zdaje, że przyczyna jest prostsza, a niżeli mogło by się wydawać.
  • #23 16862944
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3537
    LemuRR 11 napisał:
    Zmniejsz impedancję wejściową miernika ( chociażby rezystorem) do ok 5kR[/u], a problem zniknie.
    10W mocy na rezystorze.
    LemuRR 11 napisał:
    Głupotę strzeliłem odruchowo z tym obniżaniem impedancji.. Tak sie robi przy niskich napięciach.
    Głupoty nie strzeliłeś.
    Trzeba obliczyć oszacować, do jakiego poziomu obniżyć rezystancję.
    Do tego w elektryce służy probówka, 7W - 15W
  • #24 16863483
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Panowie muszę okazać skruchę bo popełniłem karygodny błąd. Na listwę N wpiąłem choć nie wiem jak to się stało przewody brązowe czyli L, a na wyjściu bezpieczników N, dziś dopiero to dostrzegłem choć patrzyłem na tablice kilka razy. Po zamianie przewodów podłączałem pojedynczo obwody, i już na 2 pracuje pełne uziemienie, już nie świeci uziemienie. Natomiast jeszcze wyłącza różnicówke na ostatnim obwodzie, gniazdka i włączniki sprawdzone w pokojach i są dobrze podłączone, natomiast mam gdzieś w drewutni źle podłączone bo to ona powoduje wyłączanie róznicówki. Tam nie była instalacja zmieniana, ale w poniedziałek już i ją naprawię. Natomiast wszystkie przełączniki pierwotnie dobrze podłączyłem, i przez nie idzie przewód L, to ze na nich nie było napięcia to efekt zamiany przewodow w tablicy. Na dole jest fotka mojej tablicy już po zamianie przewodów.

Świeci się próbnik na bolcu uziemienia w gniazdku.
  • #25 16864164
    bahus
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.
    Instalacja w drewutni nie zmieniona, ale mam nadzieję, że 3-żyłowa, gdyż, w przypadku 2-żyłowej nie ma prawa być podłączona poprzez RCD.

PS. Ta "rozdzielka" pozostawia wiele do życzenia pod względem technicznym.

Niestety, nie widać podłączonego zacisku N na dole RCD, dlatego tu są też zastrzeżenia.
  • #26 16864180
    lukaszd82
    Poziom 31  
    Ocena: 491
    Przez takie błędy giną ludzie... Masakra... Obszycie tej rozdzielnicy też fatalne..
  • #27 16864243
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    bahus napisał:
    Niestety, nie widać podłączonego zacisku N na dole RCD,
    Właśnie. To po co ten RCD tam jest? Żeby ładnie wyglądało, oczywiście po założeniu "dekla" :D
  • #28 16864433
    wada

Ocena: 732
    Krzysztof Kamienski napisał:
    bahus napisał:
    Niestety, nie widać podłączonego zacisku N na dole RCD,
    Właśnie. To po co ten RCD tam jest ? Żeby ładnie wyglądało, oczywiście po założeniu ,,dekla" :D

Szyta na miarę - fachufca
    I cosik cieniutkie to winko - kabelki jak na tyle bezpieczników 20A
    I nawet RCD zabezpieczyło w tym wypadku życie tego podłączacza
    Świeci się próbnik na bolcu uziemienia w gniazdku
    ta fotka chyba bardzo pasuje do tego tematu
    Zdjęcia najlepszych i najgorszych instalacji elektrycznych.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #29 16864849
    kSmuk
    Poziom 21  
    B20 dla 1,5 mm². Masakra!
    Wezwij elektryka, zanim spalisz siebie albo spalisz kogoś w tym domu!
  • #30 16864850
    stacho60
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam
    Rozdzielnica do natychmiastowego odłączenia, między innymi dlatego, że wszystkie przewody neutralne N podłączone przed wyłącznikiem różnicowo-prądowym a udzielanie innych rad w tym przypadku będzie tylko szkodliwe.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z napięciem na bolcu uziemienia w gniazdku, gdzie próbnik wskazywał 4-5V mimo odłączenia urządzeń. Instalacja elektryczna została wykonana samodzielnie, z zastosowaniem przewodów 3x2,5mm do gniazdek i 3x1,5mm do halogenów. Po wymianie przewodów w tablicy rozdzielczej, problem z napięciem na bolcu został rozwiązany, jednak nadal występowało wyzwalanie różnicówki na jednym z obwodów. Użytkownik planował dalsze testy, aby zidentyfikować źródło problemu. W dyskusji podkreślono znaczenie poprawności instalacji oraz konieczność skorzystania z usług wykwalifikowanego elektryka, aby uniknąć zagrożeń związanych z niewłaściwym podłączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA