logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywne metody szybkiego i dokładnego wykonania płytek PCB bez drukarki laserowej.

DipolUKF 25 Lut 2018 19:36 4569 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak wykonać dokładną i w miarę szybką płytkę PCB bez własnej drukarki laserowej?

Najpraktyczniejsze alternatywy to metoda fotochemiczna, zlecenie wykonania PCB w fabryce albo obejście termotransferu przez punkt ksero [#17065819] [#17063744] [#17063612] Metoda fotochemiczna daje dużą dokładność: trzeba bardzo dobrze oczyścić miedź, nanieść cienką warstwę POSITIV-20, wysuszyć ją w temp. nie większej niż 60°C, naświetlić UV przez maskę i wywołać w roztworze sody żrącej, ale jest to rozwiązanie wolne i upierdliwe, bardziej opłacalne przy wielu takich samych płytkach [#17065819] Jeśli zależy Ci na czasie, można wysłać gerbery do wykonawcy płytek w 48 h albo zamówić w allpcb.com; podano przykład 5 płytek z przelotkami, soldermaską i opisem za ok. 41 USD z darmową wysyłką, z realnym terminem dostawy około 4–5 dni roboczych [#17063612] [#17068137] [#17068300] Bez własnej laserówki działa też punkt XERO: drukujesz czarny wzór na zwykłej kartce, a potem prosisz o kopię na papierze kredowym, choć trzeba uważać na przeskalowanie i jakość tonera [#17063744] [#17064742] W wątku padła też rada, że używana laserówka, np. HP LJ5L za ok. 50 zł, najprościej rozwiązuje problem termotransferu [#17063602]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17063526
    DipolUKF
    Uczeń
    Ocena: 8
    Witam :!: Mam pytanie odnośnie wykonania płytki PCB. Chodzi mi o to że wykonanie za pomocą markera i ręcznego malowania jest czasochłonne i niezbyt dokładne, a wykonanie za pomocą tzw. termotransferu w moim przypadku nie jest możliwe ponieważ nie posiadam drukarki laserowej. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby (dość szybkie i dość dokładne) na wykonanie takiej płytki PCB?
  • REKLAMA
  • #2 17063602
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    metoda fotochemiczna:
    - z wykorzystaniem gotowych PCB powleczonych warstwą światłoczułą
    - z wykorzystaniem spraya POSITIV20 i ewentualnie PAUSKLAR21
    Na pewno dokładne ale za szybkie to one nie są, do tego upierdliwe naświetlanie

Używaną laserówkę np HP LJ5L kupisz już za 50 zł, toner za kilkanaście.
    Od kiedy spróbowałem termotransferu, nie wróciłem do POSITIVa.
  • #3 17063612
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Możesz też wysłać gerbery do technoservice i zamówić usługę PCB w 48h :)
  • #4 17063744
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    DipolUKF napisał:
    termotransferu w moim przypadku nie jest możliwe ponieważ nie posiadam drukarki laserowej.
    A masz w okolicy punkt XERO? Drukujesz plujką na papierze w czerni rysunek ścieżek, dajesz do punktu wraz z kartką papieru kredowego (mogą nie mieć takiego w punkcie, ale w każdym lepszym papierniczym być musi) i prosisz o kopię. Ja tak robiłem dopóki nie nabyłem laserowej drukarki i dało się zrobić płytkę. Tylko uwaga - jak punkt używa tonerów słabej jakości, mogą na płytce powstawać wżery. Trzeba mieć to na uwadze i sprawdzić po trawieniu próbnym.
  • #5 17064742
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    U mnie z kserem się niestety nie udało.
    Nie każdy punkt w ogóle chce kserować na kredzie, o punktach fotograficznych nie wspomnę (ci na wzmiankę o papierze kredowym wpadają w jakąś dziwną panikę)
    Jest jeden sklep z komputerami gdzie gość nie stwarzał problemów, kosztowało mnie to 30gr/A4, a na koniec okazało się, że wydruk jest nieco mniejszy (jakoś przeskalowany) od oryginału.

Kupiłam drukarkę...
  • #6 17065623
    DipolUKF
    Uczeń
    cyruss napisał:
    metoda fotochemiczna:
    - z wykorzystaniem gotowych PCB powleczonych warstwą światłoczułą
    - z wykorzystaniem spraya POSITIV20 i ewentualnie PAUSKLAR21
    Na pewno dokładne ale za szybkie to one nie są, do tego upierdliwe naświetlanie

Używaną laserówkę np HP LJ5L kupisz już za 50 zł, toner za kilkanaście.
    Od kiedy spróbowałem termotransferu, nie wróciłem do POSITIVa.

A jak to się dokładnie robi :?:

Dodano po 41 [sekundy]:

czareqpl napisał:
    Możesz też wysłać gerbery do technoservice i zamówić usługę PCB w 48h :)

To też być może wypróbuję.
  • #7 17065819
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DipolUKF napisał:
    A jak to się dokładnie robi :?:
    Przede wszystkim cierpliwie i niezwykle starannie.
    Po pierwsze - dobrze oczyszczona powierzchnia miedzi - nie ma prawa być na niej żadnego pyłku, kurzu i musi być ona absolutnie pozbawiona jakiegokolwiek tłuszczu; - czyli przygotowana jak do termotransferu, ale jeszcze lepiej.
    Na tak przygotowaną powierzchnię miedzi natryskujemy cienką (!) warstewkę POSITIV-20 - najlepiej w mocno przyciemnionym pomieszczeniu.
    Płytkę potem najlepiej schować do np. szuflady w ten sposób, by była płasko (poziomo) położona i zabezpieczona od kurzu i światła.
    Następnie po kilku - kilkunastu minutach, gdy lakier nieco przeschnie należy go wysuszyć dokladnie w temperaturze nie większej niż 60*C - takie suszenie powinno trwać ok. 20-30 min. dla temperatury 50*C - dl;a bezpieczeństwa nie więcej (przy 60*C szlag trafi właściwości fotochemiczne lakieru i na pewno nic nam nie wyjdzie) Można też zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, ale to wymaga absolutnej ciemności dla płytki.

Kolejny krok to sama maska - folia. Musi byś wdrukowana tak, żeby czarne ścieżki nie przeświecały pod światło (nie każda "plujka" uzyska odpowiednią czerń - zależy to i od jakości samego wydruku, jak i właściwości tuszu).
    Taką maskę (czyli wydruk ścieżek w pozytywie - ścieżka ma być czarna, pola pomiędzy przezroczyste - pozbawione tuszu) nakładamy (w mocno przyciemnionym pomieszczeniu!) na płytkę na styk i dociskamy np. szybą lub pleksi. (ta tafla ma za zadanie zniwelować do zera odstawanie folii z wydrukiem od powierzchni płytki - można dodatkowo docisnąć krawędzie).
    Im grubsza tafla szkła tym więcej pochłonie promieniowania UV, więc i czas naświetlania musi być dłuższy, podobnie z pleksi - pleksa z natury jest bardziej przezroczysta, ale w zależno9sci od domieszek, może nie przepuszczać promieniowania UV, a na to promieniowanie jest najbardziej czuły lakier.
    W zależności od tafli szkła/peksi dobieramy doświadczalnie długość naświetlania. Do naświetlania wykorzystujemy źródło światła UV (uwaga na oczy! Silne promieniowanie UV jest szkodliwe dla wzroku!). Może to być lampa UV (kiedyś do kupienia były żarówki rtęciowe"HQV") lub świetlówka UV lub też dioda UV - ważne by światło było w miarę punktowe - nie powodowało cieni, bo zaświetli się część po bokach ścieżek i cieńsze mogą nie wyjść. I tu również w zależności od ilości UV w świetle musimy doświadczalnie dobrać czas naświetlania.
    Kolejny ktrok, to wywoływanie, a raczej wypłukiwanie naświetlonego lakieru w kąpieli sody żrącej (roztwór wodny kilku procentowy - nie za mocny i nie za słaby!) SODA ŻRĄCA JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE może poparzyć - odpowiednie środki bezpieczeństwa są nieodzowne.
    Po kilku minutach powinna się rozpuścić warstwa lakieru naświetlona a nie naświetlona pozostać w postaci idealnie ostro zakończonych ścieżek.
    Jak widzisz - wiele tu zależności i konieczność wypracowania sobie technologii w zależności od chociażby posiadanej folii (nie każda się nadaje! Folia do drukarek atramentowych musi być naprawdę dobrej jakości!) - Podobnie jak sam wydruk na niej (czy kalki technicznej (tu również nie każda się nada - tanie kalki techniczne po nadrukowaniu w plujce potrafią się marszczyć, co absolutnie ją eliminuje z zastosowania do tego celu) i posiadanego źródła światła UV. Ogólnie biorąc - ta metoda idealnie się sprawdza i można dzięki niej wykonać naprawdę "zawodowe" płytki, ale wymagania są takie, że jeśli masz zamiar robić jedną - dwie płytki miesięcznie - zupełnie nieopłacalna.
    Zapewne Koledzy maja jakieś swoje sprawdzone "patenty" na każdy krok tej technologii, ale i tak w zależności od konkretnych warunków jakimi dysponujesz może być konieczność wprowadzenia własnych zmian/poprawek.

Ja metodą foto robiłem płytki jakieś 30 lat temu - gdy o termotransferze nie było mowy i była to jedyna alternatywa do produkcji domowych PCB. Zanim dopracowałem wszystkie kroki, zanim zebrałem odpowiednie narzędzia do produkcji (naświetlarka, suszarka itp) i zanim dopracowałem tą metodę do takiego poziomu, ze byłem pewien co do jakości wykonanej za jej pomocą każdej płytki - straciłem ok. miesiąca. Obecnie "przesiadłem się" na termo-transfer (tu mimo wszystko znacznie prostsza technologia i mniej rzeczy można "sknocić") i nie wyobrażam sobie żebym miał wrócić do foto. W najlepszym okresie gdy robiłem foto czas od wykonania folii do wiercenia otworów na płytce liczony był w godzinach - teraz minutach.
    Niepodważalna zaletą foto jest (po dopracowaniu technologii) powtarzalność i precyzja wykonanej płytki. Według mnie idealna, ale do produkcji co najmniej kilkunastu takich samych PCB jednocześnie. W jednostkowych zastosowaniach - nieopłacalna .
  • #8 17066100
    DipolUKF
    Uczeń
    A ta folia ta taka ma być, zwykła przezroczysta, jakaś sztywniejsza, czy raczej miększa?
  • #9 17066623
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DipolUKF napisał:
    A ta folia ta taka ma być
    Specjalna do drukarek atramentowych. Nie pamiętam teraz nazwy producenta, ale przetestowałem kilku i tylko na jednej (oczywiście po ustawieniu największej jakości wydruku na drukarce) udało mi się uzyskać zadowalający wydruk.
    "Fabrycznie" używało się do tego folii foto i wtedy wychodziła jakość idealna, ale to tylko niektóre zakłady potrafiły (i miały na czym) zrobić.
  • #10 17067340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 17067692
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Christophorus napisał:
    Możesz też rozważyć zlecenie wykonania płytek w jednym z zakładów wykonujących płytki w Chinach
    Tylko w takim wypadku pierwsza część tematu nie będzie spełniona...;) chyba, że "szybko" to jakieś dwa tygodnie lub dłużej.... ;)
  • #12 17068137
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Na allpcb.com jest opcja kuriera i w 3-4 dni masz płytki w domu, i do tego tanio, za kilka $ za przesyłke.

Pozdr
  • #13 17068167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 17068190
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17068209
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Większe płytki to tanio w firmach nie kosztują. Pomijając już czekanie. Lepiej zainwestować w laserówkę ,butelkę acetonu i alkohol IPA. Ważne by drukarka waliła dużo toneru a w tym są lepsze starsze modele np HP.
  • REKLAMA
  • #16 17068214
    DipolUKF
    Uczeń
    Wypróbuję ten allpcb.com
  • #17 17068222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17068242
    DipolUKF
    Uczeń
    Coś tam kiedyś z arduino i C++ robiłem.
  • #19 17068300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 17068318
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 17068335
    DipolUKF
    Uczeń
    A są jacyś krajowi producenci płytek pcb?
  • #23 17068337
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    Kraniec_Internetów napisał:
    Przyjąłem aktualny kurs na szybko. A w praktyce i tak płacę z konta przy użyciu karty, więc nie zdzierają mnie za przewalutowanie zbyt dużo.

To sprawdź o czym piszesz, czyli jaki Ty znalazłeś kurs dolara. Bo ja widzę 3,4pln.
    To jakim cudem mamy 70pln za 29$? ;)
  • #24 17068348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 17068627
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 17072253
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 17072287
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Kraniec_Internetów napisał:
    Koszty produkcji byłyby raczej niedrogie, bo w zasadzie tylko koszt lamiantu plus robocizna.

No właśnie zależy ile Kolega policzy za tę robociznę. Dlatego inni wolą robić żelazkiem w domu aby było tanio i nie trzeba było nikomu płacić za ów robotę...
    Te okręgi nie przecinają się :)
  • #28 17072293
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 17072345
    _lazor_
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1130
    Ludzie zapominają o metalizacjach przelotek, których koszt jest dość spory. Wykonanie w warunkach domowych metalizowanych przelotek jest mało prawdopodobne, a tuleje no idealne nie są i napewno jakościowo znacznie gorsze od metalizowanych przelotek.
  • #30 17072520
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono alternatywne metody wykonywania płytek PCB bez użycia drukarki laserowej. Użytkownicy zaproponowali kilka rozwiązań, w tym metodę fotochemiczną z użyciem lakieru POSITIV-20 oraz zlecanie produkcji płytek w firmach, takich jak allpcb.com, co może być tańsze i szybsze niż domowe metody. Wskazano również na możliwość korzystania z punktów ksero do wydruku wzorów na papierze kredowym, jednak z uwagą na jakość tonerów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z zamówieniami płytek w Chinach, podkreślając ich wysoką jakość i konkurencyjność cenową. Wspomniano także o planach wykorzystania lasera CNC do precyzyjnego wytrawiania płytek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA