logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć rachunki za prąd? Wydatek 2 tys. zł rocznie, Siemens DHT 18100

Waldemar_Korczewski 19 Lut 2019 12:25 5232 20
  • #1 17789015
    Waldemar_Korczewski
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dzień Dobry.
    To mój pierwszy post na forum.
    Z góry przepraszam, jeśli napisałem w złym dziale.
    Do rzeczy.
    Mam problem z dużymi rachunkami za prąd od ... zawsze.

Konkrety:
    Uśredniając w skali 540 dni, czyli prawie półtora roku. Dostaję średnio rachunki co 2 miesiące na kwotę 320 zł. Rocznie na sam prąd wydaję około 2 tysiący złotych.
    W mieszkaniu nie mam jakichś wielkich energochłonnych rzeczy (tak mi się wydaje)

Mieszkanie składa się z 68m2: 3 pokoje osobne; osobna kuchnia, łazienka, ubikacja.
    Ciepła woda w grzejnikach jest z miasta.
    Cała reszta w mieszkaniu jest na prąd.
    Mieszkanie nie posiada gazu (zero instalacji gazowej/ butli / junkersów itp.)
    Ale reszta wody, jest podgrzewana przez specjalny podgrzewacz:
    nie mogę umieścic linku, ale jest to Siemens DHT 18100.
    Info ze strony producenta:
    Ilość wody wypływającej o temperaturze (38°C/60°C) 9.9/5.4 l/min
    Moc: 3~/PE, 400 V, 18 kW, zabezpieczenie 32 A

Swego czasu myślałem, ze zużycie to spowodowane jest starą, nieszczelną lodówką. Kupiłem nową, poczekałem kilka miesięcy, niby ciut jest poprawa, ale nadal dużo płacę i nie widać już różnicy.
    Przez ten okres mieszka średnio 2.5 osoby. Wiem dziwnie to brzmi, ale jedna osoba jest uśredniając pół miesiąca na mieszkaniu, także nie 3 a 2.5 osoby żyją na mieszkaniu.
    Moim zdaniem najwięcej prądu idzie na podgrzewanie wody oraz kuchnia -> piekarnik, no jest on wykorzystywany średnio 3 razy w tygodniu.
    Mieszkanie nie ma zmywarki, więc też ciepła woda idzie na mycie naczyń.

Ale jak porównałem swoje koszta ze znajomym, który ma podobnie jak ja, z tą różnicą, że całą wodę ciepłą ma z miasta (grzejniki, woda w umywalce), ale resztę np. kuchnia itp. ma na prąd to płaci 2,5 krotnie mniej.

Jak sprawdzić (jeśli mam taką możliwość) co powoduje takie a nie inne zużycie ?

Pozdrawiam czytających i komentujących.
  • Pomocny post
    #3 17789032
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1482
    Pożeraczem energii jest podgrzewacz 18kW. Mycie naczyń przy jego użyciu to mało ekonomiczne rozwiązanie. Rachunki jakie płacisz to cena komfortu posiadania nieograniczonej ilości gorącej wody o każdej porze dnia i nocy.
    Przy bojlerze może być taniej gdy podgrzejesz wodę w nocnej taryfie. Ale kosztem ograniczonej ilości podgrzanej wody.
  • Pomocny post
    #4 17789037
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17789049
    Waldemar_Korczewski
    Poziom 2  
    @xury @mipix

tak myślałem, że ten podgrzewacz jest tu największą bolączka.

Dobra Panowie, a co trzeba zrobić aby było mniejsze zużycie prądu. Bo ten podgrzewacz ma swoje lata, nie był kalibrowany, sprawdzany przez lata więc może sie popsuł.

Najlepszym wyjściem by było zrobienie odpowiednich pionów dla wody ciepłej z miasta w kamienicy (są wstępne rozmowy ze wspólnotą na ten temat), dzięki czemu będę mógł pozbyć się tego podgrzewacza no i rachunki za prąd będą o wiele mniejsze ?
    Wiecie, prąd ma podrożeć na przestrzeni lat, więc chcę pomyśleć o tym wcześniej niż będę płacić 200 czy 300 zł za miesiąc za prąd ...

Co do bojlera/ junkersów itp. Ten temat w ogóle nie wchodzi w grę :)

A co do kuchenki elektrycznej, znajomy ma też elektryka ale płaci rachunki znacznie mniejsze, no bo nie ma tego podgrzewacza wody.
    Ale ogólnie warto przejść na kuchenkę indukcyjną, jeśli w przyszłości myślę robić jakiś remoncik, czy zwykła elektryczna da radę ? Ta kuchenka też ma swoje lata (15?), także mogło się w tej kwestii i technologii nowych maszynek coś zmienić.

Dziękuję za odpowiedź.
    @eurotips
    Nie znam się na tym, ale warto by było byś to sprawdził, bo takie rachunki za to co masz powinieneś mieć znacznie mniejsze...
  • Pomocny post
    #6 17789069
    mipix
    Poziom 38  
    Płyta indukcyjna będzie tańsza w eksploatacji niż kuchenka oporowa lub witroceramiczna - ta świecąca na czerwono.
  • Pomocny post
    #7 17789128
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 849
    Wymienić podgrzewacz na elektroniczny.
    Możesz wtedy ustawić taką temperaturę, która zapewni Ci minimum komfortu.
    Teraz zapewne dodajesz trochę zimnej przy myciu.
    NO i można ograniczyć przepływ wody również do poziomu jeszcze akceptowalnego przez Ciebie i Twoją rodzinę. mniej wody podgrzanej do niższej temperatury, to mniej zużytej energii.
    A poza tym wyciągać z gniazdek nieużywane ładowarki i odłączyć stare odbiorniki (wieża itp)
  • Pomocny post
    #8 17789166
    qwart
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Wystarczy podłączyć podgrzewacz wody lub kuchenkę przez miernik zużycia energii, aby przekonać się ile pobiera .
    ..........................................................
    Moderowany przez Krzysztof Reszka:

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• Pomocny post
    #9 17789189
    kj1
    Specjalista elektryk
    qwart napisał:
    Wystarczy podłączyć podgrzewacz wody lub kuchenkę przez miernik zużycia energii, aby przekonać się ile pobiera .

18 kW 3f podgrzewacz?
  • Pomocny post
    #10 17789213
    qwart
    Poziom 26  
    kj1 napisał:
    qwart napisał:

18 kW 3f podgrzewacz?

Ok.Nie doczytałem że chodzi o podgrzewacz 18 kW 3f. Autor postu już sam sobie odpowiedział na pytanie.
  • #11 17789766
    Waldemar_Korczewski
    Poziom 2  
    @kj1 @qwart
    Ok nie znam się, czyli ta sytuacja biorąc pod uwagę co mam jest "normalna" wnioskuję.

No nic, może uda się ogarnąć piony, bo serio nie mam z czego już oszczędzać prądu w ciągu dnia, dużo elektroniki też nie posiadam.

Dziękuję za pomoc.
  • #12 17789824
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Ja mam ciepłą wodę z miasta i płacę za podgrzanie 20zł za m3, temperatura wody na wylocie, to około 40, może 50st. Więc 20 zł to około 30kW - można policzyć o ile stopni podgrzłby się metr wody od powiedzmy 10st.
  • #13 17790170
    qwart
    Poziom 26  
    Waldemar_Korczewski napisał:
    @kj1 @qwart
    Ok nie znam się, czyli ta sytuacja biorąc pod uwagę co mam jest "normalna" wnioskuję.

No nic, może uda się ogarnąć piony, bo serio nie mam z czego już oszczędzać prądu w ciągu dnia, dużo elektroniki też nie posiadam.

Dziękuję za pomoc.

Można orientacyjne wyliczyć zużycie energii dla najbardziej prądożernych urządzeń.
    https://www.calculat.org/pl/energia/zuzycie-pradu.html
    https://kapitalni.org/pl/artykuly/jak-obliczyc-zuzycie-pradu-i-ograniczyc-koszty,73,399
  • #14 17790195
    kj1
    Specjalista elektryk
    30 kWh wystarczy do podgrzania 1m3 wody o ok. 26 st. C
    Zimna woda ma ok 10 st C.
  • #15 17792100
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 732
    Mieszkam sam w 60mkw, płacę miesięcznie po ~150zł. Dziennie zużywam średnio 4kwh. Nie mam ogrzewaczy wody, ani nic o mocy większej jak 3kW. Spory udział w kosztach ma serwer z kilkoma dyskami do backupu ~100W 24h/7.

Wykres ostatnie 2 miesiące:

Ostatnia godzina - ten skok to czajnik

Do pomiarów używam:
    W domu instalacja jednofazowa - ORNO OR-WE-504 tu można popatrzeć na pomiary
    W pracy instalacja trójfazowa - ORNO OR-WE-517 A tu pomiary z pracy
  • #16 17792420
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6425
    ALe 300zł przy grzaniu wodu i gotowaniu na prąd to wcale nie jest dużo.
    PO drugie grzałki mają 100% sprawności i nic tu nie zrobimy.

Po prostu cwu z prądu swoje kosztuje.

Cieszyć się można tylko że mieszkanie posiada przyłącze któe uciągnie 18kW za pewne na wyrost i na darmo go nie wykonali.
  • #17 17792501
    bodziot
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Nie myśl, że jak będziesz miał ciepłą wodę z miasta będziesz płacił dużo mniej, zanim woda w odpowiedniej temperaturze dotrze do ciebie będziesz musiał wylać od kilku do kilkunastu litrów wody, za które zapłacisz jak za ciepłą. Oszczędności poszukaj gdzie indziej, kup zmywarkę, szybki prysznic zamiast wanny, energooszczędne oświetlenie.
  • #18 17793307
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    bodziot napisał:
    zanim woda w odpowiedniej temperaturze dotrze do ciebie będziesz musiał wylać od kilku do kilkunastu litrów wody

Jak jest poprawnie wykonana instalacja ( z cyrkulacją ) to tego problemu nie ma.
  • #19 17793646
    mipix
    Poziom 38  
    zworys napisał:
    bodziot napisał:
    zanim woda w odpowiedniej temperaturze dotrze do ciebie będziesz musiał wylać od kilku do kilkunastu litrów wody

Jak jest poprawnie wykonana instalacja ( z cyrkulacją ) to tego problemu nie ma.

W jaki sposób wykonasz cyrkulację przy zasilaniu z miasta?
  • #20 17793653
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 409
    mipix napisał:

Na etapie projektu instalacji. Ja mam ciepłą wodę z sieci i w pionach jest cyrkulacja. Odkręcam wodę i dosłownie po kilku sekundach (odcinek lokalówki) jest ciepła woda.
  • #21 17793663
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    mipix napisał:

Rura powrotu podłączona przed licznikiem ostatniego odbiorcy w sieci. W wieżowcu na 10 piętrze nie czekam aż dojdzie z piwnicy bo trzecia rura [powrót ] też tam dochodzi .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z wysokimi rachunkami za prąd, wynoszącymi około 2000 zł rocznie, przy średnich rachunkach 320 zł co dwa miesiące. Mieszkanie o powierzchni 68 m² korzysta z podgrzewacza wody Siemens DHT 18100 o mocy 18 kW, co generuje znaczne zużycie energii. Uczestnicy dyskusji wskazują, że podgrzewacz jest głównym źródłem kosztów, sugerując wymianę na bardziej efektywny model lub przejście na ciepłą wodę z sieci miejskiej. Proponowane są również inne oszczędności, takie jak zmiana kuchenki na indukcyjną oraz ograniczenie zużycia energii przez odłączanie nieużywanych urządzeń. Wskazano, że instalacja z cyrkulacją ciepłej wody może zredukować straty energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA