logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół

longi92 10 Sty 2022 23:56 6027 29
REKLAMA
  • #1 19812967
    longi92
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witam,

Szanowni forumowicze potrzebuję kilku informacji na temat ww. silnika.
    Potrzebuję wymienić w nim olej. Pamiętam, że kiedyś używałem Superolu tylko nie pamiętam o jakim oznaczeniu. Proszę o podpowiedź jaki najlepszy.

Druga kwestia to przełożenie napędu z wałka rozrządu za pomocą koła pasowego.
    Wcześniej posiadałem silnik s301d tzw. S7. Moment obrotowy przekazywany był za pomocą koła pasowego o średnicy 120 mm na koło pasowe o średnicy 225 mm przy pomocy 2 pasków klinowych 17 mm. Następnie realizowany na koła za pomocą skrzyni żukowskiej 3 biegowej i mostu żukowskiego. Teraz chcę wstawić właśnie silnik 1ca90 i przekazać moment w ten sam sposób co w s7. Wiem, że fachowo powinno być robione to z koła zamachowego z tyłu ale tam są "lewe" obroty i dużo większe i jak dla mnie to za dużo zabawy z tym całym przerabianiem i zrobię to jak w s7. Zwłaszcza, że stare ramo jest solidne.

Teraz pytanie, jakiej średnicy dobrać koło pasowe na wałek z rozrządu w 1ca90, żeby przy dolnym kole pasowym przy skrzyni, którego średnica ma 225 mm dało radę się jeździć tym silnikiem i żeby miał "coś" mocy.
  • REKLAMA
  • #2 19813039
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    longi92 napisał:
    Druga kwestia to przełożenie napędu z wałka rozrządu za pomocą koła pasowego
    Od kiedy to odbiór mocy z silnika spalinowego dokonuje się poprzez wałek rozrządu? Pogięło cię, czy jak ? Kompletna paranoja mając na uwadze wytrzymałość przekładni rozrządu i to nieważne w jakim to silniku. W każdym! :cry:
  • #3 19813172
    longi92
    Poziom 5  
    Krzysztof Kamienski, miałem to zrobione jak należy. Była podpieta skrzyn że stara 28, była zwolnica. Robił to mechanik przynajmniej takim mianem się określał. Wyśle zdjęcia na dowód, że mówię prawdę. I co miał tyle racji co Ty. Nic w tym traktorku nie dzialalo. Miałem drugiego w którym z DWADZIEŚCIA LAT jeździliśmy przekazując moment przez wałek rozrzadu. Było wszystko prosto zrobione i działało do momentu póki nie stracił kompresji. Więc jeżeli nie chcesz pomoc w moim temacie, proszę nie zajmuj miejsca. Poniżej zdjęcia. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220107_144652.jpg (5.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19813249
    heniek07
    Poziom 21  
    Ocena: 221
    Witam. Wstaw proszę fotki jak napęd przekazywany jest z wałka rozrządu. Chciałbym to zobaczyć, ponieważ nigdy o czymś takim nie słyszałem ani nie widziałem. Na tej fotce nie ma nigdzie podłączenia do wałka rozrzadu. Jest normalnie, sprzegło, skrzynia i wyjście na wał Cardana.
  • #5 19813376
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    heniek07 napisał:
    Na tej fotce nie ma nigdzie podłączenia do wałka rozrzadu.

.
    longi92 napisał:
    Była podpieta skrzyn że stara 28, była zwolnica. Robił to mechanik przynajmniej takim mianem się określał. Wyśle zdjęcia na dowód, że mówię prawdę. I co miał tyle racji co Ty. Nic w tym traktorku nie dzialalo.
    Fotka jest z ukłdu,który nie chciał działać.
    W silniku 1CA90 wyjście z wałka rozrządu wykorzystane jest do rozruchu korbą.Można założyć koło pasowe i coś napędzać, moment obrotowy 2x większy.Pomysł diabła i czarownicy.
  • #6 19813438
    heniek07
    Poziom 21  
    Wstukałem sobie w przegladarkę. Obejrzałem fotki i znalazłem wejście na korbę i napęd alternatora. Takie obciażenie to na pewno wytrzyma. Ale moc przekazywać wałkiem rozrzadu? To juz wolałbym mechanizm różnicowy obrócić do "góry nogami".
  • #7 19813838
    irekw
    Poziom 23  
    longi92 napisał:
    akiej średnicy dobrać koło pasowe na wałek z rozrządu w 1ca90, żeby przy dolnym kole pasowym przy skrzyni, którego średnica ma 225 mm dało radę się jeździć tym silnikiem i żeby miał "coś" mocy.

silnik s301d moc 6,4 KM przy 2000 obr/min
    silnik 1 CA90 moc 4,8 kW/6,5 KM przy 2000 obr/min
    zostaw koło,które było
  • #8 19838737
    longi92
    Poziom 5  
    Witam.

Po krótkiej przerwie. Remontowalem 1ca90. W załączniku zdjęcia z kołem pasowym na wałku rozrządu.
    Załączniki:
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220120_203341.jpg (4.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220120_203301.jpg (4.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220120_203228.jpg (3.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220120_203132.jpg (3.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół IMG_20220120_203142.jpg (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19838751
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    longi92 napisał:
    W załączniku zdjęcia z kołem pasowym na wałku rozrządu.
    Koło pasowe to nie wyprowadzenie pełnej mocy z silnika. Może tam być jakiś agregat pomocniczy - pompa hydrauliczna czy alternator.
  • #10 19839178
    longi92
    Poziom 5  
    Sąsiad jeździ tak może już z 20 lat i wszystko śmiga. Ja dokładnie wiem co Pan pisze. Ale proszę uwierzyć, jak na zdjęciach wyżej ze skrzynią ze stara i zwolnicami to tylko osłabiało silnik i nie pracowało dobrze. A proszę uwierzyć, czym mniej mechanizmów w takiej konstrukcji to tym lepiej bo bardziej niezawodna. Jak Pan będzie cierpliwy to do miesiąca wrzucę pięknie odrestaurowany traktorek. Zdziwi się Pan... 😉 A do wywiezienia trawy z pod domu to mocy z Classa ani John Deera nie potrzebuje 😊
  • #11 19839223
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 766
    jak najbardziej silniki Andoria tzw "esy" są konstrukcyjnie przewidziane do odbioru mocy z wałka rozrządu, nawet w instrukcji można to przeczytać tam są stalowe tryby szerokości ze 2cm ze skośnymi zębami, są pancerniejsze niż tryby w większości skrzyń biegów.

bez obrazy, ale jeśli się nie miało do czynienia z żadnym "esem" to niema się co wypowiadać, to konstrukcyjnie coś całkowicie innego niż "samochodowe" silniki

mówię to jako właściciel kilku "Esioków"

ps. chętnie kupię niedrogo silnik S7 może być do remontu, do swojej kolekcji silników stacjonarnych, lub zamienię za mały stacjonarny dieselek Lombardini
  • REKLAMA
  • #12 19839229
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Moc z wału korbowego powinna być przekazana przez sprzęgło na skrzynię, nie znam tego silnika ale wałek rozrządu zwykle połączony jest z wałem albo przez pasek zębaty albo przez łańcuch, albo jak w tym przypadku najpewniej przez przekładnię zębatą. Może to i działa przy lekkich obciążeniach ale ta przekładnia dostaje nieźle po dup....e. Trudno określić jakie obciążenie wytrzyma i jaka będzie żywotność.
  • #13 19839491
    irekw
    Poziom 23  
    ewoo napisał:
    Trudno określić jakie obciążenie wytrzyma i jaka będzie żywotność.

Jest dużo zdjęć w internecie ciągniczków z takim rozwiązaniem.Żywotność takiego rozwiązania jak pisze longi92 ok.20 lat.
  • #14 19839849
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 253
    michal_rybka napisał:
    jak najbardziej silniki Andoria tzw "esy" są konstrukcyjnie przewidziane do odbioru mocy z wałka rozrządu, nawet w instrukcji można to przeczytać tam są stalowe tryby szerokości ze 2cm ze skośnymi zębami, są pancerniejsze niż tryby w większości skrzyń biegów.

bez obrazy, ale jeśli się nie miało do czynienia z żadnym "esem" to niema się co wypowiadać, to konstrukcyjnie coś całkowicie innego niż "samochodowe" silniki

mówię to jako właściciel kilku "Esioków"

ps. chętnie kupię niedrogo silnik S7 może być do remontu, do swojej kolekcji silników stacjonarnych, lub zamienię za mały stacjonarny dieselek Lombardini
    Tak jak kolega pisze. Silniki Andoria są fabrycznie przystosowane do odbioru mocy z wałka rozrządu. Nie ma tam żadnych pasków, ani łańcuchów, tylko pancerne koła zębate.
    Instrukcja obsługi tego typu silników podaje że odbiór mocy może być wykonany z wałka rozrządu, w przypadku silnika s301d obroty na wale są 2x większe niż na wałku rozrządu, czyli na wałku jest moc większa. W moim przypadku to rozwiązanie sprawdza się od 1983, kiedy to dziadek zakupił taki silnik nowy, zbudował traktorek, i do tej pory działa.

Do autora, dostosuj podstawę do nowego silnika, zostaw stare koła pasowe i będzie działało, te silniki są bardzo zbliżone parametrami.
  • REKLAMA
  • #15 19839884
    irekw
    Poziom 23  
    marek49ae napisał:
    w przypadku silnika s301d obroty na wale są 2x większe niż na wałku rozrządu, czyli na wałku jest moc większa.

Kolego moc jest taka sama.W dużym uproszczeniu moc jest ze spalonego paliwa. Żeby jeszcze Tobie namieszać to moc spadnie ponieważ sprawność przekładni zębatej jest < 1.
    Tutaj rośnie moment obrotowy.
  • #16 19844026
    bew2
    Poziom 17  
    Ocena: 328
    Panowie,
    to że ktoś kiedyś widział u sąsiada że chodzi na paskach, nie znaczy że Producent to dopuszcza :)
    Aczkolwiek załączam 2 strony z instrukcji fabrycznej, które potwierdzają możliwość odbiory pełnej mocy z wału rozrządu, paskami klinowymi.
    Pozdrawiam odpowiedzialnych domorosłych Konstruktorów :)
    Załączniki:
    • 1ca90,2ca90.dane.pdf (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 19844113
    heniek07
    Poziom 21  
    W tej instrukcji nie napisamo, że odbiór mocy ma być z wałka rozrządu. Jest tylko napisane, że za pomocą pasa płaskiego lub paskami klinowymi. Takie własnie rozwiazania widziałem. Koło pasowe było mocowane do wału, a dalej paskami wg potrzeb.
  • #18 19845280
    michal_rybka
    Poziom 35  
    "jeśli coś jest głupie, ale działa, to znaczy że nie jest głupie" i tyle w tym temacie
    odbiór mocy z wałka rozrządu jest zrealizowany w niejednym Esioku i nikomu jakoś z tego powodu ten silnik się nie popsuł, a to, że jest to rozwiązanie nieeleganckie to mało kogo obchodzi - "działa to działa, po co drążyć temat"
  • #19 19845566
    longi92
    Poziom 5  
    Panowie/Panie myślę, że każdy odbiegł daleko, daleko, daleko od tematu, który poruszyłem w pierwszym poście jako autor tematu i średnio mi pomógł.
    Szanowni forumowicze, dziękuję za wstawkę w formacie .pdf z instrukcji, cenne porady, ale wytłumaczę wam jedno. Kilka lat temu mieliśmy fachowca/mechanika, który budował/konstruował nam traktorek od początku na bazie silnika 1ca90. Wytłumaczył, że prawidłowo odbiór mocy powinien odbywać się za pomocą koła zamachowego z "tyłu" silnika. (TUTAJ KONIEC NIE DYSKUTUJCIE LECZ SKUPCIE SIĘ NA TYM CO PISZĘ DALEJ).
    No i kupowaliśmy kolejno, skrzyń ze stara 28, tarczę docisk, łożysko oporowe (komplet).
    Bazą, był most z Żuka.
    W tego typie silnika istnieje jeden problem, obroty na kole zamachowym są 2 razy większe i "kręci" się ono w kierunku przeciwnym do wałka z rozrządu.
    Stąd też pomysł fachowca, żeby zamontować zwolnicę, którą UWAGA sam zrobił, toczył, spawał, etc. (Kosztowało nas to dużo pieniędzy jak na tamte czasy bo sowicie wołał za każdy element).
    Robił również podnośnik, czyli znowu zakup przystawki z pompą do skrzyni, wszystko było stare, on to regenerował, brał kolejne pieniądze.
    Robił znowu hamulce, czyli znowu tokarka w ruch i skracał pompki z dwu tłoczkowych na jedno tłoczkowe tak aby każde koło mogło hamować niezależnie.
    Później oświetlenie, rozrusznik, alternator, akumulator, instalacja, lampy, czyli ogromne koszty.

No i krem dela krem. FINAŁ.

Jak wyjechaliśmy z garażu "nowym" traktorem, okazało się, że:
    -podnośnik podnosi ale jak się na nim stanie to popuszcza na dół
    -po krótkim okresie nieużytkowania pozapiekały się jego pomki od hamulcy i sprzęgła, czyli nie hamował i ciężko było wbić bieg
    -skrzynia była źle zestrojona ze zwolnicą, można było jeździć tylko na jedynce i dwójce, po wbiciu wyższego biegu traktor nie miał mocy, a jeździł szybko,
    -miał okropne opory, przez tą całą skrzynię i zwolnicę
    -oczywiście w niedługim czasie padła elektronika

I tu meritum, mieliśmy drugiego starego s301d, w którym padła kompresja.
    konstrukcja, pokroju budowy cepa. Most żukowski, podpięty do skrzyni za pomocą krzyżaka, tarcza i docisk żukowski + wał na 2 łożyskach wahliwych oraz koło pasowe przekazujące obroty na WAŁ OD ROZRZĄDU. Hamulce przerobione na rozpieraki. TAM SIĘ NIC NIE PSUŁO. BYŁ DOBRZE WYOSIOWANY I JEŹDZIŁ ZAWSZE.

I TAK OTO BEZ UŻYCIA, ŻADNEGO POMOCNIKA/MECHANIKA REALIZUJĘ "PRZESZCZEP" 1ca90 do starej ramy, a tamto wszystko idzie na złom!!!

STĄD POTRZEBOWAŁEM POMOCY DO PRZELICZENIA OBROTÓW, NA KTÓRE TO NIKT MI NIE UDZIELIŁ ODPOWIEDZI!!!
  • #20 19845670
    heniek07
    Poziom 21  
    Kolego longi92 miałeś po prostu pecha. Spotkałeś na swojej drodze d.. a nie mechanika. Facet nie umiał policzyć przełożeń i zrobił Ci wyścigówkę. Już raz napisałem, że jeśli obroty nie pasowałyby mi to odwróciłbym tylny most żuka. Obecnie nie ma większego propblemu odessać olej "strzykawką". Samoróbka potrzebuje prędkośći 20-25 km/h na najwyższym biegu. Miestety ale sam powinieneś sobie to poprzeliczać znająć rozmiar kół, wszystkie przełożenia i potem zastosować odpowiednie koła pasowe. Starej ramy i osprzetu nie wyrzucaj pochopnie. Ktoś co trochę orirntuje się, da Ci większe pieniądze niż na złomie.
    Wszystko da się zrobić, trzeba trochę pogłówkować. Tu jest mój wynalazek:
    https://www.youtube.com/watch?v=gTgfEO8i9DU
    Tutaj opis: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1352007-60.html#7700395
  • #21 19845696
    longi92
    Poziom 5  
    Nic specjalnego nie widzę w twojej konstrukcji. Silnik z malucha osadzony na ramie. To że trafił mi się mechanik/konstruktor, który popsuł robotę to faktycznie mieliśmy pecha. Jego konstrukcja na oko też była ładna. Tak i tak jestem zdania, a traktorka używaliśmy w gospodarstwie, że czym mniej zbędnych gadżetów tym mniej ma się wtedy coś zepsuć.

Dodano po 1 [minuty]:

Myślę, że do miesiąca zobaczycie prostą konstrukcję, która będzie niezawodna w każdym detalu.
  • #22 19845710
    heniek07
    Poziom 21  
    Oczywiście, że tam nie ma żadnych rewelacji. To po prostu ma działać. Chodziło mi bardziej o to, że jak się chcę, to się da. Pozdrawiam i powodzenia.
  • #23 19845968
    michal_rybka
    Poziom 35  
    no i wystarczyło by w tym traktorku co ten ktoś zrobił dać w szereg drugą skrzynię, np od żuka bo jest mała i tania i można by sobie zredukować prędkość jeszcze dwoma niższymi biegami, zamiast samemu tworzyć dodatkową przekładnię
  • #24 19849386
    bew2
    Poziom 17  
    Na drugiej stronie instrukcji, na dole strony w uwagach, jest wyraźnie opisany dozwolony odbiór mocy z wału rozrządu, ale nie zaleca się robić tego na sztywno (przekładnia zębata lub łańcuchowa), paski będą ok. W razie przeciążenia się ślizgają.
    Wkleiłem to aby Autora uspokoić, że oburzeni odbiorem mocy z wałka rozrządu przedmówcy nie mają racji. Szkoda, że czytanie ze zrozumieniem nie funkcjonuje u Kolegów.
    Co do głównego pytania, zastosuj dokładnie te same przełożenia (średnice kół pasowych) dla 1ca90 co dla es7, przy odbiorze mocy z Wału Rozrządu - będzie tak samo silny i prędkości też pozostaną podobne.

Poniżej mój sam 4x4, z przyczepą również mojej konstrukcji, gdyby ktoś miał wątpliwości czy mam pojęcie o budowie układów napędowych ;)
    Załączniki:
    • Wymiana oleju i doboru koła pasowego w silniku Andoria 1CA90 - Superol, średnica kół 20200707_165036.jpg (7.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 19849444
    michal_rybka
    Poziom 35  
    super konstrukcja!
    most tylny widzę Star, silnik vw 1.9D a napęd przedni z czego? reduktor z czego?
    czy może silnik razem z orginalną skrzynią i napęd półośkami na mosty tylny i przedni?
    przyczepa to w ogóle jak orginał! super sprawa
  • #26 19849799
    irekw
    Poziom 23  
    bew2 napisał:
    Wkleiłem to aby Autora uspokoić, że oburzeni odbiorem mocy z wałka rozrządu przedmówcy nie mają racji. Szkoda, że czytanie ze zrozumieniem nie funkcjonuje u Kolegów.
    Co do głównego pytania, zastosuj dokładnie te same przełożenia (średnice kół pasowych) dla 1ca90 co dla es7, przy odbiorze mocy z Wału Rozrządu - będzie tak samo silny i prędkości też pozostaną podobne.

Spokojnie Kolego, dużo wczesniej o tym pisałem #5,#7.
  • #27 19854174
    bew2
    Poziom 17  
    michal_rybka napisał:
    super konstrukcja!
    most tylny widzę Star, silnik vw 1.9D a napęd przedni z czego? reduktor z czego?
    czy może silnik razem z orginalną skrzynią i napęd półośkami na mosty tylny i przedni?
    przyczepa to w ogóle jak orginał! super sprawa

Dzięki
    Most tylny i reduktor star 660, silnik ze skrzynią fwd z zaspawanym dyfrem z golfa 1.6d, jedna półoś na wejście reduktora, przedni dyfer terrano, półośki i zwrotnice vw t4. Vmax 25km/h ale za to drzewa wyrywa i tiry z błota wyciąga ;)
  • #28 19855689
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    bew2 napisał:
    przedni dyfer terrano, półośki i zwrotnice vw t4.

Jaki wzór wykorzystałeś do obliczenia przełożenia? Czy nie obliczałeś tego tylko podpiąłeś?
    bew2 napisał:
    Vmax 25km/h ale za to drzewa wyrywa i tiry z błota wyciąga

Mój z napędem tylko na tył też spokojnie daje rade w trudnych warunkach ale nie o tym temat. Widziałem wiele samów które były robione strasznie paskudnie, zaczynając od spawów a kończąc na tym, że nawet osłon na silnik nie robili. Ten wygląda bardzo estetycznie.
  • #29 19860206
    bew2
    Poziom 17  
    LENIWIEC_PL napisał:
    bew2 napisał:
    przedni dyfer terrano, półośki i zwrotnice vw t4.

Jaki wzór wykorzystałeś do obliczenia przełożenia? Czy nie obliczałeś tego tylko podpiąłeś?

bew2 napisał:
    Vmax 25km/h ale za to drzewa wyrywa i tiry z błota wyciąga

Mój z napędem tylko na tył też spokojnie daje rade w trudnych warunkach ale nie o tym temat. Widziałem wiele samów które były robione strasznie paskudnie, zaczynając od spawów a kończąc na tym, że nawet osłon na silnik nie robili. Ten wygląda bardzo estetycznie.

Nie no, o co mnie posądzasz? :)
    Przełożenie mostu Star 7,17 podzielone przez średnicę opony Star 107cm
    Przełożenie dyfra terrano 4,62 podzielone przez średnicę opony (takiej opony szukałem) bodaj 265/70/16 dobierałem z katalogów (wymiary piszę z pamięci)

Szwagier twierdzi, że jestem zbyt dokładny (projekty pochłaniają mi mnóstwo czasu), ale jak się raz zrobi jak należy to potem cieszy oko i służy latami
  • #30 19860424
    irekw
    Poziom 23  
    bew2 napisał:
    to potem cieszy oko

Cieszy? Pewnie,że cieszy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wymiany oleju w silniku Andoria 1CA90 oraz doboru koła pasowego do wałka rozrządu. Użytkownik przypomniał, że wcześniej stosował olej Superol, ale nie pamiętał jego oznaczenia. W kontekście przekazywania momentu obrotowego z wałka rozrządu, pojawiły się kontrowersje dotyczące wytrzymałości i zasadności takiego rozwiązania. Uczestnicy forum podzielili się doświadczeniami, wskazując, że silniki Andoria są konstrukcyjnie przystosowane do odbioru mocy z wałka rozrządu, co potwierdzają instrukcje obsługi. Zasugerowano, aby użytkownik zastosował te same średnice kół pasowych, co w silniku S7, co powinno zapewnić podobne parametry pracy. Wskazano również na możliwość użycia koła pasowego do napędu agregatów pomocniczych, takich jak pompy hydrauliczne czy alternatory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA