Podepnę się pod temat by nowego nie otwierać choć jeśli administrator ma obiekcję to niech wydzieli nowy temat. Korzystając z tematu przeliczyłem sobie trafo:
trafo z mikrofali z tym że dwa takie same "800W"
* przekrój rdzenia 21,7cm^2.
* przyrost V na wtórnej 0,723 V/zw,
miejsce po wyjęciu uzwojenia to 19,25 mm X 32,25 mm = 620,8125 mm^2 przy takiej szczelinie planuję upchać 6 zwojów fi 50 mm^2 (50 mm^2 + kapton),
założenie że będzie 4,3V na każdym z dwóch transformatorów.
Sterownik od chińczyka na triaku niby z detekcją "0" - NY-D02 100A board
I teraz zwracam się z prośbą o poradę bo jak każdy chce to zrobić jakoś sensownie.
* kwestia 1-a: zakładając że nawinę taką ilość zwojów 6, to zostanie mi około 35cm zapasu na wykonanie zaczepów lub jakiś przyłączy. I myślałem tutaj by zamontować jakiś bakelit czy coś by tam zrobić zaciski na sztywno (jakieś propozycje jak to najlepiej by było zrobić?). Chciałbym usztywnić też uzwojenie by nie latało jak żyd po pustym sklepie. Uzwojenie też będzie wiązane i może jeszcze w miejscach styku z rdzeniem włożę koszulki silikonowe lub preszpan jakiś, by się nie wycierało) i może nawet pokuszę się o chemoutwardzalny lakier by to usztywnić. Robię to dla siebie więc sprawa jasna.
* kwestia 2 - Jaką obudowę zastosować może ma ktoś już jakiś projekt gotowy budy czy inny pomysł na dwa trafa i wentylator)
ps wszelkiego rodzaju uwagi mile widziane, kapton stosuję bo robię to z trzech przewodów fi 16mm^2
z góry dziękuję za pomoc.