logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzewarka do ogniw i nie tylko.

mgim 10 Mar 2022 19:37 16908 71
  • #61 20169177
    john malkovic
    Poziom 10  
    OK, dziękuje. Będę kombinował, bo trochę mi się zgrzewy nie podobaja. Co prawda na stalowo-niklowej taśmie jest lepiej, ale nie do końca mnie to satysfakcjonuje.
    Myślałem tez może, ze to wina właśnie za słabego trafo lub małej ilości zwoi na wtórnym.
  • #62 20169186
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    OK. Niewiele się różni czysty mosiądz (po kilkunastu zgrzewach). Nie zaostrzaj mosiądzu na "igłę" - i wyrównaj drobnym papierem ściernym - aby nie miał "wżerów" po pilniku. Próbuję dalej. Po ok 200 zgrzewach będzie można powiedzieć więcej.
  • #63 20169620
    MiloszX12
    Poziom 11  
    Ocena: 75
    Kolejny projekt "DIY", w którym nie ma praktycznie żadnej własnej inwencji twórczej konstruktora, przeraża mnie to. Znam sporo osób składających te tandetne moduły, a nieznających prawa Ohma, albo niepotrafiących odróżnić prądu od napięcia (!). Dawno temu ludzie potrafili zrobić coś całkowicie samodzielnie.
    Pozdrawiam.
  • #64 20169736
    mgim
    MiloszX12 napisał:
    ... Dawno temu ludzie potrafili zrobić coś całkowicie samodzielnie....Pozdrawiam.

Masz rację - powinniśmy zacząć od produkcji drutu miedzianego - czyli "przenośna huta". :D
    Zrobiłem ok 500 zgrzewów - trochę przyrumienione elektrody. Czyli drut mosiężny za chyba 6 zł/ mb. zdaje egzamin.
  • #65 20169983
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 811
    No ciekawe, ja testowałem też na mosiądzu (Mo58) i po każdym zgrzewie elektrody mi się przyklejały do taśmy.
  • #68 20172631
    pilchtad
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zróbcie próby na elektrodach wolframowych takich od tiga, spawacze takie zużyte wyrzucają bo nie są przydatne do uchwytów.
    Tak jak magim zrobił te gwintowane to te wolframy trzaba wcisnąć bo wolframu nie da się nagwintować ani piłować bo jest bardzo
    twardy, tylko da się szlifować. Ja takimi zgrzewałem srebro i dało się całkiem dobrze ale blaszek nklowych i niklowanych nie
    próbowałem tym transformatorem na 5V. Wypróbójcie
  • #69 20172642
    mgim
    Chciałem to zrobić teraz - ale już "na wyjeździe". Muszę opracować tylko sposób podłączenia do przewodów. Nie spotkałem Φ 3 - tylko 2 "z kawałkiem". Dorobię nowe uchwyty i wówczas albo wcisk, albo dokręcane dwoma śrubkami a boku uchwytu elektrod.
  • #70 20172739
    pilchtad
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Są takie 3,2mm napewno bo takie mam i takie 2,4mm.
  • #71 20362394
    danielokamfer
    Poziom 1  
    Podepnę się pod temat by nowego nie otwierać choć jeśli administrator ma obiekcję to niech wydzieli nowy temat. Korzystając z tematu przeliczyłem sobie trafo:
    trafo z mikrofali z tym że dwa takie same "800W"
    * przekrój rdzenia 21,7cm^2.
    * przyrost V na wtórnej 0,723 V/zw,
    miejsce po wyjęciu uzwojenia to 19,25 mm X 32,25 mm = 620,8125 mm^2 przy takiej szczelinie planuję upchać 6 zwojów fi 50 mm^2 (50 mm^2 + kapton),
    założenie że będzie 4,3V na każdym z dwóch transformatorów.
    Sterownik od chińczyka na triaku niby z detekcją "0" - NY-D02 100A board
    I teraz zwracam się z prośbą o poradę bo jak każdy chce to zrobić jakoś sensownie.
    * kwestia 1-a: zakładając że nawinę taką ilość zwojów 6, to zostanie mi około 35cm zapasu na wykonanie zaczepów lub jakiś przyłączy. I myślałem tutaj by zamontować jakiś bakelit czy coś by tam zrobić zaciski na sztywno (jakieś propozycje jak to najlepiej by było zrobić?). Chciałbym usztywnić też uzwojenie by nie latało jak żyd po pustym sklepie. Uzwojenie też będzie wiązane i może jeszcze w miejscach styku z rdzeniem włożę koszulki silikonowe lub preszpan jakiś, by się nie wycierało) i może nawet pokuszę się o chemoutwardzalny lakier by to usztywnić. Robię to dla siebie więc sprawa jasna.
    * kwestia 2 - Jaką obudowę zastosować może ma ktoś już jakiś projekt gotowy budy czy inny pomysł na dwa trafa i wentylator)
    ps wszelkiego rodzaju uwagi mile widziane, kapton stosuję bo robię to z trzech przewodów fi 16mm^2
    z góry dziękuję za pomoc.
  • #72 20362565
    mgim
    Proponuję płaskownik miedziany w oplocie, bądź płaskownik i "oplot" kupiony jako "koszulka" z włókna szklanego o odpowiedniej średnicy (tak zrobiłem docelowo - zmiana zauważalna).
    Dobry pomysł z tym bakelitem i wyprowadzeniem uzwojeń. JA zrobiłem to z mocowaniem pośrednim (na fotce) i wyprowadzenia i podłączenia za pomocą kompletów wtyk/gniazdo do przewodów spawalniczych (koszt - 16 zł. - teraz pewnie drożej).
    Obudowę mam RACK 19" - 4U.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy zgrzewarki do ogniw, w tym zastosowanie transformatora z mikrofali oraz modyfikacji uzwojeń. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z doborem materiałów, takich jak miedź i mosiądz, oraz optymalizacją parametrów zgrzewania, w tym czasu i mocy. Wskazano na znaczenie jakości elektrod oraz ich materiału, a także na problemy związane z utratą mocy na długich przewodach. Uczestnicy wymieniali się informacjami na temat sterowników, w tym modelu NY-D04, oraz podawali konkretne wartości prądów i napięć uzyskiwanych w swoich konstrukcjach. Wskazano również na konieczność precyzyjnego obliczania parametrów transformatora oraz na metody poprawy efektywności zgrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA