logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzian dla tegorocznych instalacji pomp ciepła i nie tylko.

15 Gru 2022 00:16 1074 31
  • #1 20335534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20335617
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    101pawel napisał:
    Dwie ostatnie noce w mojej okolicy to temperatura ok. -10C. Sąsiad nie może pompą osiągnąć w chałupie temp. powyżej 20C, co będzie przy -18 na zewnątrz?

Sąsiad kupi sobie parę farelek i włączy - co zadziała jak wytrzyma sieć i kieszeń :-)

A gazu nie mieszają z powietrzem - tylko z takim nieodazotowanym bardziej zaazotowanym ...
  • #4 20335629
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Ja zauważyłem, że spory procent tych co zainwestowali w pompy ciepła, robiła to od dupnej strony.
    Zamiast przeznaczyć te fundusze lub ich część na weryfikację klasy energetycznej budynku (audyt) i docieplenie domu, ładują kasę często w niedoszacowaną moc urządzeń.
    Druga sprawa (z tego co słyszałem) program "czyste powietrze" przewiduje najpierw wymianę źródła ciepła a potem ewentualne docieplenie przegród. Odwrotnie.
  • #5 20335705
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Mam 3 sezony pompę, zużycie 25kwh/dobe z ciepła wodą. 22 st.C w domu. Na pietrze podłogówka ,na dole 3 grzejniki z aliento.
    Może sąsiad nie wiedział że podstawa to porządne okna i docieplenie ścian i stropu.
  • #6 20335769
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 206
    Nikt od tego nie umrze, najwyżej zmarzną i może zmądrzeją, choć to wątpliwe. Raczej poczują się oszukani przez sprzedawcę albo innego naganiacza, który ich namówił na pompę, ale nie wspomniał że nie da się nią ogrzać domu postawionego z hasioków z 40-letnią stolarką okienną. Ocieplenie średniego domu wraz z wymianą stolarki i późniejszym otynkowaniem, to obecnie koszt przekraczający 100 tys. zł.
  • #7 20337030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20337076
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Od magazynowania energii jest wiosna- jesień
  • #9 20337114
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2474
    Pompa ciepła jest pod współczesne budownictwo gdzie znaczna cześć ścian i podług to styropian montowanie tego wynalazku do starego budownictwa bez rekuperacji jest głupotą i naciąganiem ludzi. Oczywistym jest, że ten wynalazek ma racje bytu tylko i wyłącznie z PV oraz jak nie mieszkamy gdzieś gdzie przerwy w dostawie prądu są popularne.

Moda przyszła wraz dopłatami i coraz łagodniejszymi zimami gdy wrócą srogie zimy gdy na ulicach rozstawiano koksowniki moda minie i czar pryśnie.
  • #10 20337192
    r103
    Poziom 37  
    andrzej20001 napisał:
    Od magazynowania energii jest wiosna- jesień

Super - a gdzie to niby ją "magazynują"- :D

Aaa w elektrowniach tradycyjnych - dopóki jelenie czyli odbiorcy prądu się nie zbuntują w końcu i skończy się Eldorado przymusowego /PRZYMUSOWEGO/ odbioru nikomu nie-potrzebnego prądu z instalacyjek fotowoltaicznych przez dystrybutorów prądu...
  • #11 20337227
    puchalak
    Poziom 19  
    A czemu mieli by się zbuntować? - to nie oni muszą odbierać prąd. I w jaki sposób? - zdemontować liczniki i odciąć od sieci?
  • #12 20337370
    andrzej20001
    Poziom 43  
    r103 , jak na razie instalacja sie zwróciła to ja ciągne szyderę z niedowiarków i sceptyków.
    A umowa jest na razie na 15lat na zasadach prosumenta.
    Trzeba było zakładać a nie płakać.

E8600 rekuperacja to zbędny wydatek , starczy to co masz w domu , byle docieplony.
    Koszt eksploatacji bez pv to i tak 1/3 kosztu węgla.
    Ja płacę całe 53zł na 2 miesiące rachunek.

Fajnie jak ktos pisze kto ma i użytkuje a nie usłyszał/przeczytał itd brednie.

Edit ,przepraszam , jest zimno i własnie sprawdziłem podlicznik.
    Od ostatniego sprawdzenia 21.11 do dzis zjadła 724kwh czyli 29/dobe bo zrobiło sie zimno.
    Nie wiem po ile teraz jest kwh. Policzcie sobie . Aha pompa 7kw 140m2 powierzchni.

Pozdrawiam
  • #13 20337415
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Macie rację, pompy ciepła to się nadają do grzania CWU do zasilania domu w ciepło to dziadostwo. Mam 140m² domek nie ocieplony, pompa grzeje na 100% swojej mocy 10kW + grzałki 6kW. A grzejniki, bo mam tylko grzejniki ledwo osiągają 38°C w domu zimno. Dobrze, że mogę to wyłączyć od instalacji i grzać piecem, albo kominkiem. Bo też mam taką opcję.
    To jest dobre jak jest na dworze ciepło, to i w domu mam ciepło.
    Planuję wymianę na 20kW, teraz łącznie 16 nie daje rady to może 20kW + grzałki dadzą radę?
    Oczywiście do kompletu mam PV 10kW, zapasu na chwilę obecną mam jakieś 7MWh w sieci.
  • #14 20337427
    Mkrasuski
    Poziom 23  
    Ocena: 167
    mgim napisał:
    Napowietrzają gaz. Objętość ta sama - a kaloryczność mniejsza.

gazu się nie napowietrza, ryzykowne, ale zawsze można go zaazotować i niestety to się praktykuje, szczególnie w godzinach szczytowego poboru
    Niestety indywidualnego odbiorcy nie stać na pobranie próbek, analizę i dochodzenie odszkodowań
  • #15 20337447
    r103
    Poziom 37  
    andrzej20001 napisał:
    r103 , jak na razie instalacja sie zwróciła to ja ciągne szyderę z niedowiarków i sceptyków.

raczej ciągniesz szyderę z tych co za to płacą - czyli odbiorców prądu bez tej "instalacji"...
  • #16 20337448
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3259
    Rezystor240 napisał:
    Macie rację, pompy ciepła to się nadają do grzania CWU do zasilania domu w ciepło to dziadostwo. Mam 140m² domek nie ocieplony, pompa grzeje na 100% swojej mocy 10kW + grzałki 6kW. A grzejniki, bo mam tylko grzejniki ledwo osiągają 38°C w domu zimno. Dobrze, że mogę to wyłączyć od instalacji i grzać piecem, albo kominkiem. Bo też mam taką opcję.
    To jest dobre jak jest na dworze ciepło, to i w domu mam ciepło.
    Planuję wymianę na 20kW, teraz łącznie 16 nie daje rady to może 20kW + grzałki dadzą radę?
    Oczywiście do kompletu mam PV 10kW, zapasu na chwilę obecną mam jakieś 7MWh w sieci.

To nie lepiej zainwestować w ocieplenie?
  • #17 20337450
    r103
    Poziom 37  
    Mkrasuski napisał:
    mgim napisał:
    Napowietrzają gaz. Objętość ta sama - a kaloryczność mniejsza.

gazu się nie napowietrza, ryzykowne, ale zawsze można go zaazotować i niestety to się praktykuje, szczególnie w godzinach szczytowego poboru
    Niestety indywidualnego odbiorcy nie stać na pobranie próbek, analizę i dochodzenie odszkodowań

Gazu nie trzeba "zaazotować" - on często taki wylatuje już z ziemi metan+azot czy tam co innego /np hel/ - wystarczy nie odazotowywać i już
    jest
    płaci się teoretycznie za wartość energetyczną tak że odbiorca nie powinien tracić - ale tą wartość ustala dostawca tak że różnie może być :D
  • #18 20337489
    andrzej20001
    Poziom 43  
    r103 napisał:
    andrzej20001 napisał:

raczej ciągniesz szyderę z tych co za to płacą - czyli odbiorców prądu bez tej "instalacji"...

Czytaj ze zrozumieniem. ZAPŁACIŁEM za pompę i pv z własnej kieszeni.
    Używasz MOJEGO prądu 20% wiosna-jesień.
    Teraz JA odcinam kupony. Trzeba było myśleć 4-5 lat temu i przewidywać. My podatnicy dołożyliscie mi 5tys. z Mój Prąd. Który i tak szedł z kasy unijnej.
    Rozumiem ból d,,, ale cóż , życie

Rezystor240 napisał:
    Mam 140m² domek nie ocieplony, pompa grzeje na 100% swojej mocy 10kW + grzałki 6kW. A grzejniki, bo mam tylko grzejniki ledwo osiągają 38°C w domu zimno.

Czytam i myśle że to fejk. Jak pompa tak duża daje ci 38st.C. ????
    Cos skopane chyba masz. Jeśli masz grzejniki panelowe załóż sobie ALIENTO .
  • #19 20337666
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 227
    Normalnie 38st.C. To normalna temperatura dla pomp ciepła. Montowanie pomp ciepła do grzejników jest słabym pomysłem, bo one potrzebują dobrego odbioru ciepła (przewymiarowanego wobec tego który potrzebują inne źródła ciepła, im bardziej przewymiarowany tym lepiej). Jak ktoś nie informuje swoich klientów o tym, że pompy ciepła mają takie ograniczenie, to jest zwykłym naciągaczem. Wymiana na 20KW niewiele tu da. Pompa będzie pracować na 60% i zapłacisz tylko za wymianę. Bo pompy ciepła mają temperaturę maksymalną, do której grzeją. Da się tą temperaturę oczywiście trochę przestawić, ale niewiele. Tzn. da się ustawić ponad 40stopni, oszukując czujniki, czy w inny sposób. Problem w tym, że dla większości pomp ciepła, obniży to drastycznie żywotność i zamiast po 10-15latach, zepsuje się po 2-5 latach. Przy okazji nie będzie szczególnie ekonomiczna. Bo im większa różnica temperatur, tym pompa ma mniejszą sprawność. Też nie każda pompa ciepła używa tego samego gazu, ale te najpopularniejsze, raczej tego samego. Więc te 40 stopni to jest temperatura jeszcze nie uszkadzająca pompy.
    Najlepszym rozwiązaniem, jak jesteś leniwy, będzie zamontowanie farelek. Jak nie jesteś leniwy, dogrzewaj innym źródłem ciepła w okresach, gdy potrzebujesz więcej ciepła. Tak jest najekonomiczniej. Bo pompy ciepła w naszym klimacie to nie mają nic z ekonomią czy z ekologią wspólnego... Jak jest bardzo zimno, to po prostu uruchamia się w nich grzałka i grzeje grzałka. A jak jest bardzo zimno, to zapotrzebowanie na ciepło jest najwyższe. Pompy ciepła to rozwiązanie dobre dla Wielkiej Brytanii, Francji czy południa Norwegii. Gdzie temperatury tak bardzo nie spadają poniżej zera. Przy okazji poza Wielką Brytanią, te kraje mają rozwinięty system energetyczny i nie muszą spalać kilkakrotnie więcej węgla w elektrowni, dla tego samego efektu.
  • #20 20337779
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 728
    Mkrasuski napisał:
    Ciekawe gdzie i kto to robi? Większej bzdury nie słyszłem.

Mkrasuski napisał:
    Indywidualny jaki i przemysłowy odbiorca podpięci są pod tą samą sieć gazową. Przemysłowi odbiorcy dość często sprawdzają jakość gazu chromatografem. Bywają też chromatografy na stacjach redukcyjnych.

Więc jak wiesz, że ktoś coś manipuluje na sieci gazowej to zgłoś. A jak nie to nie pisz bzdur.
  • #21 20337808
    Rezystor240
    Poziom 42  
    sigwa18 napisał:
    nie lepiej zainwestować w ocieplenie?

Ja już mam elewacje na domu. Kiedyś ktoś o tym nie pomyślał.

andrzej20001 napisał:
    Czytam i myśle że to fejk. Jak pompa tak duża daje ci 38st.C. ????
    Cos skopane chyba masz. Jeśli masz grzejniki panelowe załóż sobie ALIENTO .

Wodę CWU grzeje bez problemu do 50°C w chwilę około 40 minut 200 litrów.
    Bufor 100l przy wyłączonej pompie obiegowej to moment osiąga temperature.
    Grzejniki normalne, nie płytowe. Też słyszałem że może pomóc zamontowanie wentylatorków pod grzejnikami, ale wodotrysków mam się nie spodziewać.

Dodano po 2 [minuty]:

pawel1148 napisał:
    Wymiana na 20KW niewiele tu da. Pompa będzie pracować na 60% i zapłacisz tylko za wymianę.

Jeśli CWU grzeje mi do 50 stopni, to chyba na CO też powinna tyle nagrzać.
  • #22 20337831
    puchalak
    Poziom 19  
    r103 napisał:
    andrzej20001 napisał:

Skoro rzucasz takie oskarżenie m.in we mnie (mam pv), rozwiń proszę temat.
  • #23 20337899
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Rezystor240 napisał:
    Grzejniki normalne
    Czyli jakie ??? Żeliwo ??? Masz rurki typ Rehau czy normalne stalowe starego typu ??
    Najprostsze płytowe plus te Aliento i musi być ok. Co do temp. to cos nie tak masz w ustawieniach u mnie grzałki odpalają przy -15st.C.
    Podstawa to ocieplenie i okna bez tego całe ciepło idzie w świat.
  • #25 20338409
    r103
    Poziom 37  
    puchalak napisał:
    r103 napisał:
    andrzej20001 napisał:

Skoro rzucasz takie oskarżenie m.in we mnie (mam pv), rozwiń proszę temat.

A co tu rozwijać - system energetyczny jest twoim akumulatorem. "produkujesz" prąd kiedy tam słońce ma ochotę świecić a nie kiedy jest specjalnie potrzebny - a chcesz mieć cały czas.

EOT
  • #26 20338501
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20338766
    Rezystor240
    Poziom 42  
    101pawel napisał:
    7MWh masz zapasu?

To coś dziwnego? Tak mi wychodzą wyliczenia podług falownika, licznika i rachunku.
  • #28 20338797
    digger123
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    szybkie pytanie na temat okien, mam w domu okna plastikowe dwuszybowe - maja swoje lata ( 15 lat ) i pewnie swoje parametry dawno juz zgubiły, ale jakos specialnie nie czuje aby przy tych oknach cos wiało, przymierzam sie do wymiany ich w przyszlym roku i dołozenie rolet zew za jednym zamachem, czy naprawde okna zrobią duzą róznice ? dom ocieplony 10cm bialy steropian.
  • #29 20338813
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Jak już mówiłem, domek nie ocieplony, okna wszędzie dwuwarstwowe.
  • #30 20338936
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3259
    digger123 napisał:
    szybkie pytanie na temat okien, mam w domu okna plastikowe dwuszybowe - maja swoje lata ( 15 lat ) i pewnie swoje parametry dawno juz zgubiły, ale jakos specialnie nie czuje aby przy tych oknach cos wiało, przymierzam sie do wymiany ich w przyszlym roku i dołozenie rolet zew za jednym zamachem, czy naprawde okna zrobią duzą róznice ? dom ocieplony 10cm bialy steropian.

Jak skrapla się na nich woda od strony pokoju to jak najbardziej. Tylko polecam coś z 3 szybami i do tego cieply profil 7 komór lub więcej. Bo 3 szyby już nieźle izolują i słabym elementem cieplnym robi się profil. Ładnie to widać jak masz parametry poszczegolnych okien. Wtedy duże okna mają ok współczyniki a małe już kiepsko (stosunek powierzchni szyba /rama).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z rosnącym zainteresowaniem pompami ciepła i kotłami gazowymi w kontekście wysokich cen węgla oraz zmieniających się warunków klimatycznych. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użytkowaniem pomp ciepła, wskazując na problemy z osiąganiem odpowiednich temperatur w domach, szczególnie w starym budownictwie. Podkreślają znaczenie odpowiedniego ocieplenia budynków oraz jakości okien dla efektywności systemów grzewczych. Wspomniano również o powiązaniach między instalacjami pomp ciepła a systemami fotowoltaicznymi oraz o wyzwaniach związanych z ich eksploatacją w trudnych warunkach zimowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA