logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta indukcyjna, wielkie rozczarowanie, dla dużej rodziny.

kasiunia12 28 Gru 2023 12:48 5196 13
REKLAMA
  • #1 20879630
    kasiunia12
    Poziom 1  
    Gotuję na płycie indukcyjnej Amica, tylko wtedy, gdy jest otwarta szuflada ze sztućcami. Gdy zamknę wyłącza się. Chyba te płyty, są do odgrzewania ,,gotowców" a nie do wielkiego gotowania. Zamiast wielkiego gotowania, jest wielkie rozczarowanie.
  • REKLAMA
  • #2 20879651
    smax17
    Poziom 34  
    Ocena: 641
    Najczęściej płyta się wyłącza w czasie gotowania ze względu na złą lub zbyt małą wentylację. Jeśli indukcja nie jest w stanie oddać ciepła, aby prewencyjnie zapobiec spaleniu elektroniki po prostu się wyłączy. Najczęściej płytę montujemy nad szufladą ze sztućcami. Nie zawsze spełniamy wymagania producenta odnośnie przestrzeni pod płytą oraz odpowiedniej wentylacji.
  • #3 20879655
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Zbyt szczelnie zabudowana, brak wentylacji!
  • #4 20879656
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3327
    Po pierwsze AMICA nie produkuje porządnego sprzętu raczej budżetowy. Dwa w instrukcji jest napisane jak ma być zamontowana by zapewnić jej wentylację. Trzy pytanie o model bo niektóre mają dwa niezależne inwertery i czasem wystarczy gotować na lewej i prawej stronie a nie na przednim i tylnym polu np strony prawej.

Jak dla mnie nigdy już nie przesiadł bym się na gaz. Raz że płyta grzeje szybciej. Nie ma spalin z gazu. Do tego ma stopnie mocy i po przyzwyczajeniu się dokładnie wiem co na jakim poziomie gotować a szczególnie smażyć. Ziemniaki np szybkowarze są gotowe po 10-12 minutach (ugotowane ,miękkie). Na gazie nie wiem czy 30 minut by starczyło.
  • REKLAMA
  • #5 20879661
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1087
    Czyli w Twoim przypadku, warto zainstalować wiatraczek wyciągający ciepłe powietrze z wnętrza płyty indukcyjnej.
    Powinien włączać się razem z płytą.
    ---
    sigwa18 napisał:
    Na gazie nie wiem czy 30 minut by starczyło.

Zalewając pyry wrzątkiem z czajnika - 10min.
    A ja nigdy bym się nie przesiadł z gazu na indukcję - czytając tematy indukcyjne na tym forum 8-)
  • #7 20879729
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    smax17 napisał:
    Nie zawsze spełniamy wymagania producenta odnośnie przestrzeni pod płytą oraz odpowiedniej wentylacji.

Czyli co, zamiast wyżalać się na elektrodzie wystarczy przeczytać instrukcję obsługi i stosować się do zaleceń w niej zawartych?

Może pytająca napisze czy ma płytę zamontowaną zgodnie z tymi wytycznymi?
  • REKLAMA
  • #8 20879733
    sigwa18
    Poziom 43  
    misiek1111 napisał:

A ja nigdy bym się nie przesiadł z gazu na indukcję - czytając tematy indukcyjne na tym forum 8-)

No właśnie czytając można się jakiejś fobii nabawić. Jak się się już człowiek zaznajomi z indukcją i przyzwyczai że wszystko dzieje się szybciej (przypali parę razy i nauczy że poziom max jest tylko na 1-2 minuty na początku a potem trzeba zejść z mocą na połowę ) to nie wróciłby się do gazu. Gaz jest bardziej niebezpieczny i generuje spaliny.
  • REKLAMA
  • #10 20879764
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2880
    Może niech zgłaszająca problem wklei z internetu instrukcję obsługi tej płyty. Na razie jest to bicie piany bez dowodów, czyli być może zwykłe pomówienie.
    Mam amicę, tylko kuchenkę. Z tego co pamiętam w instrukcji obsługi była informacja o jej konserwacji - czyszczeniu wnętrza, za pieniążki przez odpowiedni serwis.

Dodano po 1 [minuty]:

smax17 napisał:
    @Ktoś_tam Różnie bywa. Wynająłeś mieszkanie. Poprzedni lokator užywał 2 pól grzewczych. Zero problemu. Ty używasz 4. Jest problem. I co teraz?

Pytanie, po czyjej stronie jest problem, czy po stronie sprzętu, czy po stronie użytkownika, czyli czy sprzęt jest wadliwy czy montaż lub użytkowanie jest złe?
  • #11 20879843
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    sigwa18 napisał:
    Jak dla mnie nigdy już nie przesiadłbym się na gaz.
    No to znajdź jakąkolwiek dobrą restaurację, gdzie jest indukcja. Wszyscy kucharze chcą gaz, tak było i będzie.
    kasiunia12 napisał:
    Gdy zamknę, wyłącza się.
    Dzwoń do montażystów mebli, jeśli oni to montowali i dziurę, bez pojęcia, oraz bez rozumu...
  • #12 20879846
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Sebastian_M26 napisał:
    wszyscy kucharze chcą gaz

Bo mają na czym kurczaka z resztek piór opalić :D
    Też bym już nie wrócił do gazu, ale Amiki nigdy więcej nie kupię.
    V.
  • #13 20879854
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bo kuchnia indukcyjna wychodzi drożej w użytkowaniu. Szczególnie przy porównaniu do gazu ziemnego. Dwa katowanie płyty 16h gazowa sobie poradzi indukcja nie. Trzy indukcja ma szkło na płycie w lokalu gastronomicznym to zagrożenie i słaby punkt (może się rozbić). Cztery jaką moc musiałby by mieć przyłącze aby uciągnąć np 4 kuchnie na pełnej mocy do tego instalacja z gazem nie ma takiego problemu. To tak samo jak są auta elektryczne ale nie ma ciężarówek na prąd (niby są ale to nadal egzotyka). Po prostu inna skala. Jedyny problem jaki napotkałem to przypalenie cebuli do rosołu ale i to da się załatwić grubym okrągłym kawałkiem żeliwa.
  • #14 20880220
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Moja narzeczona jest kucharzem i ma w pracy kilka kuchenek indukcyjnych. Do mnie to jednak nie przemawia. Kuchenkę gazową naprawiałem raz w życiu (u siebie, wymieniłem termostat w piekarniku - mechaniczny z kapilarą), natomiast indukcji naprawiłem już około 20 (znajomym, bo zawodowo, mam naprawdę co robić) i praktycznie 100% usterek to zwarte IGBT i mostki prostownicze. Co się zwykle równa zadziałaniem zabezpieczeń w mieszkaniu i brakiem prądu zamiast ciepłego schabowego. No jakoś do mnie ta technologia nie przemawia. Naprawiłem też kilka "płyt ceramicznych", tam z kolei padają przekaźniki. A w gazowej... jak się palnika nie zaleje, to nie ma co się popsuć i obiad będzie na czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skarży się na problemy z płytą indukcyjną Amica, która wyłącza się podczas gotowania, gdy szuflada ze sztućcami jest zamknięta. W odpowiedziach podkreślono, że przyczyną może być niewłaściwa wentylacja, co prowadzi do przegrzewania się urządzenia. Wiele osób zwraca uwagę na konieczność przestrzegania instrukcji montażu, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. Krytyka dotyczy również jakości sprzętu Amica, który jest postrzegany jako budżetowy. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że indukcja jest szybsza i bardziej efektywna niż gaz, ale wymaga przyzwyczajenia się do innej metody gotowania. Wskazano również na problemy z naprawą indukcji w porównaniu do kuchenek gazowych, które są uważane za bardziej niezawodne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA