logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste uszkadzanie się żarówek LED GU10 w łazience - co robić?

tino2003 10 Kwi 2024 13:16 2688 36
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego żarówki LED GU10 w łazience często się przepalają i jak to naprawić?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest przegrzewanie się opraw LED GU10 w ocieplonym, słabo wentylowanym suficie, bo LED-y też oddają ciepło i w wełnie oraz pod folią nie mają go gdzie odprowadzić [#21040111][#21040144][#21041047] Pomaga zastosowanie źródeł o mniejszej mocy, np. 7 W zamiast 11 W, albo opraw z lepszym chłodzeniem i większym odstępem od izolacji [#21040142][#21040124][#21042260] Trzecia żyła nie wpływa na żywotność LED-ów, ale jest potrzebna ze względów bezpieczeństwa i na przyszłość [#21040117][#21040141] Warto też sprawdzić włącznik oraz połączenia, bo wadliwy wyłącznik albo „migotanie styków” może skracać życie prostych zasilaczy LED [#21041137][#21041316][#21040151] Jeśli problem będzie wracał, warto zmierzyć napięcie w instalacji i wykluczyć wadę zasilania [#21040142][#21040151]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21040093
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Nietypowy problem z "palącymi" się żarówkami LED GU10

W łazience strop jest ocieplony wełną od środka, folia i następnie zrobiony sufit z płyt gipsowych a w nich 6 halogenów na żarówki GU10 oraz jeden halogen w półce na ścianie. Instalacja jest nowa, zabezpieczona różnicówką, halogeny połączone są równolegle za pomocą vago na przewodzie 2x1,5mm2.
    Po jakimś roku od wykonania tej instalacji żarówki co jakiś czas zaczynają mrugać a następnie przestają świecić, raz jedna za 3 miesiące inna itd. Nigdy natomiast do tej pory nie spaliła się ta która jest zamontowana w półce na ścianie.
    Stosowane były żarówki różnych producentów i nic to nie zmienia. W domu są też halogeny w kuchni, przedpokoju, pokoju i do tej pory żadna z nich się nie spaliła.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie diabeł siedzi?
  • #2 21040094
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2844
    tino2003 napisał:

tino2003 napisał:
    W łazience strop jest ocieplony wełną od środka,

Ledy nie lubią gorąca.

Poza konkursem, ale tylko troszeczkę będzie. Dodatkowo łazienki są zazwyczaj małe a ty masz aż 6 ledów w suficie. Są one umieszczone zgodnie z wytycznymi stref czy tam gdzie się tobie podobało. I czemu przewód jest 2 żyłowy? Elektryk chyba tej instalacji nie robił?
  • #3 21040111
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    tino2003 napisał:
    Oczywiście. Każde źródło światła (również LED) wydziela jakieś ciepło.
    To ciepło trzeba gdzieś odprowadzić.
    Ale jeżeli miejsce zainstalowania tego nie umożliwia (bo jest otoczone materiałem termoizolacyjnym) to ciepło się kumuluje powodując uszkodzenia (w skrajnych przypadkach pożar).
    Zapewnij oprawom odpowiednią wentylację.
  • #4 21040113
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ktoś_tam napisał:
    Ledy nie lubią gorąca.

To może być faktycznie powód o którym nie myślałem a folia i wełna są zaraz nad żarówkami. Tylko czemu dopiero gdzieś po roku zaczęło się to palić.

Ktoś_tam napisał:
    Są one umieszczone zgodnie z wytycznymi stref czy tam gdzie się tobie podobało.

Tam gdzie mi się podobało.

Ktoś_tam napisał:
    I czemu przewód jest 2 żyłowy?

Podłączenie trzeciej żyły do oprawki myślisz, że coś zmieni?

Ktoś_tam napisał:
    Elektryk chyba tej instalacji nie robił?

No nie, instalację wykonał hydraulik.

zbich70 napisał:
    Zapewnij oprawom odpowiednią wentylację.

Na tą chwilę tego już nie zrobię, bo nie ma możliwości. Przerobienie tego na ledy 12V myślę, że załatwi problem czy one też wydzielają sporo ciepła?
  • Pomocny post
    #6 21040117
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4608
    Trzecia żyła nie ma wpływu na żywotność ledów, tylko jest zabezpieczeniem dla użytkowników.
  • #7 21040124
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Kup dobrej jakości i pamiętaj im mniejszej mocy tym bardziej trwałe. Nie zakładaj 11 czy 13W daj max 7W i te pożyją trochę dobre w tej chwili to Kanlux seria IQ. I V-TAC. Oczywiście za chwilę się to zmieni. Wiem bo mam na obiekcie jakiś 400pare stuk takich. Kiedyś był dobry Pollux.
  • #8 21040129
    zbich70
    Poziom 43  
    tino2003 napisał:
    instalację wykonał hydraulik.
    Poważnie? To w zasadzie kończy temat.
    Z hydraulikiem możemy pogadać o kolankach i śrubunkach oraz o wyższości konopi lnianych nad taśmą teflonową.
    Ale nie o instalacjach elektrycznych!
  • #9 21040131
    tino2003
    Admin grupy GSM
    kkknc napisał:
    Nie zakładaj 11 czy 13W daj max 7W

Właśnie mam 11W, dzięki za pomysł, dam 7W choć główna użytkowniczka łazienki pewnie będzie protestować.

Dodano po 2 [minuty]:

zbich70 napisał:
    Poważnie? To w zasadzi kończy temat.

W sumie poważnie, gdyż robiłem hydraulikę, centralne ogrzewanie, stolarkę, wstawiałem okna, gipsowałem, malowałem, układałem panele na podłodze jak i wiele innych rzeczy.
  • #10 21040141
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    tino2003 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Ledy nie lubią gorąca.

To może być faktycznie powód o którym nie myślałem a folia i wełna są zaraz nad żarówkami. Tylko czemu dopiero gdzieś po roku zaczęło się to palić.

Ktoś_tam napisał:
    Są one umieszczone zgodnie z wytycznymi stref czy tam gdzie się tobie podobało.

Tam gdzie mi się podobało.

Ktoś_tam napisał:
    I czemu przewód jest 2 żyłowy?

Podłączenie trzeciej żyły do oprawki myślisz, że coś zmieni?

Ktoś_tam napisał:
    Elektryk chyba tej instalacji nie robił?

No nie, instalację wykonał hydraulik.

Trzecia żyła może zmienić dużo. Może jak główna użytkowniczki za x lat zażyczy sobie inne lampy, takie wymagające trzeciej żyły, to nie założysz kolejnego tematu na elektrodzie co z tym zrobić. Poza tym przepisy są jednoznaczne. W hydraulika czy jakiegoś budowlańca czy wykończeniowca jestem w stanie uwierzyć skoro piszesz, że są położone 2 żyły i lampy wiszą tam gdzie się podobało aby wisiały.
  • Pomocny post
    #11 21040142
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    tino2003 napisał:

Tą moc która się wydziela w żarówce trzeba odprowadzić.
    Załóż żarówki o malej mocy - wtedy kombinowanie z ciepłem odpadnie.
    2. Zmierz napięcie w sieci na 3 fazach.
    Może być wada w instalacji odbiorczej lub w zasilaniu budynku.
  • #12 21040144
    zbich70
    Poziom 43  
    tino2003 napisał:
    robiłem hydraulikę, centralne ogrzewanie, stolarkę, wstawiałem okna, gipsowałem, malowałem, układałem panele na podłodze jak i wiele innych rzeczy.
    A moje doświadczenia mnie nauczyły, że nie istnieją "fachowcy" ogarniający jednocześnie wszystkie branże.
    Stare porzekadło mówi - gdy ktoś jest "od wszystkiego", znaczy że jest "do niczego".

Wracając do tematu:
    Zapewnij oprawom skuteczną wentylację. Tylko tyle.
  • #13 21040151
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    tino2003 napisał:
    Tylko czemu dopiero gdzieś po roku zaczęło się to palić.
    Przyczyną może być wada instalacji.
    Na logikę, chłodzenie sie nie zmieniło.
    Wadliwe połączenie mogło się popsuć.
  • #14 21040155
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ktoś_tam napisał:
    Trzecia żyła może zmienić dużo. Może jak główna użytkowniczki za x lat zażyczy sobie inne lampy, takie wymagające trzeciej żyły, to nie założysz kolejnego tematu na elektrodzie co z tym zrobić.

Owszem trzy żyły są, jednak jedna nie jest podłączona.

zbich70 napisał:
    Stare porzekadło mówi - gdy ktoś jest "od wszystkiego", znaczy że jest "od niczego"

To prawda, dlatego nie uważam się za fachowca w żadnej z tej branż, gdyż zawodowo zajmuję się zupełnie czymś innym.
    Elektrykę skończyłem 35 lat temu i w zawodzie nie pracowałem, podstawowe zasady znam, posiadam uprawnienia SEP E1, D1. Remont robiłem sam dla zabicia czasu i satysfakcji, w sumie wszystko fajnie wyszło i działa.

Nie wpadłem na to, że brak wentylacji pod tym sufitem jest powodem palenia się żarówek, pierwsze były ponad rok i jak teraz sprawdzam to 7W tylko miały i dlatego długo się nie paliły.

Dodano po 1 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Przyczyną może być wada instalacji.

To wykluczam gdyż jedna która jest w półce a tam ma dobrą wentylację działa od ponad 3 lat.
  • Pomocny post
    #15 21040158
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Ja kupowałem Ledy GU10 w 2007 roku i mam je założone do teraz. Jedne z pierwszych jakie były dostępne. Żadna się nie spaliła. Wyglądają brzydko bo mają Ledy na wierzchu. Pracują też w wełnie na poddaszu.
    Za kilka lat chciałem takie dokupić, ale już ich nie znalazłem. Od kilku po zmianie remoncie w salonie dokupuję średnio co rok dwie tak się palą.
    Wynika z tego, że producenci poszli po rozum do głowy i zaczęli ograniczać żywotność. Co ciekawe firmowe drogie Osram czy Philips najczęściej się psują.
  • Pomocny post
    #16 21040262
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    xury napisał:

Wynika z tego, że producenci poszli po rozum do głowy i zaczęli ograniczać żywotność. Co ciekawe firmowe drogie Osram czy Philips najczęściej się psują.

Tak producenci poszli po rozum do głowy i produkują to co się sprzedaje. Czyli tanio i ujowo. Typowy klient przychodzi do sklepu i chce kupić dobrą żarówkę i taką żeby mało prądu zużywała. Sprzedawca podaje mówi cenę 50 zł i nagle klient mówi że on jedną weźmie te tanie za 5zł. Już dobrej nie chce. I tak jest ze wszystkim.
  • Pomocny post
    #17 21040324
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 934
    A nie da rady pójść tym tropem?
    Adam Śmiałek. Przedłużenie żywotności żarówki led
    Tylko nie wiem czy w modelu żarówki autora tematu, też tak można.

Po prostu kupić dostępną najmocniejszą.
    A następnie w sposób taki jak przedstawiony na filmiku, ograniczyć jej moc.
    A tym samym wydłużymy "życie" takowej żarówki.

Oczywiście wiadomą sprawą będzie, że będzie odrobinę ciemniej.
    No ale.
    Coś, za coś :D
  • Pomocny post
    #18 21040652
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Cytat:
    W domu są też halogeny

W łazience mam LED, a w przedpokoju halogeny 12V.

Włączenie lub wyłączenie halogenów w przedpokoju powoduje czasami krótki błysk LEDów w łazience, jakby na ułamek sekundy dostały wyższe napięcie. LEDY to MR16 na 230V.

Może tu należy szukać przyczyny?
  • #19 21040996
    tino2003
    Admin grupy GSM
    arekb81 napisał:
    W łazience mam LED, a w przedpokoju halogeny 12V.

Włączenie lub wyłączenie halogenów w przedpokoju powoduje czasami krótki błysk LEDów w łazience, jakby na ułamek sekundy dostały wyższe napięcie. LEDY to MR16 na 230V.

Może tu należy szukać przyczyny?

Przejęzyczyłem się, pisząc halogeny miałem na myśli LED-y.
    Na tą chwilę każdą żarówkę która się spali zastąpię mniejszą mocą i będę czekał na efekty.
    Podejrzewałem jeszcze wyłącznik który ma podświetlenie, że to on może być winny, ale nie pasowała mi ta jedna żarówka która się do tej pory nie spaliła.
  • Pomocny post
    #20 21041047
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    Tak sobie czytam i zgadzam się z przedpiścami, że słabe chłodzenie może być przyczyną.
    Mam ok 9 lat 7 szt. LED 3W GU10 w łazience w suficie podwieszanym i świecą ciągle. Obudowa plastikowa żarówek (chyba GU10 z IKEA) i działają, ale chłodzenie mają dobre - ponad 50cm do sufitu od sufitu podwieszanego.
  • Pomocny post
    #21 21041068
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 329
    Założone ok. 6 lat temu żarówki LED GU10 7W miały zewnętrzne obudowy metalowe.Miesiąc temu przepaliła mi się jedna.Dokupiłem 1 szt. na wymianę-jest już bez metalowego ekranu-płaszcza ,ma odrobinę więcej lumenów i zużycie 6W.Dystans w łazience od fisutu płyty gips-karton ok.8 cm.
  • Pomocny post
    #22 21041137
    Marcin Sz.
    Poziom 25  
    Ocena: 66
    >>21040093
    Wymień włącznik, mimo iż ledy świecą może występować problem ze sprawnym załączaniem/rozłączaniem obwodu a prosty układ zasilania w tego typu źródłach światła tego nie lubi. Może to tłumaczyć dlaczego działają dobrze w innym miejscu a tutaj ulegają uszkodzeniu.
  • #23 21041316
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    Marcin Sz. napisał:
    >>21040093
    Wymień włącznik, mimo iż ledy świecą może występować problem ze sprawnym załączaniem/rozłączaniem obwodu a prosty układ zasilania w tego typu źródłach światła tego nie lubi. Może to tłumaczyć dlaczego działają dobrze w innym miejscu a tutaj ulegają uszkodzeniu.

To też może być wina - tzw. "migotanie styków". Zabijało także "świetlówki kompaktowe".
  • #24 21041462
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27

Ja tak Was czytam, to nie wierzę!
    Sami znawcy, a ani jeden nie podszedł do tematu właściwie.

Szanowny autorze tematu, pierwsza rzecz, jaką należy zrobić, to uszkodzoną żarówkę obejrzeć od środka!
    Dokonać diagnostyki uszkodzenia. Jeżeli przepalają się same LED-y, to jednak sprawa. Ważne, czy przepala się pojedynczy LED, czy kilka na raz. Jeżeli wybuchają kondensatory, to całkiem inna kwestia. Trzeba rozpoznać, czy powodem awarii jest nadmiar ciepła, czy zbyt wysokie napięcie, a może wilgoć, bo takie żarówki LED wcale nie są hermetyczne.
    Zawsze pierwszym krokiem przed naprawą czegokolwiek jest diagnostyka i eliminacja przyczyny. Dopiero krok trzeci to eliminacja skutku.
  • #25 21041517
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    jokercbi napisał:
    Zawsze pierwszym krokiem przed naprawą czegokolwiek jest diagnostyka i eliminacja przyczyny. Dopiero krok trzeci to eliminacja skutku.

Czyli zabawa w biegłego sądowego. No ale do tego potrzebana jest wiedza aby wiedzieć jakie objawy powodują dane uszkodzenia. Natomiast w ogóle nie trzeba rozbierać żarówki i nie trzeba mieć ponadprzeciętnej wiedzy aby wiedzieć że prawie 10W mocy cieplnej nie będzie miało jak się rozproszyć jeśli żarówka będzie otulona warstwą wełny mineralnej. To jest wiedza ze szkoły podstawowej. Wadliwy wyłącznik też może mieć wpływ na żywotność.

Dla ciekawskich sprawdziłem kiedyś żarówkę 10W gwint E27, a więc trochę większa niż GU10 kamerą termowizyjną. Osiągała ona ok 90 stopni między bańką a gwintem czyli tam gdzie jest radiator. Jaką może mieć temperaturę taka żarówka izolowana cieplne wełną mineralną? Wpłynie to na żywotność czy nie?
  • #26 21041558
    tino2003
    Admin grupy GSM
    jokercbi napisał:
    Szanowny autorze tematu, pierwsza rzecz, jaką należy zrobić, to uszkodzoną żarówkę obejrzeć od środka!

Przetwornica się przegrzewa.
  • #27 21041577
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Ktoś_tam napisał:
    No ale do tego potrzebana jest wiedza aby wiedzieć jakie objawy powodują dane uszkodzenia. Natomiast w ogóle nie trzeba rozbierać żarówki i nie trzeba mieć ponadprzeciętnej wiedzy aby wiedzieć że prawie 10W mocy cieplnej nie będzie miało jak się rozproszyć jeśli żarówka będzie otulona warstwą wełny mineralnej. To jest wiedza ze szkoły podstawowej.
    Tylko po co wyważać otawrte drzwi?? Naprawiłem wiele takich żarówek, wiem co w nich pada i dlaczego. Co do temperatury, mogę Ci poazać żarówki LED w moim żyrandolu w kuchni, plastik na nich popękał jak skorupa na jajku ale nadal świecą, jedna padła bo już elektrolity wyschły z gorąca.
    Jak się chce znać przyczynę śmierci nieboszzka to się robi sekcję zwłok.

tino2003 napisał:
    Przetwornica się przegrzewa.
    Skoro tak to wycofuję pytanie!Ale nic o tym wcześniej nie było a jedynie same spekulacje.
  • #28 21041921
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Może jakieś obluzowanie połączenia elektrycznego w sekcji tychże sześciu żarówek?
    Na początek proponuję zmierzyć napięcia w każdym z gniazd wszystkich żarówek i poszukać ewentualnej rozbieżności.
  • #29 21042260
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Mateusz_konstruktor napisał:
    Może jakieś obluzowanie połączenia elektrycznego w sekcji tychże sześciu żarówek?

Z racji tego, że jako ostatnia jest siódma ta która nigdy się nie spaliła to wykluczam taką możliwość.

Pozostaje przy tym, że się przegrzewają i zmienię je na 7W.
  • #30 21042299
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    W łazience "żarówki" LED uszkadzają się z powodu wilgoci. Też to miałem z różnymi modelami (producentami). Założyłem tradycyjne żarówki w dosłownym słowa znaczeniu czyli żarowe (z włóknem wolframowym) a nie z elektroniką i mam spokój.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem częstego uszkadzania się żarówek LED GU10 w łazience, gdzie zainstalowano sześć halogenów w suficie podwieszanym. Użytkownik zauważył, że żarówki zaczynają mrugać i przestają świecić po roku użytkowania, mimo stosowania różnych producentów. Uczestnicy rozmowy wskazali na kilka potencjalnych przyczyn, w tym kumulację ciepła spowodowaną brakiem wentylacji, co może prowadzić do przegrzewania się żarówek. Sugerowano również zmniejszenie mocy żarówek do 7W oraz sprawdzenie instalacji elektrycznej, w tym ewentualnych wadliwych połączeń i wyłączników. Wskazano na znaczenie jakości żarówek, z rekomendacjami dla marek Kanlux i V-TAC. Użytkownicy podkreślili, że wilgoć oraz niewłaściwe chłodzenie mogą być kluczowymi czynnikami wpływającymi na żywotność LED-ów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA