Kolejne ciekawe uwagi i krytyczne podejście, to jest właściwa droga. Electra nadal jest dość tajemnicza. Piszę do ludzi z różnych stron świata, kilka rzeczy się dowiedziałem. Mam szukać w gazetach z zakresu lat 1910-1913. Szukam także patentów, nazwy producenta a szczególnie reklam motocykla. Na pewno są wraz ze wszystkimi parametrami, jeszcze nie wiem gdzie. Jak by ktoś miał programy graficzne i umiejętności. Przydało by się podbić rozdzielczość zdjęć z pierwszego postu i dodać bardzo dużą głębię ostrości. Nie jestem na bieżąco z programami graficznymi, próbowałem zdjęcia poprawić w programach graficznych online z mocno reklamowaną "aaaj iiii" ale wyszło gorzej niż kiepsko.
Podsumowanie jakie parametry na teraz są pewne:
- części są niklowane
- jest elektryczny silnik, elektryczne oświetlenie i są elektryczne biegi
- instalacja elektryczna ma jeden bezpiecznik
- motocykl waży 45kg i 90kg
- rozstaw kół: 129,5 cm.
- akumulator 12V złożony z 6 ogniw
- silnik 12V
- jedna stała przekładnia z tylną zębatką 48z
- jeden hamulec w piaście torpedo (bębnowy), włączany nożnie
- w ciągu kilku miesięcy będzie stał w garażu
Waga motocykla podawana w różnych publikacjach jest poprawna. Był oferowany w kilku wersjach wyposażenia. Czyli z akumulatorem o różnej pojemności więc i wadze.
Kolorystka jest utrzymana w czerni wraz z siedzeniem. Elektryczne pojazdy w tamtym czasie były skierowane do ludzi majętnych. Więc reklamy będą nie tylko w prasie popularnonaukowej, to oznacza więcej szukania lub liczenie na szczęście. Jak znalazłem reklamę rejsu Titanikiem, pewnie znajdę reklamę Electry. Dowiedziałem się też że klika lat temu jakaś grupa "barn find" szukała elektrycznego motocykla. Doszli do wniosku że jednak łatwiej znaleźć BMW Sacharę z niskim przebiegiem.
Rama.
Mufy ramy raczej będą musiały zostać wykonane ręcznie. Wstępnie przejrzałem oferty sklepów ale nie znalazłem nic wartego uwagi na rynku. Mufy to zwykła rura docięta i zespawana, wiec nie jest to jakoś trudne. Jeden z fachowców jest w stanie zlutować dociętą ramę w jeden dzień. Większość prac wykonam samodzielnie. Jedynie w przypadku półek do widelca, skorzystam z pomocy firm aby precyzyjnie wyciąć. Jeśli bym nie znalazł pasującego widelca w normalnej cenie. Nie chcę korzystać z żadnych drukarek, plastików itp. Oni też nie mieli na początku nic, tylko rysunek motocykla. Szukam więcej zdjęć widelca Castle z trzema rurami górnymi lub bardzo podobnego. Na razie jest zdjęcie - podobny widelec z 1 przednią górną rurą. Lepiej ale to jeszcze nie to. Chodzi o ilość możliwych szczegółów jakie mogą być.
Koła.
Na razie się rozglądam, wstępnie za kołami 28 fartuchowymi. Poszukam wśród kolekcjonerów, zwykłe felgi, zwykłe piasty wiec może znajdę w dobrej cenie. Jeśli by jednak przez długi czas nic z tego nie wyszło. Skorzystam z pomocy serwisów rowerowych, kierunek to rowery 29er/custom/fat bike. Do tego zaplot szprych jak na rysunku, odpowiedni bieżnik opony i biała farba jak by nie znalazły się białe opony. Przykładowa opona pasująca ale cena przesadzona. Na pewno jest więcej opon tego typu w niższych cenach.
Lampa.
Szukam nadal zdjęć podobnej lampy. Jest w lampie użyta 1 włóknowa żarówka, 2-włóknowe były kilka lat później. Z pochylaniem lustra to dobry pomysł. Żarówka nie będzie bardzo mocna 15w do 25w, więc z pochyleniem powinno świecić bez oślepiania. Lampę albo znajdę albo wyklepię ja lub artysta metaloplastyk. Większym problemem jest brak zdjęć niż trudność wykonania.
Bateria 12V i ładowarka.
Dostałem poradę by szukać ogniw 2V od pociągów, czasem się pojawiają w dobrych cenach i by mogły pasować. Na pewno sprawdzę. I tak obecne oferty ogniw jakie otrzymałem, są cenowo dość wymagające i tak trzeba czekać. Ogniw z Chin raczej nie zamówię, nie wiem czy by były cokolwiek warte. Do Electry musi być ładowarka która z wyglądu będzie pasować, części może mieć oryginalne lub współczesne. Na zdjęciach ładowarka od samochodu elektrycznego z około 1920r, z tego samego roku ładowarka akumulatora ścienna i ładowarka z 1940r. Ładowarka będzie mieć dodatkowo wejście na 200w panel. Wolę by motocykl ładował się bez kosztów. Ogniwa jakie by mogły pasować, mają pojemności od 80Ah do 160Ah.

Instalacja elektryczna.
Nie wiem czy powinna być 1 czy 2 obwodowa, chodzi o zgodność z epoką. Chcę użyć maksymalnych przekrojów jakie wejdą 25-35mm2 linka, może grubsze. Instalacja elektryczna jest schowana w ramie, silnik jest hermetyczny (nie wiem jak bardzo) i akumulator ma na górze bardzo dobrą izolację. W maszynie z tamtego czasu użyty jest tylko jeden duży bezpiecznik. Najpowszechniej stosowany był rurkowy. Może być umieszczony przy silniku. Są to pewne informacje chociaż nadal wielu brakuje.
Silnik i elektryczne biegi.
Szukałem zdjęć silnika wycieraczek od SM-42, brak wyników. Z zewnątrz silnik motocykla musi mieć co do milimetra te samy rozmiary i wygląd. Więc albo jakiś gotowy włożę do obudowy albo na podstawie innego zbuduję. Silnik szeregowy lub szeregowo-bocznikowy to dobra opcja. Najlepiej jak bym znalazł oryginalny plan silnika Electry. To są dobre pomysły na sterownik, faktycznie silnik wycieraczek jest 3 biegowy i sterowany elektrycznie. Jeszcze mam za mało informacji. Jeden z pomysłów na sterownik jaki otrzymałem "silnik może mieć 2 biegi, zasilanie na 12v = pełna moc, i 6v = pół mocy, z opcją że 6v ma dodatkowy rezystor obniżający bieg silnika lub silnik może działać także tylko 4v", Nie wiem na razie na ile by to był dobry pomysł. Były samochody z instalacją 6V, więc może bardzo dobrze nawinięty silnik by miał na tyle mocy przy 6V by do 24km/h rozpędzić motocykl. Wtedy przy połowie prędkości by miał w zasadzie dwie baterie po 6V o sporej pojemności. Jako punkt odniesienia - chiński silnik 12V, 500 watów mocy, pobiera 30A przy pełnym obciążeniu. Do firmy od przezwajania silników, wysłałem zapytanie bez podania większości parametrów, dlatego tak odpisali. Na razie badam temat.