logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gniazdko bez bolca do instalacji z trzema przewodami?

Kris8711 12 Lis 2024 13:32 2265 40
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę podłączyć stare gniazdko bez bolca z trzema przewodami do nowego gniazda bez miejsca na trzeci przewód, czy potrzebny jest inny model?

Nie podłączaj tego „w ciemno” do nowego gniazda z bolcem; ze zdjęcia wygląda to na starą instalację 2-żyłową/przelotową bez widocznego przewodu PE, więc trzeba najpierw ustalić układ sieciowy i stan połączeń [#21299919][#21299941] W takim układzie podłącza się po prostu L do L i N do N, a „trzeci” przewód zwykle jest tylko wyjściem do kolejnego gniazda, nie przewodem ochronnym [#21299919][#21300311] To jest stary typ osprzętu z natynkową częścią montażową („wierbka”), więc zwykłe nowe gniazdo może nie pasować bez wymiany tej podstawy albo całego osprzętu [#21302028][#21300955] Przewody są aluminiowe, przegrzane i kruche, więc przy demontażu mogą się ułamać; kilka osób radziło, żeby tego nie ruszać samemu i wezwać elektryka [#21299941][#21299960][#21301362]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21299787
    Kris8711
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Jest takie stare gniazdko. Ponieważ nie działa, chcę je wymienić. W środku są trzy przewody. Gniazdko nie ma bolca jak widać. Czy mogę podłączyć te przewody do takiego nowego gniazdka (na fioletowym tle) czy trzeba szukać innego? Bo ono nie ma miejsca gdzie by można było podłączyć trzeci przewód.
    Ewentualnie czy można kupić obecnie górę takiego gniazdka, aby ją tylko dokręcić?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć gniazdko bez bolca do instalacji z trzema przewodami? 20241112_131737.jpg (3.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć gniazdko bez bolca do instalacji z trzema przewodami? 20241112_131522.jpg (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć gniazdko bez bolca do instalacji z trzema przewodami? 20241112_131404.jpg (1.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć gniazdko bez bolca do instalacji z trzema przewodami? 20241112_131423.jpg (1.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21299808
    LordZiemniak
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    no nieźle to wysmażone, ale widać tam 4 przewody, coś przychodzi i coś odchodzi, to gniazdko całe nadaje się do demontażu, oględzin przewodów i montażu nowego zgodnie ze sztuką
  • REKLAMA
  • #3 21299815
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15524
    Kris8711 napisał:
    W środku są trzy przewody.

Ja widzę CZTERY, poza tym instalacja woła o pomstę do nieba.
    Co znaczy "nie działa"?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21299819
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2658
    Jezelki jest instalacja 3-przewodowa z oddzielnym przewodem ochronnym to też powinno tam być zamontowane gniazdo z bolcem ochronnym.

Tyle, że na zdjęciu nie widać trzeciej żyły. Widać 4 żyły instalacji 2-przewodowej. Są 4 żyły, bo gniazdo jest przelotowe. Czyli doprowadzone jest do niego zasilanie faza i neutralny i odprowadzone są dodatkowo faza i neutralny do kolejnego gniazda.
    Nie widać tam przewodu ochronnego.

Napisz jeszcze gdzie to gniazdo się znajduje. W którym pomieszczeniu.
  • REKLAMA
  • #5 21299834
    Kris8711
    Poziom 9  
    Gniazdko jest w korytarzu. Czyli jakie przewody i w jakim kolorze podłączyć do wtyków - oczek nowego gniazdka?
  • #6 21299849
    sosarek

Poziom 43  
    Kris8711 napisał:
    Czyli jakie przewody i w jakim kolorze podłączyć do wtyków - oczek nowego gniazdka?

Żadne. Zacznij odpowiadać na zadawane pytania bo nikt nie wie co "siedzi" w tej instalacji.
    Napisz co znaczy że "nie działa".
    Napięcie dochodzi do niego?
    Może to jakiś stary obwód który został dawno temu z jakiegoś powodu odłączony.
    Poza tym ruszając to teraz nie podłączysz już nic ponieważ te przewody będą się łamały od samego patrzenia na nie...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21299853
    Kris8711
    Poziom 9  
    jak gniazdko nie działa, to oznacza, że po podłączeniu do niego urządzenia nie odstaje ono prądu. W przewodach prąd jest
  • #8 21299866
    sosarek

Poziom 43  
    Kris8711 napisał:
    W przewodach prąd jest

Jak sprawdzone, zmierzone?
    Poza tym napisałem Ci czym grozi ruszenie tego, poza tym żyły są uszkodzone i całe odcinki idące w obie strony należałoby wymienić - o samej instalacji w domu/mieszkaniu nie wspominając.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21299929
    Kris8711
    Poziom 9  
    >>21299819
    Na dole wychodzą raczej 3 żyły, ale może jest tak jak mówisz - czyli 4, bo za ścianą jest łazienka i tam jest gniazdko z bolcem. Ale w mieszkaniu nie wszystkie gniazda mają bolce. Pytanie, które przewody podłączyć do nowego gniazda, aby było dobrze. Może dwa warianty podłączenia - do gniazda z bolcem i bez - bo takie mam pod ręką.
  • #11 21299941
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Nie rób jaj - ewidentnie cztery przewody, ZAPEWNE 2 x faza i 2 x netralny. Czyli tak jak pisze kol. Plumpi.
    Ale faktycznie przy próbie wymiany gniazda mogą być niespodzianki, patrząc na stan przewodów.
    Jeśli chcesz wymienic (stare) gniazdo na (nowe) gniazdo ze zdjęć, to podłączasz je tak jak było - L do L, N do N.
    Skoro brak tam przewodu PE, to nie możesz zastosować gniazda z bolcem ochronnym.

A tak wogóle, to moim zdaniem sam nie powinieneś tego ruszać, a o tym, że ta instalacja (cała) powinna zostać wymieniona to nawet już z litości nie napiszę...
  • #12 21299945
    sosarek

Poziom 43  
    Posłuchaj dla własnego dobra i innych - zostaw to w spokoju i myśl o wymianie instalacji i dostosowaniu jej do obowiązujących norm - to jedyna słuszna rada na tą chwilę.
    Kris8711 napisał:
    za ścianą jest łazienka i tam jest gniazdko z bolcem.

Ciekawe tylko skąd i do czego podłączony jest kolek ochronny...
    Kris8711 napisał:
    Ale w mieszkaniu nie wszystkie gniazda mają bolce.

Czyli po raz kolejny - do czego podłączony jest kołek ochronny...
    Kris8711 napisał:
    Pytanie, które przewody podłączyć do nowego gniazda, aby było dobrze.

ŻADNE - czego nie rozumiesz? Nie ruszaj tego po prostu.
    Kris8711 napisał:
    Może dwa warianty podłączenia - do gniazda z bolcem i bez - bo takie mam pod ręką.

A przewód ochronny co, na podłodze położysz i podłączysz do kołka ochronnego?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21299956
    Kris8711
    Poziom 9  
    ok, dziękuję wszystkim.
  • #14 21299960
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2658
    Jeżeli w łazience jest gniazdko z bolcem to są 3 możliwości:

1. Albo jest tam wykonane zerowanie.
    2. Albo podłaczone są 2 przewody faza i neutralny, a bolec nie jest podłaczony.
    3. W łazience jest instalacja 3-przewodowa. Wtedy prawdopodobie gniazdo w łązience jest zasilane z innego obwodu lub też obwód w korytarzu został wyprowadzony od strony łazienki.

Jeżeli to upalone gniazdo zasila gniazdo w łazience, a jest tam zerowanie to bardzo istotna jest jakość wszystkich połączeń przewodu neutralnego, bo od jakości tych połączeń bedzie zależało życie Twoje i Twoich domowników.
    Jeżeli powinno tam być zerowanie, a bolec nie jest podłączony to należy wykonać to zerowanie, jednocześnie sprawdzić i poprawić jakość wszystkich połączeń.

Jeżeli masz problem z odwzorowaniem połączeń, które widać na zdjęciu to moze raczej zleć to fachowcom, któzy mają o tym pojęcie.

Tak swoją drogą, zapytam - czym się zajmujesz na co dzień, jaki jest Twój zawód?
  • #15 21299982
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    sosarek napisał:

W wielu instalacjach sprzed kilkudziesięciu lat kołek ochronny jest zmostkowany z żyłą N (instalacje 2 żyłowe).
    Standard kiedyś i działają do dziś.
  • #16 21299988
    sosarek

Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    sosarek napisał:

W wielu instalacjach sprzed kilkudziesięciu lat kołek ochronny jest zmostkowany z żyłą N (instalacje 2 żyłowe).

Naprawdę? Nie miałem zielonego pojęcia...
    Jest tylko małe ALE - nie w każdym typie instalacji można przeprowadzać zerowanie!
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21299995
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    sosarek napisał:
    Jest tylko małe ALE - nie w każdym typie instalacji można przeprowadzać zerowanie!

Ale takowe istnieją w których jest zerowanie od początku uruchomienia instalacji. U autora być może jest własnie takie chociaż nie ma co do tego pewności.
  • #18 21300014
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    sosarek napisał:
    nie w każdym typie instalacji można przeprowadzać zerowanie!
    Jeśli już, to nie ma żadnych TYPÓW instalacji.
    Są układy sieciowe.
  • #19 21300022
    sosarek

Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Jeśli już, to nie ma żadnych TYPÓW instalacji.
    Są układy sieciowe.

Skrót myślowy, niemniej obeznani w temacie zrozumieją ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21300035
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6659
    sosarek napisał:
    Skrót myślowy, niemniej obeznani w temacie zrozumieją
    Oczywiście. Ale elektrotechnika to dziedzina techniczna. Tu skróty myślowe niekiedy bywają szkodliwe.
    Jak widać w tym temacie - zerowanie można wykonać nie znając układu sieciowego!
    W układzie TT (dawniej uziemianie) też można?
  • #21 21300053
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2901
    Kris8711 napisał:
    ok, dziękuję wszystkim.

Jakie kroki zamierzasz podjąć?
    Stare aluminium jest wredne, lubi się kruszyć, nawet od samego patrzenia na nie, a co dopiero jak jest przegrzane i wyginane.
    Pytanie o wartość zabezpieczenia tego obwodu zostaje dalej otwarte, a może jest watowane?
    Warto pomyśleć o wymianie instalacji.
  • #22 21300127
    Lorine69
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Plumpi napisał:
    Jeżeli w łazience jest gniazdko z bolcem to są 3 możliwości:

1. Albo jest tam wykonane zerowanie.
    2. Albo podłaczone są 2 przewody faza i neutralny, a bolec nie jest podłaczony.
    3. W łazience jest instalacja 3-przewodowa. Wtedy prawdopodobie gniazdo w łązience jest zasilane z innego obwodu lub też obwód w korytarzu został wyprowadzony od strony łazienki.

Jest jeszcze 4-ta możliwość: instalacja w łazience 2 przewodowa a "bolec" podłączony do metalowej rury z wodą itp.
  • #23 21300236
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    DiZMar napisał:
    sosarek napisał:

Potwierdzam w całej rozciągłości, bo u mnie w bloku z początku lat 70-tych jest taka instalacja i są tam dokładnie takie same gniazdka jak na zdjęciu, ale jej stan jest dokładnie odwrotny od tej ze zdjęcia - wygląda, jakby dopiero co położona. U mnie wygląda to tak, że gniazdka mają zasilanie z dwóch stron - Przewód 2-żyłowy (miedziany) wychodzi z rozdzielnicy, oblatuje wszystkie gniazdka (oprócz łazienki i ubikacji) i wraca do rozdzielnicy. Łazienka i ubikacja (oświetlenie i gniazdko w łazience) jest na osobnym obwodzie i jest w aluminium. Gniazdka w łazience i kuchni są zerowane. Oświetlenie wykonane jest w aluminium. Z instalacją elektryczną w mieszkaniu nie było dotąd żadnych problemów.
    Co do problemu autora z tym gniazdkiem, to podzielam opinię kolegów, że nie tylko gniazdko jest do wymiany, ale również przewody zasilające, a jeżeli stan pozostałych gniazdek jest podobny, to niestety, ale konieczna jest wymiana całej instalacji.
    Lorine69 napisał:
    Jest jeszcze 4-ta możliwość: instalacja w łazience 2 przewodowa a "bolec" podłączony do metalowej rury z wodą itp.

To zła rada, może było dobre, jak cała instalacja wodociągowa była metalowa. Teraz gdy zewnętrzna sieć wodociągowa, a również często wewnętrzna jest z tworzyw sztucznych, takie rozwiązanie, to kuszenie licha i proszenie się o kłopoty.
  • #24 21300311
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    Kris8711 napisał:
    Jest takie stare gniazdko. Ponieważ nie działa, chcę je wymienić. W środku są trzy przewody.
    Gniazdo pracuje
    jedenocześnie jako puszka - dlatego wydaje się, że jest więcej przewodów.
    To instalacja dwużyłowa.
    Takie nowe gniazdo ja oceniam 5A max.
    Uwaga !
    Bardzo uważaj przy wymianie.
    Bo przewody bardzo łatwo się łamią - wtedy jest bardo duży problem z naprawą.
  • #25 21300314
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Lorine69 napisał:

Czyli dawne TT - na śląsku to całkiem możliwe..
  • #26 21300316
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Pominę całą dyskusję o zasadach i regułach. W tym przypadku osoba pytająca nie ma możliwości bezpośredniego zastosowania prezentowanego gniazda. Mamy do czynienia z instalacją z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku gdzie gniazda były łączone w pętli czyli równolegle a począteki i koniec przewodu spotyka się w rozdzielni (praktycznie na bezpieczniku). Do tego obsada gniazda jest na stałe wmontowana w ścianę a wymianie podlega kopułka gniazda. Widać na zdjęciu gniazda przyłączeniowe. Zatem aby dokonać wymiany jak jest proponowane należy wymontować/wykuć obsadę, zamontować puszkę i dopiero myśleć o łączeniu. A nowe gniazdo zapewne ma przyłącza na wsuwki i nie wiadomo jak poradzić sobie z czterema przewodami i to jeszcze starymi. I wchodzimy na teren regulacji prawnych według których należy zburzyć mieszkanie i wybudować na nowo (sarkazm). Podsumowując spore wyzwanie.

Przypomniało mi się jeszcze, że przewody do tych gniazd są ułożone w posadzce więc ostrożnie z działaniami.

Kod: ARM assembler
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Aż zdziwiłem się ale faktycznie można. I to jest jedyna racjonalna porada dla pytającego.
    Był czas kledy próbowałem co podobnego znaleźć i po poszukiwaniach w marketach ległem.
  • REKLAMA
  • #27 21300340
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    mczapski napisał:
    Zatem aby dokonać wymiany jak jest proponowane należy wymontować/wykuć obsadę
    Podstawa post # 1 to złom = tylko do elektrośmieci.
  • #28 21300415
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    mczapski napisał:
    obsada gniazda jest na stałe wmontowana w ścianę

W blokach z wielkiej płyty, obsady gniazd oraz wyłączników oświetleniowych były osadzane na kleju na płycie żelbetowej
  • #29 21300483
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Przecież można nadal kupić gniazda i włączniki serii Kappa Ospela i bez większych perturbacji z kuciem etc wymienić na nowe. Co prawda przewody wyglądają na bardzo kruche i łamliwe, ale odrobina cierpliwości i da się to naprawić. Co nie zmienia faktu że jeśli nie czujesz się na siłach aby to ogarnąć, to lepiej nie kozaczyć i wezwać elektryka.
  • #30 21300552
    Lorine69
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    gimak napisał:
    Lorine69 napisał:

To zła rada, może było dobre, jak cała instalacja wodociągowa była metalowa. Teraz gdy zewnętrzna sieć wodociągowa, a również często wewnętrzna jest z tworzyw sztucznych, takie rozwiązanie, to kuszenie licha i proszenie się o kłopoty.

A gdzie ty widzisz radę? To odnosiło się do tekstu jak wykonywane były stare instalacje a nie jak to powinno być wykonane teraz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o wymianę starego gniazdka bez bolca w instalacji z trzema przewodami. W odpowiedziach podkreślono, że w rzeczywistości może być cztery przewody, co sugeruje, że gniazdko jest przelotowe. Wskazano na konieczność demontażu gniazdka w celu oceny stanu przewodów, które mogą być uszkodzone, co stwarza ryzyko pożaru. Zaleca się, aby nie podejmować prób samodzielnej naprawy, a zamiast tego skonsultować się z elektrykiem, który oceni całą instalację i ewentualnie przeprowadzi jej wymianę. Wskazano również na możliwość zastosowania gniazda natynkowego, ale z uwagi na stan przewodów, ich wymiana może być konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA