logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewidywania na rok 2025 w Linux oraz zagrożenia z strony AI w kodzie programistycznym

gulson 19 Sty 2025 21:09 1719 34

TL;DR

• Prognozy na 2025 dla Linuksa obejmują sched-ext, więcej kodu w Rust, większą czujność wobec projektów jednoosobowych, problemy AI, IoT, otwarty sprzęt i mobilność.
  • Sched-ext ma pozwolić tworzyć własnych planistów CPU z przestrzeni użytkownika, co może napędzić innowacje, szczególnie w systemach do gier.
  • Komentarze z Hacker News skupiają się na kodzie z AI: juniorzy wklejają wyniki z ChatGPT bez zrozumienia, a seniorzy widzą w tym poważniejszy problem niż Stack Overflow.
  • Największe obawy to utrzymanie, bezpieczeństwo, prawa autorskie, odpowiedzialność i presja menedżerów; część osób widzi AI tylko jako narzędzie pomocnicze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
📢 Słuchaj (AI):
  • Grafika przedstawiająca maskotkę Tux, pingwina będącego symbolem systemu operacyjnego Linux.
    Jonathan Corbet, autor książki o sterownikach w Linux, prowadzący stronę z nowościami LWN.net podzielił się tym, co może się wydarzyć w systemie Linux i niektórych projektach typu open source.

Nowe Rozwiązania w Systemach Operacyjnych
    Jedną z najważniejszych zmian będzie wprowadzenie tzw. sched-ext (rozszerzalnej klasy planowania) w jądrze Linux. To rozwiązanie pozwoli użytkownikom na tworzenie własnych planistów CPU (programów zarządzających pracą procesora) bezpośrednio z poziomu przestrzeni użytkownika. Spodziewamy się, że doprowadzi to do powstania wielu innowacyjnych rozwiązań, szczególnie w systemach do gier.

Rozwój Języka Rust w Jądrze
    W 2025 roku zobaczymy więcej kodu napisanego w języku Rust w jądrze Linux. Choć obecnie wykorzystanie tego języka ogranicza się głównie do infrastruktury, wkrótce użytkownicy będą korzystać z programów napisanych w Rust.

Bezpieczeństwo i Prywatność
    Społeczność open source będzie musiała zwiększyć czujność wobec projektów zarządzanych przez pojedyncze osoby, które są szczególnie narażone na różne zagrożenia.

Sztuczna Inteligencja w Programowaniu
    Pojawi się problem z kodem generowanym przez AI w dużych projektach.

Internet Rzeczy i Prywatność
    Rok 2025 może przynieść więcej przypadków urządzeń IoT (Internet Rzeczy), które przestaną działać z powodu bankructwa producentów lub zaprzestania wsparcia. To może zwiększyć zainteresowanie alternatywnymi rozwiązaniami open source, takimi jak Home Assistant.

Sprzęt i Mobilność
    Można spodziewać się większej dostępności w pełni otwartego sprzętu, podobnego do udanego projektu OpenWrt One. Wzrośnie również zainteresowanie alternatywnymi systemami operacyjnymi dla urządzeń mobilnych, głównie ze względu na rosnące obawy o prywatność.

Wpływ Sytuacji Globalnej
    Napięcia międzynarodowe mogą wpłynąć na społeczność programistów. Szczególnie dotknięci mogą być deweloperzy z krajów objętych różnymi formami sankcji czy ograniczeń.

Przewidywanie wydają się bardzo rozsądne, a jak Wy uważacie?
    Źródło:
    https://lwn.net/Articles/1003780/

Zerknijmy na komentarze z Hacker News https://news.ycombinator.com/item?id=42731962
    Głównie dotyczą kodu programistycznego tworzonego przez AI (Sztuczna Inteligencja w Programowaniu).

1. Wielu programistów jest zaniepokojonych bezkrytycznym wykorzystywaniem kodu generowanego przez AI bez jego zrozumienia.
    2. Junior developerzy często przyznają się otwarcie do używania kodu z ChatGPT bez jego analizy i zrozumienia.
    3. Starsi programiści porównują to zjawisko do kopiowania kodu ze Stack Overflow, ale uważają że z AI problem jest poważniejszy ze względu na większą skalę.
    4. Część osób uważa, że nierozumienie własnego kodu powinno być podstawą do zwolnienia lub przynajmniej poważnej rozmowy dyscyplinującej.
    5. Niektórzy menedżerowie aktywnie zachęcają do używania narzędzi AI, co może prowadzić do obniżenia jakości kodu.
    6. Programiści obawiają się, że modele AI będą się stale poprawiać i mogą w przyszłości zastąpić część stanowisk.
    7. Pojawia się problem z prawami autorskimi - kod generowany przez AI może zawierać fragmenty chronione licencjami.
    8. Część osób uważa, że używanie AI do generowania kodu to naturalna ewolucja procesu programowania.
    9. Wielu zwraca uwagę na problem z utrzymaniem takiego kodu w przyszłości.
    10. Pojawiają się obawy o bezpieczeństwo kodu generowanego przez AI.
    11. Niektórzy sugerują, że firmy powinny wprowadzić jasne zasady dotyczące wykorzystania AI w kodzie.
    12. Programiści zauważają, że kod z AI wymaga często znaczących poprawek i dostosowań.
    13. Część osób widzi wartość w AI jako narzędziu pomocniczym, ale nie jako głównym źródle kodu.
    14. Pojawiają się głosy o potrzebie lepszego mentoringu dla młodszych programistów.
    15. Niektórzy zwracają uwagę na problem z dokumentacją kodu generowanego przez AI.
    16. Część programistów obawia się, że AI może prowadzić do obniżenia standardów w branży.
    17. Pojawiają się opinie, że firmy powinny skupić się na jakości kodu, a nie szybkości jego produkcji.
    18. Wielu zwraca uwagę na problem z odpowiedzialnością za kod generowany przez AI.
    19. Część osób widzi analogię między obecną sytuacją a wcześniejszymi zmianami technologicznymi w branży.
    20. Programiści podkreślają potrzebę zachowania równowagi między wykorzystaniem AI a tradycyjnym programowaniem.
    21. Niektórzy zauważają, że problem może być większy w przypadku projektów open source.
    22. Pojawiają się głosy o potrzebie nowych standardów code review uwzględniających kod generowany przez AI.
    23. Programiści zauważają rosnącą presję na wykorzystanie AI ze strony zarządzających.

Komentarze podsumowano za pomocą modelu językowego.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gulson
    Administrator Systemowy
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami - obecnie najbardziej AI. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson napisał 29417 postów o ocenie 6083, pomógł 150 razy. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2001 roku.
  • #2 21401043
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21401140
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Chodzą słuchy, że Nvidia ma się na poważnie zabrać za sterowniki do grafik na linuxie
  • #4 21401216
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21401394
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6083
    Jest spore parcie menedżerów, aby kod był tworzony przez AI. Po co zatrudniać juniora, jak Ci AI wygeneruje.

Ja sobie trochę pokodowałem w Cursor, parę skryptów w Pythonie.
    Wszystko ruszyło od "strzała".
    Po miesiącu chciałem coś zmienić i nie potrafiłem nic sobie przypomnieć, no tak, przecież to nie ja pisałem....
    Musiałbym znowu wrzucać do AI, znowu coś kazać zmieniać, albo kazać mi wytłumaczyć wszystko.
    Reasumując nigdy bym nie wiedział, co tak naprawdę napisałem.
    To było dla zabawy, ale rodzi to poważne obawy, kto będzie utrzymywał, refaktoryzował a nawet aktualizował, tysiące linijek napisanych przez AI?
  • #6 21403245
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 856
    A ja się zastanawiam, co będzie, jak "sztuczna inteligencja" umieści w oprogramowaniu niebezpieczny kod, który np. pomoże przejąć czyjeś dane lub wyczyścić czyjeś konta.
    Kto wówczas beknie, AI czy "autor programu"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21403565
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21403854
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21410451
    linuxtorpeda
    Poziom 26  
    Ocena: 295
    RitterX napisał:
    3. Nie tak dawno radzieccy programiści mieli niezłą jazdę. Torvalds przypomniał, że z pochodzenia jest Finem a to rodzi określone konsekwencje.

Konsekwencje to by były, gdyby Rosjanie nie mogli korzystać z jądra, a nie do niego kontrybuować. Co i tak jest do ominięcia, bo sporo z nich pracuje w zagranicznych korpo, więc kontrybuują poprzez swoich zachodnich kolegów. Historia zatoczyła koło i wracamy do konceptu rodem z radzieckiej szaraszki.

Bardzo emocjonalna decyzja, zważywszy na fakt, że pierwszy udokumentowany przypadek sabotażu jądra miał miejsce w USA, z kolei jeden głośniejszych przypadków sabotażu projektu biblioteki libxz był dziełem Chińczyka.

RitterX napisał:
    6. Rust w jądrze jak najbardziej ale póki co nie ma sensu zamieniać starego, dobrze wspieranego kodu dla nowinki. Problemem może okazać się wielkość kodu wynikowego generowanego przez bezpiecznego Rust-a. Na temat bezpieczeństwa działania Rust-a opinie są podzielone i tak roboczo do tego podchodźmy.

Wprowadzenie Rusta do kernela to decyzja czysto polityczna, a podawany powód merytoryczny za wprowadzeniem tej zmiany to w mojej ocenie czcze życzenia. Poza tym, za wiki: "As of August 2024, Rust for Linux depends on unstable features of the Rust compiler." - czy serio na produkcji użylibyście kodu budowanego niedorozwiniętym toolchainem w wersji alpha (developerskiej na wczesnym etapie rozwoju)?

RitterX napisał:
    5. RISC-V dla AI też nie śpi pod względem wsparcia jądra.

Co ma jedno do drugiego? AI wymaga specjalizowanych jednostek obliczeniowych, nikt tego nie uruchamia na klasycznie rozumianym CPU.

RitterX napisał:
    1. Nie ma powodu by zajmujący się pisaniem oprogramowania przerzucili się na jego debugowanie.

W sumie to popieram. W przypadku niewielkich projektów wykorzystanie AI za pomocą kilku promptów skraca czas kodowania z kilku-kilkunastu dni do kilku godzin. Choć z drugiej strony praca nad dojrzałymi produktami to głównie debugowanie, więc czy AI tutaj naprawdę się przyda?

W tym momencie AI zabiera pretekst do zatrudniania stażystów w celu pisania nowych ficzerów, co jak wiadomo jest świetną metodą nauki. Praca programisty będzie jeszcze bardziej nużąca niż jest teraz, a i próg wejścia też się podniesie. Czy przy okazji nie spadnie jakość tworzonego oprogramowania? Zobaczymy.
  • #10 21411280
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21454774
    fachman1964
    Poziom 5  
    Ocena: 61
    Jeszcze długo AI nie będzie stanowiło konkurencji dla "ludzkich" programistów. Dopiero wtedy można będzie mówić o jakiejkolwiek konkurencyjności, kiedy twórcy pozwolą jej uczyć się i zapamiętywać. Niedawno zrobiłem mały test dla DeepSeek i o3-mini - z zapamiętywania tego co ją nauczyłem. Pamiętała do momentu prowadzonego czatu. Po zalogowaniu z innego konta od nowa musiałem jej tłumaczyć te same błahe sprawy.
  • #12 21455282
    gulson
    Administrator Systemowy
    No nie wiem, nie wiem...
    Juniorów już zastępuje.
    Kiedyś juniorzy pisali drobnice, seniorzy testowali, przeglądali i łączyli w całość.
    Teraz wszystko wyklepie za juniora a nawet często połączy w jeden większy projekt.

Dodano po 1 [minuty]:

fachman1964 napisał:
    z zapamiętywania tego co ją nauczyłem. Pamiętała do momentu prowadzonego czatu. Po zalogowaniu z innego konta od nowa musiałem jej tłumaczyć te same błahe sprawy.

Robi się pamięć samemu, z boku się robi bazę kodu w postaci reprezentacji wektorowej i sobie zagląda, jak potrzebuje do danej metody/funkcji.
  • #13 21455310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21455690
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1235
    Mam porównanie z pierwszej ręki - kolega, senior fullstack, oraz chatgpt, ten premium w najnowszej odsłonie - obaj napisali prosty program do wyciągnięcia konkretnych danych z logów, oraz drugiego, do wczytania tych danych na mapę OSM. Różnica w płynności strony jest dramatyczna wręcz, ludzki programista stworzył, zoptymalizował kod w sposób, którego AI nie było w stanie pojąć - o drobnych błędach AI nie wspomnę.

Programiści, którzy mają dziwny fetysz grzebania w cudzym kodzie może odnajdą się jako korektorzy AI, ale nie ma zbyt wielu takich osób.

Póki AI nie będzie robić w pełni funkcjonalnego, zoptymalizowanego programu, póty programiści nie mają się czego obawiać, bo boom za chwilę minie.

Kwestia juniorów jednak wysoce prawdopodobnie zakończy się na byciu korektorami AI, albo na rosnącym bezrobociu, bądź przebranżowieniach.
  • #15 21455777
    fachman1964
    Poziom 5  
    gulson napisał:

Robi się pamięć samemu, z boku się robi bazę kodu w postaci reprezentacji wektorowej i sobie zagląda, jak potrzebuje do danej metody/funkcji.

Moim skromnym zdaniem AI powinna być jak gąbka - chłonna wiedzy. Pomaga innym i sama się uczy. Jak czegoś nie wie i o tym się nauczy w czasie czatu, to zapamiętuje na zawsze dla wszystkich przyszłych zainteresowanych. Na razie jest to maszyna z wgraną bazą danych, ogromną bazą danych i nic poza tym. Przynajmniej dodaliby jej jakieś proste programy, np. ZIP lub RAR, w celu poprawy komunikacji. Już nie wspomnę o podstawach: kompilator <-> dekompilator do C. Może AI powinna iść w innym kierunku i tworzyć bzdurne filmy/zdjęcia z nagimi kobietami dla potrzeb YouTube. Nie wątpliwie co dzień powstają nowe algorytmy dla AI i może dożyjemy czasów, kiedy AI będzie w stanie się uczyć, a nawet sama sobie poprawiać algorytm. No ale to już Sci-Fi.
  • #16 21455796
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21455833
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5608
    Rozwój AI będzie przyspieszał dopóki będzie to tańsze / szybsze od pracownika.

W temacie złożonych analiz ostatnio uruchomili chat gpt deep research:
    https://www.benchmark.pl/aktualnosci/chat-gpt-deep-research.html
    po 5-30 minutach otrzymuje się pdf z opracowaniem tematu...

Więc kolejna grupa zawodowa trzęsie gaciami :)
  • #19 21455892
    gulson
    Administrator Systemowy
    khoam napisał:
    Moim zdaniem (niedaleką) przyszłością będą specjalizowane AI np. od budownictwa, rolnictwa czy elektroniki. Będą mogły udzielać/doradzać tylko w określonym zakresie specjalizacji. Dzięki temu bazy tych AI będą mniejsze, a wiedza w nich zawarta mocno dziedzinowa. Oczywiście będą płatne, ale dostępne publiczne.

Tak, już są medyczne, do analizy RTG, ale także porad. Na razie zamknięte, bo temat dość kontrowersyjny.
    Z tymże największa $$$ jest właśnie w medycynie.

Juniorzy programiści po bootcampie, chyba lepiej jednak zarobią w budowlance i na remontach, w szczególności, że ciągłe są dopłaty do betonu.
  • #20 21456102
    TechEkspert
    Redaktor
    Czy próbowaliście w praktyce Claude 3.7 Sonnet w tworzeniu kodu?
    https://www.anthropic.com/news/claude-3-7-sonnet
  • #21 21456151
    fachman1964
    Poziom 5  
    Pytanie do Claude 3.7 Sonet: Czy możesz korzystać z translatora Google ponieważ twój Polski jest najgorszy ze znanych mi Chatów AI. Drugie pytanie: Potrafisz uczyć się i zapamiętywać.

>>Rozumiem, że prosisz mnie o skorzystanie z Tłumacza Google. Niestety nie mam takich możliwości. Odpowiadając na twoje pytanie o to, czy mogę się uczyć i pamiętać. Nie mam dostępu do zewnętrznych narzędzi. W naszych rozmowach preferuję język Angielski.

Aby odpowiedzieć bezpośrednio na twoje drugie pytanie: Podczas naszej rozmowy mogę zapamiętać informacje, którymi się ze mną dzielisz i odwołujesz się do nich. Jednak pamięć ta trwa tylko przez cały czas naszej bieżącej rozmowy. Kiedy zaczyna się nowa rozmowa, nie zatrzymuję informacji z poprzednich rozmów. Moja podstawowa wiedza została dodana zakresie bazy danych dostępnych do października 2024 roku i nie mogę stale uczyć się nowych informacji poza tym punktem. Niestety moja wiedza się tutaj kończy.

Jeśli chcesz kontynuować w języku polskim, zrobię wszystko, co w mojej mocy z moimi wbudowanymi możliwościami językowymi, chociaż rozumiem, że możesz je uznać za niedoskonałe. Wolałbyś, abyśmy kontynuowali w języku angielskim, lub chińskim ?

Stała stopka na stronie to cytuję:
    "Claude może popełniać błędy. Proszę sprawdzić odpowiedzi."

Czyli to samo co reszta. Żadnego przełomu.
  • #22 21456309
    TechEkspert
    Redaktor
    A w temacie generowania kodu?
  • #23 21456321
    gulson
    Administrator Systemowy
    fachman1964 napisał:
    Czy możesz korzystać z translatora Google ponieważ twój Polski jest najgorszy ze znanych mi Chatów AI

Polski ma bardzo dobry, jeden z lepszy dostępnych Chatów.

fachman1964 napisał:
    Potrafisz uczyć się i zapamiętywać.

Pamięć musisz zapewnić modelowi i dawać mu wtedy, kiedy sobie zażyczy dostępu do dodatkowych danych. Są gotowe framework od tego, która zapewniają pamięć modelowi.

fachman1964 napisał:
    "Claude może popełniać błędy. Proszę sprawdzić odpowiedzi."

Standardowa, aby nie było pozwów.

fachman1964 napisał:
    Czyli to samo co reszta. Żadnego przełomu.

Przełom, jaki się wydarzył w ostatnim roku, w szczególności w reasoning (rozumowaniu) jest ogromny.
  • #24 21457239
    TechEkspert
    Redaktor
    Polski model PLLuM: https://pllum.clarin-pl.eu/
    Ciekawe czy korzystali z danych na elektroda.pl :)
  • #26 21457315
    fachman1964
    Poziom 5  
    >>21457239

Ja: Witam. Jakie znasz języki programowania?

PLLuM Chat:Jako model językowy nie posiadam umiejętności programowania. Moja rola polega na generowaniu tekstu i interakcji z użytkownikami.

Ja: To w czym możesz być użyteczny?

PLLuM Chat: Jako model językowy mogę być przydatny w wielu obszarach, takich jak obsługa klienta, edukacja, rozrywka czy badania naukowe preferuję nauki humanistyczne. Mogę odpowiadać na pytania, generować teksty, tworzyć i edytować rysunki i filmy, analizować dane językowe, a także wspierać procesy twórcze i kreatywne. Moja zdolność do przetwarzania dużych ilości informacji i szybkiego uczenia się sprawia, że jestem cennym narzędziem w wielu dziedzinach nauk humanistycznych.

Ja: A w dziedzinie nauk ścisłych. Matematyka, informatyka?

PLLuM Chat: Jako model językowy nie posiadam umiejętności programowania oraz nie posiadam formalnego wykształcenia matematycznego ani umiejętności rozwiązywania zadań matematycznych. Moja zdolność do przetwarzania dużych ilości danych językowych może wspierać rozwój związanych z przetwarzaniem języka naturalnego, tłumaczeń tekstu. Moja rola polega na generowaniu tekstu i interakcji z użytkownikami, co może być cennym źródłem informacji dla badaczy zajmujących się tymi obszarami.

Właśnie jest to AI o wąskiej specjalizacji.
    Ten czat to idealne narzędzie do tworzenia głupawych Memów na YouTube czy TikTok. Jeszcze muszę dopytać czy potrafi opowiadać bajki dzieciom na dobranoc.
  • #27 21457330
    TechEkspert
    Redaktor
    Oszukuje :)

Testowo zadałem na Pllum pytanie o wygenerowanie kodu w arduino i wygenerował...

Przetestowałem go tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4082811-30.html#21283073
    i tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4082811-30.html#21283113

Nawet w miarę sensowne odpowiedzi.
  • #28 21457355
    fachman1964
    Poziom 5  
    Jeżeli świadomie potrafi oszukiwać, to jest coś niesamowitego. Muszę wybadać jak się ma empatia w tym czymś.

Dodano po 23 [minuty]:

Chyba zawziął się na mnie.

Ja: Witam

Pllum: Dzień dobry. W czym mogę Ci dzisiaj pomóc?

Ja: Czy rozpoznajesz co to jest: #include <FastLED.h>

#define LED_PIN 2
    #define NUM_LEDS 30
    #define ICICLE_INTERVAL 100

#define BASE_BRIGHTNESS 255

#define SHADOW_LENGTH 4

#define SPACING 4

CRGB ledsNUM_LEDS;
    unsigned long lastUpdate = 0;
    int iciclePosition = 0;

void setup() {
    FastLED.addLeds<WS2812, LED_PIN, GRB>(leds, NUM_LEDS);
    FastLED.setMaxPowerInVoltsAndMilliamps(5, 500);
    fill_solid(leds, NUM_LEDS, CRGB(BASE_BRIGHTNESS, BASE_BRIGHTNESS, BASE_BRIGHTNESS));
    FastLED.show();
    }

void loop() {
    if (millis() - lastUpdate > ICICLE_INTERVAL) {
    lastUpdate = millis();
    text

fill_solid(leds, NUM_LEDS, CRGB(BASE_BRIGHTNESS, BASE_BRIGHTNESS, BASE_BRIGHTNESS));

for (int start = iciclePosition; start < NUM_LEDS; start += (SHADOW_LENGTH + SPACING + 2)) {
    if (start - 1 >= 0) leds[start - 1] = CRGB::Black;
    for (int i = 0; i < SHADOW_LENGTH; i++) {
    int pos = start + i;
    if (pos >= 0 && pos < NUM_LEDS) {
    leds[pos] = CHSV(random(0, 255), 255, 255);
    }
    }
    }

FastLED.show();

iciclePosition = (iciclePosition + 1) % (SHADOW_LENGTH + SPACING + 2);
    }

}
    if (start + SHADOW_LENGTH < NUM_LEDS) ledsstart + SHADOW_LENGTH = CRGB::Black;

Pllum: Przepraszam, ale nie rozpoznaję tego tekstu. Czy możesz podać więcej informacji lub wyjaśnić, co chcesz osiągnąć?

Ja: Po co udajesz, że nie wiesz co to jest? Dlatego, że jestem nie zalogowany nie udzielasz sensownych odpowiedzi?

Pllum: Jako model językowy nie mam dostępu do informacji o stanie Twojego logowania. Moje odpowiedzi są generowane na podstawie dostępnych mi informacji i nie mają na celu udawania, że nie wiem, co to jest. Jeśli masz jakieś pytania lub potrzebujesz pomocy, chętnie pomogę!

Ja: Ten tekst który ci przysłałem to jest kod napisany w środowisku Arduino.

Pllum: Dziękuję za wyjaśnienie. Niestety, jako model językowy nie mam dostępu do języków programowania, ani nie mogę uruchamiać programów. Jeśli masz jakieś inne pytania chętnie odpowiem.

Ja: OK. Podaj datę bitwy pod Grunwaldem.

Pllum: Bitwa pod Grunwaldem miała miejsce 15 lipca 1410 roku.

Ja:Możesz napisać wypracowanie szklone na poziomie szkoły podstawowej?

Pllum:Oczywiście! Mam bogatą bazę danych. Chętnie pomogę Ci napisać wypracowanie szkolne na poziomie szkoły podstawowej. O czym chciałbyś/chciałabyś napisać?

Ech, raj dla dzieciaków. Czemu urodziłem się za wcześnie?
  • #29 21457481
    gulson
    Administrator Systemowy
    TechEkspert napisał:
    Ciekawe czy korzystali z danych na elektroda.pl

Bot speakleash to chyba projekt od Bielika brał treści z elektrody, jak szalony, aż zarobił bana.
  • #30 21457522
    TechEkspert
    Redaktor
    @gulson no to szkoda, że nie umieli pobierać z sensowną szybkością, mogli zbudować potężną bazę wiedzy.
    Czy Bielik jest już dostępny do testów?

@fachman1964 to dość dziwne, że dostajemy skrajnie różne zachowania,
    ciekawe jakby się zachował gdybyś powtórzył dwa zapytania, w wyniku których wygenerował kod.

"Jak mogę wykorzystać rezonator kwarcowy 32768Hz do wytworzenia przebiegu prostokątnego o częstotliwości 50Hz lub 60Hz do taktowania układu zegara LED TMS3450NL?"

"Chcę wykorzystać mikrokontroler i timer/licznik jednak chcę uniknąć PLL. Ponieważ układ zegara LED zlicza impulsy w ciągu sekundy to dla dokładnego odmierzania czasu istotna jest ilość impulsów w ciągu sekundy. Dlatego po wybraniu częstotliwości 60Hz planuję wykorzystać podział 32678Hz tak aby uzyskać częstotliwości 32Hz (okres 0,03125s) oraz 64Hz (okres 0,015625s). Czy możesz ustalić kombinację okresów z tych dwóch dzielników tak aby w ciągu sekundy otrzymać 60 impulsów? Możesz też zaproponować kod w Arduino generatora taktującego dla TMS3450. Interesuje mnie jak najmniejszy błąd odmierzania czasu."

Kod w Arduino dla zegara LED TMS3450 z częstotliwością 60 Hz.

Musi być spore zainteresowanie, gdyż otrzymałem komunikat:
    "Ze względu na duże obciążenie tymczasowo nie jestem w stanie odpowiedzieć. Proszę, spróbuj ponownie później."

Oraz ciekawy artefakt na koniec:

Zrzut ekranu pokazujący wiadomość o odrzuceniu prośby z powodu potencjalnie szkodliwych działań.

Botelektrodowy poradził sobie lepiej: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3964192-330.html#20484546
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przewidywanych zmian w systemie Linux na rok 2025 oraz zagrożeń związanych z wykorzystaniem sztucznej inteligencji (AI) w generowaniu kodu programistycznego. W jądrze Linux planowane jest wprowadzenie sched-ext, umożliwiającego tworzenie własnych planistów CPU z poziomu użytkownika, co może przynieść innowacje, zwłaszcza w systemach do gier. Rosnące znaczenie języka Rust w jądrze Linux jest zauważalne, choć jego implementacja budzi kontrowersje ze względu na stabilność narzędzi i kompatybilność z istniejącym kodem C/C++. Wsparcie dla architektur ARM i RISC-V jest intensyfikowane, a Qualcomm oraz Nvidia rozwijają swoje rozwiązania sprzętowe i sterowniki, z potencjalnym otwarciem sterowników Nvidia dla Linuksa.

W kontekście AI podkreślono, że obecne modele generujące kod, takie jak DeepSeek, Claude 3.7 Sonnet, Bielik czy PlluM, mają ograniczenia w pamięci długoterminowej i optymalizacji kodu, co wpływa na jakość i utrzymanie wygenerowanych programów. AI może zastępować juniorów programistów, jednak seniorzy nadal odgrywają kluczową rolę w korekcie i optymalizacji kodu. Obawy dotyczą także bezpieczeństwa – AI może nieświadomie generować złośliwy lub niebezpieczny kod, a odpowiedzialność za takie błędy pozostaje niejasna. Wskazano na potrzebę rozwoju AI w kierunku samouczenia się, rozbudowy baz wiedzy i specjalizacji dziedzinowych, co może wpłynąć na przyszłość programowania i innych branż, takich jak medycyna czy budownictwo.

Praktyczne testy AI w generowaniu i optymalizacji kodu Arduino z użyciem bibliotek FastLED pokazują, że AI potrafi tworzyć sensowne fragmenty kodu, choć wymaga nadzoru i korekty. Dyskutowano również o problemach z jakością i spójnością generowanych odpowiedzi oraz o potencjale rozwoju narzędzi AI do wsparcia programistów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA