Sonoff SNZB-03 to malutki (jedynie 40x35x28mm) czujnik PIR kompatybilny z Home Assistant przez m.in. Zigbee2MQTT. Dostępny jest on do kupienia za jakieś 40-50 zł, zależnie od tego czy zamawiamy z Chin, czy z naszego kraju. Zasila go malutka bateria CR2450 (3V). Odpowiednio skonfigurowany jest on w stanie wyzwalać różne automatyzacje, np. zapalać światło gdy wykryty zostanie ruch.
W zestawie, oprócz czujnika, dostajemy pasek dwustronnej taśmy 3M do montażu. Jest też instrukcja:
Jednakże parowanie z bramką producenta pominę i od razu dam mu szansę z HA.
Parowanie z Home Assistant
Home Assistant mam postawiony zgodnie z tematem sprzed kilku lat, ale oczywiście zaktualizowany:
Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota
Zigbee2MQTT też aktualizowałem:
Jak zaktualizować Zigbee2MQTT Home Assistant do najnowszej wersji? Nieobsługiwane urządzenie?
Jeśli trzeba, to resetujemy urządzenie zgodnie z instrukcją, w HA upewniamy się, że włączone jest parowanie.
Czujnik powinien się pojawić w naszym panelu:
Czujnik udostępnia stan "occupancy", czyli wykrycie ruchu, który jest czyszczony po 60 sekundach. Oprócz tego mamy stan baterii (procentowo, osobno wydzielone jest ostrzeżenie o niskim stanie baterii), tamper i jakość połączenia. Tamper z kolei określa, czy ktoś zdemontował czujnik i jego implementacja zależy od urządzenia.
Tak sparowany PIR może już wywoływać zdarzenia:
Home Assistant - jak wyzwalać zdarzenie czujnikiem PIR? Zigbee i WiFi, zapalanie światła
Wnętrze SNZB-03
Tylko w celach edukacyjnych. Zaglądamy do środka:
Czujnik opiera się o CC2530, podobnie tak jak i bratnie produkty, w tym SNZB-04 (czujnik otwarcia drzwi/okna).
CC2530 to rozwiązanie SoC zgodne ze standardem Zigbee 2.6, oferujące 256kB pamięći Flash, 8kB pamięci RAM oraz 21 GPIO, w tym 12-bitowe, 8-kanałowe ADC, 2 SPI/UART oraz 4 timery.
Podsumowanie
Bezproblematyczne parowanie, można od razu przejść do skryptowania automatyzacji. Chyba jedyne o czym trzeba pamiętać to to, że ten czujnik nie poszerza zasięgu naszej sieci Zigbee, gdyż jest urządzeniem zasilanym bateryjnie, ale nie powinno to nam sprawiać trudności.
Przykład automatyzacji zrobionej w oparciu o ten czujnik już pokazywałem:
Home Assistant - jak wyzwalać zdarzenie czujnikiem PIR? Zigbee i WiFi, zapalanie światła
Z mojej strony to tyle. A jakie automatyzacje oparte o PIR Wy byście utworzyli?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.