sumrako napisał: Pytałem się jakbyś to nabił mając wyprowadzony zaworek oryginalnie tylko od strony wysokiego ciśnienia
Pokaż zdjęcie z wyprowadzonym oryginalnie PRZEZ PRODUCENTA zaworkiem po stronie HP dla R290.
Jak dla mnie to jest jakaś ściema. Producenci w urządzeniach z palnym czynnikiem (R600a, R290) nie montują jakichkolwiek zaworków. Napełniają układ. Rurkę gniotą specjalnym narzędziem, a potem zalutowują.
Chodzi o niezawodność i bezpieczeństwo. Zaworek to potencjalne, i wcale nie tak rzadkie, miejsce wycieku.
Nie wiem co nawojowałeś, bo przyznać się nie chcesz, ale musisz się jeszcze wiele nauczyć aby działać bezpiecznie dla siebie i otoczenia.
sumrako napisał: Potrafisz krytykować , ale rady nie umiesz dać . Pożal się Boże z takim doradzaczem .
Pożal się Boże z takim fachowcem, co najpierw coś bezmyślnie robi, a potem się uczy jak to zrobić. A na koniec ma pretensje do kogoś, kto potrafi przewidzieć konsekwencje takiego niekompetentnego działania.
Aby dostać pomoc w rozwiązaniu problemu trzeba zaprezentować otwartą na wiedzę postawę ze szczerym przyznaniem się popełnionych błędów.
Na razie widzę zwykłe cwaniactwo i postawę roszczeniową. Wg. mnie takie podejście trzeba tępić a nie wspierać!!!
Krzysztof Kamienski napisał: Skoro brak portu LP, to możesz napełniać frakcją ciekłą czynnika przez HP przy wyłączonym! agregacie. Sądzę że konstruktorzy to przewidzieli i przy próżni w instalacji system ,,wciągnie" odpowiednia ilość freonu.
R290 nie jest freonem!
Jednak sposób jest niezły przy pewnych konstrukcjach i pewnych warunkach. Nie zawsze jest możliwy do realizacji.
Po prostu trzeba ...myśleć. To ostatnie jest mocno deficytowym towarem.
PS.
Porządny chłodniarz dysponuje, bo taki jest obowiązek wg rozporządzenia, odpowiednią do czynnika (!) stacją do odzysku.
Mądrzy ludzie z wyobraźnia potrafią jej użyć w celu odwrotnym do przeznaczenia.