logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor kineskopowy Sony Trinitron KV-21FT1K (rok 2002) - wnętrze, instrukcja, serwisówka

p.kaczmarek2 24 Sie 2025 12:57 3111 59

TL;DR

• Rozebrano i przeanalizowano telewizor kineskopowy Sony Trinitron KV-21FT1K z 2002 roku, z instrukcją użytkownika, serwisówką i opisem wnętrza.
  • W środku widać jedną płytę główną na wysuwanej tacy, osobną płytkę kineskopu, układ TDA9393H oraz tor zasilania oparty o TOP209P i MCZ3001D.
  • Model ma ekran 21 cali, obsługuje B/G/H, D/K i PAL, SECAM, NTSC, a serwisówka pokazuje punkty testowe, przebiegi i menu serwisowe.
  • Opis obejmuje też demontaż kineskopu, ostrzeżenia o wysokim napięciu, cewki odchylania, trafopowielacz, TDA6107Q oraz zaskakująco jeden głośnik mimo miejsca na dwa.
Wygenerowane przez model językowy.
📢 Słuchaj (AI):
  • Telewizor kineskopowy Sony Trinitron KV-21FT1K z widocznym logotypem i panelem przednim
    Pamiętacie telewizory kineskopowe? Oto krótka prezentacja egzemplarza wyprodukowanego w 2002 roku - model Sony Trinitron KV-21FT1K oferujący przekątną ekranu wynoszącą 21 cali i zgodność z systemami B/G/H oraz D/K i standardem kolorów PAL, SECAM, NTSC. Przenieśmy się w przeszłość i przejrzyjmy jego instrukcję, poczytajmy, co takiego on oferuje, a potem zajrzyjmy do jego wnętrza.

Rozpoczynamy lekturę. Na początku mamy podstawowe ostrzeżenia mówiące o tym, czego nie powinno się z takim odbiornikiem robić:
    Strona instrukcji z ostrzeżeniami bezpieczeństwa dla telewizora CRT Sony
    Potem mamy opis pilota od tego telewizora. Przycisków jest dość mało, ale i tak nie jest to najbardziej uboga opcja jaką widziałem. Mamy już możliwość przełączania źródeł obrazu, obsługę teletekstu, a nawet powrót do poprzedniego kanału oraz zmianę formatu ekranu i nawigację po menu.
    Zbliżenie instrukcji pilota do telewizora Sony Trinitron RM-887
    Telewizor ma z przodu złącza audio/video oraz przyciski, można przykładowo podłączyć konsolę do gier. Instrukcja opisuje też sposób podłączenia videoodtwarzacza poprzez złącze antenowe lub SCART.
    Panel przedni telewizora Sony z opisanymi złączami AV i przyciskami sterującymi
    Menu telewizora wspiera wybór języka oraz potrafi automatycznie wyszukiwać kanały analogowe:
    Strona instrukcji z ustawieniami wstępnymi telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K Ekran instrukcji konfiguracji kanałów w telewizorze Sony Trinitron
    Dodatkowo mamy tu różne inne poboczne funkcje, takie jak dopasowanie obrazu, sleep timer, zabezpieczenie rodzicielskie, rotację obrazu, a nawet redukcję szumu i automatyczną kontrolę głosności.
    Ekran instrukcji obsługi TV Sony Trinitron z 2002 roku z funkcjami menu
    Instrukcja podłączenia peryferiów - ciekawe, że wprost wspominają PlayStation i podkreślają, że to znak handlowy.
    Instrukcja podłączania sprzętu do telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K

To była instrukcja dla klientów. Teraz pora na instrukcję serwisową dla osób naprawiających tego typu sprzęty. Tak, tu też jest pełna dokumentacja:
    Telewizor CRT Sony Trinitron z pilotem na okładce instrukcji serwisowej
    Podział na modele - różnią się chociażby systemem audio - mono lub stereo:
    Szczegóły techniczne telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K na stronie z instrukcji.
    Opis złącza SCART:
    Opis pinów złącza SCART oraz zdjęcia tylnych i przednich paneli telewizora CRT
    "Sekretne" menu serwisowe wywoływane kombinacją klawiszy:
    Strona instrukcji serwisowej z tabelami błędów diagnostycznych telewizora FE-2.
    Instrukcja demontażu, wraz z uwzględnieniem dystansu radiatorów od przewodów:
    Instrukcja demontażu telewizora CRT Sony z ilustracjami technicznymi.
    Szczegółowy opis demontażu kineskopu wraz z uwzględnieniem ostrzeżeń na temat wysokiego napięcia i metodą "rozładowania" kineskopu:
    Instrukcja demontażu kineskopu z ostrzeżeniem o wysokim napięciu
    Odradzają użycia śrubokrętu do zdjęcia ssawki.
    Kalibracja nowego kineskopu:
    Strona z instrukcji serwisowej pokazująca regulację geometrii kineskopu Instrukcja ustawiania zbieżności wiązki i balansu bieli w telewizorze CRT Strona instrukcji serwisowej pokazująca zbieżność kolorów kineskopu CRT
    Widoki "exploded", czyli telewizor w częściach:
    Rozstrzelony widok obudowy i podzespołów telewizora Sony KV-21FT1K
    Schemat części kineskopu Sony Trinitron z opisem numerów referencyjnych i nazw.
    Schemat też jest, ale na koniec go pokażę.

Teraz rzut oka na sam telewizor. Mój egzemplarz już jest uszkodzony i po prostu go złomowałem, bo w piwnicy mam odłożony jeden sprawny podobny model. Klapka od przycisków jest już zagubiona, choć logo Trinitron wciąż się w lewym górnym rogu dumnie trzyma.
    Telewizor kineskopowy Sony Trinitron stojący na podłodze z płytek Widok z góry na obudowę telewizora kineskopowego na tle płytek ceramicznych
    Zbliżenie na logo Trinitron na obudowie starego telewizora CRT Panel przedni telewizora Sony Trinitron z widocznymi złączami i przyciskami sterującymi
    Tabliczka znamionowa, data produkcji:
    Tylny panel telewizora kineskopowego Sony Trinitron z gniazdami i tabliczką znamionową Tabliczka znamionowa telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K wyprodukowanego w 2002 roku
    Ten telewizor jest już na tyle nowy, że większość obwodów jest wysoko zintegrowana. W środku mamy jedną płytę główną, która znajduje się na wysuwanej tacy z zaczepami, a drugą płytką jest jedynie kontroler kineskopu.
    Wnętrze telewizora kineskopowego z odsłoniętą płytą główną i elementami elektroniki Wnętrze rozebranego telewizora kineskopowego Sony Trinitron z widocznymi obwodami
    Zdjąłem płytkę kontrolującą działa elektronowe z cokołu lampy kineskopowej:
    Zdemontowana płytka kineskopu trzymana przed wnętrzem telewizora Sony Trinitron
    W takiej lampie jest próżnia - zalecana jest duża ostrożność, choć niektórzy decydują się ją "rozbroić" uderzając właśnie w jej szyjkę, wcześniej oczywiście zabezpieczając całość starymi tkaninami:
    Zbliżenie na tylną część kineskopu z widocznym gniazdem i stykami elektronowymi
    Takie zabawy zdecydowanie odradzam. Teraz widzimy z kolei pierścienie magnetyczne do dostrojenia obrazu:
    Wnętrze kineskopu telewizora CRT z widocznymi złączami i okablowaniem
    Tak się prezentują po zdjęciu:
    Pierścienie regulacyjne z kineskopowego telewizora trzymane na dłoni
    Potem są cewki odchylania, czyli rarytas dla złomiarzy. Dość dużo można z nich miedzi odzyskać. Z odzyskiem drutu jest gorzej, bo często są klejone.
    Cewka odchylająca kineskopu z widocznym uzwojeniem miedzianym w telewizorze CRT
    Potem mamy podłączenie anody wysokiego napięcia i kolejny problem - kineskop trzyma te napięcie jak kondensator i może porazić prądem. Należy zachować ostrożność, ja to rozbrajam uziemionym śrubokrętem z rezystorem. Przeskakuje mała iskierka.
    Zbliżenie na złącze anody wysokiego napięcia w kineskopie telewizora CRT
    Oznaczenie kineskopu: SCC-Q51A-A:
    Tabliczka znamionowa telewizora Sony Trinitron z ostrzeżeniem w dwóch językach
    Demontaż prawie gotowy, ale zwróciłem uwagę, że choć obudowa przewiduje dwa głośniki, to w środku był tylko jeden. Czyżby cięcia kosztów? Aż tyle na tym oszczędzili, że było warto skazać klientów na dźwięk mono?
    Rozebrany telewizor kineskopowy z widocznym kineskopem i płytą główną
    Głośniczek:
    Wnętrze telewizora CRT z widocznym głośnikiem i pierścieniami magnetycznymi

To teraz można obejrzeć elektronikę ze środka. Najpierw płyta główna:
    Płyta główna telewizora Sony Trinitron z widocznymi podzespołami i przewodami.
    Płytka jest jednostronna i zbudowana montażem przewlekanym. Dużo elementów nie jest obsadzonych, widzę też mnóstwo zworek. Zaciekawiły mnie te dwa czarne przewody od tunera RF do przyłącza zasilacza.
    Płyta główna telewizora Sony Trinitron z widocznymi złączami i kondensatorami
    Do czego one służą i czemu są dwa, jak razem się zaczynają i razem kończą?
    Zbliżenie na dwa czarne przewody uziemiające podłączone do metalowej obudowy tunera RF. Zbliżenie na płytę główną starego telewizora Sony z widocznymi podzespołami i przewodami.
    Podpisane są: lightning, wygląda na to, że to uziemienie i zabezpieczenie przed wyładowaniami przewodzie antenowym?
    Patrzymy dalej. Długość przewodu zasilającego mnie zaskoczyła:
    Płytka zasilacza telewizora kineskopowego z przewodem zasilania na stole roboczym
    Teraz można zacząć analizę samego układu. Na wejściu mamy pełne filtry przeciwzakłóceniowe, mamy pozystor ograniczający prąd rozruchowy (nagrzewa się i wzrasta jego rezystancja), oczywiście bezpiecznik, główny włącznik sieciowy (odcina zasilanie), a dalej są dwa mostki prostownicze i dwa zasilacze impulsowe. Widzę też przekaźnik.
    Zbliżenie na płytę główną telewizora CRT Sony Trinitron z elementami elektronicznymi
    Zasilacz od standby oparty jest o TOP209P:
    Zbliżenie na płytę główną telewizora CRT z elementami elektronicznymi
    Prosty kontroler flyback ze zintegrowanym tranzystorem kluczującym:
    Fragment dokumentacji TOP209/210 z układem TOPSwitch i przykładowym schematem
    Drugi zasilacz opiera się o MCZ3001D:
    Fragment płyty głównej telewizora CRT z widocznymi kondensatorami i cewkami.
    To też kontroler przetwornicy, ale nieco bardziej złożony. Steruje zewnętrznym tranzystorem, który ma swój radiator. Ta przetwornica generuje wyższe napięcia, w tym te 100-ileś voltów dla trafopowielacza dla generatora WN.
    Fragment schematu zasilacza telewizora CRT z układami MCZ3001D i IRFIB7N50A
    W okolicy rzucił mi się w oczy rezystor dużej mocy o małej rezystancji - może on się nam przydać do testowania innych zasilaczy jako obciążenie.
    Zbliżenie na elementy zasilacza płyty głównej telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K
    Trafopowielacz - generator napięcia około kilkanaście tysięcy voltów. Tu niestety dioda prostownicza jest zintegrowana, więc nie zrobimy lampy plazmowej wymagającej napięcia zmiennego.
    Wnętrze telewizora CRT z widocznym trafopowielaczem i przewodami wysokiego napięcia
    BU4508DX - to pewnie ten tranzystor załącza uzwojenie pierwotne trafopowielacza:
    Tranzystor BU4508DX z radiatorem na płytce drukowanej telewizora CRT
    TDA7494 - wzmacniacz audio, jednokanałowy.
    Zbliżenie na układ TDA7494S przymocowany do radiatora na płytce PCB.
    Brak tego układu mnie zaciekawił - bo co w takim razie przetwarza całe audio i video, steruje tunerem?
    Fragment płyty głównej telewizora Sony Trinitron KV-21FT1K z widocznymi oznaczeniami.
    Pora zdjąć płytę z ramki:
    Szara plastikowa osłona wnętrza telewizora kineskopowego Sony Trinitron
    Made in Slovakia - typ plastiku PPE+PS-GF5-FR40.
    Zbliżenie na fragment wnętrza telewizora Sony z płytą PCB i oznaczeniem 'MADE IN SLOVAKIA'
    Uwolniona płyta:
    Płyta główna telewizora CRT Sony z widocznymi elementami zasilania i przetwornikami
    Widok na spód - wszystko się wyjaśnia.
    Spód jednostronnej zielonej płytki PCB z telewizora Sony Trinitron, widoczne ścieżki i punkty lutownicze
    A więc wszystkim zajmuje się TDA9393H, który tutaj jest jednym z nielicznych układów zamontowanych powierzchniowo. Oprócz tego od strony ścieżek widzę tylko kilka innych układów w obudowach SO8.
    Zbliżenie na układ scalony Philips TDA9563H na płycie głównej telewizora CRT
    Zostaje jeszcze tuner rf - wymaga on do pracy wyższego napięcia (jakieś 33V) i sterowany jest przez I2C.
    Widok wnętrza modułu tunera RF z kolorowymi cewkami i oznaczeniami SONY
    Sprawdźmy, na czym jest zbudowany:
    Zbliżenie na płytkę tunera RF w telewizorze Sony z widocznym układem scalonym Philips TDA9885TS
    TDA9885TS - demodulator PAL/NTSC PLL:
    Fragment dokumentacji układu TDA9885 pokazujący opis ogólny i listę funkcji.
    Została jeszcze płytka od działa elektronowego:
    Zbliżenie na układ scalony TDA6107Q na płytce drukowanej z widocznym kondensatorem i radiatorem
    TDA6107Q - wzmacniacz video - odwracający, potrójny, do wysterowania katod.
    Karta katalogowa układu TDA6107Q pokazująca opis pinów i wartości graniczne
    I to chyba tyle...

Zostaje pokazać schemat - też z serwisówki:
    Schemat telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-21FT1K z oznaczeniem komponentów Schemat blokowy telewizora kineskopowego Sony Trinitron model KV-21FT1K Schemat elektryczny telewizora Sony Trinitron z oznaczeniami podzespołów Telewizor kineskopowy Sony Trinitron KV-21FT1K z odsłoniętą elektroniką i widoczną tabliczką znamionową.
    Szczegółowy opis punktów testowych wraz z oczekiwanymi napięciami i nawet przebiegami z pewnością ułatwiał diagnozę i naprawę tego typu sprzętów.

Na koniec ciekawostka - ktoś miał takie narzędzie? Może zaprezentuje wnętrze? To pewnie jeszcze na jakimś 8051 jest zrealizowane?
    Interfejs TRACE do naprawy telewizorów, zasilany bateryjnie lub zewnętrznie

Podsumowując, to była ciekawostka na weekend - wnętrze starego telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-21FT1K z 2002 roku. Dziś w domach raczej tego typu sprzętu nie znajdziemy, chyba, że u miłośników retro bądź retrogamingu. Konsole przeznaczona do telewizorów kineskopowych nie dają już takiego samego efektu na "płaskich" ekranach. Sam osobiście telewizory kineskopowe ledwo co pamiętam - z najwcześniejszego dzieciństwa, bo potem zaczęły popularyzować się płaskie modele. Jeśli macie coś do dodania co do schematu, rozwiązań konstrukcyjnych, itd, to gorąco zapraszam.
    W tym konkretnym przypadku zainteresowało mnie nie tylko wnętrze prezentowanego sprzętu, lecz jego dokumentacja - przy takich pełnych schematach, rysunkach płytek, a nawet pokazanych przebiegach z punktów testowych to można było to z przyjemnością serwisować. Można odczuć, że wtedy jeszcze produkowano sprzęty z myślą o tym, by były naprawialne, a nie o tym, by klient wrócił po dwóch latach.
    Czy korzystacie jeszcze z telewizorów CRT, czy macie jakieś ciekawe egzemplarze? Zapraszam do podzielenia się zdjęciami.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14515 postów o ocenie 12518, pomógł 651 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21643245
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    p.kaczmarek2 napisał:
    mamy pozystor ograniczający prąd rozruchowy (nagrzewa się i wzrasta jego rezystancja)

Akurat odwrotnie bo to termistor. Pozystor służy do zasilania prądem przemiennym o wygasającej amplitudzie cewki rozmagnesowującej maski kineskopu.
    Wracając do meritum, to chyba najlepszy na świecie telewizor CRT.
  • #3 21643320
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12518
    Dzięki za zwrócenie uwagi. Czy wiesz jak wyglądała awaryjność Trinitronów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21643323
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 100
    p.kaczmarek2 napisał:
    Sam osobiście telewizory kineskopowe ledwo co pamiętam

To wyjaśnia niewłaściwe nazewnictwo elementów i bloków TV w opisie. :)
  • #6 21643457
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6016
    Ktoś miałby kopie gazetki z Niemiec z okresu RFN, jakie tam były cuda marki Sony przy których się śliniłem, jako młodziak?
  • #7 21643463
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    p.kaczmarek2 napisał:
    Czy wiesz jak wyglądała awaryjność Trinitronów?

Tak, między innymi kineskopy, które traciły emisję. Wówczas układy zabezpieczeń uniemożliwiały działanie TV.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie popadajmy w zbytnią euforię....Telewizory były dobre, ale mi osobiście ..średnio podobała się wyświetlana treść na tych kineskopach.
  • #8 21643485
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Śmiechem, żartem ale chyba w zeszłym roku ktoś chciał żeby mu naprawić TV kineskopowy, bo do tej pory chodził i fajnie mu się w nim oglądało.
    Odpuściłem z braku czasu no i ewentualnego dostępu do części.
    Ostatnio coś przeglądałem po starych rupieciach i okazuje się, że mam trochę płytek do chyba Elemisów.
  • #9 21643491
    olekt2002
    Poziom 32  
    Całkiem niedawno robiłem przegląd kilku 14 calowych...CRT. Dla przydrożnego motelu. Wszystkie sprawne.
  • #10 21643495
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Trwałość telewizorów wyznaczona był przez trwałość kineskopów. Trinitron (jak i inne zachodnie produkcje) pierwotnie był bardzo trwałym kineskopem, a w przypadku utraty emisji wiele egzemplarzy dawało się skutecznie "przestrzelić" przedłużając ich życie o kilkanaście miesięcy. Problemy zaczęły się mniej więcej w okresie mody na "czarne szkło". Przyciemnienie szkła należało kompensować wyższą emisją samego działa, a i producenci zaczęli celowo kombinować z trwałością lamp. W tym okresie Trinitron posypał się jakościowo czego przyczyną był wyłącznie kineskop i niemal zawsze było o zielone działo. Czerwono niebieski obraz był znów często spotykanym kolorem (piszę "znów", bo takie kolory miał też słynny transkoder TDA 3592, ale to już inna opowieść)

Miejsce na scalak to chyba stereodekoder NICAM
  • #11 21643508
    olekt2002
    Poziom 32  
    Opisywany wyżej odbiornik pochodzi z końcówki produkcji CRT. Sony, jak i wiele innych firm schodziło na psy....przysłowiowe. Jak, już zauważono....wykastrowane stereo... .Rubin lepiej brzmiał.
    Pewnie wielu obecnych pamięta firmy....Nordmende, Telefunken...Nokia....tak, Nokia produkowała telewizory. Kineskopu PIL żaden nie przebije. A już system koloru NTSC...to SECAM.

Dodano po 1 [minuty]:

Opisywany wyżej odbiornik pochodzi z końcówki produkcji CRT. Sony, jak i wiele innych firm schodziło na psy....przysłowiowe. Jak, już zauważono....wykastrowane stereo... .Rubin lepiej brzmiał.
    Pewnie wielu obecnych pamięta firmy....Nordmende, Telefunken...Nokia....tak, Nokia produkowała telewizory. Kineskopu PIL żaden nie przebije. A już system koloru NTSC...to SECAM.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Wracając do meritum, to chyba najlepszy na świecie telewizor CRT.

Wybacz....Kpisz chyba.
  • #12 21643522
    Bazyl
    Poziom 16  
    olekt2002 napisał:
    Kineskopu PIL żaden nie przebije

Do pewnego momentu to nie było tak. Każdy wcześniejszy kineskop był w jakimś stopniu sferyczny. Zmniejszalo to różnicę odległości pomiądzy środkiem a narożnikiem i tym samym upraszczało układy zbieżności kolorów. SONY w Trinitronie jako pierwszy uzyskał równą linię w pionie, przez to ich kineskopy były wycinkiem walca. Było to duży postęp. Niestety siedząc zbyt blisko Sonego miało się i tak efekt "pozornej poduszki". PIL nigdy nie był prosty w żadną stronę, ostatnie egzemplarze udawały "płaskość" przez nałożenie techniką szpachlówki kilku kilogramów szkła. Kto dźwigał, ten wie o czym mówię;)
  • #13 21643555
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5502
    Trinitron miał jedną denerwującą cechę, gdy maska nagrzała się przy nastawionej dużej jasności, to na wyświetlanym obrazie pojawiała się poświata - niebieska i żółta.
  • #14 21643650
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12518
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21643653
    artin.bruyen
    Poziom 17  
    Ocena: 129
    Te lampy to ja właśnie tak rozbijałem za dzieciaka uderzając w szyjkę kijem albo prętem. :D Kto za dzieciaka myślał o ostrożności. Strach pamiętam był jak cholera ale była frajda. :D I chyba nadal żyję, a rozbiłem 15-20 na pewno. xD
  • #16 21643853
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 522
    To już Trinitron z końcówki produkcji, do tego dość niski model. Ot, zwykły przeciętny tv, którego wyróżnia tylko to, że ma kineskop trinitron.
    Wykastrowane stereo nie jest czymś niespotykanym. Już na początku lat 90 trafiały się takie grundigi, które miały miejsce na dwa głośniki, ale zamontowany jeden. W takiej samej obudowie ale wyższym modelu były dwa i pełne stereo.

Żywotnośc trinitronów nie była zła, ale tylko tych starych. Modele z drugiej połowy lat 90 nie były zbyt trwałe, sam miałem model KV-29X5K, który na ciemnych scenach wpadał w fiolet, ale jeszcze uruchamiał się dość szybko. Te kineskopy potrafiły jednak mieć dobrą jakość obrazu przy podłączeniu starych konsol i podaniu sygnału RGB. Duże modele też całkiem fajnie brzmiały, miały po bokach charakterystyczne prostokątne głośniki w obudowach zamkniętych.

Ogólnie mam wrażenie, że TV CRT od momentu wejścia srebrnych obudów były już mocno budżetowe i robione zazwyczaj "po kosztach".

Co do użytkowania CRT, mam zachomikowanego 26 calowego Philipsa stereo z 1983.
    O dziwo mimo upływu lat, dalej ma bardzo ładny obraz, jak na ten rocznik dziwi też obecność złącza euroscart.
  • #17 21643871
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1872
    Bazyl napisał:
    Problemy zaczęły się mniej więcej w okresie mody na "czarne szkło".

Problemy zaczęły się też gdy Sony przeniosło produkcję swoich kineskopów i telewizorów m.in. do Hiszpanii, nie byli już w stanie utrzymać takich standardów jakościowych i trwałości. A może nawet też już nie chcieli. A na koniec dobiło ich też oczywiście bezołowiowe lutowanie płytek.
    Co do ciężaru kineskopów trinitron to wynikał on z grubości szkła które musiało wytrzymać większe naprężenia związane z płaskim ekranem.
    Ten prezentowany egzemplarz wygląda na jeden z ostatnich wypuszczonych na rynek. Maksimum co udało się w zasadzie w tamtym czasie osiągnąć jeśli chodzi o skalę integracji. Wszystkie bloki TV zintegtowane w kilku układach scalonych, praktycznie wszystkie regulacje serwisowe też na zasadzie cyfrowej i danych zapisanych w pamięci nieulotnej głównego kontrolera.
  • #18 21643955
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6016
    Zaczynają powoli szukać telewizorów CRT, świetnie nadają się do starego gamingu retro.
    Lekko przerażające te ceny z roku 2000, kiedy przeciętne wynagrodzenie to było 1900zł a minimalna 700zł.
  • #19 21643974
    kris8888
    Poziom 41  
    Wrażenie to robi ta cena prawie 40 tysięcy za TV plazmowy Philipsa, o przekątnej raptem 42". Rozdzielczość zwykła VGA.

Nie miał też oczywiście wejść HDMI więc w obecnych czasach mało już funkcjonalny.
    Ciekawe ilu klientów wtedy kupowało to "cudo".
  • #20 21644494
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 382
    U mnie w piwnicy stoi zafoliowany, z płaskim kineskopem, działający, chyba 28-calowy, format 4:3 Panasonic. Myślałem, że mi kręgosłup wyskoczy, jak go wynosiłem. Niby nie jest duży ciężar, jak dla mnie, ale ta wielka obudowa sprawiała, że nieporęcznie i ciężko się go niosło.
  • #21 21644560
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 522
    Stare tv plazmowe to jedno, ale TV projekcyjne to był dopiero badziew za olbrzymie pieniądze. Kiepski kontrast i jasność, wielka buda, a w środku tylko lustro i lampa o przeciętnej żywotności.
  • #22 21644575
    olekt2002
    Poziom 32  
    James596 napisał:
    Stare tv plazmowe to jedno, ale TV projekcyjne to był dopiero badziew za olbrzymie pieniądze. Kiepski kontrast i jasność, wielka buda, a w środku tylko lustro i lampa o przeciętnej żywotności.

Tak mniej więcej.
    A lampy 3.
  • #23 21644578
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    James596 napisał:
    lustro i lampa o przeciętnej żywotności.

Oraz piękny Roentgen. 50 kV na anodzie i chłodzone wodą lampy.
  • #24 21644594
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 856
    Ustawiało się tam geometrię i zbieżność na tych 3 kineskopach. To byłą zabawa: )
    A co do Sony z przełomu wieków to wcale takie bezawaryjne nie były. Wszechobecne przerwy na lutowaniach co doprowadzało do uszkodzeń tranzystora linii.
    Prawie cała płyta główna do przelutowania, w tym złącze słuchawkowe oraz masy wewnątrz puszki tunera i p.cz. A wtedy cyny bezołowiowej jeszcze tam nie było.
    Kineskopy też dość często traciły emisję i balans bieli.
    Ten układ MCZ3001 też się uszkadał. Gdy podgrzewało się go suszarką to startował.
    Oczywiście elektrolity może nie tyle puchły co wylewały, wysychały. Układy ramki (odchylania pionowego) się uszkadzały. Pozystory, przekaźniki, włączniki.
  • #25 21644604
    olekt2002
    Poziom 32  

Kolego... Gdzieś Ty widział w projekcyjnym TV lampy chłodzone wodą???
  • #26 21644610
    kris8888
    Poziom 41  
    W dodatku żarło to od groma prądu, więcej niż TV plazmowe. Ciekawe ile egzemplarzy się uchowało do obecnych czasów.
  • #27 21644611
    olekt2002
    Poziom 32  

Kolego...Gdzies Ty widział w projekcyjnym Tv lampy chłodzone woda???
    Macosmail napisał:
    Ustawiało się tam geometrię i zbieżność na tych 3 kineskopach. To byłą zabawa: )

Zabawa była w rubinie 7... .
  • #28 21644615
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Fajny kawałek epoki, nie jeden się ślinił na Trinitrona, sam walczyłem z takim, psuło się dużo w nim, ale przez 10 lat eksploatacji.
  • #29 21644631
    kris8888
    Poziom 41  
    Ten tylnoprojekcyjny Thomson z gazetki powyżej to też podwójna historia...Jeszcze WTC widoczne na jego ekranie...
  • #30 21644657
    Bazyl
    Poziom 16  
    Miałem przyjemność rozpocząć karierę naprawiacza w PRLowskim komisie, więc byłem technologicznie opóźniony dodatkowo o 10-15 lat. Wtedy nikt dobrowolnie nie pozbywał się telewizora, chyba że ten był totalnym szrotem i inne serwisy postawiły na nim krzyżyk. To była ciężka szkoła życia. Gdy wchodził na rynek Neptun 505, 515, 547 ja naprawiałem Amerysty, Beryle i uczyłem sie TV kolorowej na ruskich 707, 714 i C202. Kto pamięta tamte układy zbieżności z "delty", tyrystorowe odchylania z C202, Neptuna 501 i Jowisza, ten docenia epokowy skok jakim były PILe i Trinitrony. Dane mi było przeżyć piękny kawał ewolucji elektronicznej od detektorów na DOG 52, do spawarek światłowodowych, a konstrukcje przedstawione przez kolegę, to kawał mojej młodości więc mnie melanchol lekki ogarnął.

Zwracam uwagę kolegów na tzw "serwisówkę". Dzięki tym dokumentom nie rosły nam wysypiska elektrozłomu, a młodzi adepci mieli możliwość analizowania i naprawienia układów. Dzisiaj byle golarki i depilatory to "własność intelektualna" a miejsce serwisówek zajęły broszury o właściwej utylizacji produktu gdy stanie się nienaprawialnym śmieciem.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora kineskopowego Sony Trinitron KV-21FT1K z 2002 roku, jego budowy, instrukcji obsługi oraz serwisówki. Model ten oferował ekran 21 cali, obsługę systemów B/G/H, D/K oraz standardów PAL, SECAM i NTSC. Użytkownicy wspominają trwałość i jakość obrazu kineskopów Trinitron, choć zauważają problemy z utratą emisji szczególnie zielonego działa w późniejszych modelach oraz awarie układów scalonych i elementów elektronicznych, takich jak tranzystory linii, elektrolity czy układ MCZ3001. Wskazano, że późne modele Trinitronów charakteryzowały się oszczędnościami konstrukcyjnymi i niższą jakością kineskopów, co wpływało na ich awaryjność. Poruszono także temat pilotów, funkcji telewizora (np. teletekst, zmiana formatu obrazu) oraz serwisówek, które dawniej były dostępne wewnątrz obudowy. Wspomniano o innych markach i modelach kineskopów, takich jak Grundig, Panasonic, Nordmende, Telefunken, Nokia, a także o telewizorach projekcyjnych i plazmowych. Dyskutowano o wadach i zaletach CRT w porównaniu do nowoczesnych telewizorów LCD i OLED, zwracając uwagę na trwałość kineskopów, jakość dźwięku oraz problemy z dostępnością części i dekoderów z wyjściem SCART. Wątek uzupełniono o archiwalne gazetki reklamowe z lat 2000-2003 oraz linki do materiałów wideo i konwerterów HDMI na SCART jako rozwiązania dla starszych odbiorników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA