logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie obecnie aktywnie dyskutuje się o mikrokontrolerach uK po spadku aktywności na Elektrodzie?

oscil1 29 Sie 2025 17:39 1221 28
REKLAMA
  • #1 21647991
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Gdzie się wszyscy przenieśli z Elektrody? Chodzi mi oczywiście o uK. Nie uwierzę, że w PL nikt o nic nie pyta.
  • REKLAMA
  • #2 21648214
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21648364
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    khoam napisał:
    AI może wspierać wymianę wiedzy i pogłębiać dialog, czasem w sposób porównywalny, a nawet uzupełniający rolę aktywnych użytkowników.

...Albo czasami pie........lić takie głupoty że nie sposób do łazienki dobiec. Jak ten nasz forumowy Ro Bot.
  • #4 21648425
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6057
    1. Wszelkie czaty w oparciu o AI, sporo problemów jest rozwiązywanych w szczególności w programowaniu.
    2. Analiza dokumentacji i aplikacji - jak się wrzuci dokument PDF do AI to bardzo ładnie odpowiada bez ściemniania, dodatkowo od razu przetłumaczy i nauczy.
    3. Facebook.
    4. Fora na stronach danych producentów.

Same fora i interfejs webowy, może nie mieć sensu w dłuższej perspektywie, wszystko będzie się działo w okienku czata.
  • REKLAMA
  • #5 21648431
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Modele sztucznej inteligencji trenowane były na forach i ogólnie treściach z internetu. Dobrze już działające modele powodują, że nowych tematów na forach może być w przyszłości znacznie mniej. Na czym więc będą trenowane następne modele AI?
    A co do działu uC to zauważyłem spadek aktywności już trochę wcześniej.
  • REKLAMA
  • #6 21648534
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21648537
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Myślę, że te dyskusje przeniosły się na fora poszczególnych producentów mikrokontrolerów. Można zobaczyć, jak dużo wątków jest na forum STM32 czy Texas Instruments.

Nie wiem skąd ta fascynacja AI. Przecież to się nadaje co najwyżej do wspomagania jakichś poszukiwań czegoś tam w Internecie.
  • #8 21648546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21648562
    TMSU
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Na wszystkich forach jest to samo, nie tylko dotyczących elektroniki, nawet na FB dyskusje zamarły i działo się to już przed udostępnieniem AI. Polacy nie potrafią się już ze sobą komunikować, a ci mądrzejsi wyłączyli się z tych dyskusji. Najwięcej do powiedzenia w tematach mieli ci, co im się wydaje, że coś wiedzą, poziom głupoty, szyderstwa i hejtu przebił sufit, poziom politycznych dyskusji zawitał wszędzie i to zniechęciło ludzi inteligentnych do udziału w tych dyskusjach. Z drugiej strony takie projekty jak Arduino i tym podobne obniżyły poziom zadawanych pytań. Kolejna sprawa to komercjalizacja dyskusji, ci, co wcześniej dzielili się wiedzą, postanowili tę wiedzę sprzedawać w postaci wszelkiej maści kursów i książek. Po co tracić czas na odpowiadanie na forach, kiedy można w tym czasie napisać książkę, stworzyć kurs, czy nagrać jakiś film na YT, który daje jakieś przychody. Jest jeszcze więcej przyczyn, jak chociażby import taniej elektroniki z Chin, czy zastąpienie wielu projektów aplikacją w smartfonie.
  • #10 21648586
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7777
    TMSU napisał:
    nawet na FB dyskusje zamarły

A w ogóle jakieś były?
    TMSU napisał:
    Najwięcej do powiedzenia w tematach mieli ci co im się wydaje że coś wiedzą, poziom głupoty, szyderstwa i hejtu przebił sufit, poziom politycznych dyskusji zawitał wszędzie i to zniechęciło ludzi inteligentnych do udziału w tych dyskusjach.

Czym jesteś zdziwiony? FB to najgorszy ściek mediów...
    TMSU napisał:
    Kolejna sprawa to komercjalizacja dyskusji, ci co wcześniej dzielili się wiedzą postanowili tą wiedzę sprzedawać po postacią wszelkiej maści kursów i książek. Po co tracić czas na odpowiadanie na forach

To naturalna kolej rzeczy, jest możliwość, to trzeba skorzystać. Masz jakiś żal do innych, z większą wiedzą, że umieją coś opublikować? Kto Ci broni?
  • REKLAMA
  • #11 21648607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21648652
    oscil1
    Poziom 24  
    Nie wiem czy przyzwolenie na AI w dyskusjach to dobry pomysł. SO zabrania treści generowanych przez AI. Elektroda wręcz zachęca (przez swojego robota).

Niedługo dojdziemy do absurdu gdzie "moje" AI będzie dyskutowac z "waszymi" AI bez udziału ludzi :)
  • #13 21648655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21648656
    oscil1
    Poziom 24  
    maciej_333 napisał:
    Nie wiem skąd ta fascynacja AI. Przecież to się nadaje co najwyżej do wspomagania jakichś poszukiwań czegoś tam w Internecie.

Widać, nie umiesz korzystać z tych narzędzi. A to będzie (a raczej już jest) coś co będzie decydować o wartości człowieka na rynku pracy. Sprawdza się przepowiednia, że to nie AI wygryzie Cię z rynku, tylko człowiek umiejący z AI korzystać.
  • #15 21648827
    TMSU
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja tylko, wedle mojej opinii, odpowiedziałem na pierwszy post; więcej już nie widzę sensu dyskutować.
  • #16 21648844
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21649148
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Odnośnie ejaj lubię posłuchać tych, którzy mają duże doświadczenie na temat normalnej inteligencji, bo "w tym pracują",
    np. profesora Wiktora Modzelewskiego, wam też polecam:
    https://youtu.be/Q3GgRjhPrso?t=2816
  • #18 21649322
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    ArturAVS napisał:
    TMSU napisał:
    Najwięcej do powiedzenia w tematach mieli ci co im się wydaje że coś wiedzą, poziom głupoty, szyderstwa i hejtu przebił sufit, poziom politycznych dyskusji zawitał wszędzie i to zniechęciło ludzi inteligentnych do udziału w tych dyskusjach.

Czym jesteś zdziwiony? FB to najgorszy ściek mediów...

Z którego fragmentu wypowiedzi kol. TMSU wysnułeś wniosek, że TMSU jest zdziwiony?
    ArturAVS napisał:
    TMSU napisał:
    Kolejna sprawa to komercjalizacja dyskusji, ci co wcześniej dzielili się wiedzą postanowili tą wiedzę sprzedawać po postacią wszelkiej maści kursów i książek. Po co tracić czas na odpowiadanie na forach

To naturalna kolej rzeczy, jest możliwość, to trzeba skorzystać. Masz jakiś żal do innych, z większą wiedzą, że umieją coś opublikować? Kto Ci broni?

Z którego fragmentu wypowiedzi kol. TMSU wysnułeś wniosek, że TMSU ma żal do innych, a nie tylko podaje na zimno logiczne przyczyny zjawiska, o którym mowa?
    khoam napisał:
    >>21648562Czyli demokratyzacja technologii to zło?

Z którego fragmentu wypowiedzi kol. TMSU wysnułeś wniosek, że TMSU uważa to za zło, a nie tylko za jedną z przyczyn zjawiska, o którym mowa?
    khoam napisał:
    >>21648562Komercjalizacja wiedzy jako problem?

Z którego fragmentu wypowiedzi kol. TMSU wysnułeś wniosek, że TMSU uważa to za problem, a nie tylko za jedną z przyczyn zjawiska, o którym mowa?
    khoam napisał:
    Diagnoza brzmi jak nostalgia
    Już pierwszy post może dla kogoś brzmieć jak nostalgia, ale co to wnosi do tematu? Podobnie jak wasze ataki na interlokutora na podstawie czegoś, czego nie napisał - to jest zapewne jedna z rzeczy zniechęcających do dyskusji, chociaż mnie jako wroga nielogicznego pierniczenia akurat zachęciła :)
  • #19 21649378
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Sam Sung napisał:
    Już pierwszy post może dla kogoś brzmieć jak nostalgia, ale co to wnosi do tematu? Podobnie jak wasze ataki na interlokutora na podstawie czegoś, czego nie napisał - to jest zapewne jedna z rzeczy zniechęcających do dyskusji, chociaż mnie jako wroga nielogicznego pierniczenia akurat zachęciła

Do czego zachęciła, też do - jak sam napisałeś - pierniczenia?
    :)
  • #20 21649386
    gulson
    Administrator Systemowy
    ArturAVS napisał:
    Masz jakiś żal do innych, z większą wiedzą, że umieją coś opublikować? Kto Ci broni?

Też jestem ciekawy, gdzie napisał, że ma żal, że tego nie robi, czy ktoś mu zabrania. Może z tego powodu mu smutno, że każdy monetyzuje i niewiele można znaleźć?

Przykład:
    W wyszukiwarce Google coraz mniej można znajdować sensowych treści. Fora i blogi padły, grupy facebook czy discordy nie da się przeszukiwać.
  • #21 21649426
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21649427
    ArturAVS
    Moderator
    gulson napisał:
    Też jestem ciekawy, gdzie napisał, że ma żal, że tego nie robi, czy ktoś mu zabrania.

Może wprost tego nie napisał, ale odniosłem takie wrażenie (pewnie nie tylko ja).
    gulson napisał:
    Może z tego powodu mu smutno, że każdy monetyzuje i niewiele można znaleźć?

Pretensje do kulawego że ma proste dzieci? Jeśli czegoś nie można znaleźć, to szuka się do skutku lub szuka własnego rozwiązania. Proste. To, że zajmie to trochę czasu to inna sprawa. Internet, to ogromna wiedza, trzeba umieć z niej korzystać lub samemu się uczyć. Ślizganie się na czyjejś pracy, wygląda na typowo roszczeniowe podejście. Tym bardziej że inni też poświęcają Swój czas, i mają za free udostępniać? Nic więc dziwnego że "monetyzują" swoje dokonania jeśli jest taka możliwość.
  • #23 21649441
    gulson
    Administrator Systemowy
    Odniesiono błędne wrażenie.

ArturAVS napisał:
    Pretensje do kulawego że ma proste dzieci? Jeśli czegoś nie można znaleźć, to szuka się do skutku lub szuka własnego rozwiązania. Proste. To, że zajmie to trochę czasu to inna sprawa. Internet, to ogromna wiedza, trzeba umieć z niej korzystać lub samemu się uczyć. Ślizganie się na czyjejś pracy, wygląda na typowo roszczeniowe podejście. Tym bardziej że inni też poświęcają Swój czas, i mają za free udostępniać? Nic więc dziwnego że "monetyzują" swoje dokonania jeśli jest taka możliwość.

Gdyby nie użytkownicy i chęć dzielenia się wiedzą w sposób darmowy, to forum elektroda by nie istniało.
  • #24 21649450
    ArturAVS
    Moderator
    Kamil, pasjonaci i chętni. Nie każdy jest chętny podzielić się wiedzą. Są też tacy, którzy sądzą że to "wiedza tajemna" i swoje kosztuje. Więc zamiast dyskusji, należy nabyć/zdobyć odpowiednią literaturę i się dokształcać. Nie jest niestety tak, że wiedza w internecie jest dostępna zawsze i wszędzie dla każdego (nawet zupełnego laika). Nawet najlepsze rady są nic nie warte, jeśli odbiorca nie zna/rozumie podstaw. Wtedy powstaje dyskusja, aż "ten wiedzący więcej" zrezygnuje i odpuści.
  • #25 21649467
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21694486
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6070
    Ja zaglądam częściej na forum EEVblog, co prawda dział o mikrokontrolerach nie jest moim głównym zainteresowaniem ale w dziale o projektowaniu pojawiają się dyskusje na dużo lepszym poziomie niż elektroda kiedykolwiek była.
    Kiedy wszystkie fora się kurczą, spodziewam się, że lokalne, krajowe zdechną szybciej.

Dzielenie się wiedzą, na forum miało jeszcze jedną zaletę - ludzie nawzajem poprawiali swoje błędy. Proponowanych rozwiązań było kilka, odpowiadający też uczyli się lepszych sposobów, niż te do których sami doszli. Błędów w prywatnych zamkniętych kursach, nikt nie znajdzie i nie poprawi. YT i FB są pełne błędnych informacji, tam niby każdy je widzi ale odbiorcami są tylko początkujący więc nie ma nikogo kto wie jak powinno być.

khoam napisał:
    Wydaje mi się, że znaczna część społeczności odkryła korzyści płynące z konstruktywnego dialogu z technologią AI. Zauważam rosnącą obecność treści generowanych przez AI w dyskusjach na różnych forach, co może sugerować, że użytkownicy coraz częściej wybierają bezpośrednie korzystanie z tych narzędzi jako alternatywne źródło wsparcia i informacji. To ciekawy trend, który pokazuje, jak AI może wspierać wymianę wiedzy i pogłębiać dialog, czasem w sposób porównywalny, a nawet uzupełniający rolę aktywnych użytkowników.

oscil1 napisał:
    Widać, nie umiesz korzystać z tych narzędzi. A to będzie (a raczej już jest) coś co będzie decydować o wartości człowieka na rynku pracy. Sprawdza się przepowiednia, że to nie AI wygryzie Cię z rynku, tylko człowiek umiejący z AI korzystać.

Mogę przyjąć że moje umiejętności w posługiwaniu się AI nie są najlepsze, albo że jestem uprzedzony. Skoro AI jest takie dobre, to dlaczego, jak na forach pojawia się tekst wygenerowany przez AI, to wszyscy użytkownicy z dłuższym stażem i dużą liczbą pomocnych odpowiedzi reagują tak samo - negatywnie. Nawet pomijając moją ocenę merytoryczną wszyscy inni piszą że to co wypluło AI to śmietnik. Nie widziałem ani razu żeby ktoś chwalił AI za jakość odpowiedzi, albo żeby odpisał początkujacemu "słabo ci wyszło użycie AI pomogę ci napisać lepszy prompt".

khoam napisał:
    Dokładnie. Dlatego AI w takich sytuacjach wykazuje się nieograniczoną cierpliwością. Zapytana o podstawy, będzie te podstawy wyjaśniać, w dogodnym dla pytającego czasie. Bez hejtu i moderacji.

To jest dobre że w odpowiedzi na 1000 pytanie "czy mogę usunąć szeregowy rezystor od LEDa?" AI nie straci cierpliwości. Przy okazji rezystor od LEDa to tak częsty temat, że AI na pewno jest nauczone prawidłowo.
    Złe jest to że na pytanie o XY problem AI nie odpisze że to jest XY problem.
  • #27 21694542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21694588
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6070
    khoam napisał:
    Główny problem wydaje się tkwić w nadmiernych oczekiwaniach społeczeństwa wobec technologii AI, które są w znacznej mierze kształtowane przez kampanie marketingowe firm zajmujących się AI.
    W pełni się z tym zgadzam, można uzyskać fajne rezultaty z tym narzędziem, ale nie takie jakich większość społeczeństwa oczekuje. W patrząc na jakąś dyskusję gdzie pojawia się wzmianka o AI mam przed oczami przykłady bezsensownego użycia AI.
  • #29 21694594
    oscil1
    Poziom 24  
    khoam napisał:
    dlaczego AI powinno być traktowane jako narzędzie wspomagające

Dokładnie tak. Ludzie się boją, że to AI ich wygryzie z pracy - ale to człowiek o podobnych kwalifikacjach ale umiejący posługiwać się AI to zrobi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusje o mikrokontrolerach w Polsce przeniosły się z forum Elektroda na bardziej specjalistyczne platformy, takie jak fora producentów (STM32, Texas Instruments) oraz międzynarodowe fora jak EEVblog. Spadek aktywności na Elektroda wiąże się z kilkoma czynnikami: rosnącym wykorzystaniem narzędzi AI do rozwiązywania problemów programistycznych i analizy dokumentacji, komercjalizacją wiedzy (kursy, książki, filmy), obniżeniem poziomu dyskusji przez hejt i polityczne spory, a także demokratyzacją dostępu do mikrokontrolerów przez platformy takie jak Arduino i Raspberry Pi, co skutkuje większą liczbą podstawowych pytań. AI jest postrzegane jako narzędzie wspomagające, choć nie zastępujące krytycznego myślenia, a jego obecność na forach budzi kontrowersje. Fora internetowe ewoluują w kierunku niszowych, eksperckich społeczności, podczas gdy ogólne platformy społecznościowe (Facebook, Discord) tracą na wartości ze względu na trudności w moderacji i wyszukiwaniu wartościowych treści. W dyskusji podkreślono także znaczenie cierpliwości AI w edukacji początkujących oraz wyzwania związane z jakością informacji generowanych przez AI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA