Gdzie się wszyscy przenieśli z Elektrody? Chodzi mi oczywiście o uK. Nie uwierzę, że w PL nikt o nic nie pyta.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkhoam napisał:AI może wspierać wymianę wiedzy i pogłębiać dialog, czasem w sposób porównywalny, a nawet uzupełniający rolę aktywnych użytkowników.
Macosmail napisał:Modele sztucznej inteligencji trenowane były na forach i ogólnie treściach z internetu. Dobrze już działające modele powodują, że nowych tematów na forach może być w przyszłości znacznie mniej. Na czym więc będą trenowane następne modele AI?
Krzysztof Kamienski napisał:..Albo czasami pie........lić takie głupoty że nie sposób do łazienki dobiec. Jak ten nasz forumowy Ro Bot.
maciej_333 napisał:Nie wiem skąd ta fascynacja AI. Przecież to się nadaje co najwyżej do wspomagania jakichś poszukiwań czegoś tam w Internecie.
TMSU napisał:nawet na FB dyskusje zamarły
TMSU napisał:Najwięcej do powiedzenia w tematach mieli ci co im się wydaje że coś wiedzą, poziom głupoty, szyderstwa i hejtu przebił sufit, poziom politycznych dyskusji zawitał wszędzie i to zniechęciło ludzi inteligentnych do udziału w tych dyskusjach.
TMSU napisał:Kolejna sprawa to komercjalizacja dyskusji, ci co wcześniej dzielili się wiedzą postanowili tą wiedzę sprzedawać po postacią wszelkiej maści kursów i książek. Po co tracić czas na odpowiadanie na forach
maciej_333 napisał:Nie wiem skąd ta fascynacja AI. Przecież to się nadaje co najwyżej do wspomagania jakichś poszukiwań czegoś tam w Internecie.
ArturAVS napisał:TMSU napisał:Najwięcej do powiedzenia w tematach mieli ci co im się wydaje że coś wiedzą, poziom głupoty, szyderstwa i hejtu przebił sufit, poziom politycznych dyskusji zawitał wszędzie i to zniechęciło ludzi inteligentnych do udziału w tych dyskusjach.
Czym jesteś zdziwiony? FB to najgorszy ściek mediów...
ArturAVS napisał:TMSU napisał:Kolejna sprawa to komercjalizacja dyskusji, ci co wcześniej dzielili się wiedzą postanowili tą wiedzę sprzedawać po postacią wszelkiej maści kursów i książek. Po co tracić czas na odpowiadanie na forach
To naturalna kolej rzeczy, jest możliwość, to trzeba skorzystać. Masz jakiś żal do innych, z większą wiedzą, że umieją coś opublikować? Kto Ci broni?
khoam napisał:>>21648562Czyli demokratyzacja technologii to zło?
khoam napisał:>>21648562Komercjalizacja wiedzy jako problem?
khoam napisał:Już pierwszy post może dla kogoś brzmieć jak nostalgia, ale co to wnosi do tematu? Podobnie jak wasze ataki na interlokutora na podstawie czegoś, czego nie napisał - to jest zapewne jedna z rzeczy zniechęcających do dyskusji, chociaż mnie jako wroga nielogicznego pierniczenia akurat zachęciłaDiagnoza brzmi jak nostalgia
Sam Sung napisał:Już pierwszy post może dla kogoś brzmieć jak nostalgia, ale co to wnosi do tematu? Podobnie jak wasze ataki na interlokutora na podstawie czegoś, czego nie napisał - to jest zapewne jedna z rzeczy zniechęcających do dyskusji, chociaż mnie jako wroga nielogicznego pierniczenia akurat zachęciła
ArturAVS napisał:Masz jakiś żal do innych, z większą wiedzą, że umieją coś opublikować? Kto Ci broni?
gulson napisał:Też jestem ciekawy, gdzie napisał, że ma żal, że tego nie robi, czy ktoś mu zabrania.
gulson napisał:Może z tego powodu mu smutno, że każdy monetyzuje i niewiele można znaleźć?
ArturAVS napisał:Pretensje do kulawego że ma proste dzieci? Jeśli czegoś nie można znaleźć, to szuka się do skutku lub szuka własnego rozwiązania. Proste. To, że zajmie to trochę czasu to inna sprawa. Internet, to ogromna wiedza, trzeba umieć z niej korzystać lub samemu się uczyć. Ślizganie się na czyjejś pracy, wygląda na typowo roszczeniowe podejście. Tym bardziej że inni też poświęcają Swój czas, i mają za free udostępniać? Nic więc dziwnego że "monetyzują" swoje dokonania jeśli jest taka możliwość.
ArturAVS napisał:Nawet najlepsze rady są nic nie warte, jeśli odbiorca nie zna/rozumie podstaw.
khoam napisał:Wydaje mi się, że znaczna część społeczności odkryła korzyści płynące z konstruktywnego dialogu z technologią AI. Zauważam rosnącą obecność treści generowanych przez AI w dyskusjach na różnych forach, co może sugerować, że użytkownicy coraz częściej wybierają bezpośrednie korzystanie z tych narzędzi jako alternatywne źródło wsparcia i informacji. To ciekawy trend, który pokazuje, jak AI może wspierać wymianę wiedzy i pogłębiać dialog, czasem w sposób porównywalny, a nawet uzupełniający rolę aktywnych użytkowników.
oscil1 napisał:Widać, nie umiesz korzystać z tych narzędzi. A to będzie (a raczej już jest) coś co będzie decydować o wartości człowieka na rynku pracy. Sprawdza się przepowiednia, że to nie AI wygryzie Cię z rynku, tylko człowiek umiejący z AI korzystać.
khoam napisał:Dokładnie. Dlatego AI w takich sytuacjach wykazuje się nieograniczoną cierpliwością. Zapytana o podstawy, będzie te podstawy wyjaśniać, w dogodnym dla pytającego czasie. Bez hejtu i moderacji.
jarek_lnx napisał:Mogę przyjąć że moje umiejętności w posługiwaniu się AI nie są najlepsze, albo że jestem uprzedzony. Skoro AI jest takie dobre, to dlaczego, jak na forach pojawia się tekst wygenerowany przez AI, to wszyscy użytkownicy z dłuższym stażem i dużą liczbą pomocnych odpowiedzi reagują tak samo - negatywnie. Nawet pomijając moją ocenę merytoryczną wszyscy inni piszą że to co wypluło AI to śmietnik. Nie widziałem ani razu żeby ktoś chwalił AI za jakość odpowiedzi, albo żeby odpisał początkujacemu "słabo ci wyszło użycie AI pomogę ci napisać lepszy prompt".
jarek_lnx napisał:Złe jest to że na pytanie o XY problem AI nie odpisze że to jest XY problem.
khoam napisał:W pełni się z tym zgadzam, można uzyskać fajne rezultaty z tym narzędziem, ale nie takie jakich większość społeczeństwa oczekuje. W patrząc na jakąś dyskusję gdzie pojawia się wzmianka o AI mam przed oczami przykłady bezsensownego użycia AI.Główny problem wydaje się tkwić w nadmiernych oczekiwaniach społeczeństwa wobec technologii AI, które są w znacznej mierze kształtowane przez kampanie marketingowe firm zajmujących się AI.
khoam napisał:dlaczego AI powinno być traktowane jako narzędzie wspomagające