logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Systemy antydronowe - przykładowe zamówienie w Polsce

TechEkspert 30 Sie 2025 11:23 2037 74
REKLAMA
  • #31 21658855
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    michał_bak napisał:
    nie powinno być problemu z lokalizacją zestrzelonych dronów. Jednak problemy są, bo odnaleziono tylko 8 z 19.

Zestrzelono 3 z 23 :)

Także i tak dobry wynik, jak znaleźli 8...
  • REKLAMA
  • #32 21658864
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 950
    Ot: ja się wojny nie boję, da się przeżyć ale gdyby tak onucowi rozp...li internet i nagle gawiedź nie miała by dostępu do portali społecznościowych Wisła spłynęła by ciałami samobójców skaczącymi w rozpaczy z mostów a szpitale psychiatryczne pękły by w szwach. Aktualnie ludzie w pewnym państwie giną bo zamknięto dostęp do forów pogaduchowych, nikt ich nie zaatakował, sami się wykańczają.......
  • #33 21658891
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    cirrostrato napisał:
    Aktualnie ludzie w pewnym państwie giną bo zamknięto dostęp do forów pogaduchowych, nikt ich nie zaatakował, sami się wykańczają.......

Zamknięto w ramach walki z poddanymi. Problemy wewnętrzne narastały tam od dawna. Wyłączenie serwisów internetowych obnażyło fakt jak bardzo władze lękają się poddanych.
    Stało się to sygnałem do buntu i obalenia rządu.
    Może tym razem nie przekształci się to w wojnę domową.
  • #34 21658904
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 950
    Jak zwał tak zwał, jadąc czasem metrem widzę, że na dziesięć osób nos w ekraniku ma dwanaście, przecież mus dowiedzieć się co kolejna ,,celebrytka'' zjadła na śniadanie i jak to potem wydaliła, przecież takie wiadomości muszą docierać na cito i non stop do ogółu społeczeństwa.....i nagle zonk, net milczy i jak żyć, jak żyć.....
  • #35 21658916
    OPservator
    Poziom 39  
    @cirrostrato jadąc motocyklem widzę, że na 10 kierowców, tylko jeden faktycznie trzyma kierownicę i czeka na zmianę światła.
    Reszta dłubie w nosie, poprawia makijaż, żre śniadanie, bo po co wstać ciut wcześniej i zjeść jak człowiek w domu, przegląda tiktoka/facebooka, pisze sms czy na innym komunikatorze i finalni mistrzowie - oglądają mecz, netflixa, youtube...
  • #36 21658919
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    cirrostrato napisał:
    i nagle zonk, net milczy i jak żyć, jak żyć.....

Gdyby tzw. social media zostały zablokowane to by się przyczyniło jeno dla poprawy zdrowia młodzieży naszej.
    Dlatego żaden nieprzyjaciel ojczyzny naszej tego nie uczyni.
    Ja w dniach dzisiejszych więcej czytam i piszę na forum naszym bo mnie noga bardo boli i nic innego robić nie podołam.
  • REKLAMA
  • #37 21658946
    OPservator
    Poziom 39  
    Wracając do tematu dronów.

Faktem jest, że nasz system obrony powietrznej jest dziurawy - nie mamy tyle sprzętu, żeby obstawić całą granicę z Ukrainą, Białorusią i Rosją - a jeszcze jest Bałtyk, z którego - jeśli to nie Ukraińska prowokacja - Rosja też może wysyłać drony.

Faktem jest, że stało się to dziwnym trafem dzień po tym, jak Nawrocki zapowiedział, że Polscy żołnierze nie pojadą na Ukrainę.

Może to sugerować, że jest to prowokacja Ukrainy, albo Rosjanie zaaranżowali to w ten sposób, żeby to wyglądało na prowokację ze strony Ukrainy, aby dalej podsycać nastroje antyukraińskie w kraju.

Nie stawiam żadnych werdyktów w tej sprawie, bo nic nie wiemy w tym temacie.

Wiemy natomiast, że dwójka zabitych w Przewodowie była sprawą Ukrainy, która do samego końca zrzucała winę na Rosję i wiemy że zarówno Rosja jak i Ukraina prowadzą aktywne kampanie naganiające Polaków na jednych i drugich, aby zdestabilizować nasz kraj od środka.

Wiemy również, że z jakiegoś powodu Rosja odcięła swoich obywateli od socialmediów - na szczęście da się ich jeszcze spotkać w sieci i dowiedzieć co nie co od obywatela, a nie trolla czy polityka :)

Dla mnie i wielu moich znajomych, Ukraińców, ta wojna jest wojną domową - bo oni sami uważają, że Ukraina to Rosja, tyle że wyrwana spod buta świra Putina/Miedwiediewa.
    Choć przez lata to Rosja rozdawała tam karty i podstawiała prezydentów... ;)
  • #38 21686247
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    OPservator napisał:
    Faktem jest, że stało się to dziwnym trafem dzień po tym, jak Nawrocki zapowiedział, że Polscy żołnierze nie pojadą na Ukrainę.

Oraz wypowiedź byłego Prezydenta Andrzeja Dudy, w wywiadzie z Bogdanem Rymanowskim, że poprzez wydarzenie w Przewodowie Ukraina chciała wciągnąć Polskę do wojny z Rosją.
    Cytat:
    Były prezydent Andrzej Duda w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim przyznał, że Ukrainie zależało na wciągnięciu Polski do wojny z Rosją.

– Dzwonił do pana prezydent Zełenski? Można powiedzieć, że zaczął wywierać presję, by Polska od razu oświadczyła, że to jest ruska rakieta? – pytał dziennikarz.

– Można tak powiedzieć – odparł były prezydent.

– Był pan wtedy w szoku? – dopytywał Rymanowski.

– Nie.

– Nie odebrał pan tego, jako próby wciągnięcia Polski do wojny? – pytał dziennikarz.

– Tak to odebrałem – przyznaje Duda.

– I co pan mu powiedział?

– Nic. Oni od początku próbują wciągnąć wszystkich w wojnę. To jest oczywiste, to jest w ich interesie, a najlepiej gdyby udało się wciągnąć w wojnę kraje NATO. Oczywiste jest, że poszukują tych, którzy po ich stronie walczyliby czynnie przeciwko Rosjanom. To się dzieje od pierwszego dnia – stwierdził były prezydent.

Link do informacji

Kolejna ciekawostka o tym, że Ukraina ma możliwość przechwycenia i przekierowania rosyjskich dronów na terytorium innego kraju lub na inny cel. W artykule jest mowa o przekierowaniu rosyjskich dronów na terytorium sympatyzującej z Rosją Białorusi. Link do informacji

Pozostaje już tylko przytoczyć cytat przypisywany kardynałowi Richelieu, "Boże, strzeż mnie od przyjaciół, z wrogami poradzę sobie sam."
  • #39 21686251
    gregor124
    Poziom 29  
    Ocena: 830
    Jeśli Polska ma skutecznie się bronić przed takimi sytuacjami, to NATO i Polacy powinni jak najszybciej wysłać swoich specjalistów i sprzęt na Ukrainę, aby zwalczać te drony już nad Ukrainą.
    Takie działanie powinno zmusić Putina do zastanowienia się dwa razy, zanim znowu zacznie eskalację.
    Nie ma się co łudzić, że z ruskim, który rozumie tylko argument siły, cokolwiek załatwi dyplomacja.
    A im dalej zaczniemy je zwalczać od polskiej granicy, tym taka obrona będzie skuteczniejsza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #40 21686259
    OPservator
    Poziom 39  
    O czym kolega @gregor124 bredzi? Czemu mamy zbrojnie interweniować na terenach Ukrainy?
    gregor124 napisał:
    zmusić Putina do zastanowienia się dwa razy, zanim znowu zacznie eskalację.

Wcale nie tak, że dzień wcześniej Ukraińcy zaatakowali Soczi, to są kłamstwa i pomówienia :D
    Ja nie bronię żadnej ze stron, bo jedni i drudzy mają za uszami, ale zarówno ja, jak i większość Polaków nie wyrażamy zgody na zbrojną interwencję poza terenami NATO.
  • #41 21686266
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Możliwości są trzy:
    1. Zamierzona prowokacja ruskich.
    2. Niezamierzony efekt ubocznych ukraińskich WRE
    3. Zamierzony efekt ukraińskich WRE.

Mam nadzieję, że tym razem to była możliwość nr 2...
  • #42 21686282
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 943
    OPservator napisał:

Ja nie bronię żadnej ze stron, bo jedni i drudzy mają za uszami, ale zarówno ja, jak i większość Polaków nie wyrażamy zgody na zbrojną interwencję poza terenami NATO.

No w sumie słuszny pogląd - z tym że jak już się zacznie wojna - to nie ma innego wyjścia jak /cytując nieśmiertelne porzekadła tow. Stalina/ - dobić gada w jego legowisku, po prostu nie ma - nie wygrasz bójki opędzając się od przeciwnika tylko trzeba mu "przy...bać" tak żeby nie wstał...

Nie tyle są potrzebne systemy antydronowe do opędzania się nawet zamawiane w Polsce żeby było na temat - tylko systemy do zniszczenia - strategicznych obiektów przeciwnika jak to ładnie się nazywa ....

Trochę gorzej bo tow. Putin też takowe ma...
  • #43 21686287
    OPservator
    Poziom 39  
    r103 napisał:
    tylko systemy do zniszczenia - strategicznych obiektów przeciwnika jak to ładnie się nazywa ....

Ah tak, na kiedy te nasze F35 miały do nas przylecieć? xD
  • #44 21686299
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    OPservator napisał:
    Choć przez lata to Rosja rozdawała tam karty i podstawiała prezydentów...

Jednego prezydenta na pewno w jakiś sposób popierała.
    22 lutego 2014 r Rada Najwyższa Ukrainy przegłosowała uchwałę stwierdzającą, że Wiktor Janukowycz porzucił wykonywanie obowiązków prezydenta.
    Nie stwierdzono natomiast że był podstawiony. OBWE także tego nie stwierdziła.
    Od rozpadu ZSRR czyli w praktyce od 1992 roku do roku 2000 Federacja Rosyjska była zbyt zajęta sobą aby mieć realny wpływ na Ukrainę.
    W tym czasie na politykę Ukrainy pewien wpływ miała część jej obywateli którzy czuli się Rosjanami.
    Z uwagi na oligarchiczny ustrój tego kraju wpływ szarych obywateli był jednak znikomy.
    Przykładowo na Krymie nie udało się powtórzyć referendum z 20 stycznia 1991 roku i odłączyć się od Ukrainy.
    Została utworzona Krymska Autonomiczna Socjalistyczna Republika Radziecka a 5 maja 1992 r. na terenie Krymu proklamowano powstanie Republiki Krymu, będącej autonomicznym terytorium w obrębie Ukrainy.
    Od 2000 roku Rosja zajęta była porządkowaniem swojego podwórka i intensywnym rozwojem rolnictwa.
    Dopiero w 2008 roku Rosja poczuła się silna na tyle aby ingerować w Gruzji.
    Ukraina w tym okresie była sobie samopas o czym świadczy udana transakcja sprzedaży Chinom lotniskowca Wariag.
    Gdyby USA albo Rosja interesowały się wówczas Ukrainą do tej transakcji nie doszłoby bo nie było to w interesie USA ani Rosji. (Chiny zyskały przez to kilka lat w procesie nauki i projektowania i budowy takich okrętów.)
    W 2010 roku Janukowicz ponownie został prezydentem a obalono go w 2014 roku.
    Tym razem Rosja poczuła się wystarczająco silna aby zaanektować Krym i wesprzeć separatystów na wschodzie kraju.
  • #45 21686300
    gregor124
    Poziom 29  
    OPservator napisał:
    Wcale nie tak, że dzień wcześniej Ukraińcy zaatakowali Soczi, to są kłamstwa i pomówienia

A co ci tak zależy na ruskim Soczi?
    Przecież to w Rosji, więc jest pełnoprawnym celem, skoro prowadzą wojnę, do tego są w niej agresorem, który ją wywołał.
    Nie porównuj terenów Rosji do terenów państw niebiorących udziału w wojnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #46 21686346
    OPservator
    Poziom 39  
    gregor124 napisał:
    Nie porównuj terenów Rosji do terenów państw niebiorących udziału w wojnie.

W którym miejscu porównałem Soczi do Polski? Wspomniałem jedynie, że to nie Rosja zaeskalowała teraz konflikt, bo nocny atak dronów był jedynie odpowiedzią na atak Ukrainy dzień wcześniej.
  • #47 21686357
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6056
    Zvirek napisał:
    Możliwości są trzy:

Dokładnie.
    Opcja 1,3 powoduje, że mamy dość nieciekawą sytuacją sąsiedzką.
    Obawiam się, że prawdy się nie dowiemy.
  • REKLAMA
  • #48 21686359
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    OPservator napisał:
    nocny atak dronów był jedynie odpowiedzią na atak Ukrainy dzień wcześniej.

To Polska zaatakowała Ukrainę? A może Rosję? To była odpowiedź na to? Pogięło Cię chyba?
  • REKLAMA
  • #49 21686383
    OPservator
    Poziom 39  
    @DiZMar a na kogo drony były wymierzone, na Polskę, czy na Ukrainę? Kto przytulił ~387 dronów na klatę, Polska, czy Ukraina?
    Kolega wcześniej pisał, że być może GPS-jamming ze strony Ukrainy nie pyknął i odbiło na nas.
    Czytaj więc ze zrozumieniem co napisałem, bo napisałem, że Rosja podjęła odwet wobec Ukrainy, nie Polski
  • #50 21686399
    DiZMar
    Poziom 43  
    OPservator napisał:
    @DiZMar a na kogo drony były wymierzone, na Polskę

I Ty wierzysz, że te drony przypadkowo znalazły się w Polsce? Ty w to nie wierzysz, bo jesteś zbyt inteligentny aby w taką bzdurę uwierzyć. Po prostu jesteś w czyichś rekach i chcesz nas przekonać do bzdurnej teorii.
    OPservator napisał:
    Czytaj więc ze zrozumieniem co napisałem, bo napisałem, że Rosja podjęła odwet wobec Ukrainy, nie Polski

Mówimy o dronach w Polsce. Odwet wobec Ukrainy wysyłając drony do Polski? Komu chcesz kit wcisnąć? Może ja zniszczę Ciebie, bo pies sąsiada mnie zaatakował?
  • #51 21686403
    OPservator
    Poziom 39  
    DiZMar napisał:
    Odwet wobec Ukrainy wysyłając drony do Polski?

A może kolejna akcja Ukrainy w celu wciągnięcia nas w ich wojenkę?

Nie ma dowodów, to nie snuj oskarżeń.

PS - w Rumunii tych dronów już też trochę spadło...
  • #52 21686405
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Wleciały nad Polskę i wyleciały na Ukrainę. W ten sposób ominęły OPL Ukrainy. Wszytko po z góry zaplanowanej trasie.
  • #53 21686418
    DiZMar
    Poziom 43  
    OPservator napisał:
    napisałem, że Rosja podjęła odwet wobec Ukrainy,

A Rosja potrzebuje powodu aby zaatakować? Widzimy to od ponad 3,5 roku. Każdy atak Rosji jest odwetem? Tak wg Ciebie? Ty wierzysz, że jakby nie było powodu to tej wojny by nie było?
    Oj naiwny, naiwny, naiwny
    Jak dziecko we mgle
    ...

OPservator napisał:
    w Rumunii tych dronów już też trochę spadło...

Tez przypadkowo tam znaleźli się...
  • #54 21686438
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Jeszcze drobiazg na temat ekonomii. Podobno Nasze Orly waliły w te drony Sidewinderami. Jeden taki AIM-9 kosztuje 400.000 buksów, a ruski dron ? Trochę aluminiowej blachy, trochę styropianu, chiński sterownik GPS i silnik. 5 tysięcy wróbli i 17 kopiejek ? Czyżby Rosjanie chcą nas zmusić do wypstrykania się z porządnej amunicji ? Czy badają działanie i skuteczność naszej opelotki ? Podobno mają postawić dwa Zeusy w Warszawie - jeden na Żoliborzu, drugi na Wiejskiej.
  • #55 21686471
    Citizen75
    Poziom 30  
    Od wschodniej do zachodniej granicy Ukrainy jest ponad 1100 km, zależy jak mierzyć. Do tego drony jeśli zostały wystrzelone z terytorium Rosji to trzeba pewnie doliczyć co najmniej kilkadziesiąt km, i co najmniej tyle samo doliczyć kilometrów w Polsce. Podobno jeden z dronów znaleziono w województwie łódzkim 300 km od granicy. Więc drony mogły przelecieć około 1000 km nim je zauważono i podjęto działania.

Tu pojawia się pytanie. Ukraina jak przypuszczam jest lepiej wyposażona w sprzęt wojskowy niż Polska niczego nie zauważyła? Nie poinformowała też Polski, że w jej kierunku lecą drony? Dlaczego ich nie zestrzelono nad terytorium Ukrainy, wszak mogły one uderzyć w cele na terytorium Ukrainy.
  • #56 21686474
    gregor124
    Poziom 29  
    gulson napisał:
    Zvirek napisał:
    Możliwości są trzy:

Dokładnie.
    Opcja 1,3 powoduje, że mamy dość nieciekawą sytuacją sąsiedzką.
    Obawiam się, że prawdy się nie dowiemy.

Gdyby nasze wojska, w sensie NATO, rozciągnęły nad Ukrainą parasol antydronowy, to taka sytuacja byłaby mało prawdopodobna, a już na pewno byłoby wiadomo, skąd wystartowały.
    A i putina miałby więcej problemów i musiałby się 2 razy zastanowić zanim wysyle kolejne drony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #57 21686482
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    LEDówki napisał:
    Wleciały nad Polskę i wyleciały na Ukrainę. W ten sposób ominęły OPL Ukrainy. Wszytko po z góry zaplanowanej trasie.

No właśnie nie.
    Są już dostępne mapy z trajektoriami przelotów i ewidentnie widać, że część z nich w okolicach Lwowa odbiła na zachód. Wypisz wymaluj inteligentny spoofing ukraińskich WRE. Oczywiście nie ma co do nich mieć pretensji, bo jak sąsiad wrzuci Ci granat na podwórko a Ty zdążysz go wyrzucić to nie patrzysz na czyje kolejne podwórko poleci.

Teraz czekamy na weekend i "Zapad" - oby tutaj znowu coś się nie wydarzyło.

Edit: Okazuje się, że jednak Białoruś naprawdę wcześniej nas ostrzegała, cyt: "Szef Sztabu Generalnego Wiesław Kukuła potwierdził, że Białoruś faktycznie przekazała informacje, że może dojść do wlecenia do Polski dronów. — Przygotowywaliśmy się na najgorszy wariant — podkreślił wojskowy w rozmowie z TVN24".
  • #58 21686500
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    >>21686471 Zauważyła, zamieściła grafikę z trasami lotu dronów. Czy prawdziwą? Tego nie wiem. Faktem jest, że zasada "dziel i rządź" jest znana Rosjanom i stosowana do dezinformacji. Dlatego należy ostrożnie podchodzić do tej sprawy. Strzelanie do dronów rakietami to rozrzutność, ale nie wiem czym strzelano. Zamiast F35 można był użyć samolotów typu Karaś, Czapla, albo czegoś nowszego z końca drugiej wojny światowej. Można zamontować karabin w samolocie rolniczym i będzie tanio i dobrze w dzień. W nocy nie bardzo. Czujniki dźwiękowe? Mogłyby być, ale kto przygotuje specyfikację? Pojawi się ona w przetargu? Jako amatorzy i zawodowcy możemy sobie kleić jakiś układy lepsze i gorsze. Armia potrzebuje najlepszy sprzęt. Taki sprzęt kosztuje i trudno go zrobić. Najłatwiej kupić u Chińczyka, ale jak on tu przyjdzie 3 razy Polskę złupić, to marną pociechą będzie, że 6 razy przejdzie przez Rosję.
  • #59 21686508
    Citizen75
    Poziom 30  
    Zvirek napisał:
    Są już dostępne mapy z trajektoriami przelotów i ewidentnie widać, że część z nich w okolicach Lwowa odbiła na zachód. Wypisz wymaluj inteligentny spoofing ukraińskich WRE.

Citizen75 napisał:
    Kolejna ciekawostka o tym, że Ukraina ma możliwość przechwycenia i przekierowania rosyjskich dronów na terytorium innego kraju lub na inny cel. W artykule jest mowa o przekierowaniu rosyjskich dronów na terytorium sympatyzującej z Rosją Białorusi. Link do informacji

Zvirek napisał:
    Edit: Okazuje się, że jednak Białoruś naprawdę wcześniej nas ostrzegała, cyt: "Szef Sztabu Generalnego Wiesław Kukuła potwierdził, że Białoruś faktycznie przekazała informacje, że może dojść do wlecenia do Polski dronów. — Przygotowywaliśmy się na najgorszy wariant — podkreślił wojskowy w rozmowie z TVN24".

Czyli Białoruś nie taka zła jak sugerują politycy, skoro ostrzega "wrogie" państwo czyli Polskę. Mogła Białoruś to zignorować, ale nas ostrzegła.
  • #60 21686545
    gregor124
    Poziom 29  
    Citizen75 napisał:
    Czyli Białoruś nie taka zła jak sugerują politycy, skoro ostrzega "wrogie" państwo czyli Polskę. Mogła Białoruś to zignorować, ale nas ostrzegła.

A może raczej Łukaszenka nie może ufać swoim wojskowym, którzy z reguły są bliżej obywateli?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy systemów antydronowych w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem zamówień dla Straży Granicznej oraz polskich producentów takich rozwiązań. Wymieniono firmy Advanced Protection Systems (APS) z systemem SKYctrl opartym na radarach 3D MIMO, Hertz Systems oferujące systemy HAWK i Jastrząb integrujące radary, radionamierniki i zakłócacze sygnału, AP-Flyer z systemem MADDOS łączącym wykrywanie i neutralizację dronów, Terra Hexen dostarczającą rozwiązania do wykrywania i neutralizacji oraz aplikację DRONE NOTE, a także Dilectro z systemem ASDT SENDES dekodującym sygnały radiowe dronów. Omówiono technologie wykrywania dronów: radarowe (pasm S, X, Ku), monitorowanie częstotliwości radiowych, lokalizację źródeł dźwięku oraz zakłócanie sygnału (jammery, HPM). Poruszono kwestie skuteczności systemów wojskowych i cywilnych, ich ograniczeń, a także problemów z wykrywaniem dronów światłowodowych i ich neutralizacją (np. drony z wyrzutnią siatki, HPM). Wskazano na potrzebę systemów automatycznych z nadzorem operatora oraz rozproszonych czujników korelujących dane. Dyskusja zawierała także refleksje na temat aktualnej sytuacji naruszeń przestrzeni powietrznej Polski przez drony, skuteczności obrony powietrznej, a także polityczne i społeczne aspekty zagrożeń dronowych. Wspomniano o problemach z identyfikacją i neutralizacją dronów, w tym o przypadkach dronów spadających na budynki i pola, co budziło wątpliwości co do ich autentyczności i konstrukcji. Poruszono także kwestie ekologiczne związane z użyciem światłowodów do zakłócania dronów oraz wyzwania związane z kosztami i dostępnością zaawansowanego sprzętu antydronowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA