michał_bak napisał:nie powinno być problemu z lokalizacją zestrzelonych dronów. Jednak problemy są, bo odnaleziono tylko 8 z 19.
Zestrzelono 3 z 23
Także i tak dobry wynik, jak znaleźli 8...
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcirrostrato napisał:Aktualnie ludzie w pewnym państwie giną bo zamknięto dostęp do forów pogaduchowych, nikt ich nie zaatakował, sami się wykańczają.......
cirrostrato napisał:i nagle zonk, net milczy i jak żyć, jak żyć.....
OPservator napisał:Faktem jest, że stało się to dziwnym trafem dzień po tym, jak Nawrocki zapowiedział, że Polscy żołnierze nie pojadą na Ukrainę.
Cytat:Były prezydent Andrzej Duda w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim przyznał, że Ukrainie zależało na wciągnięciu Polski do wojny z Rosją.
– Dzwonił do pana prezydent Zełenski? Można powiedzieć, że zaczął wywierać presję, by Polska od razu oświadczyła, że to jest ruska rakieta? – pytał dziennikarz.
– Można tak powiedzieć – odparł były prezydent.
– Był pan wtedy w szoku? – dopytywał Rymanowski.
– Nie.
– Nie odebrał pan tego, jako próby wciągnięcia Polski do wojny? – pytał dziennikarz.
– Tak to odebrałem – przyznaje Duda.
– I co pan mu powiedział?
– Nic. Oni od początku próbują wciągnąć wszystkich w wojnę. To jest oczywiste, to jest w ich interesie, a najlepiej gdyby udało się wciągnąć w wojnę kraje NATO. Oczywiste jest, że poszukują tych, którzy po ich stronie walczyliby czynnie przeciwko Rosjanom. To się dzieje od pierwszego dnia – stwierdził były prezydent.
gregor124 napisał:zmusić Putina do zastanowienia się dwa razy, zanim znowu zacznie eskalację.
OPservator napisał:
Ja nie bronię żadnej ze stron, bo jedni i drudzy mają za uszami, ale zarówno ja, jak i większość Polaków nie wyrażamy zgody na zbrojną interwencję poza terenami NATO.
OPservator napisał:Choć przez lata to Rosja rozdawała tam karty i podstawiała prezydentów...
OPservator napisał:Wcale nie tak, że dzień wcześniej Ukraińcy zaatakowali Soczi, to są kłamstwa i pomówienia
gregor124 napisał:Nie porównuj terenów Rosji do terenów państw niebiorących udziału w wojnie.
Zvirek napisał:Możliwości są trzy:
1. Zamierzona prowokacja ruskich.
2. Niezamierzony efekt ubocznych ukraińskich WRE
3. Zamierzony efekt ukraińskich WRE.
Mam nadzieję, że tym razem to była możliwość nr 2...
OPservator napisał:nocny atak dronów był jedynie odpowiedzią na atak Ukrainy dzień wcześniej.
OPservator napisał:@DiZMar a na kogo drony były wymierzone, na Polskę
OPservator napisał:Czytaj więc ze zrozumieniem co napisałem, bo napisałem, że Rosja podjęła odwet wobec Ukrainy, nie Polski
DiZMar napisał:Odwet wobec Ukrainy wysyłając drony do Polski?
OPservator napisał:napisałem, że Rosja podjęła odwet wobec Ukrainy,
OPservator napisał:w Rumunii tych dronów już też trochę spadło...
gulson napisał:Zvirek napisał:Możliwości są trzy:
1. Zamierzona prowokacja ruskich.
2. Niezamierzony efekt ubocznych ukraińskich WRE
3. Zamierzony efekt ukraińskich WRE.
Mam nadzieję, że tym razem to była możliwość nr 2...
Dokładnie.
Opcja 1,3 powoduje, że mamy dość nieciekawą sytuacją sąsiedzką.
Obawiam się, że prawdy się nie dowiemy.
LEDówki napisał:Wleciały nad Polskę i wyleciały na Ukrainę. W ten sposób ominęły OPL Ukrainy. Wszytko po z góry zaplanowanej trasie.
Zvirek napisał:Są już dostępne mapy z trajektoriami przelotów i ewidentnie widać, że część z nich w okolicach Lwowa odbiła na zachód. Wypisz wymaluj inteligentny spoofing ukraińskich WRE.
Citizen75 napisał:Kolejna ciekawostka o tym, że Ukraina ma możliwość przechwycenia i przekierowania rosyjskich dronów na terytorium innego kraju lub na inny cel. W artykule jest mowa o przekierowaniu rosyjskich dronów na terytorium sympatyzującej z Rosją Białorusi. Link do informacji
Zvirek napisał:Edit: Okazuje się, że jednak Białoruś naprawdę wcześniej nas ostrzegała, cyt: "Szef Sztabu Generalnego Wiesław Kukuła potwierdził, że Białoruś faktycznie przekazała informacje, że może dojść do wlecenia do Polski dronów. — Przygotowywaliśmy się na najgorszy wariant — podkreślił wojskowy w rozmowie z TVN24".
Citizen75 napisał:Czyli Białoruś nie taka zła jak sugerują politycy, skoro ostrzega "wrogie" państwo czyli Polskę. Mogła Białoruś to zignorować, ale nas ostrzegła.