logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co jest bardziej opłacalne - samodzielne składanie komputera czy kupno gotowego zestawu?

(Sponsorowany) magic9 11 Gru 2025 09:47 1572 27
REKLAMA
  • Kobieta w okularach pracuje na laptopie przy stoliku w kawiarni
    Decyzja o zakupie nowego komputera często sprowadza się do dylematu: złożyć go samodzielnie, czy wybrać gotowy zestaw? Artykuł analizuje, co jest bardziej opłacalne, jaka opcja oferuje lepszą wydajność i personalizację, jak różni się gwarancja oraz łatwość modernizacji. Poznaj kluczowe różnice i wybierz idealne rozwiązanie dla gracza, profesjonalisty czy do biura, rozważając również wygodną usługę montażu, która łączy zalety obu rozwiązań.

Co jest bardziej opłacalne: komputer składany czy gotowy zestaw?
    Samodzielny montaż komputera jest znacznie bardziej opłacalny niż zakup gotowego zestawu. Omijasz marżę producenta i koszty usługi montażu, co przekłada się na realne oszczędności. W ramach tego samego budżetu możesz skonfigurować maszynę oferującą lepszy stosunek ceny do wydajności, uzyskując mocniejsze podzespoły.

Rozwiązania fabryczne są droższe, ale inwestujesz w bezcenny komfort. Gotowy zestaw zapewnia:
    • ogromną wygodę,
    • pełną gwarancję,
    • natychmiastową gotowość do działania,
    • znaczną oszczędność czasu,
    • spokój ducha.

Samodzielnie złożony sprzęt zapewnia czystą moc obliczeniową, natomiast gotowy zestaw to inwestycja w komfort i bezpieczeństwo.

Jaką wydajność i możliwości personalizacji oferuje każda opcja?
    Samodzielne złożenie komputera (Custom PC) daje użytkownikowi pełną kontrolę nad specyfikacją, maksymalizując personalizację i końcową wydajność. Dzięki idealnemu doborowi komponentów skutecznie eliminujesz zjawisko tzw. wąskiego gardła. Ta swoboda pozwala na zaawansowaną optymalizację i tuning, oferując następujące korzyści:
    • pełna władza nad specyfikacją,
    • maksymalizacja personalizacji,
    • maksymalizacja końcowej wydajności,
    • skuteczna eliminacja wąskiego gardła,
    • możliwość podkręcania procesora (overclocking),
    • precyzyjne ustawianie taktowania i liczby rdzeni,
    • bezpośredni wzrost wyników w testach wydajności (benchmarkach).
    Gotowe zestawy stanowią wyraźny kontrast, oferując ograniczoną elastyczność. Producenci często tną koszty na kluczowych elementach, takich jak płyta główna czy zasilacz (PSU). Takie oszczędności drastycznie obniżają stabilność i ogólną moc obliczeniową, redukując potencjał sprzętu.

Jak różni się gwarancja i wsparcie techniczne?
    Kiedy decydujesz się na gotowy zestaw, otrzymujesz jedną, zbiorczą gwarancję na cały sprzęt. To ogromne ułatwienie: w razie problemów, cały komputer trafia do jednego serwisu, co znacząco przyspiesza diagnozę i cały proces reklamacyjny. W przypadku komputera składanego procedura serwisowa jest bardziej złożona. Każdy komponent posiada własną gwarancję producenta, co wymusza samodzielne zlokalizowanie usterki i prowadzenie odrębnych zgłoszeń dla każdego wadliwego podzespołu. Co więcej, gotowe zestawy często oferują darmowe wsparcie techniczne oraz preinstalowany system operacyjny (licencje OEM), eliminując tym samym potrzebę dodatkowego zakupu i samodzielnej instalacji oprogramowania.

Który komputer łatwiej zmodernizować w przyszłości?
    Samodzielne złożenie komputera to najlepszy sposób na zapewnienie przyszłej modernizacji. Kluczowa jest pełna kontrola nad doborem podzespołów. To strategiczne planowanie zaczyna się od wyboru płyty głównej z odpowiednim chipsetem. Warto od razu zainwestować w mocniejszy zasilacz (PSU). Taki zapas mocy gwarantuje swobodną wymianę procesora lub karty graficznej w przyszłości, eliminując konieczność wymiany całej infrastruktury. Gotowe zestawy komputerowe często generują problemy. Bazują na niestandardowych lub niskiej jakości komponentach (np. płyty główne i zasilacze). Te fizyczne ograniczenia skutecznie blokują przyszłą rozbudowę, zmuszając do wymiany większej liczby elementów jednocześnie, zamiast tylko jednej części.

Ile czasu i wiedzy wymaga samodzielny montaż komputera?
    Samodzielne złożenie komputera to duże wyzwanie, wymagające nie tylko wiedzy technicznej, ale i znacznej ilości czasu – zazwyczaj od czterech do nawet ośmiu godzin. Proces wymaga ogromnej precyzji i przebiega wieloetapowo:
    1. rzetelny research, kluczowy dla pełnej zgodności podzespołów,
    2. precyzyjne osadzenie procesora oraz nałożenie pasty termoprzewodzącej,
    3. montaż pozostałych komponentów,
    4. konfiguracja BIOS/UEFI,
    5. instalacja niezbędnych sterowników,
    6. gruntowne testowanie stabilności gotowego systemu.
    Brak doświadczenia jest ryzykowny; łatwo o kosztowne pomyłki, które mogą uszkodzić drogie elementy.

Na jakie podzespoły zwrócić uwagę w gotowych zestawach?
    Producenci zestawów komputerowych chętnie eksponują mocny procesor i kartę graficzną, celowo maskując oszczędności poczynione na innych, równie kluczowych elementach.
    Nie wystarczy polegać na ogólnych parametrach. Niska jakość podzespołów drastycznie obniża komfort pracy, zwiększa hałas i skraca żywotność sprzętu. Zawsze weryfikuj dokładne modele komponentów – nie ufaj ogólnikowym specyfikacjom. Zwróć szczególną uwagę na:
    • szczegółowe taktowanie pamięci RAM,
    • realną prędkość dysku SSD lub HDD,
    • model płyty głównej (często najsłabsze ogniwo),
    • jakość i moc zasilacza (PSU),
    • efektywność systemu chłodzenia,
    • wykonanie i przepływ powietrza w obudowie.
    Zaniedbanie tych detali sprawi, że faktyczna wydajność zestawu będzie znacznie niższa, niż sugerują główne podzespoły.

Czym jest usługa montażu i czy warto z niej skorzystać?
    Zamiast wybierać między personalizacją Custom PC a wygodą gotowego sprzętu, postaw na usługę montażu. To idealne połączenie tych światów. Klienci mają pełną kontrolę nad jakością i docelową wydajnością, ponieważ sami dobierają wszystkie komponenty. Omijasz w ten sposób ryzyko ukrytych oszczędności i kompromisów typowych dla fabrycznych zestawów. Gdy wybór padnie na konkretne części, nasi specjaliści zajmują się profesjonalnym złożeniem. Eliminują oni kosztowne błędy montażowe, chroniąc Cię przed amatorskimi wpadkami. Dodatkowo intuicyjny konfigurator online zapewnia dobór w pełni kompatybilnych podzespołów.
    Sprawdź możliwości konfiguracji na stronie: https://www.komputronik.pl/advanced-configurator/
    Jest to opcja warta uwagi, zwłaszcza dla osób bez głębszej wiedzy technicznej. Otrzymują one maksymalną wydajność w połączeniu z komfortem rozwiązania typu Plug & Play – sprzęt idealnie skrojony na miarę ich potrzeb.

Co wybrać dla gracza, profesjonalisty, a co do biura?
    Jaki komputer jest dla Ciebie najlepszy, zależy wyłącznie od Twoich potrzeb. Jeśli jesteś wymagającym użytkownikiem – graczem, twórcą treści lub profesjonalistą – kluczowa jest czysta moc i precyzyjna optymalizacja. Właśnie dlatego rekomendujemy budowę spersonalizowanego zestawu (Custom PC). Decydując się na profesjonalny montaż, zyskujesz gwarancję maksymalnej wydajności. Eliminuje to typowe kompromisy gotowych rozwiązań, co jest niezbędne przy zadaniach mocno obciążających sprzęt, takich jak rendering grafiki czy obróbka wideo 4K. Pełna personalizacja zapewnia satysfakcję ze sprzętu idealnie dopasowanego do Twoich specyficznych zadań. Natomiast do standardowych zastosowań biurowych lub codziennej pracy w zupełności wystarczy sprzęt z półki. Tutaj priorytetem jest wygoda i natychmiastowa gotowość do działania (Plug & Play). Wybierając zestaw fabryczny, oszczędzasz cenny czas, ponieważ nie musisz martwić się samodzielną instalacją oprogramowania i masz zapewnione pełne wsparcie techniczne.

[Współpraca reklamowa z Komputronik S.A.]
    O autorze
    magic9
    Redaktor
  • REKLAMA
  • #2 21777811
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    magic9 napisał:
    Samodzielne złożenie komputera to duże wyzwanie, wymagające nie tylko wiedzy technicznej, ale i znacznej ilości czasu – zazwyczaj od czterech do nawet ośmiu godzin.

Nawet śmiechłem. :)

Artykuł pisany przez AI dla gospodyń domowych?
  • #3 21778033
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Nie tak dawno po zmianach jakie zaszły w "Elektronice dla Wszystkich" narzekaliśmy, że (prze)pisane tam artykuły z pracy zagranicznej są tłumaczone translatorem. Teraz na "Elektrodzie" robi się podobnie. Pasuje w sam raz do tego tematu.
  • REKLAMA
  • #4 21778085
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    Po co ja tu wchodzę? Chyba z przyzwyczajenia.
  • #5 21778090
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    J_Bravo napisał:
    Po co ja tu wchodzę? Chyba z przyzwyczajenia.

Oj jak ja to rozumiem. :-(

Wiele rzeczy robi się dla dutków - ale ciężko nieraz przejść koło lustra.
  • #6 21778133
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6056
    Taki materiał podesłali, niewiele mogę poradzić.
    Odmawiać nie wypada. :D
    Treści sponsorowane znakuję, aby nie mylić z normalnymi wątkami.
    Współprace tego typu pomagają w utrzymaniu forum.
    Przepraszam, w zamian zasilam trochę sklepik z gadżetami. :D
  • #7 21778265
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 705
    gulson napisał:
    Taki materiał podesłali, niewiele mogę poradzić.
    Odmawiać nie wypada.
    Treści sponsorowane znakuję, aby nie mylić z normalnymi wątkami.
    Współprace tego typu pomagają w utrzymaniu forum.
    Przepraszam, w zamian zasilam trochę sklepik z gadżetami.

Ale z czego się tu tłumaczyć. Forum istnieje i utrzymuje się dzięki reklamie i też takim właśnie materiałom.
    Jest oznaczony.
    "• precyzyjne ustawianie taktowania i liczby rdzeni"
    Tzn zmniejszamy liczbę użytych rdzeni, bo domyślnie chyba zawsze są używane wszystkie?
  • REKLAMA
  • #8 21778332
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 232
    Albo jestem już stary, albo nie wiem co...

Wg mnie 4 h, to całkiem realny czas na złożenie zestawu.
    .
    Research - kilka(naście) lat temu składałem kompy jak głupi.
    Teraz... Nowe technologie, kafelki, duperelki...
    Sam research to ok. 2 h.

Wycieczka po graty, to w optymistycznym wariancie ok. 1 h i to w Warszawie.

No i 1 h na składanie - to chyba czas rzeczywisty.
    Zwłaszcza jak się ostatniego kompa składało 5-6 lat temu.

Co śmiesznego jest w 4 h?
  • #9 21778353
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6056
    Ja rok temu składałem komputer gamingowy dla córki. Po wielu, wielu latach przerwy. Spokojnie wyciągałem z pudełka podzespoły, oglądałem, czytałem, myślę, że łącznie mi to zajęło 4 h z instalacją systemu. Zabawa jak klockami lego.
    Natomiast obecnie składanie komputera jest bardzo proste. Wszystko na gotowe złączki, zatrzaski, wszystko opisane.
    Kiedyś ogrom śrubek, każdy przewodzik osobno od głośniczka, przycisków, zasilania. Czytanie dokumentacji, bo nie wiadomo co do czego.
    Łatwo było upalić płytę. Czasami coś nie pasowało i trzeba było przerabiać.
    A teraz ciach, ciach, inaczej nie wejdzie.
    Domyślam się, że można zejść do 30 min.
  • #10 21778399
    henryjuniorsecond
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Samo złożenie "klocków", to już sama przyjemność i rzeczywiście nie zajmuje jakoś dużo czasu.
    Ale dobór gratów - to już inna bajka.
    Najczęściej trzeba znaleźć rozsądny kompromis pomiędzy ceną a parametrami - czyli trzeba poszukać, poczytać, poporównywać, trzeba tak dobrać graty, tak żeby jeden nie ograniczał drugiego - czyli analiza parametrów no i jeszcze trzeba brać poprawkę na dostępność.

I faktycznie - dziś jest mega dużo łatwiej.
    Raz, że graty są tak robione, że nie da się źle złożyć, a dwa to internet - instrukcje, poradniki, filmiki jak krok po kroku to składać i na co zwracać uwagę.
    Pamiętam czasy płyt zasilanych w standardzie AT - dwie identyczne wtyczki i zamiana ich uwalała płytę, a nie było wtedy internetów, sposób podłączenia to była tajemna wiedza przekazywana z ust do ust :D
  • #11 21778441
    marweg1967
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    henryjuniorsecond napisał:
    Pamiętam czasy płyt zasilanych w standardzie AT - dwie identyczne wtyczki i zamiana ich uwalała płytę, a nie było wtedy internetów, sposób podłączenia to była tajemna wiedza przekazywana z ust do ust

I te stada zworek lub DIP-switchy na płycie głównej, kontrolerze IDE, podróbce Sound Blastera itd. :D
  • #12 21778756
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    ...niby jest łatwiej, ale trafiają się "kwiatki" typu UEFI nie obsługuje starszej grafiki, czy kapryśne pamięci DDR-5, albo płyta niby obsługuje twój CPU, ale wymaga aktualizacji UEFI.
  • #13 21778792
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    Samo złożenie "klocków", to już sama przyjemność

ej to może się zatrudnij na produkcji, jak wciskanie kabli montaż procka i skręcanie śrubek to dla ciebie przyjemność...
  • #14 21778803
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    magic9 napisał:
    Samodzielnie złożony sprzęt zapewnia czystą moc obliczeniową, natomiast gotowy zestaw to inwestycja w komfort i bezpieczeństwo.

Czyli konstrukcje fabryczne jak rozumiem nie mogą być wyśrubowane do granic?
    Przy "typowych" zestawach gotowiec zawsze będzie dorównywać, albo nawet przebijać składaka.
    "Zyski" składaka zaczynają się tam, gdzie kończy się limit budżetu - chłodzenie custom-loopem, czy azotem ;)

magic9 napisał:
    Jaką wydajność i możliwości personalizacji oferuje każda opcja?[...]

Dokładnie to samo oferują markowe gotowce z półki gaming - nikt raczej z resztą nie podkręca biurowego DELLa, żeby excel chodził 0.2s szybciej :)

magic9 napisał:
    Który komputer łatwiej zmodernizować w przyszłości?

Przy obecnym postępie technologii? Bez znaczenia, przyjdzie moment, że i tak będziesz musiał wymienić całą platformę.

magic9 napisał:
    Ile czasu i wiedzy wymaga samodzielny montaż komputera?

30 minut? Godzina jak obudowa jest tragiczna pod względem cable-management.

magic9 napisał:
    Na jakie podzespoły zwrócić uwagę w gotowych zestawach?

Dokładnie na te same, co w składakach. Przede wszystkim zastanowić się - do czego będę wykorzystywał komputer ;) Jednemu potrzebne mocniejsze GPU, innemu mocniejsze CPU, a jeszcze innemu wystarczą bazowe jednostki, ale z dużą ilością RAM i pamięci masowej - ot, pod bazy danych.

magic9 napisał:
    Właśnie dlatego rekomendujemy budowę spersonalizowanego zestawu (Custom PC).

magic9 napisał:
    [Współpraca reklamowa z Komputronik S.A.]

Ah, to wiele tłumaczy - tyle że z tego co kojarzę, serwisant, a raczej monter, w tej i podobnej jej firmach nie zarabia zbyt fajnej kasy - no ale czego się spodziewać, jak połowa z nich składa po kosztach, a druga połowa to w ogóle za darmo :D

Dodano po 1 [minuty]:

gulson napisał:
    Łatwo było upalić płytę. Czasami coś nie pasowało i trzeba było przerabiać.

Płyty nigdy nie upaliłem, a w niektórych GPU do dzisiaj trzeba czasem podszlifować zatrzask, bo nie wchodzi w ogóle - albo ot, GPU w low-profile było zdecydowanie atrakcyjniejsze cenowo, i trzeba wymienić śledzia na wersję full-size.
  • #15 21779314
    Damian_Max
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    I faktycznie - dziś jest mega dużo łatwiej.

Tak i nie.
    Jest masa filmików/poradników na internetach, ale mają różną jakość, mogą mieć błędy, mogą dotyczyć 'podobnego' produktu (różnica w jednym numerku/literce) → więc potrzebujesz ich obejrzeć pare, filmiki jak to filmiki; trzeba obejrzeć reklamę, albo kilkanaście reklam, filmik też jest kręcony tak by miał ileś zbędnych minut, można też nie znaleźć odpowiedzi. Jak jesteś obeznany to przewiniesz, a pozostali spędzą sporo czasu przed ekranem.
    Kiedyś, powiedzmy mój tata jadący po komputer dla mnie: nie miał wiedzy, wiedział że jej nie może zdobyć, po prostu wsiadł w samochód i pojechał do sklepu / kogoś z polecenia kto się znał, na miejscu poprosił o składaka i zaufał że ktoś się na tym zna i wrócił ze złożonym komputerem (pierwszą część mógł wykonać przez telefon). Generalnie poświęcił na to bardzo mało czasu.
    Ów sklep / gość z polecenia: robią to na codzień; wiec szybko, mieli lepsze zniżki w hurtowniach/producentów; bo zamawiają dużo. Więc mój tata mógł dostać komputer nieznacznie droższy niż jak by to zrobił sam, albo nawet w tej samej cenie, a sklep i tak zarobił.
    Teraz każdy jak Zosia samosia, siedzi z nosem w internecie i szuka i szuka xD, życie przelatuje obok. A kiedyś ludzie robili to na czym się znali, a o inne rzeczy kogoś prosili, w zamian dawali swoje przysługi i się to jakoś kręciło xD.
    Kiedyś też biznes/fach przechodził z ojca na syna, a teraz dużo łatwiej trafić na firmę krzak, z wyśrubowaną cena i miernym doświadczeniem.

Cenie sobie że 'wszystko' jest w internecie, ale ceniłem sobie też plusy poprzedniego systemu.

Edit: Swoja drogą, oszacujcie / zapytajcie / sprawdźcie, czy ktoś nie techniczny, kto nigdy nie składał kompa, też będzie w stanie go złożyć w godzinę, z internetu może korzystać do woli (z tym że niech sam wyszuka filmik/poradnik).
  • #16 21779326
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Ja składałem zawsze sam. Dobierałem części, obudowę, chłodzenie…
    Wyspecjalizowałem się w cichych zestawach na zasilaczach beQuiet i Fortis 3 lub Fera. Obudowy - Fractal Design Define R4 - R7 ostatni mój.To były fajne czasy.

Teraz nie ma czasów.
    Potrzebowałem upgrade, chciałem ominąć 13 i 14 gen intela. W grę wchodzili tylko niebiescy.
    No i miałem zestaw, koszyk w xkom, morele i takie wątpliwości czy dobrze robię, że zostawiam obudowę Fractala… czy mi to chłodzenie AIO wejdzie, czy grafa będzie miała podpórki. Czy zasilacz będzie miał wszystkie złącza (ATX 3).

Kupiłem w xkom gotowy komputer G4M3R. I dobrze zrobiłem, bo obudowę dali przewiewną, ja bym dał zabudowanego matami wygłuszającymi Fractala, AIO dali przetestowane przez siebie. Tak samo płyta, RAM (64 GB DDR5 6000 - dziś czuję się bogaczem z tymi cenami pamięci), Core Ultra 265K.

No ale musi być łyżka dziegciu w tej beczce miodu… zasilacz MSI MAG… odkurzacz.
    Kupiłem beQuiet Dark Power 12 850W i teraz mam wystarczający sprzęt na 5 lat.

Więc kiedyś jak procki były chłodniejsze, to bez problemu sam wolałem.
    Dziś trochę więcej trzeba wiedzieć jakie chłodzenie pod dany cpu i daną obudowę.
  • REKLAMA
  • #17 21779347
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2562
    Po złożeniu komputera na awaryjnej płycie i szyderczym podejściu sprzedawcy (wymieniał jedna zepsutą płytę na inną i proponował, że sprzeda gorszą jako modernizacja komputera) odpuściłem sobie składanie. Wolę gotowiec tym bardziej, że nie tracę czasu na gry tylko na pisanie głupot tutaj. Do tego wystarcza byle komputer, który ma dość ram by nie używać pliku wymiany. Dodatkowa zaleta gotowca - preinstalowany windows ze sterownikami, nie trzeba tracić czasu na ich szukanie czy to w pudełku czy w internecie. Reinstalujesz i masz. Później doinstalowanie oprogramowania użytkowego i przenosiny danych. Schodzi się znacznie dłużej niż 2 godziny. Czasem producent daje narzędzia do migracji danych, wtedy jest przyjemniej. Czasem mamy dostęp do narzędzi Microsoft, też jest fajnie choć drogo.
  • #18 21780114
    henryjuniorsecond
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    >>21778792
    Cytat:
    ej to może się zatrudnij na produkcji, jak wciskanie kabli montaż procka i skręcanie śrubek to dla ciebie przyjemność...

Ale wymyśliłeś!
    To jak z każdą czynnością - robiona raz czy dwa to przyjemność, robiona wielokrotnie z obowiązku staje się przykrością.
    Dam Ci skrajny przykład: lubisz sex - zatrudnij się do pracy w filmach porno.
  • #19 21793532
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    magic9 napisał:

To zdanie jest nie logiczne :)
    Już pomijając zupełnie abstrakcyjny zapis o inwestycji.

magic9 napisał:
    Samodzielne złożenie komputera to duże wyzwanie, wymagające nie tylko wiedzy technicznej, ale i znacznej ilości czasu – zazwyczaj od czterech do nawet ośmiu godzin.

Kolejny samokowity kwiatek.
    Bardzo mnie ciekawi skąd autor wziął ta liczbę godzin ?
    Złożenie komputera to ok 30 min lub godzina jak pijemy jednoczesnie herbatę i wyjątkowo dokładnie układamy kabelki.

Bajki o wyspecjalizowanej wiedzy technicznej też są śmieszne ;)

Czytając ten materiał mam wrażenie że napisała go AI.
  • #20 21793547
    OPservator
    Poziom 39  
    LightOfWinter napisał:
    Złożenie komputera to ok 30 min lub godzina jak pijemy jednoczesnie herbatę i wyjątkowo dokładnie układamy kabelki.

Należę do tej drugiej grupy, potem jak komputer wraca na czyszczenie, to nie mogę poznać że to moje, bo tak ładnie xD
  • #21 21793559
    LEDówki
    Poziom 43  
    Amator w godzinę nie złoży komputera. Ktoś, kto ma wprawę to i owszem. Bez studiowania instrukcji, bez szukania wkrętów i otworów, bez gimnastyki z wkładaniem kart w złącza i procesora w podstawkę. Widziałem różne rzeczy i z pewnością amator bez doświadczenia nie zrobi tego w godzinę. Do tego instalacja okien (windows) - jest szybciej niż na hdd, ale i tak instalacja aktualizacji i całego oprogramowania użytkowego zabiera mnóstwo czasu. łatwo też o błędy i wtedy od nowa Polska Ludowa, znaczy się w najgorszym razie ponowna instalaca systemu i badziewi, ale już nie trzeba składać komputera...
  • #22 21793578
    OPservator
    Poziom 39  
    @LEDówki staram się trzymać na pendrive najświeższy obraz windowsa, wtedy masz góra 6 aktualizacji na krzyż, to nie daj boże kolejne 15 minut zajmie Ci instalacja z aktualizacją. Z resztą - gotowce też aktualizowane nie są, często gęsto nawet teraz, prawie w 2026 roku, idzie dorwać nowego laptopa, a po zalogowaniu się na konto okazuje się, że system stoi jeszcze na 23H2 albo 24H1/H2 :D
  • #23 21793592
    LEDówki
    Poziom 43  
    O, to, to! Nie liczysz czasu jakie poświęcasz na aktualizację pendrive. Gdy obganiałem 50 komputerów, to nie było z tym problemu, bo musiałem być na bieżąco. W swoich robi się kłopot, bo nie poświęcam czasu na aktualizacje obrazów. W przedsiębiorstwach są fajne narzędzia jak SCCM. Można trzymać jeden obraz dla dziesiatek lub setek identycznych maszyn i jednej nocy przeinstalować te maszy ny i przenieś dane użytkowników. Tylko, że to koszty poza możliwościami amatora. No i poza potrzebami. Obraz ma aktualizacje instalowane na bieżąco, jeśli administrator sobie to wymarzy. Amator zdaje się też ma jakieś narzędzia do tego?
  • #24 21793653
    OPservator
    Poziom 39  
    LEDówki napisał:
    Nie liczysz czasu jakie poświęcasz na aktualizację pendrive.

Wiesz, obecnie robię chyba 40 ze 100 laptopów poleasingowych które ściągnąłem, 4 już nie przeszły testów, jeden ma wywalony z gwintów zawias, reszta idzie normalnie - no ale poza klasycznymi testami usb, hdmi, kamery, mikrofonu, klawiatury, to trzeba jeszcze sprawdzić ram i stress testa przeprowadzić - instalacja systemu i aktualizacja to naprawdę margines czasowy - przy nowych komputerach to masz naprawdę ułamek, bo nie musisz wszystkiego tak testować - ja swój prywatny komputer testować zacząłem dopiero jak zacząłem robić UV, celem poprawy osiągów i zbicia temperatury - i5-10600K wykręcony do 5.5GHz na zwykłym Fortisie - w thermal throttling nie wpada, bez UV nie dość, że wpadał w TT już przy 5.2GHz, to przy 5.5GHz był niestabilny.
  • #25 21793717
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    magic9 napisał:
    Brak doświadczenia jest ryzykowny

Kolejne piękne stwierdzenie :)
    Ale doświadczenie własnie zdobywa się zajmując się daną dziedziną :)

magic9 napisał:
    2. precyzyjne osadzenie procesora oraz nałożenie pasty termoprzewodzącej,
    3. montaż pozostałych komponentów,

A tu można odnieść wrażenie że montaż komputera zaczyna się od osadzenia procesora. ale autor już nie wspomina gdzie ów procesor mamy osadzać.
    Trzeba też nakładac paste która jest przecież domyślenie nałożona na nowych komponentach :)

magic9 napisał:
    4. konfiguracja BIOS/UEFI,

Korzystne ale nie niezbędne.

magic9 napisał:
    5. instalacja niezbędnych sterowników,

Obecne systemy sporo sterowników dostarczają same i wyszystko jest gotowe do użytku, zarówno Windows jak i Ubuntu, Mint itd...

magic9 napisał:
    6. gruntowne testowanie stabilności gotowego systemu.

A po co?
    Jak nic nie podkrencasz to powinno działać bez problemów :)
  • #26 21795262
    tzok
    Ostatnio po długiej przerwie zabrałem się z składanie "blaszaka" no i powiem, że się zdziwiłem... a to płyta niby obsługuje CPU, ale trzeba zaktualizować BIOS, a żeby go zaktualizować trzeba mieć starszy CPU, żeby płytę uruchomić; a to pamięci DDR-5 nie dogadują się z płytą, do tego te całe profile EXPO, które są "fabrycznym" O/C, bo tak na prawdę to wszystko są kości DDR5-4800; a to UEFI/CSM nie potrafi zainicjować starszej karty grafiki...
  • #27 21795441
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    tzok napisał:
    a to UEFI/CSM nie potrafi zainicjować starszej karty grafiki...

To dobrze znany problem od kilku lat. Publikowałem nawet zmodyfikowany bios do karty graficznej który ten problem rozwiązuje.

Dla mojej karty którąś kiedyś używałem jest tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3941909.html

tym niemniej to co opisujesz to modernizacja obecnego komputera a artykuł opisuje zalety i wady samodzielnego składania nowego komputera. Temat jest podobny ale sądzę że np. problem z biosem karty graficznej nie wystąpi przy składaniu z nowych komponentów.
  • #28 21795546
    tzok
    Nie licząc karty graficznej to były nowe komponenty...
REKLAMA