Czy nota katalogowa w obcym języku stanowi problem w 2026 roku? Dzisiaj sprawdzę, czy sztuczna inteligencja jest w stanie zastąpić tłumacza i przełożyć na angielski napisy ze specyfikacji części elektronicznych. Co ważne, cały eksperyment opierać się będzie o zrzuty ekranu (bitmapy), a nie o pliki PDF, więc AI nie będzie miało jak sobie ułatwić pracy. Czy taka forma tłumaczeń specyfikacji się na coś może przydać? Sprawdźmy!
Metodologia testów będzie bardzo prosta - biorę zrzut ekranu z noty katalogowej i próbuję tłumaczyć ją na angielski poprzez wysłanie jej jako załącznik z promptem do AI. Do uruchamiania modeli AI użyję darmowej witryny LMArena:
https://lmarena.ai/
Po testach spróbuję subiektywnie ocenić i pogrupować modele wedle ich rezultatów.
UWAGA - obrazki umieściłem tak jak wygenerowało AI. Jeśli coś jest przycięte, to znaczy, że taką bitmapę utworzył model.
Próba 1 - stałoprądowy kontroler LED
Dane wejściowe:
translate to english
seedream-4-high-res-fal
Tak wielka halucynacja raczej wyklucza ten model.
reve-v1.1-fast
Brak tłumaczeń.
reve-v1.1
Duża zbędna przeróbka dokumentu, szczątkowe tłumaczenia.
chatgpt-image-latest (20251216)
Nieco lepiej, sporadyczne literówki. Prawie użyteczne.
gpt-image-1.5
Nieco lepiej, sporadyczne literówki. Prawie użyteczne.
flux-1-kontext-pro
Brak tłumaczeń.
flux-2-flex
Praktycznie brak tłumaczeń, za wyjątkiem tytułu nad dokumentem.
flux-2-flex-20251231
Niepowodzenie tłumaczenia - losowe literki i znaczki, w większości brak tłumaczeń.
qwen-image-edit
Ten model halucynuje sobie dziwne tło i jest w stanie zepsuć dokument. Bezużyteczne.
flux-2-max
Szczątkowe tłumaczenia, większość to bezsensowny ciąg liter. Nagłówek się przetłumaczył.
flux-2-pro
Nonsensowne ciągi liter, bezużyteczny wynik.
flux-2-pro-20251231
Nonsensowne ciągi liter, bezużyteczny wynik.
gemini-2.5-flash-image-preview (nano-banana)
O dziwo starszy Banana nie chciał nic przetłumaczyć.
gemini-3-pro-image-preview (nano-banana-pro)
Najlepszy wynik do tej pory. Tekst prawie cały poprawny, sporadyczne błędy i literówki, dopiero w akapitach niektóre słowa są bzdurne.
Próba 2 - kontroler wyświetlacza
translate to english
gpt-image-1-mini
Model przerobił obrazek, zmienił nazwę układu, nie przetłumaczył.
Starszy Banana nie poradził sobie z tłumaczeniem.
flux-2-pro
Model podjął próby tłumaczenia ale rezultat jest nieczytelny, praktycznie tylko tytuł jest pomocny - LED Driver/Keyboard Scan.
flux-2-pro-20251231
Podstawowe słowa kluczowe Flux 2 odszyfrował, ale reszta jest bezużyteczna.
flux-1-kontext-pro
Ten model nałożył napis translate to English na obraz.
flux-2-flex-20251231
Szczątkowe tłumaczenia.
gpt-image-1.5
Na pierwszy rzut oka bardzo dobrze, ale wstęp od drugiego/trzeciego zdania się rozsypał.
reve-v1.1
Podstawy przetłumaczył, ale też uszkodził schemat wyprowadzeń.
seedream-4-high-res-fal
Tytuł może i jest przetłumaczony, ale model dodał sobie jakieś dziwne tło.
Podobnie jak drugi od OpenAI, jest nieźle, tylko wstęp się potem rozsypał. Dodatkowo widzę lekko uszkodzony schemat wyprowadzeń.
Nano Banana Pro znów poradził sobie bardzo dobrze.
Próba 3 - prostownik synchroniczny
Tym razem próba ze zrzutem ekranu:
translate to english
qwen-image-edit
Wynik bezużyteczny.
Podstawowe tłumaczenie jest, ale z mnóstwem literówek. Synchornous?
gpt-image-1.5
Tak jak poprzedni GPT.
seedream-4-high-res-fal
Ten model znów przerobił tło...
gpt-image-1
Szczątkowe tłumaczenie. Dodatkowo z kolejną próbą otrzymałem dziwnie wykadrowany obrazek.
gpt-image-1-mini
A tu co się stało? Zwarcie? I to pomiędzy dwoma osobnymi schematami... dodatkowo też model przyciął obrazek.
flux-2-flex
Znów szczątkowe tłumaczenie.
Brak tłumaczenia.
seedream-4.5
Tym razem wyszło nieco lepiej, ale i tak są braki.
flux-1-kontext-pro
Brak tłumaczenia.
flux-2-pro
Literki zostały zmienione, ale nie mają sensu?
Kolejny sukces Nano Banana Pro.
Końcowy ranking modeli wizyjnych
Wykonałem dodatkowe testy, ale nie umieszczałem już kolejnych obrazków w temacie, bo treść z kilkoma takimi samymi bzdurnymi grafikami byłaby nieczytelna. Ostatecznie modele pogrupowałem wedle ogólnych moich odczuć, choć zauważyłem, że sporadycznie dany model może poradzić sobie lepiej lub gorzej - pewnie generacja ma jakiś czynnik losowości (ziarno - tzw. seed).
Prawie dobre tłumaczenia, sporadyczne błędy:
- gemini-3-pro-image-preview (nano-banana-pro)
Prawie akceptowalne tłumaczenia, ale problemy z niektórymi słowami, rozmycie liter:
- chatgpt-image-latest (20251216)
- gpt-image-1.5
Czasami coś tłumaczy, czasami halucynuje i tworzy nonsens:
- reve-v1.1
- gpt-image-1
Szczątkowe próby tłumaczeń, bezsensowny skład liter:
- flux-2-max
- flux-2-pro
- flux-2-pro-20251231
Coś próbuje tłumaczyć, ale halucynuje i przerabia obrazki:
- seedream-4-high-res-fal
Potrafi popsuć obraz:
- qwen-image-edit
Podsumowując, jedynie najnowszy Nano Banana Pro zdaje się dawać akceptowalne rezultaty w kontekście tłumaczenia zdjęć z not katalogowych, choć i tak zdarzają mu się artefakty. Tuż za nim jest jeszcze GPT-Image 1.5 i ChatGPT-Image (20251216), ale mu nie dorównuje. Reszta modeli jest bezużyteczna, choć część z nich próbuje przerabiać obraz, a część całkowicie ignoruje tekst.
Wygląda na to, że nie zostało dużo do zrobienia z AI w tym kontekście. Wydaje mi się, że już w 2026 roku pojawią się znacznie lepsze modele, które jeszcze lepiej będą radzić sobie z takimi tłumaczeniami, a nawet jeśli nie, to Nano Banana Pro i tak jest zadowalający.
Czy widzicie zastosowanie dla sztucznej inteligencji w roli tłumacza obrazów? A może znacie inne praktyczne zastosowania Nano Banana Pro i podobnych modeli?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.