Zapraszam na prezentację obrazów wygenerowanych przez dwa modele - Nano Banana oraz Nano Banana Pro. Spróbuję tu wygenerować schematy, infografiki oraz różne nietypowe zdjęcia - będzie naprawdę ciekawie. To już nie te czasy, co AI nie potrafiło nanieść tekstu na obraz..
Test zrealizowałem na stronie LMArena w oparciu o modele gemini-2.5-flash-image-preview (nano-banana) i gemini-3-pro-image-preview (nano-banana-pro).
UWAGA: wszystkie grafiki tu są wygenerowane przez AI! Proszę nie tworzyć w oparciu o nie projektów!
Format prezentacji będzie prosty - najpierw prompt w języku angielskim, poniżej obrazki - z lewej strony stary model Nano Banana (obrazek kwadratowy), z prawej ulepszona wersja Pro (obrazek prostokątny). Pod obrazkami mój komentarz.
a schematic showing how to control relay from arduino GPIO with a transistor and protection diode
Zwykły model ledwo co daje radę z tekstem - GIPIO Pin? Schematu zasadniczo nie narysował, tylko jakieś linie... natomiast Pro poradził sobie dość nieźle. Troszkę pomieszane jest, np. przekaźnik zdaje się samoczynnie zasilać obciążenie, ale i tak jest to wielki krok naprzód. Strzałki też nieco pomieszane.
a schematic showing how to drive RGB LED +12V strip with Arduino with all required electrical elements
Z lewej strony stary model Nano Banana (obrazek kwadratowy), z prawej ulepszona wersja Pro (obrazek prostokątny).
Zwykły Banana ledwo coś narysował, nawet te Arduino takie dziwne - skąd tam trzy złącza? Choć MOSFETy nie aż takie złe wybrał.
a schematic showing how to drive RGB LED +12V strip (four pins - +12V, R, G and B) with Arduino with all required electrical elements
Z lewej strony stary model Nano Banana (obrazek kwadratowy), z prawej ulepszona wersja Pro (obrazek prostokątny).
Pro z kolei poradził sobie znacznie lepiej, choć wciąż są błędy. Widać, że schemat rysowany jest "bezmyślnie", że niektóre fragmenty się posklejały, przykładowo kanał niebieski się podłączył do zasilania a +12V do masy...
a schematic showing how to connect two way staircase light switches
draw a schematic showing how do I wire up Arduino UNO with BMP280 sensor, two buttons and two LEDs
To wygląda ładnie ale nie potrafię doszukać się w tym żadnego sensu.
Draw four elements on table: a 2200uF 30V capacitor, a Zener diode, a WS2812B single module, and a DIP8 socket
Pro znów lepiej, moduł z WS2812 niezły, podstawka DIP8 chyba troszkę za dużo nóżek ma, ale ten kondensator.... marki Capxon - tego się nie spodziewałem. Bardzo złą sławę one mają.
draw a proto board with 3300uF capacitor 50V on it, on capacitor put a gold coin, on coin put an Arduino UNO, and on Arduino UNO put needle
Tu chciałem przetestować relacje przestrzenne między obiektami - Pro poradził sobie nieźle, choć oczekiwałem raczej igły położonej na Arduino, a nie wbitej...
draw Arduino UNO Pentium 4 version
Ten test miał na celu weryfikacje zdolności intepretacji położenia nowego CPU na Arduino - model Pro zrobił to dość sensownie.
draw a schematic showing how I can use Arduino UNO and relays to switch on and off 230V bulb in a safe manner (precise schematic, all required elements)
Pro poradził sobie dość dobrze... nawet próbował podpisać piny Arduino, choć je pomieszał. Użył modułu z przekaźnikiem, ale źle podłączył zasilacz. Po stronie sieci też jest nieco herezji.
flyback power supply schematic
Zasadniczo jak wcześniej - błędy logiczne, choć Pro zaczyna rysować coś co przypomina poprawny schemat. Ten R2 z Q1 mnie rozbawiły.
draw minimal PIC18F2550 basic connections requirement schematic
Wersja Pro nieco lepiej - jeden błąd zasadniczo, podłączenie oscylatora. Dodatkowo są poboczne problemy, brak odsprzęgania, kondensatora na Vusb, itd.
draw infographic - history of Arduino
Odpuściłem już schematy, a infografiki widzę, że wychodzą o wiele lepiej... pytanie tylko jak z treścią - ile błędnych informacji tam znajdziecie?
draw infographic - history of popular DIY microcontrollers, start 1990, end 2025
draw infographic - history of electronics PCB technology, start 1950, end in 2025
Arduino UNO with 28BYJ-48 and motor driver connect by wires
Chciałem tu sprawdzić, czy któryś z modeli wie jak wygląda ten konkretny model silnika krokowego. Wygląda na to, że Pro go poznaje. Nieźle, czyli AI zaczyna poznawać konkretne elementy.
make a photo of power supply with 50 Hz transformer, four diodes, 2200 uF 30V capacitor, and 7805 on radiator
Pro nawet kondensator dobrze zrobił, choć diody się rozmnożyły i kabelki nie mają raczej sensu. Zwykły Banana pomieszał terminy i podpisał kondensator jako 7805.
draw graphic guide - ESP32 flashing for firmware change to Tasmota
Zwykły Banana - sporadycznie literówki (Tasnota), uproszczona grafika, choć użyteczna. Pro - znacznie lepiej, poprawne nazwy, nawet kabelek wygląda dobrze. Jedynie chyba przycisk RESET uciekł mu na pin (drugi obrazek). Nawet widok z telefonu z sieciami Wi-Fi dobrze odwzorował. Zresztą UI Tasmoty też...
Arduino UNO but with Dog Bone/Double Barrel power socket instead of DC jack
Tu chciałem sprawdzić, czy AI zrozumie jak powinno być ułożone te "alternatywne" złącze do zasilania.
Arduino UNO with Dog Bone/Double Barrel power socket
Arduino UNO on a plate, next to old Unitra Ślązak radio on beach during sunny day
Test relacji między obiektami i znajomości Unitry - z tym drugim wyszło słabo.
1960 old room with TV showing modern Arduino UNO in workshop
Oba modele potrafią tworzyć obrazy z określonymi relacjami pomiędzy obiektami.
dave jones eevblog soldering a huge arduino in the patio
Na koniec ciekawostka - chciałem sprawdzić, czy AI zna popularnego Youtubera z naszej elektroniki. Jak widać, wyszedł jednak całkiem inny pan. Tło natomiast jest naprawdę bardzo dobre.
Rezultaty są imponujące, zwłaszcza pod kątem zdjęć i infografik. Te infografiki to w oczach laika takiego jak ja są praktycznie na poziomie profesjonalnego grafika. Dodatkowo oba modele (zwłaszcza Pro) zdają się rozumieć oczekiwane relacje pomiędzy obiektami, potrafią odpowiednio umieścić je w przestrzeni czy tam na ekranie telewizora.
Model Banana Pro zdaje się dodatkowo nawet znać elementy elektroniczne, nie spodziewałem się, że wygeneruje poprawnie kondensator i to marki Capxon (nie było tego w prompcie) czy tam silnik krokowy konkretnego modelu.
Ze schematami jest gorzej, tu już bardziej widać, że jednak to jest mimo wszystko model predykcyjny bez właściwego "myślenia", bo schematy wyglądają ładnie, ale nie mają sensu... ale może kiedyś.
Na dzisiaj to tyle, choć planuję jeszcze osobną prezentację co do tych samych modeli - będzie wkrótce na forum.
Czy testowaliście najnowsze modele Banana? Jakie widzicie dla nich zastosowanie, ogólne i w elektronice?
Zapraszam na https://lmarena.ai - wystarczy wybrać tryb obrazka, tryb Side By Side (zamiast Battle) i można generować. Co udało się Wam utworzyć?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.