logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akt o Usługach Cyfrowych (DSA) opinie i komentarze

gulson 14 Sty 2026 10:22 1794 76
REKLAMA
  • #1 21804396
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6081
    Chwilowe opóźnienie przez weto przy wprowadzaniu aktu DSA daje jeszcze trochę dni w Polsce. Jednak i tak zostanie wprowadzone.

kaem napisał:
    W mediach, zwłaszcza rządowych mamy teraz manię "walki z dezinformacją". Każdy trochę bardziej niepokojący news w mediach niezależnych, dostaje dzisiaj łatkę ze strony mediów rządowych że to "dezinformacja" i w dodatku na pewno tworzona przez "rosyjskie służby". Bo przecież jesteśmy dwudziestą gospodarką świata i żyje się nam coraz lepiej - cała reszta to "dezinformacja".

Jest na to kategoria 8a: Informacje wprowadzające w błąd, dezinformacja, zagraniczne manipulacje informacjami i ingerencje w informacje
    Po wprowadzeniu DSA po zgłoszeniu od "zaufanego" podmiotu sygnalizującego, takie treści będą musiały być usuwane.

Ciekawostka sprzed chwili:
    Włochy nałożyły na Cloudflare karę pieniężną w wysokości 14,2 mln euro za odmowę zablokowania dostępu do pirackich stron w usłudze DNS 1.1.1.1, ogłosił wczoraj włoski urząd regulacji komunikacji AGCOM. Cloudflare zapowiedziało, że będzie się odwoływać od tej kary i zagroziło usunięciem wszystkich swoich serwerów z włoskich miast.
    Więcej:
    https://arstechnica.com/tech-policy/2026/01/c...-italy-over-order-that-it-block-pirate-sites/
    DNS w Włoszech mają wbudowany mechanizm, że muszą blokować strony ze streamingiem meczów.
    Jednak wystarczy się przełączyć na DNS amerykańskie jak 1.1.1.1 czy 8.8.8.8 i blokady regionalne znikają.
    To się nie podoba urzędowi regulacji.
  • REKLAMA
  • #2 21804417
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    Ja uważam i jestem tego pewien, że to często narracaja rządowa jest DEZINFORMACJĄ.
    Prawda jest jak dupa każdy ma swoją. I za niewygodną prawdę chcą nas karać.
    A może tak jak państwo ma monopol na przemoc ma także na kłamstwo?
  • #3 21804597
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    Na razie nie ma ale na pewno mieć chce - nie tyla na kłamstwo co na sprzedaż jedynie słusznej koncepcji (wszystko jedno jakiej). Chodzi o to byś nie mógł mieć odmiennego zdania, a już na pewno tego zdania głosić wszem i wobec.
  • #4 21804716
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    Pan.Kropa napisał:
    .... A ty trol którzy sieje gdzieś dezinformacje że tak tobie przeszkadza walka z tym? Podoba się tobie internet zasiewany byle shitem?

Każdy ma prawo publikować i przeglądać treści w Internecie o ile nie naruszają norm kultury, obyczajowych czy przepisów KW lub KK. Problem w tym, że przeglądając nawet najgorsze shity niewielu ludzi zastanowi się nad tym czy to co widzi lub słyszy polega na prawdzie. Ale idę o zakład, że Koledze Kaem chodziło o to, że planowana jest możliwość blokowania treści na podstawie wręcz jednoosobowej oceny czy treść jest zgodna z "oficjalną linią propagandową" czy może nie jest.
    Pamiętam sprawę zniszczenia domu mieszkalnego podczas ataku dronów sprzed kilku miesięcy. Początkowo KAŻDY kto wątpił że sprawcą był dron, dostał łatkę "putinowca" i "ruskiej narracji". Prawda okazała się zgoła inna a dezinformacja i informacja zamieniły się miejscami.
  • #5 21808155
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5158
    Coś dla Ciebie, @gulson(ie)

,,"Wiedzieliście, że artykuły 22zp-22zza zawetowanej ustawy wdrażającej DSA pozwalały urzędnikowi UKE w asyście Policji wejść do prowadzącego dowolne forum internetowe, skopiować dyski i zaplombować lokal?” – zapytał. "No to już wiecie" – dodał."
    I była by dłuuuuga przerwa na Forum Elektroda.
    Dzięki Panu Prezydentowi, że zawetował tą wielce demokratyczną Ustawę.
  • #6 21808213
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Coś dla Ciebie, @gulson(ie)

,,"Wiedzieliście, że artykuły 22zp-22zza zawetowanej ustawy wdrażającej DSA pozwalały urzędnikowi UKE w asyście Policji wejść do prowadzącego dowolne forum internetowe, skopiować dyski i zaplombować lokal?” – zapytał. "No to już wiecie" – dodał."
    I była by dłuuuuga przerwa na Forum Elektroda.
    Dzięki Panu Prezydentowi, że zawetował tą wielce demokratyczną Ustawę.

Dane podmiotu odpowiedzialnego za serwis
    AspenCore, Inc.
    9151 E. Panorama Circle
    Centennial, CO 80112
    USA

Usługodawca
    Usługodawca - AspenCore, Inc. 9151 E. Panorama Circle, Centennial CO 80112, USA.

Jak widać i w kontakcie i w regulaminie widnieją te same dane jeśli chodzi o elektrodę. Wygląda mi na to że Elektroda nie jest polskim forum ale forum polskojęzycznym, chyba że jest inaczej. Może gulson coś o tym napisze? Nie bój się, ani polski urzędnik, ani polska policja nic nie zajmie w USA.
  • #7 21808234
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7797
    Krzysztof Kamienski napisał:
    pozwalały urzędnikowi UKE w asyście Policji wejść do prowadzącego dowolne forum internetowe, skopiować dyski i zaplombować lokal?

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że serwery są w USA. Kamil mógłby co najwyżej mieć "wjazd na chatę" i masę niepotrzebnych nerwów. Jak już wielokrotnie historia pokazywała, Polska "wychodzi przed szereg" ze swoimi regulacjami i interpretacją prawa międzynarodowego.

Ktoś_tam napisał:
    forum polskojęzycznym

Nie tylko, elektroda.de, .com etc.
  • #8 21808268
    gulson
    Administrator Systemowy
    Zgadza się, nic nie ma w Polsce. O takie zajęcie serwerów bym się nie martwił, ale w zawetowanych przepisach było coś o blokadach na DNS.
    Tak czy inaczej pierwszy oberwie X i będzie to pole doświadczalne dla DSA. Pierwsze kary już się posypały.

Przepisy już obowiązują na terenie Unii Europejskiej, po prostu nie ma ich jeszcze w polskim prawie.
    Jednak to kwestia czasu, bo muszą przepisy wdrożyć - inaczej będą kary.
    Po prostu chodzi tylko, aby wdrożyli przepisy bezpośrednio, nie dodając nic od siebie.

Wrzuciłem do Chata przepisy EU i polskie, okazało się, że są pewne dodatki, jak:
    - Ryzyko uznaniowości przy certyfikacji
    - Ryzyko naruszenia prawa do obrony i Karty Praw Podstawowych
    - Możliwe zarzuty nadmiernej formalizacji
    - Obowiązek blokady DNS i przekierowania- Ryzyko sporów konstytucyjnych i unijnych
    Całą analizę dzisiaj zrobili:
    https://wiadomosci.wp.pl/zawetowana-ustawa-cy...tach-prezydent-daje-miesiac-7242704807672320a
  • #9 21808288
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    ArturAVS napisał:
    Jak już wielokrotnie historia pokazywała, Polska "wychodzi przed szereg" ze swoimi regulacjami i interpretacją prawa międzynarodowego.

gulson napisał:
    Zgadza się, nic nie ma w Polsce. O takie zajęcie serwerów bym się nie martwił, ale w zawetowanych przepisach było coś o blokadach na DNS.

To już było przerabiane w czasach covida. Niektóre portale były blokowane właśnie po DNS, choć to udawało się wówczas obejść. Najłatwiej było blokować domeny .pl z innymi np. .net było trudniej. Niektóre z tych portali wygrały później przed sądem sprawy o bezpodstawne ich blokowanie.
  • REKLAMA
  • #10 21808292
    ArturAVS
    Moderator
    Czyli, faktycznie, krajowi urzędnicy mogą najwyżej na "konstrukcję" skoczyć. I grzecznie porozmawiać, niż denerwować Kamila. Wetowanie tej ustawy, ma swoje dobre i złe strony. Osobiście jestem za dużymi ograniczeniami dla nieletnich/małoletnich. Z drugiej strony, winnymi będą faktycznie sami użytkownicy elektrody...
  • #11 21808311
    Citizen75
    Poziom 30  
    ArturAVS napisał:
    Czyli, faktycznie, krajowi urzędnicy mogą najwyżej na "konstrukcję" skoczyć. I grzecznie porozmawiać, niż denerwować Kamila.

Chyba nie do końca. Portal jest na serwerach w USA i tu faktycznie służby mogą za wiele nie zdziałać. Natomiast Kamil jest tu w Polsce i w tym przypadku służby na różne sposoby mogą mu uprzykrzać życie.
  • #12 21808314
    ArturAVS
    Moderator
    Citizen75 napisał:
    w tym przypadku służby na różne sposoby mogą mu uprzykrzać życie

Na nic więcej w świetle prawa i zgodnie z nim, nie mogą sobie pozwolić. Pomijam ludzką wredność.
  • #13 21808323
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    Gdyby przepisy weszły w życie, 99,99% wszelkiej maści polityków i za takich się uważających, różnych maści i wyznań politycznych nie mogłoby publicznie w mediach kłamać w kontrze do partii rządzącej - oto tu bardziej idzie, a nie to, że zwykły Kowalski napisze coś obraźliwego.

Pytanie retoryczne...?
    Ciekawym wielce, czy prezydent by taką ustawę zawetował, gdyby się okazało, że obecnie rządzi obóz polityczny jemu sprzyjający.
    Coś mi się nie wydaje.
  • #14 21808361
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1906
    KOCUREK1970 napisał:
    nie mogłoby publicznie w mediach kłamać w kontrze do partii rządzącej

Niewygodnej prawdy o partii rządzącej też nie mogliby głosić. Bo od razu zostałoby to zakwalifikowane przez urząd podległy partii rządzącej jako kłamstwo i dezinformacja.

Jakaś kontrola informacji owszem, może ma sens, ale przez całkowicie niezależny podmiot, który krytycznie podejdzie do tematu, niezależnie od tego z jakiego obozu politycznego wyszła dana informacja. A takiego podmiotu chyba nie mamy więc niestety wszystko sprowadza się nadal do politycznej cenzury.
  • #15 21808449
    Citizen75
    Poziom 30  
    ArturAVS napisał:
    Citizen75 napisał:
    w tym przypadku służby na różne sposoby mogą mu uprzykrzać życie

Na nic więcej w świetle prawa i zgodnie z nim, nie mogą sobie pozwolić. Pomijam ludzką wredność.

Przypomnę tylko przykład polityka, Pawła Piskorskiego, którego aresztowanie pod zarzutem szpiegostwa jak i późniejsze postępowanie karne budziło sporo wątpliwości natury prawnej. Jak na ironię po zwolnieniu z więzienia Paweł Piskorski podejrzewany o szpiegostwo, w marcu 2022 roku był tłumaczem Pani Prezydentowej Agaty Kornhauser-Dudy w czasie spotkania z uchodźcami wojennymi z Ukrainy. Potencjalny "szpieg" w otoczeniu Prezydenta? Coś tu wybitnie nie gra, ale nie wchodźmy w politykę.
  • #16 21808451
    gulson
    Administrator Systemowy
    Prośba o nie wchodzenie w politykę, temat wydzieliłem i niech dotyczy tylko Aktu o Usługach Cyfrowych w implementacji polskiej. Dzięki.
  • #17 21808671
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    Homo_toxicus napisał:
    idę o zakład, że Koledze Kaem chodziło o to, że planowana jest możliwość blokowania treści na podstawie wręcz jednoosobowej oceny czy treść jest zgodna z "oficjalną linią propagandową" czy może nie jest.

Ja jestem ciekaw jak osoba weryfikująca stwierdzi, że mój post na elektrodzie został opłacony przez Kreml, a nie jest po prostu moją opinią - bo wielokrotnie - z resztą nie tylko ja - byłem wyzywany od pupilków Kremla, bo jestem odmiennego zdania, niż propagandowa narracja :)
    Homo_toxicus napisał:
    Pamiętam sprawę zniszczenia domu mieszkalnego podczas ataku dronów sprzed kilku miesięcy. Początkowo KAŻDY kto wątpił że sprawcą był dron, dostał łatkę "putinowca" i "ruskiej narracji". Prawda okazała się zgoła inna a dezinformacja i informacja zamieniły się miejscami.

Ja byłem jedną z tych osób, które były linczowane :)

gulson napisał:
    Wrzuciłem do Chata przepisy EU i polskie, okazało się, że są pewne dodatki, jak:

...i różni się to realnie tym, że treści będzie filtrować polityka europejska, albo polityka Polska - tak źle i tak nie dobrze. -- Napisałem to możliwie najneutralniej politycznie jak mogłem.
  • REKLAMA
  • #18 21808979
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    >>21808671 Pamiętam niestety doskonale czasy kiedy władza wychodziła z założenia: "kto nie jest z nami jest przeciwko nam" i mam wrażenie, że obecnie przeżywam deja'vu. Ogłupiające wiadomości w które wierzyli chyba tylko wyznawcy "jedynie słusznej linii" i tak nie dały rady urobić umysłów Polaków. Wtedy były tylko dwa programy w TV i mało kto to oglądał bo doskonale było wiadomo co tam zobaczysz i posłyszysz, a mimo wszystko ludzie potrafili zdobywać i wymieniać się informacjami niewygodnymi dla tych którzy za wszelką cenę chcieli się utrzymać na stołkach chociaż w słuchawce telefonu, o ile się dodzwoniłeś, było słychać "rozmowa kontrolowana". Organy cenzorskie nie pozwalały na to aby do wiadomości publicznej dostawały się niewygodne przekazy i czasem zależało od podpisu jednego człowieka.
    Dziś powszechna dostępność wszelakich mediów, oprócz walorów pozwalających na zdobywanie wiedzy i rozwój umysłowy, sprzyja też niestety degrengoladzie umysłowej, szczególnie wśród tych którzy są już uzależnieni od ukochanych socjal mediów a lenistwo umysłowe prowadzi ich do tego, że uznają zawarte tam treści za jedynie słuszne i niepodważalne, nie próbując jakkolwiek ich zweryfikować. Nie wierzę w wiele przekazów z oficjalnych kanałów informacyjnych ale najgorsze jest to, że coraz trudniej jest znaleźć wiarygodne i obiektywne treści. Szczególnie w dobie coraz większych możliwość sztucznej inteligencji która jest zaprzęgana w pierwszej kolejności do generowania głupot.

Podsumowując: Boję się, że zamykanie ust myślącym inaczej i niepokornym będzie się powoli stawało normą.
    Kilka dni temu, nie wiem dlaczego zapragnąłem obejrzeć film "Idiokracja"🤔.
  • #19 21809000
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    A czy pod dezinformację łapią się takie rzeczy jak np:

Okazuje się że czerwony kabelek nie jest jednak +, choć tak ktoś tu napisał
    Element ma inne oznaczenia niż sugerowane
    Schemat nie jest od tego modelu
    Ilości i rodzaj oleju okazuje się niezgodny z prawdą
    Kod Arduino który mi ktoś tu poprawił jednak jest błędny
    ...
    Ta niedziela nie jest niedzielą handlową ;)
    ...
    ??
  • #20 21809163
    zdziwiony
    Poziom 28  
    Ocena: 302
    >>21809000
    Fragment tekstu prawnego o blokowaniu nielegalnych treści przez różne instytucje.
    Patrząc jak w Polsce staje się popularna i modna rola sygnalisty, to każdy będzie donosił na każdego. Jedyne światełko w tunelu to takie, że wspomniana ustawa DSA plus zalew sztucznej inteligencji, zabije internet. Niestety będzie też okres przejściowy powszechnej inwigilacji, podczas którego będzie można zapomnieć choćby o częściowej anonimowości w internecie.
  • #21 21809187
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    W momencie gdy upowszechnił się internet wszelkim rządom i rządzącym zamarzyła się kontrola tego kanału informacji.

Do spełnienia tych marzeń dążą władcy nasi bo wolna myśli jest groźna więc gotują tą żabę powolutku ACTA,ACTA2,DSA itd...
    Nic w tym dziwnego wszak radio, telewizję i prasę kontrolują.
    Oczywiście argumentują to bezpieczeństwem naszych dzieci.
    Ale jak zwykle pójdzie to za daleko i stanie się kolejnym narzędziem kontroli. Ot kolejna metoda stworzenia bańki informacyjnej.

"Gdy dla tymczasowego bezpieczeństwa zrezygnujemy z podstawowych wolności, nie będziemy mieli ani jednego, ani drugiego"
    B.Franklin
  • #22 21809236
    gulson
    Administrator Systemowy
    zdziwiony napisał:
    Patrząc jak w Polsce staje się popularna i modna rola sygnalisty, to każdy będzie donosił na każdego. Jedyne światełko w tunelu to takie, że wspomniana ustawa DSA plus zalew sztucznej inteligencji, zabije internet.

Jestem ciekawy, czy zaufane podmioty raportujące np. organizacje NGO, nie opracują jakiegoś Bota z sztuczną inteligencją i będzie skanował treści postów i wysyłał automatycznie operatorom zgłoszenia.
  • #23 21809253
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    zdziwiony napisał:
    Niestety będzie też okres przejściowy powszechnej inwigilacji, podczas którego będzie można zapomnieć choćby o częściowej anonimowości w internecie.

Nie no, odpowiednio przekierowany ruch i cebulowa przeglądarka nadal są w pełni sprawne :D
    Osobiście czekam na pozwy od osób silnie urażonych, że nauka uznaje jedynie dwie płcie :)
  • REKLAMA
  • #24 21809319
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 336
    Niestety, niektóre strony w necie już się nie uruchamiają, jak wykryją połączenie trasowane. Rządy czuwają ;)
    PS. napisałem to ja, człowiek, który też nie raz dostał łatkę onucy tylko dlatego, że nie jest ślepo za Ukrainą.
  • #25 21809401
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    OPservator napisał:
    nauka uznaje jedynie dwie płcie

Prości ludzie rozumują prosto. Nie ma w tym nic złego. Ale jest źle gdy ktoś nie che się dowiedzieć co naprawdę nauka uznaje.
    Oto co uznaje doktor nauk medycznych:
    http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2003/5.pdf
    Cytat:
    "Jak widać sama budowa zewnętrznych narządów płciowych (na podstawie której wyznacza się płeć socjalną człowieka) nie stanowi wystarczającego kryterium dla określenia płci człowieka bowiem o tym, czy osobnik jest mężczyzną czy kobietą decydują nie tylko narządy płciowe zewnętrzne."
  • #26 21809412
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    stomat napisał:
    OPservator napisał:
    nauka uznaje jedynie dwie płcie

Prości ludzie rozumują prosto. Nie ma w tym nic złego. Ale jest źle gdy ktoś nie che się dowiedzieć co naprawdę nauka uznaje.
    Oto co uznaje doktor nauk medycznych:
    http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2003/5.pdf
    Cytat:
    "Jak widać sama budowa zewnętrznych narządów płciowych (na podstawie której wyznacza się płeć socjalną człowieka) nie stanowi wystarczającego kryterium dla określenia płci człowieka bowiem o tym, czy osobnik jest mężczyzną czy kobietą decydują nie tylko narządy płciowe zewnętrzne."

A tu kobieta zapładnia kobietę:
    https://ratujzycie.pl/mezczyzna-identyfikujacy-sie-jako-kobieta-zaplodnil-dwie-wiezniarki/
  • #27 21809454
    Zvirek
    Poziom 27  
    stomat napisał:
    ...

Nie zmienia to postaci rzeczy, że płcie są dwie...
  • #28 21809515
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Tak. A kolory są tylko trzy. Zdjęcia czarno-białe złożone są tylko z czerni i bieli. Proste nie?
    W sumie nie ma to znaczenia dla zwykłych ludzi poza naukowcami i zainteresowanymi. Problemem jest to, że takie dyskusje są wykorzystywane przez kiepskich polityków do dzielenia ludzi, szczucia na ludzi. Oto popatrzcie: ON jest inny = gorszy od was = trzeba go zgnoić, zaszczuć, na końcu zabić. I ja to zrobię tylko dajcie mi władzę. Czym to się kończy wiemy aż za dobrze. Niestety wciąż trafia to na podatny grunt.
  • #29 21809530
    Zvirek
    Poziom 27  
    Zgadza się, kolory podstawowe są trzy.
    A zdjęcia czarno białe składają się z czerni i bieli.
    A "inni" ludzie są "inni" - tak to już matka natura stworzyła homo sapiens, że mamy ludzi ładnych i mamy brzydkich, mamy inteligentnych i głupich, mamy heteronormatywnych i homoseksualnych, mamy ludzi zaradnych i nieogarnietych, niektórzy maja szczęście zaś inni sa pechowcami, itp. itd.
    Nie ma co się obrażać na naukę.
  • #30 21809580
    phiter
    Poziom 19  
    Ocena: 187
    stomat napisał:
    takie dyskusje są wykorzystywane przez kiepskich polityków do dzielenia ludzi, szczucia na ludzi. Oto popatrzcie: ON jest inny = gorszy od was = trzeba go zgnoić, zaszczuć, na końcu zabić. I ja to zrobię tylko dajcie mi władzę. Czym to się kończy wiemy aż za dobrze.

Kto tak mówi? Gdzie tak mówi? Nie wiem jakie masz doświadczenia ale ja się z takimi hasłami nie spotkałem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wprowadzenia w Polsce Aktu o Usługach Cyfrowych (DSA) oraz jego wpływu na moderację treści internetowych, w tym usuwanie dezinformacji i blokowanie dostępu do nielegalnych stron. Poruszono kwestie prawne związane z egzekwowaniem przepisów, w tym ryzyko nadmiernej formalizacji, ingerencji w prawo do obrony oraz potencjalnych sporów konstytucyjnych i unijnych. Wskazano na przykład Włoch, gdzie Cloudflare została ukarana za odmowę blokady pirackich stron DNS, co może być precedensem dla innych krajów UE. Omówiono także problematykę lokalizacji serwerów (głównie USA) i ograniczonej skuteczności polskich służb w egzekwowaniu prawa wobec zagranicznych podmiotów. W dyskusji pojawiły się obawy dotyczące cenzury, politycznej kontroli informacji, anonimowości w sieci oraz roli tzw. zaufanych podmiotów sygnalizujących treści do usunięcia. Poruszono także temat wprowadzenia systemu mObywatel jako narzędzia weryfikacji wieku i tożsamości użytkowników na platformach społecznościowych, co budzi kontrowersje związane z prywatnością i nadzorem. Wskazano na możliwe techniczne obejścia blokad, takie jak VPN czy alternatywne serwery DNS. Dyskusja zawiera również refleksje na temat obecnego stanu wymiaru sprawiedliwości w Polsce oraz konsekwencji prawnych dla użytkowników internetu w kontekście nowych regulacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA