logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz 5 V, 2 A do własnych urządzeń – niskie tętnienia, stabilne napięcie

strikexp 21 Lut 2026 11:40 783 30
REKLAMA
  • #1 21844810
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Czy może ktoś polecić dobry zasilacz do własnych sprzętów? Zdałem sobie sprawę, że po zbudowaniu czegokolwiek pasowałoby zrobić do tego wtyczkę. No i tu się zaczyna problem. Ponieważ najprostszy zasilacz, czyli ładowarka USB. Prawdopodobnie ma duże tętnienia, a i jak sprawdzałem napięcie na kilku markowych modelach, to był duży rozrzut. Co prawda później to idzie na stabilizator, ale tętnienia nie są tłumione w 100% nawet w drogich LDO.

Ma ktoś sprawdzone rozwiązanie jak uzyskać w miarę dobre zasilanie pod konkretne napięcie np. 5 V?
    Może po prostu zbudować własny porządny zasilacz np. 2 A z kilkoma wtyczkami. I z niego zasilać kolejne urządzenia w pracowni.
    Jak to rozwiązujecie u siebie, aby nie korzystać z zasilacza laboratoryjnego?
  • REKLAMA
  • #2 21844812
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Kamerę zasiliłem chińczykiem kupionym w pobliskim sklepie. Nie sprawdzałem tętnień. Prąd wyjściowy 2,1 A, obciążenie prądem 2,5 A powoduje spadek napięcia wyjściowego do 4,7 V. Długo nie testowałem, żeby go nie uszkodzić.
    Gdybym miał uzyskać niskie tętnienia i szumy, to zasilacz 8-9 V, za nim 7805 z wtórnikiem emiterowym do zwiększenia prądu wyjściowego.
  • REKLAMA
  • #4 21844833
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    Zasilacze impulsowe małej mocy, to flyback-i, ta topologia jest niekorzystna pod względem tętnień, impulsy ładujące kondensator wyjściowy mają bardzo wysoką wartość szczytową. Zasilacz małej mocy "musi" być tani, więc trudno będzie znaleźć konstrukcję dopracowaną. Za te gorsze niż przeciętna, bywają bardzo złe. Duże różnice są w tętnieniach bez obciążenia. Wiele zasilaczy przy małym obciążeniu pracuje z przerwami, co zwiększa amplitudę tętnień i jest słyszalne.
    W przyzwoitym zasilaczu impulsowym małej mocy możesz się spodziewać na wyjściu od kilkudziesięciu do kilkuset mV tętnień międzyszczytowo. Duża będzie też składowa sumacyjna zakłóceń względem ziemi 100 V AC, 50 Hz i kilka woltów zakłóceń o częstotliwości kluczowania.

Większości urządzeń to nie przeszkadza.

Jeśli potrzebujesz znacząco lepszych parametrów, to zbuduj zasilacz liniowy.
  • #5 21844849
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Może dodanie na wyjściu trzech połączonych szeregowo akumulatorków NiMH rozwiązałoby problem tętnień?
  • #6 21844853
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3475
    jarek_lnx napisał:
    Jeśli potrzebujesz znacząco lepszych parametrów to zbuduj zasilacz liniowy.
    Na UL7523, LM723 może zrobić zasilacz liniowy z ograniczeniem prądu.
  • #7 21844867
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Witam.

Myślę, że prostym, w miarę tanim i skutecznym rozwiązaniem może być połączenie zasilacza transformatorowego niestabilizowanego z dobrej jakości stabilizatorem impulsowym (nie polecam natomiast tanich modułów na LM2596 w obudowach SMD).

jarek_lnx napisał:
    Zasilacze impulsowe małej mocy to flyback-i, ta topologia jest niekorzystna pod względem tętnień, impulsy ładujące kondensator wyjściowy mają bardzo wysoką wartość szczytową. Zasilacz małej mocy "musi" być tani, więc trudno będzie znaleźć konstrukcję dopracowaną. Za to gorsze niż przeciętna, bywają bardzo złe. Duże różnice są w tętnieniach bez obciążenia. Wiele zasilaczy przy małym obciążeniu pracuje z przerwami, co zwiększa amplitudę tętnień i jest słyszalne.

Teoretycznie można sięgnąć po stary zasilacz pracujący w topologii innej niż flyback np: komputerowy AT o mocy do 200 W. Tętnienia powinny być dużo mniejsze jeśli kondensatory w nim są jeszcze dobre. Sprawnego można uzyskać w cenie złomu.

acctr napisał:
    Wystarczy zasilacz na UL7523 z foldbackiem.

W dzisiejszych czasach taki zasilacz, to raczej archaizm, głównie ze względu na duże straty mocy, gdyż układ wymaga zasilania napięciem minimum 10 V.
  • #8 21844881
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Staszek_Staszek napisał:
    Może dodanie na wyjściu trzech połączonych szeregowo akumulatorków NiMH rozwiązałoby problem tętnień?
    Akumulator jest jak kondensator o bardzo dużej pojemności i małym ESR. Da się kupić równie dobry kondensator, lub zestaw kondensatorów. Kondensator zajmie mniej miejsca i nie będzie wymagał pilnowania stanu naładowania/przeładowania.

Przykładowy oscylogram:

Oscylogram z niebieskim przebiegiem, z podpisami „Ripple” i „Switch noise”

Usunięcie tętnień (ripple) dużym kondensatorem o małym ESR jest łatwe, (o ile kondensator nie spowoduje niestabilności zasilacza), usunięcie szerokopasmowych zakłóceń z przełączania oznaczonych jako switch noise jest trudne.
  • #9 21844884
    strikexp
    Poziom 27  
    Komputerowy odpada, potrzebuję małego zasilacza bez wentylatora.
    Podaliście ciekawe informacje. Ale ja tak naprawdę pytam o konkretny model.
    Zerknąłem też na moje impulsowe od meanwell. Ale mają tętnienia po 100 mV...
  • #10 21844913
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2015
    żarówka rtęciowa napisał:
    W dzisiejszych czasach taki zasilacz to raczej archaizm, głównie ze względu na duże straty mocy, gdyż układ wymaga zasilania napięciem minimum 10 V.

Twierdzenie, że układ ten wymaga minimum 10 V i generuje ogromne straty, świadczy o znajomości wyłącznie podstawowych not katalogowych, a nie realnych możliwości projektowych. Na UL7523 można prosto zbudować LDO z foldbackiem, który wymaga Udropout nieco ponad Usat zastosowanego PNP.

Żadna tania przetwornica impulsowa nie zbliży się do poziomu tętnień i szumów, jakie oferuje stabilizator liniowy. W technice audio, precyzyjnych układach pomiarowych czy radiokomunikacji, "zakłócenia" z przetwornicy to koszmar, którego filtracja kosztuje więcej niż cały układ na LM723.

Przetwornica to cewki, kondensatory o niskim ESR (które wysychają) i skomplikowane sterowanie. Liniowy układ na LM723 z dobrze dobranym radiatorem jest niemal niezniszczalny. Jeśli padnie tranzystor, wymieniasz go za 2 złote w 5 minut. W przetwornicy często "leci" wszystko, łącznie z odbiornikiem, który miał być chroniony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21844927
    strikexp
    Poziom 27  
    No OK, ale to nie problem dodać stabilizator w samym urządzeniu, LM317 kosztuje grosze. Jednak chodzi o zupełnie co innego. Jak AC 230 V zamienić w DC 5-12 V bez dużych tętnień czy szumów z sieci.

A ten LM723 cudowny układzik, przekopałem cały asortyment LDO TME, a go nie znalazłem, bo nie jest u nich w LDO, choć lepszy od większości. A do tego THT, czyli można go montować w podstawce w układach testowych i odzyskiwać.
  • #12 21844941
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2015
    strikexp napisał:
    Jednak chodzi o zupełnie co innego. Jak AC 230 V zamienić w DC 5-12 V bez dużych tętnień czy szumów z sieci.

Dobrze zaprojektowany układ eliminuje tętnienia z szyny zasilającej. Popatrz na wzmacniacze mocy - brumu brak, zakłóceń też, a zasilacz, to prostownik plus elektrolity.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21844949
    CYRUS2
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    No ok, ale to nie problem dodać stabilizator w samym urządzeniu, LM317 kosztuje grosze.
    Ale nie ma ograniczenia prądu.
    strikexp napisał:
    Jak AC230V zamienić w DC 5-12V bez dużych tętnień czy szumów z sieci.
    Do tego co chcesz ten układ wystarczy.
    strikexp napisał:
    A ten LM723 cudowny układzik, przekopałem cały asortyment LDO TME, a go nie znalazłem bo nie jest LDO
    Cytat:
    LDO – to skrót od angielskich słów low-dropout, czyli jest to stabilizator liniowy, który do działania wymaga małej różnicy napięć między wejściem a wyjściem, rzędu 1 V lub mniej.
    Stabilizator LDO nie jest potrzebny do zasilacza sieciowego 5V2A.
  • #14 21844987
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    jarek_lnx napisał:
    ...usunięcie szerokopasmowych zakłóceń z przełączania oznaczonych jako switch noise jest trudne.

W swojej wypowiedzi odniosłem się do:
    strikexp napisał:
    Jak to rozwiązujecie u siebie aby nie korzystać z zasilacza laboratoryjnego?

Jeżeli z jakiegoś powodu boję się użyć moich tanich zasilaczy używam zasilania bateryjnego.
    Akumulatorki różnego rodzaju i tak zawsze mam pod ręką.

Autor tematu moim zdaniem nie "odrobił lekcji" i kiepsko sformułował zapytanie.
    strikexp napisał:
    Może po prostu zbudować własny porządny zasilacz np 2 A z kilkoma wtyczkami. I z niego zasilać kolejne urządzenia w pracowni.

Jedyne co wiemy, to moc wyjściowa pożądanego zasilacza, natomiast określenie "porządny zasilacz" jest poetyckie.
    Skoro nie wspomniał o wymaganiach odnośnie stabilności napięcia, to moim zdaniem zasilanie bateryjne jest prostym i niedrogim rozwiązaniem.
    Będzie miał tylko szumy termiczne.

Jaki zasilacz 5 V, 2 A do własnych urządzeń – niskie tętnienia, stabilne napięcie
  • #15 21845055
    strikexp
    Poziom 27  
    Ja szukam gotowego zasilacza podpinanego do 230 V z małymi tętnieniami. ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 21845085
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Jeżeli te tętnienia nie mogą być słyszalne człowieczym uchem, to seryjnie robi się takie dla audiofilów.
    Np. taki, na obrazku całkiem uroczy:

Czarny zasilacz w metalowej obudowie z włącznikiem, portem USB-A i gniazdem AC INPUT
    Czarny zasilacz liniowy SOLUPEAK U2 z napisem „Ultra-Low Noise Linear power supply”

Może na Ali da się kupić taniej.
  • REKLAMA
  • #17 21845133
    LEDówki
    Poziom 43  
    Bateria akumulatorów, to nie jet zasilacz. Miano zasilacza bateryjnego powinien nosić tzw. Power Bank, ale głupie nazwy są bardzo chwytliwe.
  • #18 21845145
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    Ja szukam gotowego zasilacza podpinanego do 230 V z małymi tętnieniami.
    Jak małymi? Możesz podać konkretną wartość?

Używałem różnych impulsowych zasilaczy małej mocy, żaden z nich nie zachwycał niskimi tętnieniami. Uzyskanie niskich tętnień, podnosi koszt zasilacza. Żeby taki zasilacz miał sens ekonomiczny, muszą istnieć klienci gotowi za niego więcej zapłacić i musi być tych klientów sporo, ty na razie jesteś jeden.
    Audiofile są w stanie zapłacić dużo więcej, ale wymagają żeby to był zasilacz liniowy, dlatego takie konstrukcje są na rynku. Cena od 200 zł w górę.

Jest do znalezienia w internecie artykuł Walta Junga "regulators for high performance audio" o konstrukcjach mających bardzo wysokie tłumienie tętnień, niskie szumy i dobre parametry dynamiczne, oczywiście liniowych, to nie jest audio-voodoo, tylko rzetelna robota.
  • #19 21845171
    strikexp
    Poziom 27  
    W laboratoryjnych szumy są poniżej 1 mV, w impulsowym meanwell jest 100 mV. Tak więc coś pomiędzy.
  • #20 21845225
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 693
    Masowo produkuje się ładowarki, a nie zasilacze. Musisz się z tym pogodzić. Proponuję dostosować układ do takiej ładowarki. Te z USB-C często mają wybierane napięcie wyjściowe. Wymuś np. 9 V lub 12 V i zastosuj odpowiedni stabilizator w zasilanym układzie.
  • #21 21845270
    LEDówki
    Poziom 43  
    ?? i te ładowarki można podłączyć do akumulatora lub baterii i naładować? Kolega rozwinie metody ładowania akumulatora litowo jonowego "ładowarką" USB oraz np. komputerem z gniazdem USB? Dla ułatwia komputer ma staroświeckie USB 2.1.
  • #22 21845312
    TvWidget
    Poziom 38  
    Używam w większych ilościach tego typu produkty. Kiedyś zgłosiłem problem zakłóceń na zasilaniu do dużego dystrybutora. Dostałem odpowiedź, że formalnie są to ładowarki do telefonu. Taka pozycja widnieje na fakturze. Są to więc urządzenia przewidziane do ładowania telefonu i do tego się nadają. Czy dany model nadaje się do "zasilania" trzeba we własnym zakresie sprawdzić.
  • #23 21845332
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ok, dzięki za wyjaśnienie tej bzdurki. Dystrybutor to faktycznie autorytet w dziedzinie elektroniki i j. polskiego. Niech sobie żyje w swoim świecie. Ten zasilacz jest przystosowany do zasilania telefonu i koniec. Można telefon zasilić komputerem, czy innym urządzeniem z gniazdem USB z ograniczeniami wynikającymi ze standardu zasilania. Ludziom wykształconym ni przystoi powielać bzdur.
  • #24 21845344
    TvWidget
    Poziom 38  
    Dystrybutor doskonale wie co sprzedaje. Nie robi tego od dzisiaj. Dominująca część klientów podejmuje decyzję o zakupie kierując się wyłącznie ceną. Producenci dostarczają więc produkt najlepiej spełniający oczekiwania większości klientów. Jako "zasilacz" nie zawsze działa, ale jako "ładowarka" jak najbardziej.
  • #25 21845353
    LEDówki
    Poziom 43  
    Zasilacz został wypromowany jako ładowarka i konsekwentnie pod tą nazwą jest sprzedawany. Dystrybutor ma sprzedawać, a nie analizować zawiłości techniczne i językowe, kto uważa inaczej, ten się bardzo myli. Argument z komputerem w roli ładowarki zazwyczaj rozwala tę wyrafinowaną logikę nazewniczą... I na tym koniec w tym wątku. Kto chce już rozumie, dlaczego zasilacz do telefonu nie jest ładowarką i dlaczego Autor nie chce go używać w swoich rozwiązaniach. Kolejne głupie powiedzenie klonowane bezmyślnie, że ktoś coś używa w swoich projektach. Projekty są na papierze lub w komputerze. Urządzenia, to zrealizowane projekty. I tak sobie można bajać do rana.
  • #26 21845415
    slavo666
    Poziom 23  
    Ocena: 386
    "Ładowarka" do ulefone 33W ma 10mV RMS tętnienia przy 2A@5V i napięcie spada do 4.94V, właśnie sprawdzone. Idę o zakład, że większość markowch oryginalnych zasilaczy do telefonów jest nie gorsza w tym temacie im dalej się trzymać od limitu mocy.

Staszek_Staszek napisał:
    natomiast określenie "porządny zasilacz" jest poetyckie

Poetyckie teoretyzowanie, wymyślanie problemów z powietrza, zasilanie kwantowe :)
  • #27 21845416
    strikexp
    Poziom 27  
    @slavo666 A podaj jeszcze model, bo ładowarek tyle co gołębi na placu.
  • #28 21845458
    LEDówki
    Poziom 43  
    33W, to już wyraźnie zasilacz standardu Power Delivery. Potrafi dostosować napięcie do odbiornika i podnieść je, żeby przy wzroście mocy ograniczyć wzrost prądu. Zasilacz do laptopa zasili i telefon napięciem 5V i laptop napięciem 19 V lub 20 V. Tylko gniazdo USB-C niekompatybilne wstecz. Potrzebne przejściówki. Nie bądź wiśnia, podaj model zasilacza.
  • #30 21845541
    CYRUS2
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    @slavo666 A podaj jeszcze model, bo ładowarek tyle co gołębi na placu.
    Zasilacze to nie są ładowarki.
    Firma RCS w Warszawie sprzedaje zasilacze:
    5V 1A
    5V 2A
    5V 3A

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zasilacza 5V 2A o niskich tętnieniach i stabilnym napięciu do zasilania własnych urządzeń elektronicznych. Zauważono, że popularne zasilacze USB, nawet markowe, charakteryzują się dużym rozrzutem napięcia i tętnieniami, które nie są całkowicie eliminowane przez stabilizatory liniowe (LDO). Jako rozwiązanie zaproponowano budowę własnego zasilacza o napięciu wyjściowym 8-9 V, zasilającego układ stabilizatora 7805 w konfiguracji z wtórnikiem emiterowym, co pozwala na zwiększenie prądu wyjściowego i redukcję tętnień. Przykładowo, zasilacz chiński o prądzie 2,1 A przy obciążeniu 2,5 A wykazywał spadek napięcia do 4,7 V, co wskazuje na konieczność stosowania bardziej stabilnych i wydajnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA