dobra nie róbcie OT tylko przydało by się wiedziec z czego zrobić kolimator
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:bolek napisał:Ta dioda niestety nie bedzie miała 220mW, wsadz to między bajki.
Mam diody 100mW655nm o standardowym prądzie 150mA, przy 180mA ma 130mW... do tego dochodzi optyka- twoja konstrukcja zapewnia... 50mW strat? jeśli nie masz rasowego sprzetu do pomiaru to daj sobie spokuj.
Diody DVD mają kilkaset mW, ale w impulsie. Tak jak wspomniana wyżej zasilanie impulsowe na nic się tu zda (pod każdym wzgledem). Średnia moc diody wyjdzie o wiele niżej niż jej moc przy pracy CW. W nagrywarce chodzi o wypalanie (PIT'ów?)
tutaj potrzebna jest większa moc w małym czasie
Z tego co pamięatm z pdfów to dobre diodki IR miały zdolność wysłania 1W przy prądzie 1.1A- a i na to by trzeba było brać poprawkę. W dodatku dłusza fala jest bardziej opanowaną technologią.
Dla bawiących się w wydłubywanie diod polecam zakup całego kartona tych samych modeli nagrywarek- w tedy istnieje większa szansa na doprowadzenie chociarz jednej z diod co celu który sobie obraliśmy.
Temat zielonych wskaźników. Są nawet ok jeśli działaja zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Kolejną bzdurą jest pisanie że 30mW zrobi się 80- a niby z czego to wyjdzie? Dioda we wskaźnikach ma maks. 200mW- to mogę zagwarantować. Zamiast 30mW zieleni mamy ok 10. Sprawność przetważania 808nm ->532 to ok 20% (na dobrym krysztale)
Skąt w takim razie taki podkręcony wskaźnik topi czarny plastik?, ano proste, już tłumacze. We wskaźniku powinien być filtr podczerwieni. Tymczasem, albo tego filtru nie ma, albo jest pieron wie co które go tylko imituje, aby móc nadtapiać potrzeba ok 100mW i ta moc to promieniowanie podczerwone, nie fala 532nm...
Możecie zrobic sobie eksperyment takim zielonym wskaźnikiem. Poświecie w spód szklanki (tam gdzie jest gróbo szkła). Czym więcej podczerwieni tym bardziej będzie widoczna tam pomarańczowa wiązka- fachowo to sie nazywało efekt fluorescencji. Sprubujcie zrobić to samo z założonym filtrem IR. Temat wskaźników wałkowałem długi czas, ostatecznie ich już nie sprzedaje, bo za tą cene nie można mieć nic dobrego- kiedyś przynajmniej była rasowa dioda IR, teraz parametr MTTF (średni czas do zgonu diody to 10...400h (informacja z oferty producenta)
Jakieś pytania? pozdrawiam!
(nie bierzcie wszytskiego dosłownie, mam niepełnie podstawowe)
Jak ktoś chce rasowy laserek, albo cos do lasershow to zapraszam
Post był raportowany.
Rady:
- dbaj o styl swojej wypowiedzi
- nie popełniaj błędów
- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
Dziękujemy! [h]
bolek napisał:Ludzie, czy wy jesteście upośledzeni?!
Pytałem o klasę, bo czuje, że to coś w okolicach podstawówki.
Grzechem nie jest niewiedza, lecz lenistwo i lamerstwo
El_liero napisał:Cytat:bolek napisał:Ta dioda niestety nie bedzie miała 220mW, wsadz to między bajki.
Mam diody 100mW655nm o standardowym prądzie 150mA, przy 180mA ma 130mW... do tego dochodzi optyka- twoja konstrukcja zapewnia... 50mW strat? jeśli nie masz rasowego sprzetu do pomiaru to daj sobie spokuj.
Diody DVD mają kilkaset mW, ale w impulsie. Tak jak wspomniana wyżej zasilanie impulsowe na nic się tu zda (pod każdym wzgledem). Średnia moc diody wyjdzie o wiele niżej niż jej moc przy pracy CW. W nagrywarce chodzi o wypalanie (PIT'ów?)
tutaj potrzebna jest większa moc w małym czasie
Z tego co pamięatm z pdfów to dobre diodki IR miały zdolność wysłania 1W przy prądzie 1.1A- a i na to by trzeba było brać poprawkę. W dodatku dłusza fala jest bardziej opanowaną technologią.
Dla bawiących się w wydłubywanie diod polecam zakup całego kartona tych samych modeli nagrywarek- w tedy istnieje większa szansa na doprowadzenie chociarz jednej z diod co celu który sobie obraliśmy.
Temat zielonych wskaźników. Są nawet ok jeśli działaja zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Kolejną bzdurą jest pisanie że 30mW zrobi się 80- a niby z czego to wyjdzie? Dioda we wskaźnikach ma maks. 200mW- to mogę zagwarantować. Zamiast 30mW zieleni mamy ok 10. Sprawność przetważania 808nm ->532 to ok 20% (na dobrym krysztale)
Skąt w takim razie taki podkręcony wskaźnik topi czarny plastik?, ano proste, już tłumacze. We wskaźniku powinien być filtr podczerwieni. Tymczasem, albo tego filtru nie ma, albo jest pieron wie co które go tylko imituje, aby móc nadtapiać potrzeba ok 100mW i ta moc to promieniowanie podczerwone, nie fala 532nm...
Możecie zrobic sobie eksperyment takim zielonym wskaźnikiem. Poświecie w spód szklanki (tam gdzie jest gróbo szkła). Czym więcej podczerwieni tym bardziej będzie widoczna tam pomarańczowa wiązka- fachowo to sie nazywało efekt fluorescencji. Sprubujcie zrobić to samo z założonym filtrem IR. Temat wskaźników wałkowałem długi czas, ostatecznie ich już nie sprzedaje, bo za tą cene nie można mieć nic dobrego- kiedyś przynajmniej była rasowa dioda IR, teraz parametr MTTF (średni czas do zgonu diody to 10...400h (informacja z oferty producenta)
Jakieś pytania? pozdrawiam!
(nie bierzcie wszytskiego dosłownie, mam niepełnie podstawowe)
Jak ktoś chce rasowy laserek, albo cos do lasershow to zapraszam
Post był raportowany.
Rady:
- dbaj o styl swojej wypowiedzi
- nie popełniaj błędów
- nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
Dziękujemy! [h]
bolek napisał:Ludzie, czy wy jesteście upośledzeni?!
Pytałem o klasę, bo czuje, że to coś w okolicach podstawówki.
Grzechem nie jest niewiedza, lecz lenistwo i lamerstwo
i mnie uważasz za dzieciaka z podstawówki ? <lol>![]()
co do niewiedzy i lenistwa - weź do rączek słownik języka polskiego![]()
PS: gdzie jest twoje info gdzie można kupić kolimatory bo nie mogę znaleść
Dodano po 1 [minuty]:
już jest moj![]()
http://www.allegro.pl/item153300321_laser_ir_830nm_14w.html
El_liero napisał:
PS: gdzie jest twoje info gdzie można kupić kolimatory bo nie mogę znaleść
Dodano po 1 [minuty]:
już jest moj![]()
http://www.allegro.pl/item153300321_laser_ir_830nm_14w.html
Cytat:-> El_liero
Do której chodzisz klasy? POrównaj harakterystyki diody led i diody laserowej, potem poszukaj optyki o odpowiednicj parametrach, jest np w Semiconie, lub TME
Moderowany przez tomaszo:Blokada pisania. Kolejny post nic nie wnoszący, mający na celu nabicie licznika i zaciemnienie tematu...