logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW

electroNICK 23 Gru 2006 19:32 511362 1547
  • #61 3379515
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    dobra nie róbcie OT tylko przydało by się wiedziec z czego zrobić kolimator
  • #62 3379566
    Bolo_Yeung
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    foxik000000 napisał, że nie da się NIC przepalić, to postanowiłem sprawdzić. Oczywiście że to "żaden wyczyn" - ale coś jednak się udało...
  • #63 3379722
    El_liero
    Poziom 24  
    a gdyby tak promienie z lasera przepuscic przez lupę... lupa skupi całą wiązkę w jeden punkt... odnaleś ten punkt i do niego przyłożyć kolimator który skupi wiązkę do linii równoległych.

? ( laik :) )

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

troche poszukałem na forum
    znalazłem wypowiedz marpiasek :
    1-Każdy typ diody ma inną ogniskową-ale to jest w granicy 0,5do3mm.ustawienie plamki na tzw."bliską" nieskończoność-wymaga mechaniki ,czyli tulejki np.Φ 12mm,w której zamcujemy diode laserową ,a są dwie średnice -może już więcej,Φ 6,4 lub Φ9,1mmω.
    W drugim końcu tulejki wykonujemy gwint wewnętrzny M10x0,5,i do tego
    pierścien M10x0,5 do którego przyklejamy soczewke-i mamy obiektyw z regulacją ogniskowej

ale znowu mam pytanie:
    o jaka soczewkę chodzi ( którą mam przymocować na końcu tulejki ) ?
  • #64 3380146
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    Ludzie, czy wy jesteście upośledzeni?!
    Napisałem Wam gdzie można kupić kolimatory. Jak macie więcej kasy to kupcie sobie taki z korekcja amorficzną!. (armata do strzelania w muchy).
    Co z tego, że Marpiasek podał przepisz na kolimator jak i tak z tego nie potraficie skorzystać?

Do tego trzeba odpowiedniej obrabiarki. Przerabiałem to i uznałem, że lepiej jest kupić dużą ilość gotowych- od biedy mogę komuś sprzedać.
    Kolimator jednosoczewkowy, ogniskowej w tej chwili nie pamiętam, ale w tym przypadku nie robi to żadnego problemu.

Pytałem o klasę, bo czuje, że to coś w okolicach podstawówki. Nie ma googli? To jest nauczyciel od fizyki- niech się wykaże.

Zastanówcie się sami jak się przy was nie "pucować"
    Grzechem nie jest niewiedza, lecz lenistwo i lamerstwo
  • #65 3380224
    El_liero
    Poziom 24  
    Cytat:
    bolek napisał:
    Ta dioda niestety nie bedzie miała 220mW, wsadz to między bajki.
    Mam diody 100mW655nm o standardowym prądzie 150mA, przy 180mA ma 130mW... do tego dochodzi optyka- twoja konstrukcja zapewnia... 50mW strat? jeśli nie masz rasowego sprzetu do pomiaru to daj sobie spokuj.

Diody DVD mają kilkaset mW, ale w impulsie. Tak jak wspomniana wyżej zasilanie impulsowe na nic się tu zda (pod każdym wzgledem). Średnia moc diody wyjdzie o wiele niżej niż jej moc przy pracy CW. W nagrywarce chodzi o wypalanie (PIT'ów?)
    tutaj potrzebna jest większa moc w małym czasie
    Z tego co pamięatm z pdfów to dobre diodki IR miały zdolność wysłania 1W przy prądzie 1.1A- a i na to by trzeba było brać poprawkę. W dodatku dłusza fala jest bardziej opanowaną technologią.

Dla bawiących się w wydłubywanie diod polecam zakup całego kartona tych samych modeli nagrywarek- w tedy istnieje większa szansa na doprowadzenie chociarz jednej z diod co celu który sobie obraliśmy.

Temat zielonych wskaźników. Są nawet ok jeśli działaja zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Kolejną bzdurą jest pisanie że 30mW zrobi się 80- a niby z czego to wyjdzie? Dioda we wskaźnikach ma maks. 200mW- to mogę zagwarantować. Zamiast 30mW zieleni mamy ok 10. Sprawność przetważania 808nm ->532 to ok 20% (na dobrym krysztale)
    Skąt w takim razie taki podkręcony wskaźnik topi czarny plastik?, ano proste, już tłumacze. We wskaźniku powinien być filtr podczerwieni. Tymczasem, albo tego filtru nie ma, albo jest pieron wie co które go tylko imituje, aby móc nadtapiać potrzeba ok 100mW i ta moc to promieniowanie podczerwone, nie fala 532nm...

Możecie zrobic sobie eksperyment takim zielonym wskaźnikiem. Poświecie w spód szklanki (tam gdzie jest gróbo szkła). Czym więcej podczerwieni tym bardziej będzie widoczna tam pomarańczowa wiązka- fachowo to sie nazywało efekt fluorescencji. Sprubujcie zrobić to samo z założonym filtrem IR. Temat wskaźników wałkowałem długi czas, ostatecznie ich już nie sprzedaje, bo za tą cene nie można mieć nic dobrego- kiedyś przynajmniej była rasowa dioda IR, teraz parametr MTTF (średni czas do zgonu diody to 10...400h (informacja z oferty producenta)

Jakieś pytania? pozdrawiam!
    (nie bierzcie wszytskiego dosłownie, mam niepełnie podstawowe)

Jak ktoś chce rasowy laserek, albo cos do lasershow to zapraszam

Post był raportowany.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]

bolek napisał:
    Pytałem o klasę, bo czuje, że to coś w okolicach podstawówki.

i mnie uważasz za dzieciaka z podstawówki ? <lol> :spoko:
    co do niewiedzy i lenistwa - weź do rączek słownik języka polskiego :D

PS: gdzie jest twoje info gdzie można kupić kolimatory bo nie mogę znaleść

Dodano po 1 [minuty]:

już jest moj :D
    http://www.allegro.pl/item153300321_laser_ir_830nm_14w.html
  • #66 3380376
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    El_liero napisał:
    Cytat:
    bolek napisał:
    Ta dioda niestety nie bedzie miała 220mW, wsadz to między bajki.
    Mam diody 100mW655nm o standardowym prądzie 150mA, przy 180mA ma 130mW... do tego dochodzi optyka- twoja konstrukcja zapewnia... 50mW strat? jeśli nie masz rasowego sprzetu do pomiaru to daj sobie spokuj.

Diody DVD mają kilkaset mW, ale w impulsie. Tak jak wspomniana wyżej zasilanie impulsowe na nic się tu zda (pod każdym wzgledem). Średnia moc diody wyjdzie o wiele niżej niż jej moc przy pracy CW. W nagrywarce chodzi o wypalanie (PIT'ów?)
    tutaj potrzebna jest większa moc w małym czasie
    Z tego co pamięatm z pdfów to dobre diodki IR miały zdolność wysłania 1W przy prądzie 1.1A- a i na to by trzeba było brać poprawkę. W dodatku dłusza fala jest bardziej opanowaną technologią.

Dla bawiących się w wydłubywanie diod polecam zakup całego kartona tych samych modeli nagrywarek- w tedy istnieje większa szansa na doprowadzenie chociarz jednej z diod co celu który sobie obraliśmy.

Temat zielonych wskaźników. Są nawet ok jeśli działaja zgodnie ze swoim przeznaczeniem. Kolejną bzdurą jest pisanie że 30mW zrobi się 80- a niby z czego to wyjdzie? Dioda we wskaźnikach ma maks. 200mW- to mogę zagwarantować. Zamiast 30mW zieleni mamy ok 10. Sprawność przetważania 808nm ->532 to ok 20% (na dobrym krysztale)
    Skąt w takim razie taki podkręcony wskaźnik topi czarny plastik?, ano proste, już tłumacze. We wskaźniku powinien być filtr podczerwieni. Tymczasem, albo tego filtru nie ma, albo jest pieron wie co które go tylko imituje, aby móc nadtapiać potrzeba ok 100mW i ta moc to promieniowanie podczerwone, nie fala 532nm...

Możecie zrobic sobie eksperyment takim zielonym wskaźnikiem. Poświecie w spód szklanki (tam gdzie jest gróbo szkła). Czym więcej podczerwieni tym bardziej będzie widoczna tam pomarańczowa wiązka- fachowo to sie nazywało efekt fluorescencji. Sprubujcie zrobić to samo z założonym filtrem IR. Temat wskaźników wałkowałem długi czas, ostatecznie ich już nie sprzedaje, bo za tą cene nie można mieć nic dobrego- kiedyś przynajmniej była rasowa dioda IR, teraz parametr MTTF (średni czas do zgonu diody to 10...400h (informacja z oferty producenta)

Jakieś pytania? pozdrawiam!
    (nie bierzcie wszytskiego dosłownie, mam niepełnie podstawowe)

Jak ktoś chce rasowy laserek, albo cos do lasershow to zapraszam

Post był raportowany.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]

bolek napisał:
    Pytałem o klasę, bo czuje, że to coś w okolicach podstawówki.

i mnie uważasz za dzieciaka z podstawówki ? <lol> :spoko:
    co do niewiedzy i lenistwa - weź do rączek słownik języka polskiego :D

Dodano po 1 [minuty]:

info na temat optyki jest dokładnie tam, gdzie zapytałem się Ciebie o klase. Gdzie napisałem, że uważam cię za dzieciaka z podstawówki?. Nie masz się, do czego doczepić to uwiozłeś się na pisownie?. Zacznij czytać ze zrozumieniem.
    Napisz coć rozsądnego w temaciem, albo nie odzywaj się w ogóle…

Panie mądraliński, jestem ciekaw co z tej diody zrobisz, szkoda że nie 808nm- powodzenia
  • #67 3380381
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    El_liero napisał:

Dodano po 1 [minuty]:

TUTAJ!!
    Cytat:
    -> El_liero
    Do której chodzisz klasy? POrównaj harakterystyki diody led i diody laserowej, potem poszukaj optyki o odpowiednicj parametrach, jest np w Semiconie, lub TME

tak, kup sobie tą diode zrob kolimator z kostki lodu. ubierz sweter kapciochy pochodz po dywanie i zabierz sie za jej montaz.

... nawet ja zrozumialem co tu jest napisane a o laserach wiem okolo nic, wiec sorry ...

--------edit

swoja droga wczesniej (chyba w tym temacie) wspominalem o tej diodzie krazacej po allegro jednak nie mialem namiaru (linka), jakos nie wzbudzila zainteresowania
  • #68 3380748
    El_liero
    Poziom 24  
    przecież ja ząrtowałem z tą diodą za 1500zł

tak kupie sobie ją i w ciagu 1 min ja spalę bo tak jak mówiłem laikiem jestam ale chce się czegoś dowiedzieć przynajmniej!!!

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.tme.pl/
    http://www.semicon.com.pl/katalog/

o dzięki
    zapoznam się ze stronką i pogadamy dalej

Dodano po 10 [minuty]:

dziwne stronki
    na tme nie ma kolimatorów
    a na semicon można coś w ogóle kupywać? - nie ma cen... trzeba być zarejestrowanym?

Dodano po 32 [sekundy]:

do domu z tymi stronami

Moderowany przez tomaszo:

Blokada pisania. Kolejny post nic nie wnoszący, mający na celu nabicie licznika i zaciemnienie tematu...

• #69 3381683
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    I przez paru gości o zbyt wygórowanych ambicjach temat schodzi na psy !!! Moim zdaniem autor postu powinien zamykać swój temat jeśli takie cyrki się zaczną !!!

A teraz coś nowego. W TME dostępna jest w cenie 40 PLN dioda laserowa
    HLDH-780-A9001 Dioda laserowa 90mW 780nm 9/17° TO18. poniżej zamieszczam schemat elektryczny i mam pytanie jak tym sterować. Podejrzewam że ta fotodioda będzie działała w układzie sprzężenia zwrotnego, ma ktoś pomysł.

I nie kłócić się !!! bezsensownie !
    Załączniki:
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW hldp-635-a501.gif (6.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW dioda.jpg (28.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #70 3381754
    michal2666
    Poziom 20  
    Sam sobie odpowiadam, jest do tego niedrogi 15 PLN driwer. Można nim sterować większość LD.
    Załączniki:
    • sterownik diody laserowej.pdf (352.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #71 3381868
    electroNICK
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Po pierwsze jest to dioda 780nm czyli dioda IR (na podczerwien) czyli niewiele zobaczysz. odnosnie zasilania to możesz oczywiscie zastosowac specjalizowany ułkad do zasialnia tej diody laserowej. Tak jest o wiele bezpieczniej. Mozna tez wykorzystac zwykłe zrodlo pradowe i olac ta fotodiode co jest w diodzie laserowej ale jest to sposob o wiele mniej bezpieczny (mozna latwo uwalic diode).
  • #72 3382151
    michal2666
    Poziom 20  
    Faktycznie, to już zakres bliskiej podczerwieni, nie zwróciłem uwagi. Dioda na ok 635 nm która emituje wiązkę widzialną o podobnej mocy kosztuje w granicach 400 PLN, nad czym bardzo ubolewam.

Dodano po 6 [minuty]:

A wracając do wątku kolimatorów to dobry można kupić za 60 PLN
    Załączniki:
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW kodak.jpg (4.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #73 3382613
    El_liero
    Poziom 24  
    za co odpowiada długosc fali?

czym większa tym lepiej czy na odwrót?

Dodano po 14 [minuty]:

michal2666

świetny schemat sterownika znalazłeś
  • #74 3382690
    Bolo_Yeung
    Poziom 14  
    Za kolor światła. Najdłuższe (650-680) to czerwone, potem coraz krótsze - zielone , żółte, niebieskie aż do fioletu przy około 400 nanometrach.

Dla odczytu/zapisu płyt CD/DVD/BluRay im krótsza tym lepiej. Krótsza fala oznacza, że czytnik odróżnia mniejsze szczegóły (jeśli wielkość szczegółu jest mniejsza niż połowa długości fali światła, nie można już go rozróżnić - stad zarówno długość "śladu" na ścieżce jak i odległość między ścieżkami na płycie jest niemal dwukrotnie mniejsza dla niebieskiego lasera w czytniku)
    - dlatego niebieski laser pozwala zapisać na płycie takich samych rozmiarów znacznie więcej danych niż czerwony. Dla robienia wskaźników najlepszy jest (chyba ) zielony - ludzkie oko widzi zielone źródło światła jako znacznie jaśniejsze od np. czerwonego o tej samej mocy (stąd 5 mW zielony wskaźnik wydaje się równy około 30-40mW czerwonemu).

Dodane: według Wikipedii ( http://en.wikipedia.org/wiki/Visible_light ) . Zaadaptowane do światła oko ludzkie widzi najlepiej światło o długości fali około 555 nm )
  • #75 3382850
    El_liero
    Poziom 24  
    im krótsza fala tym "mocniejszy" laser?
  • #76 3382929
    kenobi0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Fajna zabawka tylko trochę niebezpieczna. Jaki ma to zasięg?
    Pozdrawiam :]
  • #77 3382947
    Bolo_Yeung
    Poziom 14  
    El_liero --> to zależy co rozumiesz przez moc lasera. Jeśli ilość energii jaką niesie - to długość fali nie ma żadnego znaczenia, zależy to tylko od mocy wyjściowej samej diody.
  • #78 3384625
    El_liero
    Poziom 24  
    ogólnie rzecz biorą najmocniejsze lasery za tanioche można zdobyć tylko poprzez wymontowanie jej z nagrywarki DVD ?
  • #79 3388474
    michal2666
    Poziom 20  
    Miałem jednak rację co do pracy impulsowej. Lasery te mają oczywiście moce do 250 mW ale w impulsie, jeśli pracują impulsowo to generują właśnie taką moc w impulsie i mało mocy wydziela się w postaci ciepła. Jeśli natomiast pracują ciągle to generują wiązkę np. 60 mW a reszta jest tracona w postaci wydzielającego się ciepła !. Lepsze chyba 200 mW-atowe impulsy jak 60 mW-atowa wiązka ciągła. Do tego dochodzi żywotność diody.
  • #80 3388484
    Snikers
    Poziom 24  
    mierzyles stumien swiatla?
  • #81 3388988
    El_liero
    Poziom 24  
    jaki układ zastosowałeś do impulsowego zasilenia diody?
  • #82 3389393
    michal2666
    Poziom 20  
    Ja jeszcze tego nie przetestowałem ale napisałem maila na politechnikę do zakładu półprzewodników i taką dostałem odpowiedź.
    Na razie jestem na etapie rozbierania nagrywarki DVD, którą dostałem od kolegi - padła elektronika. Z tego co tam zobaczyłem to laserki są dwa, jeden daje światło czerwone - zapis, drugi IR - odczyt.
    poniżej fotki naszego małego bohatera.
    Elektroniki dopiero się uczę, więc nie uda mi się chyba zbudować zasilania impulsowego do tej diodki, podać impulsy na to źródło prądowe na LM317 ??
    Załączniki:
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW laser3.jpg (25.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW laser2.jpg (25.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW laser1.jpg (84.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #83 3389451
    michal2666
    Poziom 20  
    By sprawdzić rzeczywistą moc lasera można go umieścić w małym termosie(kalorymetrze) i zanurzyć w wodzie o znanej temp. Następnie włączamy i mierzymy przyrost temp. w określonym czasie. Obliczymy w ten sposób ilość wydzielonej energii z lasera w postaci ciepła. Jeśli będziemy wiedzieć ile mocy laser pobiera z zasilacza i odejmiemy to co oddał w postaci ciepła to reszta powinna wyjść w postaci promieniowania. O ile czegoś nie przeoczyłem na lekcji fizyki.
    Jak tylko odpalę tę diodę biorę się za eksperymenty.
  • #84 3395872
    michal2666
    Poziom 20  
    Witam !
    Odpaliłem wreszcie moją diodę, zasilam ją na razie napięciem ciągłym na źródle, którego schemat jest na początku postu zamieszczony. Coprawda nie mam jeszcze kolimatora ale to tylko kwestia czasu. Postaram się dziś zrobić fotki.

Będę się na razie upierał co do impulsowego zasilania dlatego mam pytanie: elektroniki dopiero się uczę więc nie wiem czy taki pomysł jak na schemacie poniżej się sprawdzi ? Program wgrany do mikrokontrolera na któtki ułamek sekundy będzie ustawiał na jednym z pinów stan niski i otwierał w ten sposób tranzystor, ale czy to źródło prądowe będzie działało w takiej aplikacji poprawnie ? planuje częstotliwość ok 100 Hz z czego stan włączający będzie trwał ok 2 ms a wyłaczający 8 ms.

Dodano po 57 [sekundy]:

zapomniałem o załaczniku
    Załączniki:
    • Laser 225mW z nagrywarki DVD-RW lm.jpg (36.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #85 3396486
    Snikers
    Poziom 24  
    zamiast MK poszukaj aplikacji dla NE555. w takim polaczeniu jak narysowales tranzystor powinien byc NPN a nie PNP. jak masz PNP to daj go nad diode

---------edit

po co ten rezystor 470ohm? za zrodlem p do masy
  • #86 3396966
    KOSTEK_K1
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    wyjąłem dziś laser z nagrywarki cd aby zobaczyć jak świeci!
    gdy podłączyłem go do ładowarki od telefonu świecił ale bardzo słabo i się grzał !

da się to podłączyć na krótko czy trzeba robić specjalne zasilanie!

szkoda ze działa na podczerwień!
  • #87 3398746
    ziomal155
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    hehe pomysl z miezeniem mocy jest chyba zabawny?? no bo sądze że bedzi duży błąd pomiarowy jak to zadziałą. A wogule to chyba nei zadziała bo wiązka też bedzie ogrzewała wodei przestrzen do okoła:) Ale niech sie wypowiedza specjalisci :)
  • #88 3403224
    michal2666
    Poziom 20  
    Przetestowałem dwie diody na zasilaniu ciągłym ze źródła prądowego - LIPA !!!, nie wiem jak autorowi postu sie to udało. Grzeje się LM, a dioda świeci beznadziejnie. Ale znalazłem schemat zasilania impulsowego i zapowiada się naprawdę imponująco, jeśli tylko uda mi się coś ruszyć opublikuje wyniki.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

rozpocząłem nowy wątek poświęcony zasilaniu impulsowemu naszego bohatera: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic659037.html
  • #89 3410970
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Wyprobowalem taka diode, pochodzaca z jakiejs starej nagrywarki Toshiba. Diode umiescilem w kolimatorze ze starej drukarki laserowej, uzyskujac calkiem zbiezny promien (plamka o srednicy ok. 10cm) na odleglosci ok. 200 m. Zasilacz na LM317 ze stabilizacja pradu 195mA.
    Zmierzylismy dzis na uczelni moc optyczna takiego laserka:
    - w kolimatorze 45 mW
    - bez kolimatora 95 mW
    Kolimator nie byl dopasowany do diody, stad spore straty mocy. Oczywiscie dioda pracowala w trybie CW, zasilana pradem stalym ;). Nie zauwazylem zeby cos przypalila ;)
  • #90 3416949
    bf199
    Poziom 20  
    Ocena: 385
    Siema, mam taki pytanko, czy można by było wykorzystać laser ze zwykłej nagrywarki nie DVD???? mam takich 7 sprawnych:D na pewno efekt byłby gorszy ale dla mnie ważne jest tylko czy się da. one maja 3 nóżki, więc do której należy podpiąć napięcie??? wiem że jedna jest wspólna i tam trzeba dać +:P

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy lasera o mocy około 200-225 mW wykorzystującego diodę laserową z nagrywarki DVD Philips DVD-8631. Dioda zasilana jest prądowo za pomocą układu LM317 ustawionego na około 225 mA, z zabezpieczeniem w postaci diody 1N4148 podłączonej antyrównolegle. Laser jest na tyle silny, że potrafi przepalać czarny plastik i papier. Dyskutowano o bezpieczeństwie pracy z laserem klasy 3B, konieczności stosowania okularów ochronnych oraz ryzyku uszkodzenia diody przez ESD lub nadmierny prąd. Poruszono temat zasilania impulsowego (PWM) jako sposobu na zwiększenie mocy chwilowej i wydłużenie żywotności diody, jednak z uwagą, że średnia moc optyczna pozostaje podobna. Wskazano, że diody z nagrywarek DVD emitują światło widzialne (czerwone, około 660 nm), natomiast diody z nagrywarek CD świecą w podczerwieni (około 780 nm) i są mniej widoczne. Omówiono problematyczność kolimacji wiązki laserowej – konieczność zastosowania kolimatora, który przekształca stożkową wiązkę w równoległą, co poprawia zasięg i skupienie. Wskazano, że kolimatory można kupić lub wykonać samodzielnie, choć wymaga to precyzyjnej mechaniki. Poruszono także kwestie pomiaru mocy optycznej lasera, m.in. metodą kalorymetryczną, oraz różnice między mocą pobieraną a mocą optyczną diody. W dyskusji pojawiły się także informacje o mocach laserów przemysłowych CO2 (rząd kilowatów) potrzebnych do cięcia metali i puszek, co jest poza zasięgiem diod z nagrywarek. Użytkownicy wymieniali doświadczenia z różnymi diodami laserowymi, ich mocą, długością fali oraz zastosowaniami, podkreślając konieczność ostrożności i zabezpieczeń przy pracy z laserami klasy 3B.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA