Witam..
Każdy coś pokazuje, więc i ja postanowiłem pochwalić się jednym z moich projektów.
Są dwie rzeczy w moim samochodzie, które mnie denerwują. Są to: brak termometru zewnętrznego oraz manualna klimatyzacja, ktróra jest po prostu czasami za "mocna" i wychładza samochod do zimnego. Dlatego postanowilem zbudować podwójny termometr (in/out), będący zarazem prostym sterownikiem klimatyzacji. Projekt powstał na PIC18f252 oraz graficznym wyświetlaczu sterowanym układem ks0108 i termometrami DS18b20. Układ ponadto wyswietla logo-markę na 3 sekundy po przekręceniu stacyjki, posiada podświetlenie włączane razem ze swiatlami oraz ze stacyjką, sygnalizację pracy sprężarki klimatyzacji (w prawym górnym rogu pojawia się gwiazdka), dwa przyciski umożliwiają ustawienie temperatury, wg której układ załącza/wyłącza klimatyzację z histerezą 1C. Oczywiście wejścia optoizolowane. Układ wciąż czeka na zamontowanie, gdzyż nie mogę znależć dla niego miejsca na desce rozdzielczej.

W przyszłości może zamieszczę więcej moich projektów, chciałbym aby był to mój mały wkład w rozwój portalu elektroda, którego jestem wielkim fanem. Schematy i programy na życzenie.

Pozdrawiam..
Cool? Ranking DIY