Witam wszystkich elektrodowiczów.
Widzę że od dwóch dni nikt nie zamieścił nowej konstrukcji, racja długi weekend czas na odpoczynek, a ja właśnie teraz mam chwile czasu aby zaprezentować zegar który wykonałem dla mojej drugiej połówki na walentynki.
Zegar jest oparty o mikrokontroler atmega8 w połączeniu z rtc pcf8583.
Godzina jest wyświetlana na wyświetlaczu 4*20 na całym ekranie.
Niebieski kolor może nie bardzo pasuje do tego serca ale taki wyświetlacz miałem. Obudowa wykonana jest z drewna i kawałka płyty wiórowej na które naciągnięty jest materiał z poduszki-serca(co zresztą widać na zdjęciach. Tył i podstawa wykonane są z pleksy, dodatkowo podstawa podświetlana jest za pomocą diody RGB którą steruje attiny2313. Program do obydwu procesorów jest napisany w bascomie, na atmege pisałem sam (pomagałem sobie przykładami z naszego forum), zaś na attiny ściągnąłem w całości z elektrody.
Wiem że można było wpakować program zmiany kolorów do atmegi i tym samym uprościć cały układ ale dopiero zacząłem naukę programowania i nie potrafiłem tego zrobić, ważne że działa. Jak widać układ jest trochę na płytce drukowanej a trochę na uniwersalnej. Płytka to zaadoptowany przeze mnie jakiś kit (leżał niepotrzebny więc go użyłem), pcf wraz z resztą elementów umieściłem na płytce uniwersalnej. Zrobiłem tak dlatego że nie bardzo potrafię wykonywać płytki drukowane, niedawno zrobiłem taką płytkę do zegara Vfd na lampie IW-18, jak skończę to pokaże, wyszła koszmarnie ale działa. Układzik do diody RGB tez jest na malutkim kawałku uniwersalnej, dodany był znacznie później.
Myślę że na początek tyle informacji wystarczy. Postaram się odpowiadać na wszystkie pytania (jeśli takowe będą).
Jeśli będzie zainteresowanie mogę zamieścić schemat(jeszcze nie powstał) i kod źródłowy.
Życzę wszystkim udanego weekendu.
Fajne? Ranking DIY