logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Zegar serce
    Witam wszystkich elektrodowiczów.
    Widzę że od dwóch dni nikt nie zamieścił nowej konstrukcji, racja długi weekend czas na odpoczynek, a ja właśnie teraz mam chwile czasu aby zaprezentować zegar który wykonałem dla mojej drugiej połówki na walentynki.
    Zegar jest oparty o mikrokontroler atmega8 w połączeniu z rtc pcf8583.
    Godzina jest wyświetlana na wyświetlaczu 4*20 na całym ekranie.
    Niebieski kolor może nie bardzo pasuje do tego serca ale taki wyświetlacz miałem. Obudowa wykonana jest z drewna i kawałka płyty wiórowej na które naciągnięty jest materiał z poduszki-serca(co zresztą widać na zdjęciach. Tył i podstawa wykonane są z pleksy, dodatkowo podstawa podświetlana jest za pomocą diody RGB którą steruje attiny2313. Program do obydwu procesorów jest napisany w bascomie, na atmege pisałem sam (pomagałem sobie przykładami z naszego forum), zaś na attiny ściągnąłem w całości z elektrody.
    Wiem że można było wpakować program zmiany kolorów do atmegi i tym samym uprościć cały układ ale dopiero zacząłem naukę programowania i nie potrafiłem tego zrobić, ważne że działa. Jak widać układ jest trochę na płytce drukowanej a trochę na uniwersalnej. Płytka to zaadoptowany przeze mnie jakiś kit (leżał niepotrzebny więc go użyłem), pcf wraz z resztą elementów umieściłem na płytce uniwersalnej. Zrobiłem tak dlatego że nie bardzo potrafię wykonywać płytki drukowane, niedawno zrobiłem taką płytkę do zegara Vfd na lampie IW-18, jak skończę to pokaże, wyszła koszmarnie ale działa. Układzik do diody RGB tez jest na malutkim kawałku uniwersalnej, dodany był znacznie później.
    Myślę że na początek tyle informacji wystarczy. Postaram się odpowiadać na wszystkie pytania (jeśli takowe będą).
    Jeśli będzie zainteresowanie mogę zamieścić schemat(jeszcze nie powstał) i kod źródłowy.

Życzę wszystkim udanego weekendu.
    Załączniki:
    • Zegar serce 14_resize.jpg (178.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 13_resize.jpg (180.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 12_resize.jpg (185.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 11_resize.jpg (123.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 10_resize.jpg (132.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 8_resize.jpg (91.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 7_resize.jpg (115.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 4_resize.jpg (119.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 3_resize.jpg (101.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar serce 1_resize.jpg (120.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    pier
    Poziom 24  
    Specjalizuje się w: konstruktor cad
    pier napisał 2446 postów o ocenie 1893, pomógł 40 razy. Mieszka w mieście Biłgoraj. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3838699
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Bardzo ładnie Ci to wyszło. Kolorek podświetlania nawet pasuje do tego Pluszaka. Chętnie bym zobaczył schemat i kod źródłowy. Chyba powstanie nowe stwierdzenie - "przez elektronikę do serca". Czym obrabiałeś drewno??
  • #3 3838983
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Dwa procesory i PCF a na dodatek program w bascomie - to ma być żart czy też tylko mi się wydaje ?
    Jedyne czym autor może się pochwalić to obudowa...
  • REKLAMA
  • #4 3839113
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    Jarema napisał:
    Witam,
    Dwa procesory i PCF a na dodatek program w bascomie - to ma być żart czy też tylko mi się wydaje ?

a jesli bylo by 5 procesorow to co ?? czy twoje czepialstwo wynika z twoich kompleksow ?? :)

jak na poczatek zabawy z elektroniką/programowaniem to ukladzik jest naprawde fajny. przede wszystkim pomyslowa obudowa i walory estatyczne zasługuje na uznanie.

daje 5/6
  • #5 3839125
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1893
    Do kolegi Jarema
    Może to i mało dwa procesory i pcf szczególnie że nie napisałem tekstu w stylu mam 13 lat, bo nie mam.
    Ale też nie pisałem że pisze programy od 5lat. Stosunkowo niedawno zacząłem zabawę z mikrokontrolerami, do tego sam, i myślę że taki zegarek i bascom na początek wystarczy.
    Drzewo było obrabiane specjalną frezarką cnc (czego to nie potrafią w pracy).

Ps. gdy czyta się takie posty jak od Kolegi Jarema to naprawdę człowiekowi nie chce się już nic samemu robić (po co niech kto inny zrobi albo kupić).
  • REKLAMA
  • #6 3839249
    13Smok
    Poziom 11  
    mi się projekt podoba dziewczynie pewnie też :) chociaż jeśli mam byc szczery to tak ładnie odbrobione drewno szkoda było chowac pod pluszem. Jak będę miał dziewczynę też taki zrobię ;) Moja ocena 9/10
  • #7 3839415
    ciesik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zgadzam sie z przedmowcami:)Super obrobione drewno estetycznie rowniez super:)no i oczywiscie jakich schemacik by sie przydal:) 5/6:)
  • #8 3839520
    pier
    Poziom 24  
    Można było nie chować pod pluszem(na początku miało nawet tak być), lecz trudności ze zdobyciem ramki do tego wyświetlacza skłoniły mnie do takiego rozwiązania.
    Schemat będzie lecz nie wiem kiedy bo jeszcze nie powstał.
    Dodaje listing programu do atmegi.
    Załączniki:
    • Serce.txt (11.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 3840053
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Ładnie, estetycznie i robione z uczuciem, nie przejmuj się "niestosownymi komentarzami" co niektórych. Naprawde fajne serducho z czasomierzem.

7/10
  • #10 3840105
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    BartekWB napisał:
    "niestosownymi komentarzami"

7/10

W takim razie stosowne komentarze to tylko takie które pochlebiają autorowi? Nawet jeśli coś jest źle to należy pisać, że wszystko jest w porządku? Głaskać autora po głowie, traktować go jak małe dziecko?
    Coś tu chyba jest nie tak...
  • #11 3840242
    tomekflak
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Szczerze mówiąc bardziej mi się podoba bez tego pluszu. Ale i tak pomysł i wykonanie jest świetne. Oby więcej takich twórczych konstrukcji :) Pozdrawiam
  • #12 3840268
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Mi też się podoba układzik i uważam że posty w stylu po co 2 procki, po co ten pcf... ehh Zrobiłeś jak umiałeś - najważniejsze, że samemu! Mógłbyś umieścić kilka zdjęć jak podświetlana jest podstawka bo tego nie widać... Ew. z moich pomysłów mogło by się zmieniać te podświetlanie np. jakby odebrał jakiś kod z pilota.. Zawsze to coś by się działo, a serce pewno postawione jest gdzieś koło TV więc ładnie by się komponowało :)

Pozdrawiam
    Piotr
  • #13 3840621
    joboo
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No tak nie wszyscy należą do elity, która urodziła się z lutownicą w ręku i umiejętnością programowania w kilku językach. A czy przypominacie sobie wasze początki, pierwsze kroki jakie stawialiście w elektronice?
    I nie jestem przeciwny krytyce, krytyka jest jak najbardziej na miejscu z tym, że konstruktywna, a nie próba wyśmiewania autora, i o ile się nie mylę to Elektroda powstała jak i dla zaawansowanych konstuktorów jak i też dla początkujących.
    Więc wydaje mi się, że zamiast wytykać brak dostatecznej wiedzy i doświadczenia, udzielilibyście rad i porad jak wy byście to rozwiązali.
    Pozdrawiam Michał
  • #14 3840648
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Projekt zupelnie nie przemyslany. Wy mowicie super, ekstra sprawa jak na poczatki z uC. A ja sie pytam jaki problem jest w zaimplementowaniu wsadu z jednego procka na drugi, zwlaszcza ze oba napisane nawet nie w C czy ASM a w BASCOMie?

No sorry ale za takie rozwiazanie niejednego elektronika wyrzucili by z roboty, a licealiste czy studenta oblali za nieoptymalne rozwiazanie.

Dla Autora - oczywiscie, wersja wystarczajaca, bo w koncu 5zl wiecej na proca to nie majatek, ale co gdyby to mialo byc produkowane seryjnie? Kazda oszczednosc miejsca i kosztow sie liczy.

Poza tym jak wiadomo - im uklad prostszy tym bardziej niezawodny. Jedyne co cie ratuje drogi autorze przed pieklem (hehe) to:
    pier napisał:
    Układzik do diody RGB tez jest na malutkim kawałku uniwersalnej, dodany był znacznie później.

joboo:
    Prawda stara jak swiat ze czlowiek uczy sie na bledach... niestety najczesciej wlasnych. A jak to rozwiazac? Bardzo prosto - ladujesz ten kod z attiny do atmegi, zmieniasz jedynie w konfigu wyprowadzenia pinow na te ktore jeszcze zostaly niewykorzystane... i po sprawie :]
  • #15 3840758
    byrrt
    Poziom 21  
    dir3ctor napisał:
    Prawda stara jak swiat ze czlowiek uczy sie na bledach... niestety najczesciej wlasnych. A jak to rozwiazac? Bardzo prosto - ladujesz ten kod z attiny do atmegi, zmieniasz jedynie w konfigu wyprowadzenia pinow na te ktore jeszcze zostaly niewykorzystane... i po sprawie :]

Nie jest to do końca prawda! ATTiny2313 nie ma zdaje się PWM sprzętowego.. Zapewne całość napisana jest programowo, bo przecież procesor nie zajmuje się niczym innym. Wsadzenie takiego kodu do ATMegi, która odczytuje z I2C, komunikuje się z wyświetlaczem itp. jest po prostu niemożliwe! Trzeba zastosować pwm sprzętowy.. Autor jest początkującym programista, nie wiem jak to wygląda, ale podejrzewam, ze kod źródłowy zajmuje znaczną część z tych 8kB..

Kolejna bezproduktywna uwaga.. Czy ktoś powiedział, że układ będzie wdrażany do seryjnej produkcji? Wystarczy się zastanowić...

I chyba najważniejsze.. Myślę, że tej 2giej połówce, dla której było robione urządzonko nie robi na ilu prockach zostało zrobione tylko jaki jest efekt końcowy. I oto przecież chodzi!

Pozdrawiam
    Piotr
  • #16 3840856
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Zawsze mogl wziasc proca ze sprzetowa obsluga pwm i po krzyku...

swoja droga - IMO wersja bez okladziny o wiele ladniej wyglada
  • #17 3841532
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Do czego służy gniazdo Dsub9 ?

Pozdrawiam
  • #19 3842821
    gigabyte400
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zegar bardzo fajny 2 połówka chyba była w niebowzięta .

Jarema napisał:
    Witam,

Co do użytkownika jarema to chyba zawsze sie tak czepia :] przejrzałem kilka jego wypowiedzi i kżda taka sama 'autor poszedł na łatwizne BASCOM i atmega ' , ' można było to lepiej rozwiązać ' czekamy z niecierpliwością na jakąś bujną konstrukcje tego użytkownika :] może jakies perpetum mobile ?? :]
  • #20 3843939
    Virus666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    To może ja też coś dorzucę od siebie. Jak dla mnie wszystko jest super, chociaż też bardziej podoba mi się wersja bez obicia. Ja bym tylko drewienko polakierował, a co do wyświetlacza to jeżeli było to robione frezarką CNC to ramkę można było podfrezować w drewnie tak żeby było widać tylko "szkiełko" wyświetlacza. Jeżeli chodzi o elektronikę to nie ma czym się przejmować, ważne żeby dobrze działało, a sprawy optymalizacji to w swoim czasie.
    Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.

Moja ocena 7/10
  • #21 3844387
    byrrt
    Poziom 21  
    dir3ctor napisał:
    Zawsze mogl wziasc proca ze sprzetowa obsluga pwm i po krzyku...

Ludzie myślcie co piszecie... Mógł to wszystko zrobić na jednym procku - oczywiście.. Mowie tylko ze bezpośrednie wklejenie kodu z ATTiny do ATMegi ktora jeszcze cos tam robi nie jest mozliwe! ATMega MA sprzetowy PWM... a ATTiny nie...
  • #22 3844988
    pier
    Poziom 24  
    Kolega Byrrt ma racje nie jest możliwe wklejenie kodu z attiny na atege ponieważ attiny nie ma sprzętowego PWM. W atega8 są 3 sprzętowe kanały PWM co wystarczyło by do sterowania diodą ale jeden kanał wykorzystałem do sterowania jasnością podświetlania wyświetlacza.
  • #23 3845018
    andi21
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Attiny 2313 posiada 4 sprzętowe kanały PWM !
  • #24 3846279
    dir3ctor
    Poziom 27  
    byrrt napisał:
    Ludzie myślcie co piszecie... Mógł to wszystko zrobić na jednym procku - oczywiście.. Mowie tylko ze bezpośrednie wklejenie kodu z ATTiny do ATMegi ktora jeszcze cos tam robi nie jest mozliwe! ATMega MA sprzetowy PWM... a ATTiny nie...

Wiesz... sam pomysl co piszesz... Skoro ATmega MA sprzetowy PWM a ATTiny NIE MA to co za problem, skoro wymaganie tego bylo wzgledem ATTiny a nie na odwrot ?! Przeciez on ma juz napisane sterowanie ta dioda RGB na procek attiny, wiec z implementacja z ATTiny na ATmega wg mnie nie ma problemu, gorzej by bylo na odwrot... odrobine indukcji matematycznej w mysleniu nie zaszkodzi... zief ?!
  • #25 3854377
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Będąc w szkole też kiedyś zrobiłem zegar ale na AT89S8252 oraz Pcf8583.
    Zegar zbudowany z 4 7-mio segmentowych wyswietlaczy o wysokości 100mm oraz 8 7-mio segmentowych wyświetlaczy o wysokości 70mm, pokazywał czas we Warszawie, Londynie i w Nowym Jorku. Ustawiało się oczywiście czas tylko Warszawski. Co 10s wyświetlała się również data wczesniej ustawiona. Pozatym PCF miał podtrzymanie bateryjne i zanik prądu powodował tylko ze wyswietlacze sie nie paliły, procesor tez nie pracował ale pcf liczył. Po załączeniu prądu wyswietlał dalej aktualną godzinę. Zegar był w sumie bezobsługowy ponieważ czas letni i zimowy automatycznie sie aktualizował wg ustawionej daty. W ostatnią sobotę marca zmieniał się na letni a w ostatnią sobotę pażdziernika na zimowy.
    Program troche problemów mi sprawił a pisany był w asemblerze.
  • #26 3854457
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    patryk-84a napisał:
    Będąc w szkole też kiedyś zrobiłem zegar ale na AT89S8252 oraz Pcf8583.
    Zegar zbudowany z 4 7-mio segmentowych wyswietlaczy o wysokości 100mm oraz 8 7-mio segmentowych wyświetlaczy o wysokości 70mm, pokazywał czas we Warszawie, Londynie i w Nowym Jorku. Ustawiało się oczywiście czas tylko Warszawski. Co 10s wyświetlała się również data wczesniej ustawiona. Pozatym PCF miał podtrzymanie bateryjne i zanik prądu powodował tylko ze wyswietlacze sie nie paliły, procesor tez nie pracował ale pcf liczył. Po załączeniu prądu wyswietlał dalej aktualną godzinę. Zegar był w sumie bezobsługowy ponieważ czas letni i zimowy automatycznie sie aktualizował wg ustawionej daty. W ostatnią sobotę marca zmieniał się na letni a w ostatnią sobotę pażdziernika na zimowy.
    Program troche problemów mi sprawił a pisany był w asemblerze.

Był byś w stanie zamieścić schemat i kod źródłowy zwojego projektu??
  • #27 3854697
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Mam schematy ale powiedzmy w wersji beta :). W czasie uruchamiania urządzenia wypłynęło wiele błędów których niestety nie poprawiłem na swoich schematach. Ale cała aktualna dokumentacja od tej pracy znajduje się w szkole w której sie uczyłem i korci mnie żeby się kiedyś tam przejechać ;). Niestety nie wypaliłem 2 płyt z dokumentacją a moja która była na dysku poszła w zapomnienie podczas awarii starego komputera. Te schematy znalazłem na jednej płycie więc je zamieszczam.

To typowa aplikacja tego procesora z wyprowadzonym interfejsem isp oraz przyciskami do obsługi zegara.

Zegar serce

Rtc z podtrzymaniem bateryjnym

Zegar serce

A tu moje dzieło czyli układ wyświetlaczy multipleksowany. I tu oczywiście błędy były. O ile pamiętam któreś z układów kupiłem z otwartym kolektorem na wyjściu i oprócz rezystorów ograniczających prąd, musiałem drabinki rezystorów podciągających wstawiać w gotową drukowaną płytkę :). Ale nie wyglądało to źle.

Zegar serce

Programu niestety nie mam. Mam tylko jakieś pojedyńcze zapiski i procedury I²C. Jak odzyskam całą swoją dokumentacje to chętnie zamieszcze ją na elektrodzie.
    Projekt ten chciałem wykożystać do zrobienia urządzenia które automatycznie załączało by światła w samochodzie w okresie zimowym. Tzn rozpoznawało by czy jest czas od pazdziernika do marca i załączało światła, no ale po zmianie przepisów urządzenie takie jest już zbędne.
  • #28 3856101
    kedzi1
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Świetne wykonanie, estetyka na wysokim poziomie 10/10. A co do samego układu elektronicznego to daje 8/10. Dwa procesory nie jest do końca błędem jeżeli autor będzie chciał rozbudować jego możliwości w miarę nabycia większej wiedzy.
    Co do krytyki to nikt nie zaprzeczy że takowa musi istnieć, w końcu to forum po to jest. Zamieszczając tu swoje wypociny mamy przecież nadzieję na szczerą opinię innych. Inaczej ktoś zamiesci setny wąż świetlny na trzech atmega64, a nikt nie skrytykuje bo będzie wiedział że go zaraz kilku zgasi. Oczywiście wszystko bez złośliwości. Dla autora tego projektu taka krytyka może to być bardzo cenną motywacją do tego, aby następny projekt był równie estetyczny, a do tego zoptymalizowany. Krok po kroku się uczymy...
  • #29 5296779
    wojnar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    pier napisał:
    Kolega Byrrt ma racje nie jest możliwe wklejenie kodu z attiny na atege ponieważ attiny nie ma sprzętowego PWM. W atega8 są 3 sprzętowe kanały PWM co wystarczyło by do sterowania diodą ale jeden kanał wykorzystałem do sterowania jasnością podświetlania wyświetlacza.

Do końca nie rozumiem tego o tym sprzętowym PWM. ATtiny2313 przecież ma 4 sprzętowe PWM:
    Zegar serce
    Proszę tych, którzy twierdzą, że nie ma, o wytłumaczenie.
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zegara wykonanego na mikrokontrolerze Atmega8 współpracującym z układem RTC PCF8583, wyświetlającym godzinę na dużym wyświetlaczu LCD 4x20 znaków. Obudowa zegara wykonana jest z drewna i płyty wiórowej, pokryta materiałem przypominającym poduszkę w kształcie serca, z tyłem i podstawką z pleksy podświetlaną diodą RGB sterowaną mikrokontrolerem Attiny2313. Oprogramowanie obu procesorów napisano w Bascomie, z kodem Atmegi tworzonym samodzielnie, a kod Attiny2313 zaczerpniętym z forum. Dyskusja dotyczyła zasadności użycia dwóch mikrokontrolerów, optymalizacji kodu i sprzętowego PWM, gdzie pojawiły się różne opinie na temat możliwości przeniesienia kodu sterującego podświetleniem z Attiny do Atmegi. Podkreślono, że Attiny2313 posiada sprzętowe kanały PWM, co jest istotne dla sterowania diodą RGB. Autor wyjaśnił, że Atmega8 ma trzy kanały PWM, z których jeden wykorzystano do sterowania jasnością podświetlenia wyświetlacza. Wątpliwości i krytyka dotyczyły głównie optymalizacji i liczby użytych procesorów, jednak większość uczestników doceniła estetykę i pomysłowość konstrukcji, zwłaszcza jako projekt początkującego. Dodatkowo pojawiły się pytania o gniazdo Dsub9, które służy do podłączenia programatora ISP. W dyskusji przytoczono także inne projekty zegarów oparte na mikrokontrolerach i układach RTC z podtrzymaniem bateryjnym oraz automatyczną zmianą czasu letniego i zimowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA