logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia radiowe od komputera przy tunerze i głośnikach 7.1?

11111olo 05 Kwi 2011 09:53 10467 49
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć i usunąć zakłócenia radiowe pochodzące od komputera, które znikają po jego wyłączeniu?

Sprawdź przede wszystkim zasilacz komputera: uruchom go osobno, obejrzyj i przelutuj zimne luty, zwłaszcza przy przetwornicy startowej i po stronie sieci, oraz wymień podejrzane elektrolity — w tym wątku właśnie to dało trwałą poprawę, a później autor potwierdził też pomoc po wymianie kondensatorów [#9365996][#9381059][#10055918][#13049524] Równolegle odłącz po kolei wszystkie zewnętrzne kable od obudowy i kolejne elementy wewnętrzne, żeby znaleźć źródło promieniowania; sprawdź też, czy obudowa PC, tuner i masa anteny nie mają różnicy potencjałów przez PE/zerowanie [#9366511][#9362627] Warto przetestować monitor i jego kabel sygnałowy, bo w opisie samo wyłączenie i ponowne włączenie monitora chwilowo usuwało trzaski, a LCD potrafi jeszcze chwilę pracować na kondensatorach [#9370642]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 9362276
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Witam

Posiadam tuner radiowy podłączony do anteny dipolowej trójelementowej.
    Słucham radio na tych samych głośnikach co są podłączone do komputera - audio z tunera mam podłączone do wejścia LINE IN w komputerze.
    Od jakiegoś czasu zakłócenia są tak duże że się nie da słuchać radia.
    Postanowiłem sprawdzić czy tuner nie jest winowajcą. Głośniki mają wejście liniowe (niestety grają tylko przednie głośniki zamiast wszystkie 8 - to zestaw 7.1) więc tam podłączyłem tuner. Zakłócenia były identyczne. Po wyłączeniu komputera (pozostawał w stand by) odbiór jest idealny. Po ponownym włączeniu zakłócenia nie są od razu tylko po kilku sekundach.
    Dodam że czasami kilka dni z rzędu nie ma żadnych zakłóceń - nie ważne czy była otwarta obudowa komputera. Zakłócenia na pewno nie przenoszą się po masie - odpięcie wszystkich przewodów łączących komputer z głośnikami nic nie zmienia.

Co mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 9362299
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    11111olo napisał:
    Zakłócenia na pewno nie przenoszą się po masie

A nie bądź taki pewien. Jakie masz uziemienie w gniazdku? PE, zerowanie, nic?
    Jak jest zasilany amplitunerek - z bolcem czy bez?
    Oba urządzonka zasilone z tego samego gniazdka? Z tej samej fazy?
    Pamiętaj, że 1V różnicy na masie zasilania 240 to nic, a na masie audio o tragedia.
  • REKLAMA
  • #3 9362307
    11111olo
    Poziom 42  
    Jasne że z tego samego. Ty masz prowadzoną osobną linię z elektrowni do każdego gniazdka?
    Tuner nie ma zerowania - bo po co jak dobrze bez tego gra.

Co można w tej sprawie zaradzić?

Przypominam że czasami wszystko jest ok.
  • #4 9362600
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Warto sprawdzić co da włączenie Spread spectrum w biosie. Czasami to pomaga, w sumie to po to jest ;)
  • #5 9362603
    11111olo
    Poziom 42  
    W moim nie ma czegoś takiego.
  • Pomocny post
    #6 9362627
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 372
    Tuner nie ma bolca. A komputer ma? Bo obudowę tunera (i masę anteny i masę line in) masz na poziomie N (minus 240 niefachowo mówiąc) a obudowa kompa i masy jego wtyków masz na poziomie PE. Jeśli jest między nimi jakiekolwiek napięcie to kaszanka. Więc albo zapewnisz prawidłowy uziom ekranu anteny, albo zasilisz komputer bez bolca (lub przez zerowanie). Jak długo jest różnica potencjałów będziesz słuchał pracy kompa (czasami niesłyszalna- w zależności od prędkości i przesyłu danych)
    Co do gniazdek z różnych faz - to normalne w domu i spotykane w mieszkaniach.
  • #8 9366090
    gepon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    spróbuj podłączyć oba urządzenia do tego samego gniazdka (np. przy pomocy przedłużacza)
    Miałem taki problem gdy podłączałem laptopa na zasilaczu to TV
    buczenie w dźwięku i do tego zakłócenia wizji
    po podłączeniu zasilacza lapka i TV do jednej listwy problem zniknął
    dodam że mam instalację TNC
  • Pomocny post
    #9 9366353
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 627
    cranky napisał:
    Tuner nie ma bolca. A komputer ma? Bo obudowę tunera (i masę anteny i masę line in) masz na poziomie N (minus 240 niefachowo mówiąc) (...)

Jasne, a jak obróci wtyczkę od tunera o 180° to ma fazę na obudowie??
    Tunery często mają masę na obudowie, czyli dopiero za transformatorem.
    Ja spróbowałbym podmienić kartę audio. Te on-board często tak mają...
  • REKLAMA
  • #10 9366395
    11111olo
    Poziom 42  
    Jasne że tuner ma masę na metalowej obudowie za trafem. Wymieniłem kartę ze zintegrowanego Realteka za Xonara DX.
    Wszystko jest podłączone do jednej listwy. Mogę tuner podłączyć do gniazdka z drugiej strony pokoju - zdaje się że jest na innej fazie.
  • Pomocny post
    #11 9366511
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 205
    Witam!
    Niestety, komputery potrafią "siać" niemiłosiernie na częstotliwościach radiowych, miałem wielokrotnie podobne problemy. Polecam przede wszystkim sprawdzić, czy winowajcą nie jest jakiś kabel sygnałowy (np. do monitora) - czyli uruchomić komputer z odłączonymi wszystkimi kablami zewnętrznymi od obudowy. Następnie - jeśli nie będzie poprawy, po kolei odłączać elementy wewnętrzne (wystartować np. samą płytę główną bez dysków podłączonych do zasilania, bez kart rozszerzeń itp., ostatecznie wystartować sam zasilacz). W zależności od wyników diagnozy trzeba będzie się skupić na konkretnym elemencie lub (oraz) przejrzeć dokładnie zerowanie obudowy - jeśli cała obudowa (wszystkie jej elementy wewnętrzne i zewnętrzne) nie jest dokładnie elektrycznie połączona z zerem to nie działa jako ekran i wypuszcza na zewnątrz zakłócenia. Można spróbować także odsunąć tuner od komputera, sprawdzić, czy zakłócenia łapane są przez antenę czy np. przez obwody W.Cz / P.Cz wewnątrz tunera.
  • #12 9368653
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Powoli wysychają Ci elki na płycie lub w zasilaczu i nasila się to przy większym obciążeniu. Obstawiam to pierwsze i przetwornice zaczynają "siać" po częstotliwościach radiowych. Tragedia totalnie jest w paśmie 27-40MHz na większości przetwornic nieraz i poza budynkiem potrafi siać.
  • #13 9368678
    11111olo
    Poziom 42  
    Podłączyłem ponownie radio bezpośrednio pod głośniki - trzeszczało jak wcześniej.
    Wyłączyłem komputer i oczywiście przestało.
    Wyłączyłem zasilacz i odłączyłem wszystko oprócz myszy i klawiatury oraz monitora. Po włączeniu nic nie trzeszczało. Wyłączyłem komputer i ponownie podłączyłem wszystko i na razie wszystko jest ok.
  • #14 9368980
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Rozbierz zasilacz i uzupełnij elementy LC których brakuje na płytce i powinno być po problemie. Zwróć uwagę na brakujące kondensatory 1-2.2nF/1kV ceramiczne od strony gorącej do masy także należy wlutować ( ich brak skutkuje zakłóceniami w paśmie KF).Dobrze jak zrobisz zdjęcie płytki to będzie widać jakich elementów brakuje. Jak kondensatory wysychają to przestaje żyć zasilacz dobrze jak się zamknie (STB) gorzej jak otworzy bo wtedy towarzyszą efekty akustyczne i zapachowe hihi.
    Nowe zasilacze są lutowane cyną z dodatkiem srebra i to jest nieszczęście dla dzisiejszego sprzętu elektronicznego.Sprawdź wyprowadzenia transformatora impulsowego --styku na płytce gdzie są polutowane -powstają mikropęknięcia. Powstają b/duże zakłócenia z czasem kończy się efektami akustycznymi dziurą wypaloną .Trzeba wszystko ponownie polutować normalną cyną. Każdy zasilacz da się doprowadzić do stanu że nie zakłóca! Szczególnie sprawdzamy przetwornicę startową bo od niej zaczynają się wszystkie problemy z zasilaczem!
    Androot -jaśniej bo twój wywód jest b/dziwny !!?? hihi,przemyśl jeszcze raz co napisałeś.Twoja teoria ludzi by w domu pozabijała -faza na obudowie??!!
    73!
  • #15 9369197
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Najprostszym rozwiązaniem będzie zastosowanie transformator separującego audio. Dzięki niemu pozbędziesz się pętli masy pomiędzy tunerem i PC. Jak u siebie oprócz trafka zastosowałem rdzenie ferrytowe na każdym przewodzie zasilającym :-) oraz na każdym USB (jeśli fabryka nie dała). Uziemienie obudowy kompa i innych urządzeń na biurku spiąłem do oczyszczonej papierem ściernym rury CO (wcześniej upewniając się, że w bloku jest instalacja metalowa a nie sztukowana ze stali i plastiku).
    Teraz mam ciszę :-) Jak sąsiadka włączy pralkę to trochę śmieci się pojawia ale u siebie mam spokój.
  • #17 9369268
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    dipol napisał:
    Dj_volt ...zamilknę , jak zerujemy to nie uziemiamy!!!!!! rury CO--SZYBKO to skasuj!!-moderator!!!!-do akcji!!
    73!

Zaraz, a kto mówi, że moje gniazdka posiadają wogóle bolec zerujący?
  • #19 9370144
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
  • #20 9370332
    11111olo
    Poziom 42  
    Dziś rano znowu było to samo. Postanowiłem jeszcze raz wszystko sprawdzić. Na początku wyłączyłem monitor przyciskiem, potem wyjąłem kabel zasilający (szum był dalej), i ponownie go podłączyłem i... przestało trzeszczeć.
    Co na to powiecie?
  • #21 9370620
    huluk
    Poziom 32  
    No to może nie sam komputer jest źródłem a monitor? Jaki to sprzęt? Też ma w sobie zasilacz, dodatkowo jeśli to CRT to sporo elementów indukcyjnych. Z tego wynikałoby, że należy się poważniej przyjrzeć monitorowi.
  • #22 9370624
    11111olo
    Poziom 42  
    To LCD LG L1730S. Pisałem że odłączenie od zasilania w/w monitora nie zmieniło nic - zakłócenia nadal były tak więc to na pewno nie monitor.
  • Pomocny post
    #23 9370642
    huluk
    Poziom 32  
    Przepraszam, jakoś nie dojrzałem tego kabla. Na długo wyłączyłeś monitor fizycznie od sieci przy testowaniu? Kondensatory w zasilaczu zdążyły się rozładować? Jeśli tak to próbuj pożyczyć inny kabel sygnałowy i próbujemy po nitce do kłębka...

edit: Dodam jeszcze: W LCD przetwornica potrafi jeszcze trochę pracować po odłączeniu zasilania na napięciu z kondensatorów filtrujących (gdy spada pobór prądu i wyłącza się inwerter radykalnie spada pobór mocy i nawet kilka sekund jeszcze może być wystarczające napięcie do pracy zasilacza). Czy ewentualnie mógłbyś podesłać próbkę tych zakłóceń - może są w jakiś sposób charakterystyczne co by ukierunkowało. Sprawdź też, czy "słyszysz pracę komputera" - w jednym z moich starych "siała" niskiej jakości płyta co owocowało szumem i terkotaniem w radio skorelowanym z ruchami myszą, pracą dysku itp - np nasilało się i stawało się nieregularne podczas uruchamia większego programu, "stabilizowało się" gdy komputer był nieobciążony. Z kolei jeden z moich monitorów CRT, jakaś 15", powodowała w niektórych rozdzielczościach charakterystyczne "ćwierkanie" w tunerze, na każdej częstotliwości UKF czyli indukowała jakieś prądy chyba w mieszaczu albo gdzieś indziej w torze p.cz., odsunięcie tunera od monitora radykalnie zmniejszało świergot a niwelowała go zmiana częstotliwości odświeżania. Może też wystąpić jakiś rezonans w filtrach na karcie graficznej, tych między przetwornikiem DA a gniazdem.
  • #24 9374561
    11111olo
    Poziom 42  
    Dziś ponownie trzeszczało. Wyłączyłem monitor z prądu oraz ponownie włączyłem i jest ok.
    Po tym wymieniłem kabel na inny - dalej nic nie trzeszczy.
    Jedno co mnie zastanawia to to że podczas włączania monitora następuje zwiększony pobór prądu i to może jest kluczem do rozwiązania sprawy?
    Wcześniej też było tak że w miarę czasu (30-60 min) trzeszczenie coraz bardziej ustawało aż do całkowitego zaniku.
    Czy to wina zasilacza? Posiadam zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W od około 4-5 lat.
  • REKLAMA
  • #25 9374893
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 304
    Może w obwodzie rozmagnesowywania kinolka w monitorku coś iskrzy np warystor do wymiany.
  • #26 9374906
    huluk
    Poziom 32  
    Autor napisał, że monitor to LCD LG ... jeszcze nie widziałem LCD-ka z funkcją rozmagnesowywania kineskopu ;)
    Natomiast spróbowałbym jeszcze zmienić do testu kartę graficzną - to w zasadzie jedyny element na który może mieć wpływ podłączenie lub nie monitora. Może też być tak, że coś się zasilaniem przenosi a to można sprawdzić podłączając monitor a później sam tuner pod UPSa na pracy bateryjnej (bez galwanicznego połączenia z siecią zasilająca)
  • #27 9374971
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    Kolego Autor
    DriverMSG napisał:
    Uruchom sam zasilacz od komputera - odłącz go od płyty gł.
    Być może, to on generuje zakłócenia.
    Jeśli masz z tym problem, to wpisz w googla ZIELONY PRZEWÓD ATX

Co Ty tam kombinujesz, odłączasz, podłączasz, rozłączasz, załączasz ?????
    gregorio27 napisał:
    Powoli wysychają Ci elki na płycie lub w zasilaczu
  • #28 9376559
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Napisałem ci co się dzieje w zasilaczach impulsowych wszelkiej maści.Rozbierasz i sprawdzasz lutowanie ,szczególnie lutowanych z dodatkiem srebra. Przetwornicy startowej szczególnie się przyglądamy.kondensatory elektrolityczne w ciemno bez badania wymieniamy Tak to się doczekasz efektów dźwiękowych z dodatkiem zapachowych.Bez rozebrania i popatrzenia nic nie osiągniesz .
    Wszystkie podejrzane elektrolity spuchnięte lub ze śladami -wymieniamy.
    Zielony zwora do masy(czarny) i przetwornica startuje .Wszystko wyłazi jak jest sztuczne obciążenie.Bez obciążenia uszkodzony zasilacz potrafi poprawnie pracować. Masz gdzieś zły styk.Może być zasilacz od komputera.laptopa. telefonu komórkowego itd.
    Powodzenia! 73!
  • #29 9376654
    SP8JZ
    Poziom 33  
    Ocena: 211
    dipol założę się o stówę, że jak rozbierze ten zasilacz, to w zasilaczu od strony złącza sieciowego znajdzie piękne puste miejsca na płytce, w których jest filtr sieciowy-widmo, a w miejsce dławików są wstawione zwory z drutu

Tak to jest w tych badziewiastych wybrakowanych zasilaczach po 50-80zł, które ważą tyle, co wata na odpuście :D
  • #30 9376968
    11111olo
    Poziom 42  
    Jutro zobaczę zasilacz, ale wątpię aby mój badziewiasty zasilacz badziewiastej firmy CHIEFTEC był bez tych filtrów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zakłóceniami radiowymi podczas słuchania radia przez tuner podłączony do komputera i głośników 7.1. Zakłócenia występują mimo odłączenia komputera, co sugeruje, że źródłem problemu mogą być różnice potencjałów między urządzeniami. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie uziemienia, podłączenie urządzeń do tego samego gniazdka, włączenie opcji Spread Spectrum w BIOSie, a także wymianę karty audio. Wskazano również na możliwość zakłóceń generowanych przez zasilacz komputera oraz konieczność poprawy lutowania w zasilaczu. Po wymianie kondensatorów w zasilaczu oraz eksperymentalnym dodaniu drutów do anteny, użytkownik zauważył poprawę w odbiorze radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA