logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603

DJ.TRoX 18 Lis 2012 22:34 22743 26
  • Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603

Witam.

Nigdy nic nie opublikowałem tu jeszcze, więc z góry proszę o łagodny wymiar kary w komentarzach. Projekt panelu diodowego jest sprzed kilku lat, płytki znalazłem zupełnie przez przypadek i postanowiłem się podzielić swoimi przemyśleniami. Temat miał być pilotażem przed większymi panelami w zastosowaniach przemysłowych. Chodziło o prezentowanie parametrów procesów przemysłowych w wersji low-cost. Niestety realizacja, razem z kilkoma innymi, zbiegła się w czasie z kryzysem i nic z niczego nie wyszło. Jeśli ktoś wykorzysta choć fragment schematu w swojej realizacji, to będzie znaczyło, że moja praca nie poszła na marne.
    Niestety od jakiegoś czasu elektroniką zajmuję się prawie wyłącznie hobbystycznie, nad czym ubolewam, dlatego tym chętniej wstępuję na elektrodę.

Założenia były takie, aby straty mocy były minimalne, a zakres temperatur pracy maksymalny.
    Panel składa się z 7 linii po 48 LED-ów.
    Montaż pojedynczych LED-ów miał być podstawą low-costu – przekuł się w 100% straty czasu. :(
    Każda linia świeci się na driverach MBI2056 w maksymalnie dużych obudowach.
    Zasilanie 3.3V jest regulowane, aby ustawić napięcie nieco ponad wartość nasycenia driverów, prąd linii jest bliski 3A.
    Multiplex linii jest realizowany na tranzystorach IRLL2705 oraz TC4426.
    Zasilania +5 oraz +10 są na układach LM2594M-5.0, bo miałem ich dużo.
    Interfejs RS485 miał służyć to zbierania informacji, co ma być na panelu wyświetlane.
    Polecam lekturę schematu, ale proszę mieć na uwadze, że to prototyp, który został zrealizowany w jednym egzemplarzu.
    Osobiście sporo bym tu zoptymalizował. :)
    Pozdrawiam.

Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603 Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603 Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603 Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603
    Załączniki:
    • S6000154.AVI (2.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sch3.pdf (16.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sch2.pdf (67.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sch1.pdf (18.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Specjalizuje się w: sterowanie, przemysł
    DJ.TRoX napisał 273 postów o ocenie 119, pomógł 20 razy. Mieszka w mieście warszawa. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 11546926
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5052
    Nie mogę obejrzeć filmu, nie wiem czy tylko ja mam z tym problemy czy inni też.
    Czy kolega udostępni program?
  • #3 11546930
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Ocena: 119
    Faktycznie coś z tym filmem nie tak,
    Wczoraj wieczorem się otwierał,
    Jak wrócę do domu to wstawię jeszcze raz,
    Z programem jest tak, że muszę go znaleźć
  • #4 11547019
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Po ściągnięciu filmu na dysk można go obejrzeć.
    Jakie koszty?
  • #5 11547153
    VSS
    Poziom 21  
    Ocena: 261
    na mój gust ten schemat w 3 częściach jest całkowicie nieczytelny. zresztą zawsze denerwują mnie schematy rozbite na pojedyncze elementy, jakaś dziwna moda. aby ogarnąć w całości ten schemat trzeba wydrukować 3 kartki i połączyć sobie ołówkiem poszczególne elementy. malowanie złączki na schemacie sch1.pdf i oznaczenie jej wyjść zamiast przypięcie jej do proca jest jakąś całkowita abstrakcją np. złącze P13, TERM1, P10. czy już zaniknęła wiedza jak się rysuje schematy ??
  • #6 11547224
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Trudno nie przyznać racji, schemat jest namazany na odwal się,
    Cały układ powstał w sumie żeby sprawdzić jak działają drivery MBI,
    Co do kosztów to elementy były zrzutką tego co w szufladzie a płytki były robione przy okazji innych,
    Szacuję, że w 200PLN by się całość zamknęła,
    Najwięcej chyba jednak kosztowałby czas....prawie 350 diod w 603 to ciężki temat
    Jedyne co upraszcza to to, że wszystkie są takie same, ale i tak część wlutowałem odwrotnie z tego co pamiętam, nie polecam takiego rozwiązania,
    Zespolone matryce są 1000x lepsze a poza tym kiedy diody są lutowane osobno, nie zwykle trudno zrobić moduły z których miałby się składać duży panel.
  • #7 11547444
    Sabre
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    DJ.TRoX napisał:
    Każda linia świeci się na driver’ach MBI2056 w maksymalnie dużych obudowach,

Na schemacie masz oznaczenie MIB5026 a jedyny scalak jaki znalazłem to MBI5026.
    W życiu nie widziałem takiego burdelu przy tak fajnym urządzeniu. Popraw opis i schemat bo wprowadzasz ludzi w błąd.
  • #8 11547922
    djarecki
    Poziom 14  
    Ocena: 106
    Projekt robiony nieco ponad hobbystyczny poziom ale idiotyzmem jest stosowanie goldpinów z gniazdami do nich. Same kołeczki goldpin i lutowane na obu płytkach byłyby lepsze ponieważ:
    -oszczędność elementów
    - PRZEDE WSZYSTKIM ZAOSZCZĘDZENIE 40% objętości zajmowanej przez obecne urządzenie. Teraz jest grube jak kalisz i co z tego że w SMD jak miejsce między płytkami pozwoliłoby zastosowanie elementów THD.

Pozatym brak na panelu frontowym LED elementu FOTO...dioda/rezystor/cokolwiek co pozwoliłoby na automatyczny dobór jasności panelu co w tego typu matrycach ma bardzo duży wpływ na czytelność wyświetlanego obrazu.
  • #9 11548508
    VSS
    Poziom 21  
    djarecki napisał:
    Projekt robiony nieco ponad hobbystyczny poziom ale idiotyzmem jest stosowanie goldpinów z gniazdami do nich. Same kołeczki goldpin i lutowane na obu płytkach byłyby lepsze ponieważ:

Nie zgodzę się z tym poglądem. W przypadku gdy chciałbyś wymienić panel bo zrobisz z innymi diodami musisz wy lutować pełno goldpinów. W tym przypadku odpinasz płytkę i finał. można zaoszczędzić kupują nisko profilowe gniazdka goldpin.
  • #10 11548628
    djarecki
    Poziom 14  
    Ocena: 106
    Tak ale nie ma takich problemów w zastosowaniu komercyjnym. Nikt przecież nie będzie wymieniał panelu na codzień ewentualnie w przypadku naprawy.
  • #11 11549298
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    VSS napisał:
    na mój gust ten schemat w 3 częściach jest całkowicie nieczytelny. zresztą zawsze denerwują mnie schematy rozbite na pojedyncze elementy, jakaś dziwna moda. aby ogarnąć w całości ten schemat trzeba wydrukować 3 kartki i połączyć sobie ołówkiem poszczególne elementy.
    Dziwna moda?
    A gdyby schemat dotyczył np. płyty głównej PC-ta, albo jakiegoś dekodera satelitarnego - też kolega by upierał się aby umieścić wszystko na jednej stronie?
    Czytałem schematy - rozmiarów A3 i A2 - ale było to w prehistorycznych czasach, gdy zamiast drukowania na drukarce schemat rysowało się stalówkami.
  • #12 11549610
    voldek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Projekt jeśli idzie o siermiężną robotę lutowania takiej ilości LEDków jest super i wybija się, jednakże tak jak koledzy napisali, schemat niestety jest nieczytelny. Czemu jeden z nich jest kolorowy a pozostałe czarnobiałe? Rozumiem, że rozdzieliłeś kolejne płytki jako kolejne schematy, ale spokojnie sch2 i sch3 zmieściłoby się na jednym arkuszu. Widzę, że stosujesz Altiuma/Protela, więc tutaj, żeby oznaczyć kolejną płytkę, mógłbyś obrysować przerywaną linią fragment schematu należący do innej płytki. Co do mechaniki samej płytki to wiadomo, że taki panel nie będzie urządzeniem przenośnym, więc oszczędność 2 czy 5cm nie ma zbyt dużej różnicy, ale rozmieszczenie dystansów już znacząco wpływa na stabilność całej konstrukcji. Mógłbyś wrzucić jakieś dodatkowe zdjęcie np. od krótszego boku? Na tych zdjęciach nieco wygląda to tak jakbyś dystanse umieścił na tym samym brzegu płytki co złącza, zaś po drugiej tylko dystanse na brzegach. Szczególnie newralgiczny punkt jest pomiędzy środkową płytką i płytką z elementami przewlekanymi. Gdybyś przesunął złącze 8-pinowe w prawo to całość byłaby bardziej stabilna :)

VSS napisał:
    można zaoszczędzić kupują niskoprofilowe gniazdka goldpin.

A mógłbyś mi je pokazać w jakimś sklepie internetowym lub u jakiegoś dystrybutora? Jestem ciekawy jak to wygląda finansowo i jak z dostępnością takich złączy na rynku, bo parę razy miałem okazję stosować złącze typu micro-match które jest ogólnodostępne, nie jakieś specjalnie drogie (około 3zł za złącze 20-pinowe) i ma wysokość 3.6mm w wersji bez "ząbka" pokazującego pierwszy pin.
  • #13 11549717
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Dlaczego goldpiny?
    Ano dlatego, żeby całość była rozbieralna, w celu wymiany np. oporków określających prąd.

Dlaczego chaotycznie i na odwal się?
    Dlatego, że to co widzicie nie jest nawet prototypem czegokolwiek,
    Nie zastanawiałem się nad mocowaniami ani gabarytem
    Tym bardziej nie widziałem sensu dopieszczania dokumentacji
    To płytka testowa służąca do zrobienia czegoś czego nie ma nikt ze znajomych oraz do odpowiedzenia sobie na szereg pytań, przede wszystkim jak działają drivery MBI
    Okazało się, że są bardzo fajne i często po nie sięgam,
    Dużo praktyczniejszy okazał się później MBI5025, którym można świecić prądami rzędu kilku mA, wtedy gdy mamy dużo diod a nie koniecznie jest sens robić multipleks

Dlaczego diody SMD?
    Dlatego że ich montaż na automacie jest prosty i tani
    THT wymaga fali, urządzenia do zaginania nóżek i nigdy nie miałem z nim do czynienia, jedynie z montażem uzupełniającym po montażu SMD na automacie
    Matryca SMD miała być alternatywą do zespolonych matryc diodowych,
    Okazało się że to pomylony pomysł w dodatku uniemożliwiający budowanie bloków do składania w większe panele
    Tak czy siak odpowiedziałem sobie na te wszystkie pytania
    W sensie matrycy ponad 300 diod ręcznie lutowanych, konstrukcja budzi uśmiech wśród znajomych bo każdy czasem musi zrobić coś bez większego sensu

Co do profesjonalizmu i amatorstwa no to cóż
    Z tego co wiem konstrukcje profesjonalne z natury rzeczy służą do zarabiania pieniędzy,
    Ta nie służy i służyć nigdy nie miała,
    Z tego samego powodu szereg produktów jest mylnie nazywana profesjonalnymi
    Np. szczoteczki do zębów bo czy istnieje taki zawód który polega na myciu komuś zębów za pieniądze? nawet dentyści tego nie robią no chyba, że w ramach demonstracji poprawnego dbania o higienę jamy ustnej

Wracając do tematu, bardzo polecam układy serii MBI
    Ciekawe są również te z PMW np. MBI5031,
    Na zdjęciu przykładowa realizacja

Tak czy siak fajnie, że w ogóle komentujecie wątek
    Prawdę mówiąc to bałem się, że będzie cisza a tu proszę :)
    Pozdrawiam

Panel LED 48x7 - ręczny montaż 336 LED-ów w obudowie 0603
  • #14 11549794
    VSS
    Poziom 21  
    mickpr napisał:

A gdyby schemat dotyczył np. płyty głównej PC-ta, albo jakiegoś dekodera satelitarnego - też kolega by upierał się aby umieścić wszystko na jednej stronie?
    Czytałem schematy - rozmiarów A3 i A2 - ale było to w prehistorycznych czasach, gdy zamiast drukowania na drukarce schemat rysowało się stalówkami.

Nie porównuj schematu zawierającego raptem kilkanaście elementów (nie licząc LEDów) z schematem płyty głównej zawierającej kilkaset elementów. Wtedy taki rysunek blokowy poszczególnych części płyty ma sens. W tym przypadku postawienie procesora na środku kartki i obsypanie wokoło pojedynczymi elementami jest totalną abstrakcją.
  • #15 11550112
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    VSS napisał:
    Nie porównuj schematu zawierającego raptem kilkanaście elementów (nie licząc LEDów) z schematem płyty głównej zawierającej kilkaset elementów. Wtedy taki rysunek blokowy poszczególnych części płyty ma sens. W tym przypadku postawienie procesora na środku kartki i obsypanie wokoło pojedynczymi elementami jest totalną abstrakcją.

Unoszenie się nic nie da.
    Specjalistą nie jestem - wszak się uczę, ale mam dostęp do sporej ilości dokumentacji technicznych realnych urządzeń (nie amatorskich).
    Żaden z tych projektów nie jest narysowany w sposób, jaki zaproponowałeś.

Projekt nie musi być AŻ płytą główną do PC.
    Wystarczy że jest nim coś tak banalnego jak miernik temp. (część analogowa, zasilanie, część cyfrowa i wyświetlacz). Taki model projektu "aż prosi się" o odseparowanie każdej części oddzielnie, a to przecież projekt amatorski, prawda?
    Co więcej - ja bym wydzielił zasilanie (w tym projekcie) jako odrębny schemat!
    Bloki (o których wspomniałeś) - moim zdaniem są przydatne gdy wstawiasz 2 i więcej takie same "moduły" do jednego urządzenia, albo chcesz wizualnie opisać podział urządzenia na bloki funkcjonalne.
    Rozwiązanie, w którym wszystko masz na jednym schemacie ma uzasadnienie tylko w przypadku małych projektów amatorskich (ale nie takich które mają wspomniane "kilkaset diod" - a tutaj tak jest!).
    I nie chodzi tutaj o ilość. Spójrz na schemat sch2.pdf!!!
    Gdybym narysował schemat "combo" - o którym mówisz - mój pracodawca stwierdził by, że się nie znam i podziękował mi za współpracę (już słyszę jego gromki śmiech).
    Jak by wyglądało te 336 diód w otoczeniu Atmegi zasilania itd...? Chyba paskudnie.

Można powiedzieć - że zasady projektowania to kwestia umowna (upodobania twórcy). Ja się (pozwolisz) z tą tezą nie zgodzę.
    Trzeba się trzymać jakichś norm.
    W przeciwnym razie jeden zacznie rysować rezystory jako krówki, diody jako świnki, a scalaki jako stonogi. (Bez obrazy).

KONKLUZJA:
    Autor postu narysował projekt poprawnie. Tak jak wspominałem: Ja bym wyodrębnił zasilanie oddzielnie.
  • #16 11550561
    VSS
    Poziom 21  
    mickpr napisał:

Unoszenie się nic nie da.
    Specjalistą nie jestem - wszak się uczę, ale mam dostęp do sporej ilości dokumentacji technicznych realnych urządzeń (nie amatorskich).
    Żaden z tych projektów nie jest narysowany w sposób, jaki zaproponowałeś.

Ja się nie unoszę. po prostu stwierdzam, że mi się taki schemat nie podoba. To jak Ty rysujesz swoje schematy i jakie ma upodobania Twój szef nie ma żadnego znaczenia. Dla mnie tak rozciągnięty schemat to totalna masakra, jest całkowicie nieczytelny na pierwszy rzut oka, musisz spędzić kilka minut aby opanować te 3 kartki. Dla mnie zdecydowanie lepszy byłby schemat narysowany w całości. W mojej dziedzinie (radiodyfuzja) 99% schematów które oglądam są narysowane w pełni (w zakresie jednej płytki lub modułu). Do tego schemat blokowy jak dane płytki sa połączone i koniec. Nie wyobrażam sobie narysować schematu nadajnika DVB-T metoda którą się fascynujesz. Wtedy dokumentacja miałaby kilkaset stron. Tym kończę dyskusję na ten temat.
  • #17 11550855
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 11550924
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Już nie pamiętam, ale do tych driverów można słać dane dość szybko,
    Moja ATmega pracuje z 16MHz ale nie było sensu bić tu rekordów prędkości SPI,
    Jeśli mnie pamięć nie myli to zegar SPI był 1MHz,
    Niestety program mam na komputerze daleko stąd więc nie sprawdzę,
    Program to nic ciekawego ale jeśli chcecie to jak będę w domu to zgram i się podzielę nim
    Co do animacji to ATmega może i nie jest dobrym pomysłem, ale tak na prawdę wszystko zależy od rozmiaru matrycy,
    W tej realizacji były zdefiniowane wszystkie cyfry i znaczki i wszystkie miały ten sam rozmiar,
    Atmega jedyne co robi to je przesuwa i nic więcej,
    W zamyśle miało być tak, że cała zawartość matrycy przychodzi RSem a atmega ma ją tylko wyświetlić,
    Co do montażu na automacie to czy P&P czy ręczne programowanie i powielanie programu na formatce nie wiele zmienia bo szablon do nakładania pasty i tak trzeba zrobić co na jedną sztukę mija się z celem
  • #19 11560607
    gavron04
    Poziom 21  
    Ocena: 138
    Odnośnie montażu LED. Nie łatwiej byłoby zastosowanie 'cyny w paście', naniesienie niewielkiej ilości na pady , położenie led i do np piekarnika, czy innych urządzeń podgrzewających ?

Pozdrawiam
  • #20 11562121
    daroslav15
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Dziwne trochę te 7 wierszy w matrycy. Matryce, które zazwyczaj widuję w autobusach/na wystawach mają po 8 wierszy.
  • #21 11571352
    dreaper
    Poziom 18  
    Ocena: 141
    Jak lutowałeś te diody? Kleiłeś je najpierw? Ja swego czasu do dużej ilości rezystorów SMD używałem kleju epoksydowego i lutowałem dopiero jak wysechł. Trwało to około doby, ale za to miałem z głowy problem przesuwających się rezystorów. Klej nakładałem wykałaczką. Co prawda używałem tej metody do rezystorów 1206.
  • #22 11577280
    DJ.TRoX
    Poziom 18  
    Lutowałem je rzędami,
    Najpierw nakładałem cynę na jeden pad w całym rzędzie,
    Później lutowałem do tych padów diody,
    Następnie obracałem płytkę i lutowałem drugi pad diod w całym rzędzie i tak dalej,
    Nie trwało to aż tak długo
  • #23 11579549
    dreaper
    Poziom 18  
    Przewaga klejenia jest taka, że nic nie ma prawa się przesunąć podczas lutowania. Ja miałem pocynowaną płytkę i lutowałem od razu.
  • #24 11579996
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    dreaper napisał:
    Przewaga klejenia jest taka, że nic nie ma prawa się przesunąć podczas lutowania. Ja miałem pocynowaną płytkę i lutowałem od razu.
    Więc lutowałeś nie prawidłowo. Podczas normalnego ręcznego lutowania nic nie ma prawa się przesunąć. Na początku na pcb cynujesz jedno pole pod każdy z elementów, potem topisz pocynowane pole i przykładasz element, na końcu lutujesz druga stronę elementu. Ewentualnie można jeszcze na koniec zalać wszystko topnikiem i poprawić "brzydkie" luty...
  • #25 11591243
    dreaper
    Poziom 18  
    Całkiem możliwe, ale jak do tej pory działa bez zarzutu, a pracuje średnio 7 godzin dziennie i to już kilka lat. Gdyby pod spodem nie było ścieżek to pewnie zrobił bym tak jak piszesz. Poza tym płytkę cynowałem przy pomocy lutownicy, więc miejscami były górki.
  • #26 11592123
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    dreaper napisał:
    Poza tym płytkę cynowałem przy pomocy lutownicy, więc miejscami były górki.

joy_pl napisał:
    Na początku na pcb cynujesz jedno pole pod każdy z elementów, potem topisz pocynowane pole i przykładasz element, na końcu lutujesz druga stronę elementu.

Trzeba tylko zastosować odpowiednią kolejność jak podał kolega wyżej.
  • #27 11592347
    voldek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Przy cynowaniu płytki aby usunąć górki, bardzo dobrze sprawdza się miedziana plecionka/taśma rozlutowująca, nie wiem jak to się dokładnie nazywa...wtedy grzejemy plecionkę i przejeżdżamy lekko dociskając do ścieżek :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik dzieli się projektem panelu LED składającego się z 336 diod SMD w obudowie 0603, który miał być prototypem do zastosowań przemysłowych. W dyskusji poruszane są problemy związane z nieczytelnością schematów, montażem diod oraz kosztami realizacji projektu. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi lutowania diod, stosowania goldpinów oraz optymalizacji schematów. Wskazują również na zalety i wady różnych metod montażu, w tym użycia kleju epoksydowego oraz cynowania. Wspomniano o driverach MBI5025 i MBI5026, które były używane w projekcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA