logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo prosta lampa plazmowa

IronReiker 27 Lut 2005 14:54 13306 21
REKLAMA
  • Witam!! Pewnego dnia natknołem sie na ciekawą strone poświęceną lampie plazmowej i innym ciekawym sprawom. Oto ona http://mylab.pwii.pl/ a to bespośrednie linki do schemanów http://mylab.pwii.pl/lampa/pdf/diagram1.pdf
    http://mylab.pwii.pl/lampa/pdf/diagram2.pdf
    http://mylab.pwii.pl/lampa/pdf/diagram2.pdf.
    U siebie jako zasilanie zastosowałem zasilacz at, nie jest to niestety dobre rozwiązanie. Znacznie lepiej sprawuje sie zwykły transformator. Do chłodzenia układu użyłem starego orba. Cały schemat jest bardzo prosty i nie wymaga względnych regulacji. W przypadku zasilacza z kompa najlepiej zastosować ok 14 do 20 zwoji. Co do trafa wysokonapięciowego najlepiej zastosować jakieś stare bez trafopowielacza. Całość zamknołem w drewnianej skrzynce. a bym zapimnieł o ważnej rzeczy. Mianowicie żarówka najlepiej świecą te z supermarketu za 43 gr, sprawdzałem!!!! równie ciekawy efekt dają żarówki osram( niskie ciśnienie w bańce). Radzę ją również uziemić, np do kaloryfera!! Od siebie radze zbytnio nie kombinowaś z układem, jak mnie kopła miałem przez 2 godziny problemy z koordynacją ruchów i widzałem za czerwono więc ostrzegam. Sorki wielkie za kiepskie fotki w dzień!! ale jakoś dziwnie sprzęt mi reagował :).
    Załączniki:
    • Bardzo prosta lampa plazmowa IMAGE07.JPG (27.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bardzo prosta lampa plazmowa 213090.JPG (9.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    IronReiker
    Poziom 23  
    Specjalizuje się w: tłokowe silniki spalinowe.
    IronReiker napisał 843 postów o ocenie 22, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Kozy. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1271063
    czarek18
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Witam jakiego mosfeta użyłeś czy to jest na ne555 czy samowzbudna.Ja zaczołem przygode z elektroniką właśnie od tej zabawki mam do niej sentyment ja u siebie urzyłem IRF840 zasialnie poczondkowo 16V było fajnie ale pokusiłem sie o podniesienie zasilania do 24V i było naprawde super wyładowania w durzej żarówce 200W piękne. Można też zasilić małą drabinke jakubowa fajny robi wrażenie.Ostatnio upaliłem mosa dałem zasilanie 30V iskra po rozciągnięciu 3,5cm!!!! ale niestety po 2 minutach irf odmuwił posłuszeństwa.Trzeba dobre chłodzenie mosa bo wraz z wzrostem temperatury rośnie rezystancja mosa i efekt słabnie.Wrzuć jakieś fotki elektroniki.Pozdro
  • #3 1271265
    IronReiker
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    az chyba dam zasilanie z elizabery 34 v. dobacze jaki bedzie efekt bo zasillacz at jest słaby
  • #4 1271381
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Ile wynosi całkowity koszt budowy takiego ,,efektu" ??? Chyba też sobie takie cuś zrobię
  • #5 1271432
    IronReiker
    Poziom 23  
    ja miałem trafa w domu a cała reszta to ok 10 zł. nie mówie o tym jak go naprawiałem Bo wykosztowało mnie to 30 :( jak masz at to nie trzeba kondzi ale lepiej dać te kiolkadziesiąt zeta i kupić trafo!!
  • REKLAMA
  • #6 1274787
    IronReiker
    Poziom 23  
    teraz robię inną duzo mocniejszą. generator jest na ne555 a wzmacniasz wykonawczy bedzie mocniejszy. jak zrobie to zamieszcze.. drapne od brata cyfraka to szczelae pare fotek.
  • REKLAMA
  • #7 1736237
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Witam
    Zamierzam zbudowac lampe wykorzystując do tego generator wysokiego napięcia z numeru 4/2002 EdW
    Zamiast trafa odcylania poziomego wpakuje cewke zapłonowa BE200B
    Na zdjęciu widac że na żarówce jest coś w stylu koszyczka dołaczonego do masy układu.
    Dzięki temu nie musze uziemiac lampy
    Załączniki:
    • Bardzo prosta lampa plazmowa Picture 11.jpg (68.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1741528
    Osmo
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Pokaz zdjęcia całości.
    Zrób zdjęcia działajacej lampy w nocy - wtedy wyglada super!!!

Kilka miesięcy temu byłem posiadaczem takiej lampy.

Opis równiez znalazłem na pewnej stronie.

Jak znajde to podam link.

Dodano po 41 [sekundy]:

A oto i ona: http://nauka.bydnet.pl/projekty/plazma/
  • #9 1786257
    RobertN
    Poziom 11  
    a to moja lampa :)
    Proszę zmienić rozmiar pliku, tak żeby automatycznie się wyświetlał <Kwaczor>
    Załączniki:
    • Bardzo prosta lampa plazmowa plazma2.jpg (101.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 1788170
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Naprawdę udane urządzenie, a czy ta żarówka grzybkowa jest kryptonowa.
    I jeszcze jedno pytanie:
    czy ta lampa świecąca na pomarańczowo to neonówka?
  • #11 1788258
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Ta pomarańczowo świecąca żarówka to po prostu neonówka z płomykiem migającym dającym efekt świecy. Radium i osram mają takie tylko że o wymiarach typowej lampy świecowej. Ta jest starego typu (czeska lub rosyjska) sądząc po wymiarach i kształcie. Możesz ją spróbować podłączyc bezposrednio do oprawki lampy.
  • #12 1789747
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Kilka razy pisałem, że do zasilania lampy plazmowej można z powodzeniem użyć elektronicznego transformatora do halogenów. Pracuje on na częstotliwości ~25kHz i na wyjściu daje napięcie niewyprostowane, więc idealnie nadaje się do tego celu. Wystarczy nawinąć jako uzwojenie pierwotne trafa WN 5-10 zw. grubym drutem i podłączyć pod takie trafo do halogenów.
  • #13 1789869
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    lechoo napisał:
    Kilka razy pisałem, że do zasilania lampy plazmowej można z powodzeniem użyć elektronicznego transformatora do halogenów. Pracuje on na częstotliwości ~25kHz i na wyjściu daje napięcie niewyprostowane, więc idealnie nadaje się do tego celu. Wystarczy nawinąć jako uzwojenie pierwotne trafa WN 5-10 zw. grubym drutem i podłączyć pod takie trafo do halogenów.

Ciekawe, jaki przebieg na wyjściu daje to trafo?
  • #14 1790511
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    Czyli wystatrczy tylko to co na schemacie z rysunku poniżej? Próbował ktoś kiedyś takie rozwiązanie? Jakiej mocy ma być trafo 12V?
    Załączniki:
    • Bardzo prosta lampa plazmowa lampa.gif (2.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1792401
    PEJO
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    to niema prawa działać!! trafopowialacz to transformator impulsowy który pracuje na większych czenstotliwościach...
  • #16 1792478
    lechoo
    Poziom 39  
    PEJO napisał:
    to niema prawa działać!! trafopowialacz to transformator impulsowy który pracuje na większych czenstotliwościach...

Mylisz się Kolego - wyraźnie napisałem, że należy użyć elektronicznego transformatora do halogenów, który pracuje na częstotliwości ~25kHz. Oczywiście jeśli ktoś użyje zwykłego transformatora toroidalnego to mu to nie zadziała :)
  • #17 1794776
    PEJO
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    takie buty......:D no to zmienia punkt widzenia i całą sprawe!! może to działać ale trafopowielacz musisz podłączyć przez jakiś opór na początek, albo żarówke... i podłączyć go do samego uzwojenia wturnego w przetfornicy... spróbuj
  • #18 1794979
    kk84
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Witam.

żarówka rtęciowa napisał:
    lechoo napisał:

Ciekawe, jaki przebieg na wyjściu daje to trafo?

Jaki przebieg ?!. Sinus zmodulowany częstotliwością kluczowania generatora sterującego tranzystorami wykonawczymi - ok. 25kHz
  • #19 1815943
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Witam:D
    Ma może ktoś schemat tego transformatorka do halogenów:?:
    jestem bardzo ciekawy co tam siedzi:D
    pozdro 4 all;)
  • #20 1816156
    lechoo
    Poziom 39  
    Proszę bardzo, oto przykładowy schemat transformatora elektronicznego powielany przez większość producentów...
    Załączniki:
    • Bardzo prosta lampa plazmowa trafo_elektroniczne.gif (19.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 10480174
    Sa2k
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    A czy można w takim układzie podnieść nieco napięcie np. do 14V ?
  • #22 10484112
    Otaku9
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    Czy może impedancja uzwojenia pierwotnego transformatora wysokonapięciowego lampy plazmowej nie będzie za mała dla trafa od halogenów? Nawet przy 25kHz dalej będzie ona bardzo niska. Próbował już ktoś takie rozwiązanie?
    Abstrahując od problemu, to dlaczego obniżać napięcie transformatorem, skoro zaraz potem je podwyższamy :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy bardzo prostej lampy plazmowej z wykorzystaniem różnych źródeł zasilania i komponentów. Autor zastosował zasilacz AT, jednak lepszym rozwiązaniem jest użycie zwykłego transformatora lub elektronicznego transformatora do halogenów pracującego na częstotliwości około 25 kHz, który wymaga nawinięcia 5-10 zwojów grubego drutu jako uzwojenia pierwotnego transformatora wysokiego napięcia. W lampie stosuje się tranzystory MOSFET, np. IRF840, które wymagają dobrego chłodzenia ze względu na wzrost rezystancji wraz z temperaturą. Zasilanie w zakresie 14-34 V jest testowane dla uzyskania lepszych efektów wyładowań. Jako element świecący używane są niskociśnieniowe żarówki supermarketowe lub żarówki Osram, a także neonówki dające efekt pomarańczowego światła. Zalecane jest uziemienie lampy, np. do kaloryfera. W dyskusji pojawiły się także schematy i linki do projektów lamp plazmowych oraz sugestie dotyczące konstrukcji generatorów na układzie NE555 i wzmacniaczy mocy. Poruszono kwestie impedancji uzwojenia pierwotnego transformatora oraz kompatybilności z transformatorem do halogenów. Całość konstrukcji jest zamknięta w drewnianej obudowie, a koszt budowy jest niski, jeśli posiada się odpowiednie elementy, np. transformator.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA