To jest mój pierwszy projekt w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość
Projekt LED Light powstał dzięki mojemu bzikowi na punkcie energooszczędności. Mianowicie miałem lampę pokojową wyposażoną w żarnik 150W. Jak na tak dużą moc wcale nie dawał zbyt dużo światła, a pochłaniał znaczne ilości energii.
Zacząłem więc projektować lampę z kilkoma Power LED’ami ale pozostawał problem sterowania. Najpierw wymyśliłem przewodowy pilot z przyciskami pojemnościowymi ale w zasadzie nie miałem pomysłu jak to wszystko poskładać w jedną całość (przecież nie przyczepię tyrtytką do lampy
Właściwie przez przypadek wpadłem na post kolegi Ariek44 na forum ATNEL: AVR + Bluetooth i Android i tak zaczęła się moja przygoda z bluetooth’em i androidem.
W miarę powstawania schematu doszły jeszcze 24 LED’y RGB i w sumie 12 LED’ów 1W.
Przechodząc do rzeczy, całość sterowana jest przez ATmegę88, zasilana z zewnętrznego zasilacza 12V/4A i 3 wewnętrznych 2x5V i 3,3V. Problem powstał przy próbie znalezienia jakiegoś sensownego drivera, który by te LED’y uciągnął. Niestety nie znalazłem nic co by mi się spodobało więc zastosowałem tranzystor MOSFET-P w układzie buck converter sterowany PWM. Jak wiemy POWER LED’y sterujemy prądem więc powstał układ pomiarowy na tanim i niestety mało dokładnym wzmacniaczu LM358.
LED’y RGB sterowane są software’owym PWM za pomocą MOSFET IRF7101 w obudowach SO8.
Do tego wszystkiego jest jeszcze czujnik temperatury na 1-wire, wentylator i moduł bluetooth HC-06.
Nie obeszło się bez błędów
Mogłem też zastosować zwykły czujnik temperatury, bo komunikacja po 1wire trochę trwa i rozjeżdża się PWM software'owy. Rozwiązałem przez wyłączenie odczytu temperatury gdy PowerLEDy wyłączone.
Płytkę wykonałem metodą termotransferu i pokryłem lakierem do szkła (używałem go pierwszy raz i nie do końca jestem zadowolony z efektu).
Chętnym mogę udostępnić źródła.
Zapomniałem dodać, że lampa posiada 4 tryby pracy:
1: stałe światło
2: gradient - 2 kolory zmieniają się między sobą w wyznaczonym czasie
3: powolne wyłączanie
4: powolne włączanie
Fajne? Ranking DIY