Właśnie jestem po rozkręcaniu 4 kabelków lvds z laptów (wyciągałem wiązkę do kamerki) wtyczki zaciskane JAE FIx30... wcześniej rozleciał mi się jeden z wtyczką FI SEB20P - lutowana - i właśnie w przypadku tej wtyczki były 2 przewody masy(po jednym na początek i na koniec wtyczki) oraz 3 przewody zasilania z tym, że to nie były przewody jak w przypadku pozostałych kabli to były niteczki - nie były one skręcone - w sumie to w przypadku tego kabela żaden z przewodów nie był skręcony... czarne masa, czerwone zasilanie, niebieskie sygnały, zółte zegar
matryca śmiga na 10 kabelkach (dużo dużo większej średnicy) - trzy pary sygnałowe, zegar, zasilanie i masa(rozdzielona na wtyczce).
Co do teorii rozmieszczenie pinów gnd pomiędzy pinami sygnałów jest ewidentne w dokumentacjach tak matryc jak i samego kontrollera jednak same kabelki nie są już robione "w tym klimacie" w sumie to zależy jak na to spojrzeć ponieważ są one oplecione metalizowaną taśmą, która jest połączona z gnd - z kabelków jakie widziałem masa jest przesyłana za pomocą jednej grubej nieizolowanej linki następnie przy samej wtyczce rozchodzi się z linki na każdą z mas pomiędzy pinami sygnałów, przewodami tego samego kalibru co sygnały. Zasilanie 3,3V idzie dwoma troszkę grubszymi przewodami. Mówimy tu o przewodach średnicy 0,3mm na zasilaniu oraz 0,2 na sygnał ciężko zmierzyć bo to linka.
W zasadzie to zaciskam je na 10 styków jeden styk na 2 kabelki zasilania jeden na gnd (linka) i 8 sygnały + zegar - single 6bit
Zakładam, że gdyby wtyczki JAE były lutowane wykorzystany by został ten sam patent co w przypadki wtyczki FI, czyli masy połączone we wtyczce.
Obliczyłem sobie spadek napięcia - z ciekawości

(kalkulatorem
http://www.pulsar.pl/pl/panel.php?lang=pl&m1=10&m2=1) wstawiłem
prąd 2A przekrój 0,2mm długość 0,2m - wychodzi 0,5V dla długości 0,3 - 0,69
prąd 2A przekrój 0,3mm długość 0,3m - spadek 0,31
prąd 1A przekrój 0,3mm długość 0,3m - spadek 0,15
Ponieważ to nie jest jednożyłowy przewód, a linka to te spadki powinny być mniejsze.