logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor

remzibi 04 Lip 2014 22:32 794574 3024
  • #1471 15724492
    well_good
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wcześniejsze matrycy miałem 1024x768 i identyczne wyświetlanie, także wątpię aby winny był kontroler.
    A wersję płytki i model mam taki:

Efekt po podłączeniu nie powala i wygląda tylko, że coś tam jest:

A z matrycą, którą potraktowałem 12V da się coś zrobić, czy już całkowicie przepadła?
  • #1472 15725360
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 885
    well_good napisał:
    Wcześniejsze matrycy miałem 1024x768 i identyczne wyświetlanie, także wątpię aby winny był kontroler......

Alez nikt nie twierdzi (na razie), ze winny jest kontroller.
  • #1473 15726577
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Witam,

Szybkie pytanko odnośnie przewodów do LVDS kupiłem wtyczki 2x15 2.0 oraz mam kila matryc + orginalne kableki więc po prostu zacisnę końcówkę. Jednak jeden kabel lvds jak pisałem we wcześniejszych postach się rozsypał tak więc na obecną chwilę mam obie wtyczki i brak mi tylko samych przewodów. Z tego o czytałem differential signal jest przesyłany po skręconych parach przewodów jednak nigdzie za bardzo nie widziałem specyfikacji takich przewdów.
    Pytanie(a): czy ma być to pojedyńcza żyła, czy raczej linka, czy średnica ma znaczenie, czy mogą to być zwykłe przewody ze skrętki UTP np: kat 5e?

Pozdrawiam
  • #1474 15727630
    tanderowsky
    Poziom 9  
    Cześć, mam posiadam matrycę LTN154XA-L01 połączoną z kontrolerem VS-TY2662-V. Zasilam cały zestaw zasilaczem firmy LEADER ELECTRONICS, który na wyjściu posiada 12V i 1.25 A. Po podłączeniu HDMI do RaspberryPi ekran wygląda jakby się włączał i wyłączał. Po podłączeniu do PC przez HDMI działa i mogę go używać jako drugiego monitora. Po podłączeniu do odłączonego od zasilania laptopa (na baterii) ekran działa, ale przestaje mi działać touchpad w laptopie. Nie jestem pewien co o tym sądzić. Wydaje mi się, że mam za słaby zasilacz. Stąd moje pytanie - w jaki zasilacz powinienem się zaopatrzyć, żeby zasilić ten zestaw ? Podaję linki do info o matrycy i kontrolerze.

VS-TY2662-V - http://www.vslcd.com/Specification/VS-TY2662-V1.pdf
    LTN 154XA-L01 http://www.beyondinfinite.com/lcd/Library/Samsung/LTN154XA-L01.pdf
  • #1475 15727995
    kapitanogor
    Poziom 10  
    @tanderowsky wydaje mi sie, że 1.25A to mało. Na specyfikacji kontrolera nie ma za bardzo danych o pobieranym prądzie, ani mocy jaką pobiera w trakcie pracy więc ciężko powiedzieć spróbuj mocnięjszy zasilacz, ten co masz to jakieś 15 Wat przydało by się przynajmniej 2 jak nie 3 razy tyle.
  • #1476 15728019
    remzibi
    Poziom 24  
    kapitanogor napisał:
    ....
    Pytanie(a): czy ma być to pojedyńcza żyła, czy raczej linka, czy średnica ma znaczenie, czy mogą to być zwykłe przewody ze skrętki UTP np: kat 5e?
    .....

Moga byc dowolne przewody typu "linka" (lepsze ciensze), bo drut sie poprostu polamie.
    Powinne byc tej samej dlugosci, ale nie dluzsze niz 20-25cm (najlepiej 15cm) i zebrane razem (np. skrecone tasma samoprzylepna) - wtedy calosc powinna dzialac poprawnie bez zaklocen.

Dodano po 1 [minuty]:

tanderowsky napisał:
    .... Stąd moje pytanie - w jaki zasilacz powinienem się zaopatrzyć, żeby zasilić ten zestaw ? .....

12V przynajmniej 2A, a najlepiej 3A zeby nic sie nie grzalo za mocno.
  • #1477 15729559
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Witam,
    No i śmiga co ciekawe przez jakiś czas był jeszcze "podwójny obraz" tak jakby jaśniejsza kopia przesunięta w dół o 1/3 ekranu, ale po przejściu się z zestawem z pokoju do drugiego(z hdmi) i z powrotem wszystko działa pieknie... no powiedzmy jasność wydaje się słaba; może to inverter... może mi się wydaje bo to bardzo stara matryca i nie świeci jak monitory, do których jestem przyzwyczajony.

Przewody wytargałem z startego złącza euro cieńkie linki. Btw nie jest łatwo zacisnąć te małe styki do wtyczek użyłem to tego troszkę przerobionego obcinacza do paznokci zacisłem go najpierw na małym śrubokręciku zrobiło się taki mały tępy otworek:)

Troszkę się grzeje ten tsum coś na niego nakleję z jakiejś starej płyty głównej.
    Zostało mi jeszcze kilka matryc do podłączenia zobaczymy co z nimi.

Co do obudowy, albo może bardziej obudów do tych matryc co mam. To myślę, że zamówie wykonanie z pleksi ~10mm według projektu - tylko frontową część, domknę to jakimś pudełkiem po margarynie ;)

Natomiast panel jaki sobie wymarzyłem stworzę z czterech 17 FHD w jednej długiej obudowie też z plexy (biala) z pojedyńczym zasilaczem oraz panelem sterowania z wyborem, którą sterować (arduino), ale to dopiero po odkopaniu się z obecnych zadań oraz po zrobieniu tych matryc co mam tak, żeby przetrzeć szlak i przestrzec się przed błędami - głównie chodzi o projekt obudowy.

Dzikuję remzibi za pomoc.

Pozdrawiam
  • #1478 15730297
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Też myślę nad obudową z Plexi, wychodzi przerażająco drogo, ale jak masz jakąś ciekawą koncepcję to się podziel pomysłami.
    Poszukuję cienkiej czarnej Plexi na płytę czołową, ale poniżej 3mm nie znalazłem, przez przezroczystą widać ramki monitora i niezbyt ładnie wygląda, potem ramka z Plexi 8mm, bo tyle grubości ma monitor i dekiel na tył.
    Zastanawiam się czy druk 3D nie wyszedłby taniej.
    W swoją obudowę wkładam też Raspberry Pi z WiFi i tu pojawia się kłopot, bo matryca ma z tyłu folię która ekranuje....
    Będę musiał wyciągnąć WiFi poza obudowę, może wkomponuję przedłużacz USB w bok obudowy, lub wyciągnę przedłużkę do anteny, bo moja karta ma złącze.
    Pozdrawiam
  • #1479 15730858
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Koncepcje są narazie jeszcze w głowie zbieram informacje i badam materiały - np: mam taką przeźroczystą plexi chyba 15mm 100 na 40cm spokojnie można by z niej zrobić obudowę - jest porysowana bo to jakiś odpad. Liczę się z malowaniem jej na czarno wycięciem w niej otworu na matrycę - z rantem tak żey zasłonić ramkę matrycy i żeby nie wypadała zabezpieczyć z tyłu, dołożyć jakąś obudowę. To są powiedzmy najbliższe plany związane z tymi matrycami(to są matryce do "zabawy"), jedna do cnc druga na accesory monitor, a z resztą jeszcze nie wiem pewnie mini tv albo coś...

Natomiast grubszy plan to kupienie nowych 17 FHD i stworzenie z nich porządnego panelu na ścianę takiego full custom. Do tego potrzeba dużo się dowiedzieć i przetrzeć szlak takimi pojedyńczymi projektami jw, plus dowiedzieć się dokładnie w kwesti cięcia plexi, na allegro są różne ceny w zależności od technologii grunt to dobry projekt tak żeby wszystko pasowało po wycięciu - samo cięcie nie jest aż tak drogie, pleksa jest, liczę się z czasem i kosztami.

Na obecną chilę jeszcze 3 kable zacisnąć i uruchomić najpierw to co mam.

Btw. Ta matryca, która już działa ma inverter 4 kabelki czerwony, czarny to zasilanie niebieski to blon no i zostaje pomarańczowy i teraz jak go połączę z niebieskim to jest full jasna jak go odłączę całkiem to jest full jasna natomiast jak go podłączę do adjust to jest bardzo ciemna.
    Dziwne bardzo wydawało mi się, że adj jeśli nie ma napięcia to jest max ciemna jak dam + 5v to jest max jasna, a tutaj max jasna jest po odłączeniu. Muszę sprawdzić co tam jest za napięcie na tym adj no i jeszcze potestuję firmware QD141(matryca QuantumDisplay) może będzie bardziej odpowiednie na razie mam dalej AA141.
  • #1480 15731477
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Witam, posiadam taką oto matrycę :
    http://www.yslcd.com.tw/docs/product/LTN121AT02.pdf
    Przyszedł mi kontroler podłączyłem, miga, tylko. niezależnie czy sygnał vga jest czy nie ma
    RXO0 podłączałem do RxIN0 itp. wszystko ODD.
    Proszę o jakąkolwiek pomoc

Mocniejszy zasilacz, MT grzeje się jak oszalały, efekt : czarna matryca
  • #1481 15731654
    remzibi
    Poziom 24  
    LemuRR 11 napisał:
    .....Proszę o jakąkolwiek pomoc....

No jak tak patrze na zdjecia szczegolow polaczenia Twojego zestawu, na objawy na ekranie, na konkretne dane zasilacza, na konkretny typ kontrolera ktory ladnie opisales.

To wychodzi mi, ze ewidentnie i niezaprzeczalnie masz powazny problem (pewnie do wyleczenia)
    - postaraj sie to poprawic :D , w nastepnym poscie, albo dzwon do TV do wroza Macieja - on super umie czytac w myslach i uzywac telepatii .
  • #1482 15732774
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Niestety nie dam rady zrobić zdjęć (telefon rozbił płytkę chodnikową) chyba że kamerą laptopa, ale same kształty matrycy każdy zna.
    zacznijmy od zasilacza: Zwykły wtyczkowy zasilacz impulsowy, od jakiegoś tableta, wydajność 2A (poprzednik nie wyrabiał, napięcie spadało, matryca migała, jednak co ciekawe, komputer cały czas widział sterownik)
    Wyprowadzenia sterownika odpowiadają tej rozpisce.
    http://1.bp.blogspot.com/-UiLjhg6f1Lw/U4inuIn...AAAAAAOpQ/JKI3y1NF-yE/s1600/Selezione_005.png
    Jest to najprostszy sterownik na MT6820-B V3.0. dokłądnie ten
    http://img.banggood.com/images/upload/2014/03/SKU123887%20%283%29.jpg
    Teraz kolej matrycy.
    Co ciekawe, wtyczkę LVDS, wyciągnąłem z laptopa, po rozpruciu tasiemko którą były obwinięte żyły, okazało się że nie ma żadnych przewodów masowych, dlatego więc podlutowałem kilka bezpośrednio do złącza lvds w matrycy. Do kontrolera przewody lutowane bezpośrednio. Poprawność połączenia sprawdzona już kilkukrotnie. Cóż bedę działał.
    Dodam że piny CLKDEDID i DATAEDID zostawiłem w spokoju.
  • #1483 15732922
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Witam,

Musiały tam być przewody z masą w sumie wystarcz jeden miałem podobną wtyczkę i ona ma piny masy już połączone razem w samej wtyczce wiec wystaryczy tylko jeden.
  • #1484 15733881
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    LemuRR 11, popełniasz błąd myślowy, każdy kabel podłączony do masy jest kablem masowym, nie musi się różnić od innych kabli.
    Na dodatek każdy kabel masowy powinien być z odpowiedniej pary, długo by trzeba tłumaczyć teorię, ale przyjmij że tak jest.
    Kapitanogor, nie jest prawdą co piszesz, weź sobie kabelek, odizoluj i zmierz średnicę, potem weź dokumentację od matrycy i odpowiedz sobie na pytanie jaki będzie spadek napięcia na masie prowadzonej jednym kabelkiem, jeśli matryca pobiera kilka W. Nie masz wglądu w schemat wewnętrzny układów wejściowych, mogą się zdarzyć na prawdę dziwne rzeczy jeśli na jedynym kabelku masy zrobi się nagle 1V spadku i wejścia układu znajdą się nagle 1V poniżej poziomu masy.
    Zważywszy że przewody masy są skręcone z przewodami sygnałowymi radzę podpinać wszystkie masy i w odpowiednich punktach.
    Pozdrawiam
  • #1485 15734087
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Właśnie jestem po rozkręcaniu 4 kabelków lvds z laptów (wyciągałem wiązkę do kamerki) wtyczki zaciskane JAE FIx30... wcześniej rozleciał mi się jeden z wtyczką FI SEB20P - lutowana - i właśnie w przypadku tej wtyczki były 2 przewody masy(po jednym na początek i na koniec wtyczki) oraz 3 przewody zasilania z tym, że to nie były przewody jak w przypadku pozostałych kabli to były niteczki - nie były one skręcone - w sumie to w przypadku tego kabela żaden z przewodów nie był skręcony... czarne masa, czerwone zasilanie, niebieskie sygnały, zółte zegar
    matryca śmiga na 10 kabelkach (dużo dużo większej średnicy) - trzy pary sygnałowe, zegar, zasilanie i masa(rozdzielona na wtyczce).

Co do teorii rozmieszczenie pinów gnd pomiędzy pinami sygnałów jest ewidentne w dokumentacjach tak matryc jak i samego kontrollera jednak same kabelki nie są już robione "w tym klimacie" w sumie to zależy jak na to spojrzeć ponieważ są one oplecione metalizowaną taśmą, która jest połączona z gnd - z kabelków jakie widziałem masa jest przesyłana za pomocą jednej grubej nieizolowanej linki następnie przy samej wtyczce rozchodzi się z linki na każdą z mas pomiędzy pinami sygnałów, przewodami tego samego kalibru co sygnały. Zasilanie 3,3V idzie dwoma troszkę grubszymi przewodami. Mówimy tu o przewodach średnicy 0,3mm na zasilaniu oraz 0,2 na sygnał ciężko zmierzyć bo to linka.
    W zasadzie to zaciskam je na 10 styków jeden styk na 2 kabelki zasilania jeden na gnd (linka) i 8 sygnały + zegar - single 6bit

Zakładam, że gdyby wtyczki JAE były lutowane wykorzystany by został ten sam patent co w przypadki wtyczki FI, czyli masy połączone we wtyczce.

Obliczyłem sobie spadek napięcia - z ciekawości ;) (kalkulatorem http://www.pulsar.pl/pl/panel.php?lang=pl&m1=10&m2=1) wstawiłem
    prąd 2A przekrój 0,2mm długość 0,2m - wychodzi 0,5V dla długości 0,3 - 0,69
    prąd 2A przekrój 0,3mm długość 0,3m - spadek 0,31
    prąd 1A przekrój 0,3mm długość 0,3m - spadek 0,15

Ponieważ to nie jest jednożyłowy przewód, a linka to te spadki powinny być mniejsze.
  • #1486 15734543
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 287
    A nie lepiej kupić taki kabelek niż się męczyć w prowizorki?
    Przed podpięciem tego kabelka sprawdź czy nie masz zwarć miedzy przewodami ponieważ te kabelki są zaciskane metalowym paskiem i często się zdarza że ten zacisk uszkadza i zwiera przewody.
    A najlepiej zamów sobie kabelek w CN lub nawet kup na popularnym naszym portalu to wydatek kilkanaście zł ale bez roboty i mniejsze prawdopodobieństwo że coś uszkodzisz
  • #1487 15735817
    kapitanogor
    Poziom 10  
    @banmar_2005 zakładałem kupno tych kabelków, jednak wcześniej kupowałem na ebay różne inne fanty i akurat były 2x15 u tego samego chinczyka więc wziąłem paczkę, ostatnio jak zacząłem się rozglądać to każdy znajomy ma jakiegoś zepsutego lapka z matrycą i kabelkiem to będą akurat.

Planuje kupić kilka nowych matryc i do nich pewnie będę kupował kabelki, łatwiej będzie kupić cały kabelek niż go zaciskać z obu stron.
    Dla tych co się zastanawiają samo zaciskanie nie jest łatwe te wtyki są bardzo, bardzo małe przewody też.

@PiotrPitucha wczoraj wieczorem dostałem dwie matryce z hp jedna ma kabelek z wszystkimi masami tak jak mówisz, drugą 17'' zaraz będę sprawdzał jeszcze jest w obudowie.
  • #1488 15742329
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Mam kolejne pytanie - czy ktoś spotkał się z tym typem podświetlenia - a raczej inwerterem? Chciałbym uruchomić go "na stole". Tak - by zobaczyć czy nie jest on uszkodzony. Masę mamy opisaną, natomiast zasilanie, sterowanie jasnością, BL-ON (jeśli takowy występuje tu) nie jest opisany. Mógłbym prosić o pomoc? Jest na nim tylko napisane: ks-01 94v0.
    Po sprawdzeniu miernikiem - pin od strony transformatorka to masa (sprawdzone miernikiem, jest przejście między tym pinem a GND), środkowy prawdopodobnie V+ (na pipczyku pokazuje 1200mV), natomiast skrajny od strony napisu GND również ma zwarcie z GND.

Przesyłam fotki inwertera.
    Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor Matryca LCD z laptopa jako niezależny monitor
  • #1489 15742484
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Witam,

Ostatnio rozkodowywałem inverter na układzie 1692IPW możesz spróbować za pomocą tej dokumentacji http://html.alldatasheet.com/html-pdf/151954/MICROSEMI/LX1691IPW/4440/9/LX1691IPW.html

Btw
    Ten inverter co go rozkodowywałem nie zadziałał ;) i nie wiem, czy z mojego powodu, czy już wcześniej był trafiony. Po obejrzeniu był na nim mały przykopcony element - pewnie już się nie dowiem.
  • #1490 15742504
    tygrysss
    Poziom 21  
    Hmm podawałem napięcie 12V - ale nic z niego nie poszło - nie dymiło itd. Podejrzewam, że jest i tak już uszkodzony. Podpiąłem tylko GND i V+.
  • #1491 15742532
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Samo zasilanie nic nie da - powinieneś mieć jeszcze 2 wyjścia blon(enable) oraz adj. Blon powinno być podłączone do 5v, a adjust od 0-5v(chyba) ja zazwyczaj łączę oba i wpinam do kontrolera na blon. Kiedyś z peknietej matrycy robiłem sobie panel świetlny i nie zaskakiwało na podłaczonym blon, musiałem na podłaczonym zasilaniu dołączyć blon i zostawić wtedy zaskoczyło - to było podłączane bezpośrednio do zasilacza bez kontrolera.Teraz ten inverter z panela świetlnego zastąpił mi ten spalony.
  • #1492 15742707
    tygrysss
    Poziom 21  
    Wiem wiem - tylko u mnie piny obok są połączone z GND - to mnie dziwi. Chyba nie powinny?
  • #1493 15742773
    kapitanogor
    Poziom 10  
    Zdefiniij piny obok... zakładam poniższe.
    Czasami tak jest, potrzebujesz tylko 4 oddzielne piny natomiast bardzo często inverter ma ich 6 dlatego część jest połączona lub są not connected, jeśli piny są połączone to zazwyczaj 2 idą na gnd a 2 na V+ Nie wiem czemu tak jest i czemu ładują tam wtyczki 6 pin zamiast cztery, może chodzić o lepszą przewodność z tym, że spotkałem się też z NC gniazdo z 6 pinami 2 nie podłączone. Może jakiś standard z przeszłości ciężko wyczuć.
  • #1494 15742878
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Nie każdy inwerter łatwo można odpalić, oprócz rozszyfrowania pinów musiałem zwiększyć napięcie do 14V i wtedy odpalił.
    Najważniejsze jest znalezienie odpowiednich pinów, są inwertery co wychodzi 10 przewodów i nawet więcej ale na nich są jeszcze sygnalizacja led.
    Najprościej i najpewniej zakupić uniwersalny, podłączenie go zajmuje 1 minute
    i trzy przewody tylko, i pewne że odpali świetlówką.
    Jeszcze jedno, nie wolno podłączać inwerter bez obciążenia.
    Uszkadza to inwerter.
  • #1495 15742958
    remzibi
    Poziom 24  
    tygrysss napisał:
    Hmm podawałem napięcie 12V - ale nic z niego nie poszło ....

Czasem niektore musza miec tylko 5V inaczej sie uszkadzaja, sam dwa takie uwalilem, czasem znowu musza miec 18V lub nawet 24V zeby ruszyc.
  • #1496 15743492
    tygrysss
    Poziom 21  
    No właśnie - a tu ktoś tak zrobił już wcześniej, że odpalił bez świetlówki w wyniku czego na płycie głównej poszedł element SMD. Zamierzam wstawić uniwersalny inwerter na 12V i podłączyć prosto pod zasilanie. Chyba, że z MB jeszcze ocalało w kwestii zasilania inwertera - wtedy wykorzystać oryginał.

Dziękuję za pomoc :)
  • #1497 15744039
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Jak chcesz wstawić uniwersalny inwerter to podpinaj od razu do kontrolera, nie rób oddzielnego zasilania. Inwerter uniwersalny pracuje w szerokim zakresie napięć chyba od 5V do 28V wiec nie ma problemów z odpaleniem świetlówek.
  • #1498 15746658
    Marekk
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Nie mogę ściągnąć firmware do TSUMV59 na chipie R842.
    Link ze strony:https://sites.google.com/site/lcd4hobby/6-lcd-as-pc-vga-hdmi-av-tv-display-tsumv59
    New_V59_R842 -- nie działa,
    a HERE_R842 uszkodzone archiwum i nie można rozpakować
  • #1499 15746754
    remzibi
    Poziom 24  
    Marekk napisał:
    Witam
    Nie mogę ściągnąć firmware do TSUMV59 na chipie R842.
    Link ze strony:https://sites.google.com/site/lcd4hobby/6-lcd-as-pc-vga-hdmi-av-tv-display-tsumv59
    New_V59_R842 -- nie działa,
    a HERE_R842 uszkodzone archiwum i nie można rozpakować

Dziala dziala, uzyj 7zip zamiast rar'a .
  • #1500 15748569
    zielonykosmita
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam, chcę podziękować koledze remzibi za opis podłączenia kontrolera do uszkodzonych monitorów. Dostałem niedawno niedziałający telewizorek z funkcją monitora, przypomniał mi się wtedy ten temat na elektrodzie. Postanowiłem dla zabawy i własnej satysfakcji go ożywić. Dzisiaj doszedł do mnie kontroler MT6820, od razu wziąłem się za przeróbkę kabla - połowa starego i połowa nowego. I udało się - po kilku konfiguracjach zworkami pojawił się obraz.
    Myślę teraz o przywróceniu pierwotnej funkcji tego urządzenia czyli zamówienia płyty z TSUMV, w związku z tym mam pytanie - w tym temacie wspomniano o dvb-t - czy jest możliwy jego odbiór na którymś z kontrolerów?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania matryc LCD z laptopów jako niezależnych monitorów za pomocą uniwersalnych kontrolerów LCD, głównie opartych na układzie MT6820. Uczestnicy omawiają kwestie kompatybilności matryc z kontrolerami, różnice w złączach LVDS (30-pin, 40-pin), rozdzielczościach (np. 1280x800, 1920x1080, 1920x1200), oraz problemach z podświetleniem (CCFL vs LED) i inwerterami. Poruszane są tematy programowania kontrolerów pod konkretne matryce, dobór odpowiednich kabli LVDS, oraz konfiguracja zworkami dla właściwej rozdzielczości i mapowania bitów kolorów. Wskazano, że kontrolery z wejściami HDMI, VGA, AV i DVI umożliwiają podłączenie matryc do różnych źródeł sygnału, choć HDMI preferuje rozdzielczości 16:9 i może skalować obraz na matrycach o innych proporcjach. Dyskutowano także o możliwościach tworzenia wieloekranowych pulpitów poprzez podłączenie kilku matryc do wielu wyjść kart graficznych. Wiele uwagi poświęcono praktycznym aspektom lutowania, doborowi pendrive'ów do wgrywania firmware, oraz problemom z oryginalnymi inwerterami laptopowymi, które często nie współpracują z uniwersalnymi kontrolerami. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z uruchamianiem konkretnych matryc (np. LP154W02-TL10, LTM230HT10, M101NWT2, QD14FL07, LTN154X3-L01) oraz polecają źródła i sklepy z kontrolerami i kablami. Poruszono także temat sterowników z układami TSUM59 i TSUMV39, które umożliwiają odtwarzanie multimediów z USB, co może służyć jako ramka cyfrowa. Wskazano, że podłączenie matryc wymaga znajomości ich specyfikacji, pinoutu i parametrów, a także odpowiedniego doboru kontrolera i inwertera. Dyskusja zawiera liczne linki do aukcji i dokumentacji oraz praktyczne porady dotyczące konfiguracji i testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA