Witam
Dziś chciałbym zaprezentować mój nowy wzmacniacz słuchawkowy.
Jest on oparty o projekt AVT2928 ponieważ zdobywał on wiele pozytywnych opinii (nie był zaprojektowany przez AVT
Płytkę PCB zakupiłem jako gotową - AVT robi na prawdę świetne płytki choć wkradły się na niej 2 błędy. Nie ma sensu wykonywać jej w warunkach domowych.
Całość jest zasilana z zewnętrznego zasilacza po drukarce HP - wymontowałem z niego mostek prostowniczy uzyskując ok 29V AC co daje mi po powielaczu równe 100V napięcia anodowego.
Elementy kanału lewego i prawego parowałem z dokładnością do 2 - 3%. Zastosowałem lampę E88CC TESLA w wersji GOLDPIN - NOS. Porównywałem jej brzmienie z tanią TESLĄ (białe nadruki) - różnica jest kolosalna ze wskazaniem na GOLDPIN.
Jako obudowa została zaadoptowana jedna z wielu dostępnych w AVT. Otwór pod lampę wycięty za pomocą wiertła do drewna (wiertarka stołowa na wolnych obrotach + polewanie wodą. Efekt finalny - rewelacyjny).
Panel kontrolny zaprojektowany przeze mnie, wykonany w firmie zewnętrznej (nie dorobiłem się jeszcze domowej frezarki
Jako analizator widma wykorzystałem gotowy moduł dostępny na ebay. Jest on zasilany z przetwornicy STEP DOWN - z 30V na 5V. Nie było sensu stosowania stabilizatora napięcia - za duże straty mocy i niepotrzebne dodatkowe grzanie pudełka.
Przycisk on / off w tzw antywandalowym wykonaniu.
Tył wzmacniacza posiada naklejkę z opisami wejść / wyjść. Została ona wykonana w programie graficznym, wydrukowana, zalaminowana.
Wzmacniacz współpracuje z odtwarzaczem PHILIPS BD 9600, który to posiada sekcję audio z zasilaczem transformatorowym i sekcją wysokiej klasy przetworników D/A. Najczęściej wzmacniacz zasila REWELACYJNE SUPERLUXy HD668 - słuchawki o parametrach sprzętu za 1000PLN.
Całość słucham od ok 5 miesięcy (choć obudowa została ukończona niedawno). Dźwięku nie da się opisać - to trzeba usłyszeć. Działa po prostu REWELACYJNIE.
Poniżej kilka dodatkowych zdjęć.
Wzmacniacza raczej trzeba posłuchać - ale tu można obejrzeć w akcji:
https://youtu.be/VZ8wzkkZIXA
Jak Wam się podoba?
Fajne? Ranking DIY