logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciężka latarka led 10 000 lumenów (z racji wagi akumulatora)

sergiuszkaa 31 Maj 2016 19:23 24294 41
  • Ciężka latarka led 10 000 lumenów (z racji wagi akumulatora)

Prezentuje "ciężką" latarkę LED DIY o strumieniu światła 10 000 lumenów i mocy zbliżanej do 100 W. Wersja totalnie testowa jeszcze bez wszelkich zabezpieczeń, do wykonania natychmiast , źródło prądowe i regulator obrotów wentylatora (ma pracować z większą prędkością wraz z wzrostem temperatury radiatora.
    Materiały obecnie:
    LED 100W zimna,
    Kolimator z "lustrem" kąt świecenia do 60 stopni fi soczewki 44mm
    Przetwornica Step Up 150W i daje rade przy prądzie wyjściowym 2,7 A jest lekko ciepła zastosowałem "gotowca"( własnej produkcji co najmniej 3x drożej i mnóstwo pracy )
    Akumulator żelowy 12v, 7Ah
    Radiatory i wentylator.
    Ciężka latarka led 10 000 lumenów (z racji wagi akumulatora) Ciężka latarka led 10 000 lumenów (z racji wagi akumulatora)

Dzisiaj gdy zapadną ciemności postaram się pokazać efekty aktualnej wersji testowej ( jak "wykończy" dioda to nie ma problemu w końcu czego nie robi się by w praktyce mieć większe osiągi, w obecnym stanie prąd pobierany z akumulatora dochodzi do 7,8 A przy prądzie pobieranym przez diodę 2,7 A, w momencie jak doprowadzę układ do stanu końcowego przedstawię wszelkie pomiary i dokumentacje.
    Proszę o wszelkie uwagi które mogą się przydać w rozwoju tego projektu.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    sergiuszkaa
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: komputery
    sergiuszkaa napisał 93 postów o ocenie 14, pomógł 12 razy. Mieszka w mieście Bydgoszcz. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 15712441
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Jaka była cena diody?
    Ten radiator to jest chyba jakiś żart, on ma odprowadzić przeszło 100W?!
    Weź pierwszy lepszy boxowy radiator od procesora i od razu będziesz miał sensowną temperaturę struktury, nie wiem czy dioda przeżyje więcej niż kilkanaście sekund przy obecnym radiatorze.
  • #3 15712446
    ukixx
    Poziom 21  
    Ocena: 319
    Na początek to popraw post, zdjęcia daj nad tekstem a nie w środku i to wewnątrz jednego z wyrazów.

Poza tym jeśli chodzi o moc to ciąganie 100W z żelówki 7Ah nie jest zbyt dobrym pomysłem, no chyba że akumulator jest nowy to może trochę pożyje. Do takiej mocy wolałbym użyć jakiegoś pakietu Li-Po.

Przetwornica Step-Up typu boost będzie pobierała średni prąd rzędu 8A ale chwilowy przy załączonym tranzystorze będzie rzędu 25A, dlatego chyba lepszym rozwiązaniem był by Push-Pull.
  • #4 15712596
    Frog_Qmak
    Poziom 25  
    Ocena: 298
    Noo 100W to ten radiator nie uciągnie, mam 30-tkę na jeszcze większym z wentylatorem ATX i radiator jest gorący
  • #5 15712709
    sergiuszkaa
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Układ złożyłem z tego co miałem w zasobach. Przetwornicę zakupiłem. Radiator z wentylatorem o mocy niespełna 3 W jest ledwie ciepły po 30 minutach pracy. . Diody kupiłm 3 lata temu u chińczyka za diody 8 szt. zapłaciłem 9$ przesyłka była znacznie kosztowniejsza. Po wszelkich usprawnieniach ma to działać w samochodzie.
  • #6 15712772
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    sergiuszkaa napisał:
    Diody kupilrm 3 lata temu u chinczyka za diody 8szt. wyszlo 9$

I według Ciebie one mają 100W przy tej cenie?

sergiuszkaa napisał:
    przy prądzie pobieranym przez diodę 2,7 A

Czyli niecałe 10W mocy na diodzie.
    sergiuszkaa napisał:
    ten radiator z wentylatorem około 3W jest ledwie ciepły po 30 minutach pracy

Biorąc pod uwagę powyższe jakoś mnie to nie dziwi.
  • #9 15712939
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 231
    speedy9 napisał:
    sergiuszkaa napisał:
    przy prądzie pobieranym przez diodę 2,7 A

Czyli niecałe 10W mocy na diodzie.

Jeśli byłaby to jedna dioda w szeregu to masz racje. Tu raczej jest więcej. Napięcie zasilania ~12V jest podwyższane do powiedzmy ~30V. Przetwornica pobiera 7,8A z akumulatora 12V czyli po uwzględnieniu nawet tego że napięcie pod obciążeniem spada to przetwornica pobiera co najmniej 70W. Po uwzględnieniu sprawności przetwornicy i wentylatora musi co najmniej 50W wyjść.
  • #10 15713275
    sergiuszkaa
    Poziom 15  
    Może i kolega ma rację.
    Zakładamy że jest 10 łańcuchów Diod o mocy 1 W i w każdym z łańcuchów jest 10 diod . To co wtedy nam powie matematyka ?
    Załączniki:
    • Ciężka latarka led 10 000 lumenów (z racji wagi akumulatora) 100 W.jpg (53.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 15713287
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 303
    10klm z chińskiego COBa 100W? Zapomnij. Do tego trzeba dobrej firmowej diody.
  • #12 15713398
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Oczywiście, że to bzdura. Wychodzi 1,13$ za jednego LEDa 100W :)
    Jakby takie były ceny to już dawno wszędzie byśmy mieli takie LEDy w lampach ulicznych :D
    Za 5zł to nie da się dobrej 1W LED kupić w detalu.
  • #13 15713463
    JanuszArtur
    Poziom 14  
    Ocena: 94
    Konstrukcja rysuje mi się na to:
    oraz to:
    złożone razem.

Pomysł ciekawy - wykorzystania tego typu zasilania + COB w wersjach przenośnych. Co z obudową? Jaka jest masa całości? Czy akumulator wytrzyma takie (chwilowe powinno być bardzo wysokie) obciążenie?

Odnośnie do wykorzystania samego 'COB', to niestety ale marnie takie matryce wychodzą w porównaniu z PowerLED. W 2010 r (dzięki podpowiedziom z elektrody) złożyłem sobie lampę do roweru z LED 3W @ 0,7A (cały czas pracuje przy prądzie ok 600mA). To niewielkie źródło światła działa lepiej niż 30W COB (tzw. halogen led), który mam na stałe założony na budynku. Niemniej jednak chętnie zobaczę (poczytam) o tym jak się sprawuje latarka :)
  • #14 15713486
    paul_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bez większych problemów można zakupić moduł LED o mocy 10W w cenie około 1$ bezpośrednio z Chin przy darmowej dostawie. Więc cena 9$ za 100W jest jak najbardziej realna ale nie dla pojedynczego modułu.
  • #15 15713498
    JanuszArtur
    Poziom 14  
    Odnośnie do cen to są niskie i idą w parze z jakością - równie niską. Pisanie że cob emituje 11K lumenów to zdecydowanie przesada. Być może kiedyś zmierzyli że PowerLED 1W emituje 100 - 130 lumenów i pomnożyli ??? :) Ponadto trzeba pamiętać, że jeżeli odbiornik ma moc 100W to nie oznacza to, że 100W (w tym przypadku) jest zamieniane na światło.
    Dla niedowiarków:
    i tyle w temacie ceny....
  • #16 15713516
    sergiuszkaa
    Poziom 15  
    W ciągu kilku najbliższych dni pomierzę prądy, napięcia i natężenie światła. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Parametry które podałem były wpisane przez chińczyka; zdaję sobie sprawę że nie można we wszystko wierzyć, lecz do czegoś należy się odnieść. Do wykonania tego typu oświetlenia zainspirował mnie temat z elektrody "latarka 100 000 Lumenów". Obecnie waga całości to 2,945 Kg
    Muszę wykonać źródło prądowe 3 A ( może jakieś pomysły?); moja opcja to DW 8501 dwie sztuki i zabezpieczenie akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem na mos-fecie typu N.
  • #17 15713552
    JanuszArtur
    Poziom 14  
    3kg :) niezła 'przenośna' lampa - jak mój pierwszy laptop sprzed 12 lat (IBM G40) :)
    Odnośnie do źródła zasilania 3A polecam produkty dareltek, m. in. "Przetwornica driver LED 5000mA z płynną regulacją". Nie warto odkrywać koła na nowo, taniej i lepiej kupić gotowy produkt Link.
  • #18 15713592
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    sergiuszkaa napisał:
    Zobaczymy co z tego wyjdzie, parametry które podałem były wpisane przez chińczyka, zdaje sobie sprawę ze nie można we wszystko wieżyc lecz do czegoś należy się odnieść.

No tak, jak będziemy wierzyć we wszystko co piszą sprzedawcy, to lepiej kupić takie cudo i cieszyć się, że ma się 14000lm.
    Szkoda, że nie ma żadnego bata na takich oszustów.
  • #20 15713648
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    JanuszArtur napisał:
    Niezła spawarka... i w ogóle nie grzeje się, tak?

No przecież każdy dobry sprzedawca wie, że LEDy się nie grzeją. :D

Tak na poważnie, jeżeli to budowa dla sportu to można sobie potestować takie konstrukcje.
    Jeżeli ma to być wykorzystywane jako bardzo mocna latarka na co dzień, to jednak lepiej rozejrzeć się za gotowym rozwiązaniem np. na diodzie MT-G2, XHP50, XHP70, lub kilku XM-L.
  • #21 15714005
    neo62
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Też jestem w trakcie budowania takiej latareczki;)
    Z tym że zamierzam zasilać ją z ośmiu ogniw li-io, na początku miał być właśnie żelowy akumulator ale mógł by tego nie wytrzymać podczas dłuższego działania.

Jako radiator służy box (dość spory) z jakiegoś procesora plus wentylator, bez wentylatora robił się dość ciepły. Muszę powiedzieć że daje ta dioda radę. Jak będzie kasa na ogniwa to zrobię obudowę i się pochwalę;)
  • #22 15714366
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1657
    Spokojnie, "żelek" wytrzyma rozładowanie ciągłym prądem o wartości do 3 C - czyli w przypadku aku 7 Ah max. akceptowalny prąd to 21 A. Jednak przy tak dużych prądach należy się liczyć z tym, że będziemy mogli wykorzystać zaledwie mniej niż 50% pojemności akumulatora. Rzeczywiście wysokoprądowe ogniwa Li-ion lepiej by się tu sprawdziły.
    Ale... Taka latarka o mocy elektrycznej diod równej 100 W uwzględniając sprawność układu zasilania na 75% będzie pobierać z akumulatora blisko 135 W mocy. Zatem aby zapewnić minimum te 2 h świecenia na pełnej mocy należy użyć akumulatora o pojemności energetycznej 270 Wh. Dla akumulatora o napięciu ok. 12 V pojemność będzie wynosić ponad 20 Ah. I tak, akumulator żelowy o takich parametrach będzie ważył ponad 6 kg i kosztował jakieś 160 PLN. Natomiast analogiczny pakiet Li-ion będzie ważył jakieś 3,5 kg - ale koszt może przebić 700 zł. Czyli latarka musi być ciężka - a w przypadku użycia lepszych ogniw będzie też dość droga. Szczerze mówiąc sam nie widzę jakiegoś praktycznego, codziennego zastosowania dla tej latarki - może dla służb patrolowych/ratowniczych to by się przydało - ale dla zwykłego Kowalskiego... Dla porównania - najlepsze reflektory samochodowe dają strumień max. 1500 lm na lampę. I w sumie do poruszania się autem to wystarcza.
  • #23 15714740
    DamianG
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Latarka raczej dla sztuki według mnie.
    Osobiście mam kilka naprawdę dobrych latarek i jako EDC używam małego potworka z 3x XP-G2 S2 napędzanych z 26650 5.2Ah, w trybie turbo osiąga to prawie 1400lm. Na co dzień jednak najczęściej używam trybu średniego (jakieś 150lm) - do większości zastosowań jest po prostu wystarczający.
  • #24 15715146
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Chociaż miałbyś większy radiator ale ze ścianką odprowadzającą ciepło 5mm będzie kiepsko. Na takim większym radiatorze przy mocy 60W w miejscu styku leda z radiatorem miałem różnice temperatury 10°C w stosunku do reszty radiatora. Dla 8mm było około 6°C. Dla dużych mocy potrzeba radiatora z grubym rdzeniem odprowadzającym ciepło.
  • #25 15715284
    BocianXX
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Heh. Też kiedyś miałem takie niecodzienne pomysły, ale do autora postu: Z czasem się z tego wyrasta :-)
    http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10&postdays=0&postorder=asc&highlight=locha&start=45

Produkt powinien być funkcjonalny, a silenie się tylko na magię cyferek, jest sztuką dla sztuki.
  • #26 15715671
    Xantix
    Poziom 41  
    BocianXX napisał:
    Produkt powinien być funkcjonalny

I to starałem się udowodnić w poście #22.
    BocianXX napisał:
    a silenie się tylko na magię cyferek, jest sztuką dla sztuki.

Ale czegoż się nie robi dla sztuki ;)
    Swoją drogą... Może użyć czegoś takiego:
    https://www.nowazarowka.pl/philips-hpi-t-2000w-642-e40-380v-crp
    Moc 2000 W, ale strumień świetlny 210 000 lumenów. Do tego akumulator 12 V 250 Ah (waga 60 kg dla żelowego, dla li-ion jakaś połowa tego), odpowiednia przetwornica, statecznik... i już przez godzinę możemy się czuć jak łażąca latarnia...
  • #27 15715736
    pumex
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Niestety ale te przetwornice (Chiny) przy zasilaniu 12V i niżej często potrafią wylecieć w powietrze przy dużych obciążeniach. Znacznie lepiej zachowują się przy zasilaniu nie spadającym poniżej 14V....
  • #28 15716271
    123XmaX
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Piotrek#G napisał:

No tak, jak będziemy wierzyć we wszystko co piszą sprzedawcy, to lepiej kupić takie cudo i cieszyć się, że ma się 14000lm.
    Szkoda, że nie ma żadnego bata na takich oszustów.

Kiedyś znalazłem Chińską stronę z tą latarką. Cena jednej to 30zł. Wtedy były trzy modele do wyboru - różnice kosmetyczne. A przy zakupie 100 sztuk własny nadruk na latarce gratis.

Posiadam przerobioną latarkę convoy S2 na diodę o mocy 10W. I prawdę mówiąc rzadko kiedy korzystam z najmocniejszego trybu. Niemniej, jak dla mnie najważniejsze jest aby latarka była poręczna.
  • #29 15716402
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Xantix napisał:
    Swoją drogą... Może użyć czegoś takiego:
    https://www.nowazarowka.pl/philips-hpi-t-2000w-642-e40-380v-crp
    Moc 2000 W, ale strumień świetlny 210 000 lumenów.

A na co kombinować z taką świeczką, lepiej pocisnąć z grubej rury :D
    http://www.osram.de/media/resource/hires/317283/technical-data-sheet-hmi-24000-wdxs-gb.pdf
    Ponad dwa miliony lumenów...
  • #30 15716421
    Xantix
    Poziom 41  
    Piotrek#G napisał:
    A na co kombinować z taką świeczką, lepiej pocisnąć z grubej rury
    http://www.osram.de/media/resource/hires/317283/technical-data-sheet-hmi-24000-wdxs-gb.pdf
    Ponad dwa miliony lumenów...

To się nazywa "działo fotonowe" ;)

Podałem przykład takiej "świeczki" z prozaicznego powodu - otóż 30 kg akumulator przeciętny "fan lumenów" da radę nosić - a taka "gruba rura" wymagałaby aku z 10 razy większego... To wtedy oprócz akumulatora pasowałoby konstruować jakiś poręczny wózek do jego wożenia - najlepiej jakiś paleciak ;) (ale to niepotrzebne koszta).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował projekt latarki LED DIY o mocy 10 000 lumenów, zbudowanej z diod 100W, przetwornicy Step-Up 150W oraz akumulatora żelowego 12V 7Ah. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywności chłodzenia, zasilania oraz jakości użytych komponentów. Użytkownicy zwracali uwagę na niewystarczającą moc radiatora, co może prowadzić do przegrzewania diod. Sugerowano również zastosowanie akumulatorów Li-Po zamiast żelowych dla lepszej wydajności. Wskazano na różnice w cenach i jakości diod LED, a także na potrzebę dokładnych pomiarów prądów i natężenia światła. Wspomniano o różnych modelach diod, takich jak MT-G2, XHP50, XHP70 oraz XM-L, jako alternatywach dla budowanej latarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA