Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania,
1) Tworzywo które wykorzystałem w tym przypadku to PVC,
a) + pozostałe odpady materiału z innego projektu.
b) + przede wszystkim materiał idealny do obróbki mechanicznej,
najważniejsze nie odkształca się. Przy odpowiedniej obróbce jesteście w stanie mieć ściankę poniżej jednego milimetra.
c) - Jednak to PVC czyli Poli(chlorek winylu) dla wielu jest to jeden z najgorętszych materiałów przede wszystkim o jego szkodliwość, jak wiadomo do czystych nie należy.
2) Ustawienia maszyny, jak tu zacząć.
- Zacznę przede wszystkim od samej maszyny, jest to Portal CNC o wymiarach stołu 2000x1000 nie wiem czy mogę podać jakiej jest to firmy więc na razie to zostawię.
Maszyna posiada magazyn z możliwością zamontowania 24 narzędzi.
- Więc teraz co do samych narzędzi, zostało użyte kilka różnych narzędzi
Frezy VHM kąt linii śrubowej 23° - 30° - D8, D5, D3, D2, D1,5 i frez do grawerki.
Gwintownik M3, i pogłębiacz stożkowy 90° chyba nie pominąłem żadnego narzędzia które wykorzystałem

- przemieszczanie się narzędzi,
No tutaj nie chcę opisywać każde bo to by zajęło jeszcze czasu. Jeśli będzie taka potrzeba to nie ma problemu.
Maszyna na której pracuje ma naprawdę kopa więc w skrócie, każdy frez obraca się z prędkością 30000 RPM
D8 porusza się z prędkością 50 mm na sekundę przy głębokościach do 10 mm, czasem nawet szybciej do ok 20% więc nie ma lekko.
Reszta wiadomo wolniej D 1,5 przy 30000 rpm jak pamiętam ok 10 - 20 mm na sekundę i tylko do obróbki krawędzi i otworów pod gwint M3.
3) Nadruk.
Materiał z jakiego powstały obudowy miał maksymalnie 15 mm grubości i był obrabiany z obu stron.
Proces obróbki w sumie wydaje mi się nie jest tak skomplikowany, choć są osoby które twierdzą że mam namieszane w głowie

Nadruk można zrobić na kilka sposobów, jeden z nich który jest widoczny na obudowach dla Arduino jest to papier drukarski z możliwością naklejenia.
Frezujemy kontur grawerem naklejamy przygotowaną naklejkę następnie powtarzany grawer ponownie, nie potrzebne usuwamy.
Na obudowie zasilacza proces jest ten sam tylko jest to folia naklejona. Świetnie to wygląda na przykład na podświetlonym transparencie akrylowym. (Postaram się dodać kilka fotek jak czas pozwoli)
4) W zasadzie korzystam z wielu programów CAD, Inventor AutoCAD itp.
Ale w większości przypadków korzystam z programu OptiSCOUT który jest związany razem z maszyną i tu się dzieje najwięcej, powstają w nim projekty w sumie od początku do końca.
Przyznam się że fajnie jest mieć gotowy projekt 3D ale w moim przypadku to strata czasu bo i tak muszę poświęcić czas na rysowanie wszystkiego w OptiSCOUT.
No chyba że jest taka potrzeba to trzeba siedzieć i rysować.
Mam nadzieję że wyczerpująco odpowiedziałem na pytania
Jeśli czegoś brakuje dajcie znać.
Pozdrawiam.