logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł ACV Kompakt HR eco 18/24 kW Solo - uwagi, porady, spostrzeżenia, opinie

Prof. SpecMiernik 16 Paź 2018 13:17 101967 806
Najlepsze odpowiedzi

Jakie są najważniejsze porady i praktyczne uwagi dotyczące ustawień oraz eksploatacji kotła ACV Kompakt HR eco 18/24 kW Solo?

Najważniejsze porady są takie: ten kocioł ma dość wysoką moc minimalną, więc przy małym odbiorze ciepła łatwo wpada w taktowanie; najlepiej ustawić go pod instalację, korzystać z pogodówki lub regulatora OpenTherm i nie ufać ślepo instrukcji, bo zawiera błędy [#17503126][#17503144][#18098055] W menu serwisowym warto pamiętać, że parametr P w praktyce działa w zakresie 0–15 min, a po osiągnięciu temperatury zadanej kocioł robi ok. 5°C nadwyżki i dopiero potem czeka według P [#17503126][#17535135] Parametry c/d i 3 wpływają na minimalną i maksymalną pracę wentylatora oraz moc palnika; c nie powinno się zmieniać bez analizatora spalin, bo zbyt niskie ustawienie może powodować wibracje i niestabilną pracę [#17533629][#19759655][#19760796] Przy instalacji podłogowej i małym zładzie wody czasem jedynym sensownym lekarstwem na taktowanie jest bufor ciepła, a przy grzejnikach ważne jest zbalansowanie przepływów i utrzymanie chłodnego powrotu dla kondensacji [#17535135][#18468066] Do tego warto czyścić wymiennik i syfon co roku, bo zaniedbanie czyszczenia szybko pogarsza start i pracę kotła [#19022074]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #391 19811310
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Właśnie co niektórzy serwisanci nie do końca polecają pogodówkę twierdząc, że piec sam sobie moduluje pracę i jest mniej podatny na wahania temperatury zewnętrznej. U mnie jak zakładał piec to też "odetchnął" jak powiedziałem, że na razie nie myślę o pogodówce? :)

Wracając do tematu ustawień temperatury... rozumiem, że Ci którzy mają pogodówkę to mają ustawioną tylko temp. zasobnika CWU - ustawienia CO to robota dla pogodówki - czyli ustawiacie np. 20*C na niej i piec sam zasuwa z większą lub mniejszą mocą aby a danych warunkach pogodowych uzyskać żądaną temp. na pogodówce.
    Ktoś ma bez pogodówki i jaką temperaturę ma na piecu - wydaje się to bardziej korzystne dla pieca bo ten utrzymuje zadaną temperaturę w stosunku do strat ciepła budynku - czyli sobie "pyka" aby utrzymać cały czas XX*C.

Zasobnik na 55*C - to już chyba indywidualne podejście, to woda użytkowa co kto lubi, wiadomo, że wyższa niż ta na CO ale czy 45 czy 55 to chyba nie ma wpływu na kulturę pracy czy oszczędności.
    Różnica na zasilaniu i na powrocie... nie jest tak, że jak mamy na zasilaniu np. 40*C a na powrocie załóżmy 32*C (zakładając stratę ciepła te 8*C) - to jak damy 50*C to prawdopodobnie powrót będzie const. i też chyba pokaże ok. 42*C - ta różnica wydaje się być podobna...???
  • #392 19811326
    Krzy$
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mój serwisant też powiedział, że można zrezygnować z pogodówki, wtedy piec szybciej nagrzewa pomieszczenie. Ale mając pogodówkę, widzę same plusy, amplituda temperatury jest optymalna, podłoga nie jest niepotrzebnie przegrzana.
    Piec bez pogodówki, pracuje na stałej temperaturze zadanej, ignoruje krzywą.
    Szybciej nagrzewa pomieszczenie. Aktualnie dzisiaj jest -2 stopnie i piec pracuje na 38 stopniach. Bez pogodówki dawał by max temperature podaną na piecu około 45stopni. Mam ogrzewanie podłogowe, ze sterownikami w pomieszczeniach.
    Wcześniej miałem piec Vaillanta z pogodówką i tam to działało gorzej. Krzywa była ustawiona najniżej jak się dało, ale przy plusowych temperaturach trzeba było krzywą podnieść, bo nie dogrzewał.
    Na ACV, który mam teraz, jest to 100% lepiej zrobione, i działa zdecydowanie lepiej.
    W pomieszczeniach zadana temperatura od 18-20 stopni.
    Przy pogodówce też moduluje palnikiem, bo ma czujki temperatury na powrocie.
    Piec sam stara się pracować na jak najniższej mocy.
  • #393 19811851
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Dzięki, może faktycznie warto jednak pod ten kocioł pomyśleć o pogodówce... trzeba coś zmieniać mega w ustawieniach czy zrobię to bez jego pomocy?
    Wracając do temperatury CO to jak wspomniałem w moim przypadku ciepło w pomieszczeniach reguluję tylko za pomocą nastawy na piecu - i czy to jest dobry trop myślenia, że im niższa temperatura CO tym lepiej = taniej?
    Czy wręcz przeciwnie, lepiej jak jest ona wyższa bo jest optymalniejsza... tu podpowiedziałeś mi jaką piec ustawił sobie dla temp ze. -2 8C - odpisze stan i testowo podniosę z 34*C na 38*C - zobaczę jak wtedy spalanie się kształtuje.

I czy pogodówka przy takim budynku jak mój (wczesny Gierek + dobudówka pasywna, grzejniki przeróżne i brak podłogówki, nie licząc małej łazienki) ma sens, czy wyposażenie kaloryferowe nie ma większego znaczenia?
  • #394 19811944
    Krzy$
    Poziom 13  
    Na forum jest plik w excelu z krzywą grzewczą. Ale to wiąże się też z ustawieniami serwisowymi na piecu. Firma ACV nie robi problemu i zezwala w ustawieniach.
    Wystarczy przejrzeć forum i instrukcję obsługi. Mogę udostępnić swoje ustawienia.

Kilka lat temu miałem zwykłe regulatory w pomieszczeniach na bimetalu, bez sterowania piecem tylko zaworami. Postanowiłem wymienić na regulatory elektroniczne, z włączeniem pieca ON/OFF. Zużycie gazu spadło, i po 1 sezonie zwróciły się koszty wymiany około 650 zł. Wszystko firmy Beok.
  • #395 19812139
    mathia74
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Koledzy, kocioł bez pogodówki to w moim mniemaniu nieporozumienie w dzisiejszych czasach. To jest fantastyczne rozwiązanie, ponieważ...całkowicie zapomina się wtedy o kotle i o jego ustawieniach. Nie trzeba latać na okrągło do kotła i bez przerwy kręcić temperaturą zasilania w zależności od temperatury na zewnątrz, a przy grzejnikowym ogrzewaniu szczególnie to ustawianie temperatury jest konieczne inaczej albo w mieszkaniu/domu będzie za zimno, a innym razem za ciepło.
    Automatyka kotła w połączeniu z czujnikiem zewnętrznym temperatury (pogodówką), którą posiadają nasze kociołki, doskonale sprawdza się przy wahaniach temperatury zewnętrznej. Warunkiem jest tylko odpowiednie ustawienie wspomnianej krzywej grzewczej dobranej do budynku i jego strat cieplnych czy raczej zapotrzebowania na ciepło. To bardzo długi i żmudny proces jeżeli ktoś chce to dobrze ustawić. Jeżeli instalatorzy nie polecają tego rozwiązania to....cóż warto zasięgnąć opinii kogoś bardziej zorientowanego, bo po prostu bredzą. Także nawet nie zastawajcie czy warto, bo zdecydowanie tak!
  • #396 19812462
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    Pewnie maci rację, choć tak na chłopski rozum to jeśli ten piec gazowy ma jednak tą zadaną temperaturę to nagrzewa wodę i pompuje ją do kaloryferów sprawdzając jaka temperatura jest na powrocie.
    Jeśli ustawimy załóżmy te 40*C to piec pilnuje tej temperatury a na jej wahania ma wpływ chyba jedynie straty ciepła jakie są w danym budynku. Jeśli jest mega docieplony to raz zagrzana woda nim przestygnie to będzie krążyć np. 6h nim się piez ruszy do pracy. Jak kiepskie ocieplenie to pewnie będzie zasuwał co 1h - to i tak cały czas wina strat ciepła.
    Człowiek odegra tu tylko rolę sterownika, jak te 40*C będzie za dużo gdy na zewnątrz będzie +2* C to trzeba obniżyć i tak samo w drugą stronę. Plusem wydaje się jednak stała temperatura wewnątrz budynku, ściany nie schładzają się bo na zewnątrz jest kilka dni cieplejszych a poniekąd akumulują to ciepło więc jak przyjdzie ochłodzenie to nie trzeba ich dogrzać.
    Pogodówka w sumie w zależności od temp. zewnętrznej określi nam "wiedząc" jaki straty ma budynek obniży temperaturę wody co za tym idzie budynku. Przyjdzie chłodek znowu musi go całego nagrzać do zadanej temperatury...

Tak wychodzi jak różnica pomiędzy żeberkami a panelowymi grzejnikami czy świętami Wielkanocnymi a Bożym Narodzeniem... odwieczna zagwozdka co lepsze :)
  • #397 19812700
    Krzy$
    Poziom 13  
    Przy pogodówce, piec nie musi czekać na powrót wody, tylko wie z czujnika jaka jest temperatura na zewnątrz. Piec pracuje stabilniej, bez niepotrzebnego startu, z wyższego pułapu. Raz ustawiony piec jest bez obsługowy. A cena pogodówki, nie jest wysoka.
  • #398 19856574
    maaarcinW
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Panowie, ogromna prośba. Znajomy niby się zna, poprzestawiał mi ustawienia i teraz spalanie gazu skoczylo mi z 6,5m3 na dzień do 9m3.

Dom, ogrzewanie podłogowe + dwa grzejniki w łazienkach, ale na nich mi kompletnie nie zależy. Temperatura krzywej ustawiona na stałą 35 stopni ponieważ w rozdzielaczach mam zawory z termostatami i przy sterowaniu czujnikiem pogody zdarzało się że kocioł podawał 33 stopnie, a zawory były ustawione na 35 i wtedy w ogóle nie grzało. Znowu jak ustawiłem zawory na 33 a później kocioł grzał na np37stopni to w podłogę szło zaledwie 33. Teraz ustawione 35 i wydaje się to optymalne do utrzymania zadanej temperatury w domu.

Kocioł obsługuje również zasobnik wody.

W domu jeden sterowniki.

Napisze ktoś jakie ustawienia będą najbardziej optymalne? Mam wrażenie, że przestawione jest coś w opcjach grzania wody zasobnika, ustawiony w tryb Eco, ale gdy się załączy Sie dogrzewanie z komina leci bardzo dużo pary, wcześniej tak nie było, chociaż to może złudzenie... Pozostałe ustawienia również mogą być skopane.
  • #399 19856598
    Krzy$
    Poziom 13  
    Piec nie taktuje, przy tak niskim ustawieniu temp. na rozdzielaczach? Przy taktowaniu zużywa dużo więcej gazu.
    Jak masz na piecu 33, a na zaworach 35 to jak ma grzać podłoga. Zawór nie puści.
    Ten piec jak ma pogodówkę, to przy mrozach, może byc temperatura wody 40 stopni.
    Też mam podłogówkę, to widzę jak grzeje piec. Przy plusowej temp. +4 na piecu mam 34-35 stopni.
  • #400 19856746
    maaarcinW
    Poziom 8  
    Tak, wiem, że nie puści zawór, dlatego na piecu ustawiona jest stała krzywa grzewcza temp. 35 stopni a zawory ustawione na 33stopnie i przy takim ustawieniu zawór puszcza i osiągniete są maksymalnie możliwe przepływu.

Jeśli chodzi o taktowanie, nie bardzo wiem jak ocenić czy nie za dużo traktuje :/

Może podam jak to u mnie jest ustawione:
    1 - 1
    2 - 0
    3 - 85
    3. - 80
    4 - 85
    5 - 35
    5. - 90
    6 - -7
    7 - 25
    8 - 1
    9 - 1
    A - 0
    b - 0
    C - 1
    c - 30
    c. - 40
    d - 30
    E - 40
    E. - 1
    F - 60
    F. - 50
    h - 45
    L - 0
    n - 85
    n. - 0
    O. - 0
    o - 0
    o. - 3
    P - 5
    P. - 0
    q - 1
  • #401 19856843
    Krzy$
    Poziom 13  
    Masz całkowicie skopane parametry. Moje ci podam dla podłogówki
    1 - 1
    2 - 0
    3 - 50
    3. - 90
    4 - 50
    5 - 25
    5. - 50
    6 - -16
    7 - 20
    8 - 1
    9 - 0
    A - 0
    b - -
    C - 1
    c - 30
    c. - 45
    d - 25
    E - 40
    E. - 1
    F - 60
    F. - 55
    h - 42
    L - 0
    n - 60
    n. - 0
    O. - 0
    o - 0
    o. - 0
    P - 0
    P. - 0
    q - 0
  • #402 19857037
    maaarcinW
    Poziom 8  
    Dzięki, zmiany wprowadziłem - oprócz krzywych grzewczych, bo u mnie musi być stała temperatura. Jutro się podzielę wynikami spalania, czy coś się zmieniło :)
  • #403 19857058
    Krzy$
    Poziom 13  
    Nie masz pogodówki? Dzięki niej masz oszczędności. Piec pracuje z lepszymi parametrami.
  • #404 19858785
    maaarcinW
    Poziom 8  
    Podłogówkę mam, jednak mam dwa rozdzielacze z pompami i zaworami termostatycznymi. Stąd konieczna stała temperatura bo zawór nie puszcza niższej temperatury niż na nim ustawiona i to wyklucza działanie krzywej grzewczej.

Dzisiejszy wynik spalania gazu jeszcze wyższy - 10,5 m3. Dramat, idzie się załamać.

Ciekawe czy nie psuje tutaj wszystkiego krzywa grzewcza ustawiona na jedną stałą temperaturę. Może lepiej odłączyć czujnik pogody i ustawić stałą zadaną temperaturę?
  • #405 19858822
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    Krzy$ napisał:
    Nie masz pogodówki?

maaarcinW napisał:
    Podłogówkę mam

maaarcinW napisał:
    Dramat, idzie się załamać.

Żebyś wiedział, że dramat...........
  • #406 19858823
    Krzy$
    Poziom 13  
    Jesteś pewny, że zawór nie puszcza niższej, mam wrażenie że nie puszcza wyższej niż ustawiona. Masz 33 ustawione, to max temperatura 33 stopnie. Na podłogówke max możesz puścić 45. A pogodówka ograniczy to do temperatury zewnętrznej.
    Teraz przy 2 stopniach max 35 stopni mam.
    U mnie średnie za styczeń 9,5 m3 gazu.
  • #407 19859303
    maaarcinW
    Poziom 8  
    Prof. SpecMiernik napisał:
    Krzy$ napisał:
    Nie masz pogodówki?

maaarcinW napisał:
    Podłogówkę mam

maaarcinW napisał:
    Dramat, idzie się załamać.

Żebyś wiedział, że dramat...........

No straszny dramat, słownik zmienił wyraz z pogodówki, na podłogówkę, co nie bardzo zmienia sensu całego zdania, bo zawór tak jak pisałem, nie puszcza niższej temperatury niż zadana na nim.

Krzy$ napisał:
    Jesteś pewny, że zawór nie puszcza niższej, mam wrażenie że nie puszcza wyższej niż ustawiona.

Tak, jestem pewien, jak ustawię na nim 40stopni, a piec podaje np. 35 to przepływ zerowy.

Skopaną mam tą instalację, ale niestety brak pomysłu i też trochę funduszy żeby to wyprowadzić na prostą. Spędzając trochę czasu w kotłowni odkryłem też, że jak grzeje się woda do zasobnika wody, to idzie też ciepło "w podłogę". Zdjąłem sterownik z zaworu trójdrogowego i okazuje się, że nie odbija do końca, muszę użyć dość dużej siły żeby odbił. Może ktoś ma pomysł jak usprawnić jego działanie? Napęd działa ok (napęd Honeywella).

• #408 19860201
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    maaarcinW napisał:
    Tak, jestem pewien, jak ustawię na nim 40stopni, a piec podaje np. 35 to przepływ zerowy.

To by mogło oznaczać, że zawór źle podłączony, zamienione ciepła z zimną, wtedy zamieszania nie będzie. Albo jeszcze inne kwiatki. Jeżeli ciepła woda dostarczona do odpowiedniego wejścia jest poniżej ustawienia zaworu to leci cała bez podmieszania.
  • #409 19860647
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2584
    maaarcinW napisał:

Skopaną mam tą instalację, ale niestety brak pomysłu i też trochę funduszy żeby to wyprowadzić na prostą. Spędzając trochę czasu w kotłowni odkryłem też, że jak grzeje się woda do zasobnika wody, to idzie też ciepło "w podłogę". Zdjąłem sterownik z zaworu trójdrogowego i okazuje się, że nie odbija do końca, muszę użyć dość dużej siły żeby odbił. Może ktoś ma pomysł jak usprawnić jego działanie? Napęd działa ok (napęd Honeywella).

Najpierw trzeba się zorientować dlaczego nie odbija.
    W większości przypadków winę za to ponosi skrzywiony trzpień. Można go wyprostować lub wymienić wkład zaworu na nowy.
    https://vectron.com.pl/honeywell-wklad-zaworu-vc-3-drogowy.html
    Inną przyczyną może być zabrudzenie/zakamienienie lub uszkodzenie/skaza. Możliwe, że coś się mogło dostać w ten zawór i go blokuje np. pakuły.
    Tak czy siak wypadałoby wyjąc ten wkład i go dobrze obejrzeć.
    Niestety aby go wykręcić potrzebny jest specjalny klucz, który sprzedawany jest razem z nowym wkładem.
  • #410 19861211
    Krzy$
    Poziom 13  
    Daj zdjęcie i schemat przyłączenia tego zaworu Honeywella. Wiele można zmienić ustawieniami na piecu.
  • #411 19862773
    Willy Coyote
    Poziom 14  
    U mnie był gość z serwisu bo też miałem problemy z grzaniem wody i ogrzewaniem - winny - właśnie ten zawór, też nie odbijał.
    Oczywiście czasy takie, że "po znajomości" koleś dostał niby komplet ale sprzedał mi sam zawór - pytałem czy nie idzie tego wyczyścić ale powiedział nie i ... jak się okazało zabrał go ze sobą... domniemywam, że się da go wyczyścić :)

Ja nie mam podłogówki, chata dość obszerna - z 260m2 + piwnice (tam 1 kaloryfer) część na starej instalacji, część na nowej, bez pogodówki.
    Ustawione na piecu najczęściej 35*C - CO i 40*C CWU - tu jeszcze stary płaszcz GALMET co mi został po ekogroszku - właśnie szukam coś na wymianę i ... z obliczeń/odczytów zajada mi średnio przez okres październik/luty - 12,1m3
    W chłodniejsze dni podnosiłem na kilka dób do temp 37-38*C - patrząc na Wasze wyniki to nie jest aż tak źle a jeszcze planuję wymienić ten zasobnik, bo ponoć on największe straty mi generuje!
  • #412 19863190
    Krzy$
    Poziom 13  
    We wszystkich takich zaworach, zanieczyszcza się trzpień (zapieka). U mnie na podłogówce mam 4 felerne zawory, i muszę je co roku mechanicznie uruchamiać, i przesmarować silikonem w aerozolu.
  • #413 20207662
    Disar
    Poziom 2  
    Czołem! Potrzebuję pomocy. Przez okres wakacyjny miałem remont w domu (zdjęte grzejniki, niewielka przeróbka instalacji). W obecnej chwili instalacja jest poskładana i odpowietrzona. Piec się uruchamia, jednak po ok 10-15 min grzania wody do CO w kotle zaczyna bulgotać (jakby się gotowało) i wyrzuca błąd 4 (brak płomienia). Po resecie zaczyna działać na chwilę itd.
    W zeszłą zimę nie było żadnego problemu. Co mogę sprawdzić? Czy możliwe żeby parametry się zmieniły poprzez brak zasilania przez parę miesięcy?
  • #415 20207686
    Disar
    Poziom 2  
    Wydaje mi sie, że tak - wszystkie grzejniki grzeją. Do momentu remontu wszyskie grzejniki były powyżej kotła (kocioł na parterze, grzejniki na 1 i 2 piętrze). Dodane zostały dwa grzejniki na parterze poniżej poziomu kotła, ale też robią się ciepłe. Piec blokuje zarówno gdy ustawię na nim 60 jak i 45 stopni.
  • #416 20207687
    mathia74
    Poziom 15  
    Sprawdź i wyczyść OBA syfony. Jeden z nich jest wewnątrz kotła dostępny po zdjęciu obudowy.
  • #417 20207769
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 184
    Jak długo był bez zasilania to pompa mogła się zablokować. A c.w.u grzeje poprawnie?
  • #418 20209289
    Disar
    Poziom 2  
    Panowie sprawa załatwiona! Wymiennik ciepła był strasznie zabrudzony i zatkał się odpływ skroplin. Po czyszczeniu wszystkie objawy minęły.
  • #419 20209671
    mathia74
    Poziom 15  
    Otóż to, właśnie o tym Ci pisałem. Nie każdy wie, że w tych kotłach znajdują się dwa takie syfony i często problemem jest ten wbudowany w kotle. Niektórzy niedouczeni serwisanci zapominają o nim i wtedy kłopoty gotowe. Zdarza się też, że wpadają do niego przez komin małe ptaki i mogą go zatkać, objawy są też takie jak opisał to kolega wyżej.
  • #420 20233126
    Moris10
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Mam kocioł Kompakt hre eco 18/24 z przepływowym grzaniem cwu. Czy jest możliwość w tym kotle zrobienia dwóch niezależnych obiegów c.o jeden do co drugi do zasobnika?
    Myślałem o jakimś zaworze trójdrogowy, ale w instrukcji brak info czy kocioł umiałby takim zaworem sterować na podstawie danych z czujnik cwu.
    Jedynie co mi przychodzi do głowy to prosty termostat, który by zasterowywal jednocześnie kocioł do pracy i sterował zaworem trójdrogowym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kotła gazowego kondensacyjnego ACV Kompakt HR eco 18/24 kW Solo, obejmując uwagi, porady i opinie użytkowników dotyczące jego eksploatacji, ustawień i problemów technicznych. Poruszono kwestie sterowania kotłem, w tym zastosowania sterowników OpenTherm (np. Elektrobock PT52) oraz regulatorów bezprzewodowych (Salus, Euroster, Honeywell Evohome, Beretta BeSmart), ich kompatybilności i funkcji, takich jak modulacja palnika, histereza temperatury i parametry P (czas przerwy pracy kotła). Omówiono problem taktowania kotła wynikający z wysokiej mocy minimalnej i małego zapotrzebowania na ciepło, co można częściowo złagodzić przez obniżenie mocy minimalnej w menu serwisowym oraz zastosowanie bufora ciepła. Wskazano na trudności z ustawieniami minimalnych obrotów wentylatora i ich wpływ na moc minimalną kotła. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z czyszczeniem wymiennika (preparaty Wurth, Sotin 240) oraz problemami z odgłosami pracy kotła wynikającymi z rozszerzalności cieplnej elementów wymiennika. Poruszono temat problemów z ciepłą wodą użytkową (CWU), w tym opóźnionym załączaniem kotła, niedostatecznym podgrzewaniem zasobnika (np. Galmet 140 l), możliwymi usterkami zaworu trójdrogowego i czujnika temperatury zasobnika. Omówiono znaczenie oryginalnych zasobników ACV (Comfort, Smart) dla optymalnej pracy kotła. Użytkownicy wymieniali się wskazówkami dotyczącymi ustawień krzywej grzewczej, różnicy temperatur między zasilaniem a powrotem, a także ekonomii pracy kotła przy różnych temperaturach zadanych. Podkreślono, że prawidłowa regulacja wymaga wielotygodniowej obserwacji i dostosowania parametrów do konkretnej instalacji, co często przekracza możliwości serwisantów. Wskazano na problemy z serwisem i potrzebę samodzielnego eksperymentowania z ustawieniami. Poruszono także kwestie sterowania pompą obiegową w trybie letnim oraz możliwości pracy kotła bez sterownika pokojowego, z wykorzystaniem programowalnych głowic termostatycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA