logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadawanie na 88-108 - Pirackie radio - sankcje prawne?

Tomek515 25 Gru 2018 21:57 15072 106
REKLAMA
  • #1 17650921
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam, kilka dni temu dowiedziałem się iż w Krakowie i okolicach dostępne jest amatorskie radio. Fakt nadaje w okolicach 96 i ma niezły zasięg. Jest też RDS.

Wiadome iż jest to działanie niezgodne z prawem, ale chciałbym dowiedzieć się jakie są znane wam sankcje prawne.

Gdzieś czytam ?grozi kara pozbawienia wolności od 1 do 3 lat?, ale za np. kierowanie samochodem po użyciu alko też grozi kara pozbawiania wolności a w praktyce ludzi się za to praktycznie nie zamyka.

Przechodząc do sedna:

Jakie są znane wam nałożone grzywny/kary za prowadzenia tego typu radia. Ciekawi mnie zarówno samo nadawanie jak i upublicznianie utworów.
  • REKLAMA
  • #2 17650929
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Tomek515 napisał:
    Gdzieś czytam „grozi kara pozbawienia wolności od 1 do 3 lat” ale za np kierowanie samochodem po użyciu alko tez grozi kara pozbawiania wolności a w praktyce ludzi się za to praktycznie nie zamyka.
    Ale pozbawia się ich prawa kierowania pojazdami i nakłada grzywny. Podobnie z nieuprawnionym używaniem eteru. O ile powiedzmy za same pogwałcenie ustawy będzie jakaś tam grzywna i wyrok w zawieszeniu, o tyle roszczenia właścicieli praw autorskich, rozpowszechnianych utworów boleśnie mogą zapaść w pamięci. Więc chyba nie warto.
  • #3 17650998
    Tomek515
    Poziom 23  
    Właśnie o to mi chodzi, może zaboleć ale jak bardzo i co mówi praktyka.

Nieraz za coś rażącego społecznie są marne kary, a za przysłowiowy drobiazg można mieć zadziwiający problem.
    Z jednej strony myślę, a kto wie, może z 500 zł kary i na tym koniec. Może przy okazji jakoś lewy system czy coś.
    Z drugiej strony zasięg na milionowe miasto i praca w rejonie dużej stacji. Kogoś może to kłuć w oczy. Może będzie to i naście tysięcy?
  • #4 17651054
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Nie szukaj sobie problemu.
    Nadawcy płacą straszne kwoty za możliwość nadawania.
    Nie udźwigniesz kary kup cb i tam się baw.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #5 17651166
    Tomek515
    Poziom 23  
    Kolego, źle mnie zrozumiałeś. Absolutnie nie jestem zainteresowany taką zabawą ?

Chodzi mi o stację, o której pisałem w pierwszym poście. Zaintrygowało mnie właśnie to, jaki ma zasięg i czy ktoś, kto ją prowadzi, nie boi się konsekwencji, czy może nie zdaje sobie sprawy jakie one są ? ( no właśnie jakie?) Pamiętam, lata temu słyszało się, że gdzieś tu czy tam na osiedlu, "dj seba" miał radio ale to były pionki z zasięgiem mizernym. Kto by tego szukał, jak to była chwilowa moda w wakacje.
  • REKLAMA
  • #6 17651242
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Do autora tematu:
    Ustawa o Radiofonii i Telewizji (Dz. U. 2004 nr 253 poz 2531) wyciąg.

Art. 2. 1. Prawo rozpowszechniania programów radiowych i telewizyjnych przysługuje jednostkom publicznej radiofonii i telewizji oraz osobom, które uzyskały koncesję na taką działalność.
    Opłaty stałe dla UKF obecnie wynoszą: 5710 zł dla zasięgu do 0,5 mln mieszkańców, 85 710 za docieranie do 0,5 – 5 mln osób oraz 228 570 za zasięg powyżej 5 mln osób.
  • #7 17651561
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ale tutaj, jeśli dobrze rozumiem, przytaczasz opłaty płacone z góry, a nie formy kary za ich nieuiszczenie.
  • REKLAMA
  • #8 17651621
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Pewnie w razie czego będzie trzeba uiścić zaległą opłatę oraz dodatkowo stosowną karę...
  • #9 17651784
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    Dlatego właśnie w Polsce jest bardzo mało lokalnych stacji radiofonicznych o zasięgu kilkunastu-kilkudziesięciu kilometrów.
    Sama biurokracja, i koszty związane z uzyskaniem licencji to masakra.
  • #10 17652536
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 313
    Sprawa ma co najmniej jeszcze dwa aspekty:
    1. system polityczny upodabnia się do tego z lat osiemdziesiątych poprzedniego stulecia,
    2. tantiemy,
    reakcja odpowiednich organów może być nieprzewidywalna.
  • #11 17653747
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    A mogło być tak pięknie, gdyby tacy ludzie jak np. ś.p. Zbigniew Romaszewski zamiast wikłać się w politykę, działaliby na rzecz legalizacji w Polsce stacji typu Low Power FM, z takim samym zaangażowaniem z jakim w latach 80. prowadzili Radio Solidarność...

shadow0013 napisał:

2. tantiemy,
    reakcja odpowiednich organów może być nieprzewidywalna.

Z wjazdem antyterrorystów o szóstej rano włącznie...
    A sprawę tantiem rozwiązał był swego czasu właściciel warszawskiego Radia Jutrzenka. Po prostu grał własne kompozycje na pianinie...
  • #12 17653766
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    Tomek515 napisał:
    Zaintrygowało mnie właśnie to jaki ma zasięg i czy ktoś kto ja prowadzi nie boi się konsekwencji czy może nie zdaje sobie sprawy jakie one są ?

Myślę że zna konsekwencje bardzo dobrze, i jeszcze lepiej zna metody kamuflażu nadajnika anteny linii toru audio, zasilania.
    Jak znajdą sprzęt to nie będą wiedzieć do kogo należy, i kogo w takiej sytuacji mają ukarać mandatem czy innym.

Poza tym to mała szkodliwość społeczna, i nie porównujmy tego do pijanego kierowcy.
    Pijany na drodze może zabić. Czy jakiekolwiek pirackie radio kogoś zabiło, raczej nie.
  • #13 17654081
    Tomek515
    Poziom 23  
    Zgadzam się moim zdaniem takie radio to nie jakieś cuda porównanie przypadkowe.
    Też zastanawiałem się nad maskowaniem tego i faktycznie wydaje mi się ze jeśli ktoś nie jest głupi i nie ma masztu na balkonie w bloku tylko jakieś przemyślane rozwiązania to może funkcjonować bezpiecznie.
    Przyznam szczerze że ciekawi mie ile ten projekt wytrzyma :-) jest w tym trochę nostalgii bo myślałem że wszystko tego typu już nie wroci- internet.

Nie mniej jednak wciąz ciekawi mnie jakie są za to kary. Wydaje mi się ze w ogóle mało jest przypadków karania za tego typu działania.
  • #14 17654099
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    Hej, mógłbyś podać na jakiej częstotliwości nadaje to amatorskie radio? chętnie bym posłuchał :)
  • #15 17654230
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Tomek515 napisał:
    Też zastanawiałem się nad maskowaniem tego i faktycznie wydaje mi się ze jeśli ktoś nie jest głupi i nie ma masztu na balkonie w bloku tylko jakieś przemyślane rozwiązania to może funkcjonować bezpiecznie.
    Gestapo w latach 30 - 40 ubiegłego wieku oczywiście, potrafiło namierzyć dużo "mniejsze " nadajniki, z bardzo dużą dokładnością. Życzę powodzenia w
    Tomek515 napisał:
    Zdarzyło mi się widzieć samochód PIR , z podobną funkcją jak gestapo, ale z technologią "100 lat do przodu ". Nie wiem czego szukali.
  • #16 17654241
    Rezystor240
    Poziom 42  
    anchilos napisał:
    potrafiło namierzyć dużo "mniejsze " nadajniki, z bardzo dużą dokładnością. Życzę powodzenia w

Bez przesady.
    Wiem z doświadczenia, jeśli miasto nigdy nie miało nalotu z URTIP i nie kontrolują tego (w danym mieście), to możesz włączyć nadajnik 100W z wieżowca i nikt się nie zorientuje.
    Dzień dwa możesz działać bez przerwy, potem z ostrożności, albo bym wyłączył albo zmienił częstotliwość nadawania.
  • #17 17654261
    Tomek515
    Poziom 23  
    pawlik118 napisał:
    Hej, mógłbyś podać na jakiej częstotliwości nadaje to amatorskie radio? chętnie bym posłuchał :)

96,4 w sumie kiedy bym radia nie włączył to gra.

Właśnie to o czym piszecie mnie tez zastanawia. Czy w ogóle jakieś organy maja sprzęt do wykrywania.
    Jeszcze co ciekawe w RDS nadawca podaje nr tel. - pozdrowienia itp. Wiadomo jak z rejestracja kart... ale telefon da się z niezła dokładnością teraz namierzyć.
  • #18 17654272
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Tomek515 napisał:
    Czy w ogóle jakieś organy maja sprzęt do wykrywania.

Oczywiście, na prywatnym podam.

Dodano po 53 [sekundy]:

Tomek515 napisał:
    Wiadomo jak z rejestracja kart... ale telefon da się z niezła dokładnością teraz namierzyć.

Kartę mogli zarejestrować na słupa.
  • #19 17654309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 17654310
    anchilos
    Poziom 39  
    Tomek515 napisał:
    Czy w ogóle jakieś organy maja sprzęt do wykrywania.

[/quote]
    anchilos napisał:
    Zdarzyło mi się widzieć samochód PIR , z podobną funkcją jak gestapo, ale z technologią "100 lat do przodu ". Nie wiem czego szukali.

Rezystor240 napisał:
    jeśli miasto nigdy nie miało nalotu z URTIP i
    Ja, piszę o PIR. Rozszyfruj i sprawdź ich możliwości. Pozdrawiam, owocnych poszukiwań.
  • #21 17654328
    Rezystor240
    Poziom 42  
    @anchilos

Patrz kogo cytujesz, ja tego nie pisałem.
  • REKLAMA
  • #23 17654357
    anchilos
    Poziom 39  
    Rezystor240 napisał:

@anchilos

Patrz kogo cytujesz, ja tego nie pisałem.
    Sorry, poprawiłem. Dziękuję , za zwrócenie uwagi. Jeszcze raz pozdrawiam.
  • #24 17654380
    Tomek515
    Poziom 23  
    drobok napisał:

Jak ci ta stacja przeszkadza to napisz do uke - dostanie karę za każdy piracki utwór + za nadawanie bez zezwolenia + zabiorą mu cały sprzęt nadawczy + ew do dwóch lat

Napewno nie przeszkadza. Czy pochwalam? Sam nie wiem. Audycje często nie dla mnie ;) napewno czy nadaje będę sprawdzał co jakis czas.

Jak widzę spoko mamy instytucji kontroli tej tematyki. Szkoda ze nie maja taryfikatora ;)
  • #25 17654397
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Tomek515 napisał:

...
    Jak widzę spoko mamy instytucji kontroli tej tematyki. Szkoda ze nie maja taryfikatora ;)

Mamy obecnie jedną: UKE.
  • #26 17654398
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Tomek515 napisał:
    Jak widzę spoko mamy instytucji kontroli tej tematyki.

Tak...
    Jedna instytucja przekształca się w drugą tj, zmienia tylko nazwę. Zakres obowiązków zostaje taki sam.
  • #27 17654531
    anchilos
    Poziom 39  
    Grzegorz Markowski napisał:
    Co ma z tym wspólnego Polska Akademia Nauk? B
    Sorry, poprawiłem.
  • #29 17654591
    DANEK1403
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Analizator ręczny pełna profeska do tego malutka antena ręczna kierunkowa , wcześniej siedzieli w aucie i namierzali po czym analizator z anteną w rękę i byli u mnie .
    Sprawa idzie do sądu i sąd decyduje jak ukarać delikwenta w moim przypadku w sumie z kosztami około 900 zł
    Sprzęt przepada na rzecz państwa ,zabezpieczają go u delikwenta w domu przed ponownym użyciem,
    A sąd decyduje co z nim zrobić w moim przypadku miał być zniszczony (ponoć)
    Wpadają i mają wszystko piszą protokół wklejają skany z analizatora drukują zostawiają i jadą przychodzi wezwanie na policję i tam zeznajesz
    Sprawa idzie do sądu .
    W moim przypadku uratowało mnie że była to transmisja innej stacji radiowej w ramach testu (powiedzmy).
    Wpadłem przez przypadek akurat byli w mieście i dokonywali innych pomiarów (zwierzył mi się jeden z panów ten drugi to służbista jest)
    Nie lubią takiej łapanki bo to dużo papierkowej roboty jest no chyba że dostaną zgłoszenie to muszą jechać .
    W każdym bądź razie dziadzia był zachwycony jak pracuje ta samoróbka .
    Z sprzętu dostali opakowanie , poprosiłem kumpla z drukarni i dorobił plomby po czym wybebeszyłem urządzenie a na sztukę coś tam powkładałem
    do środka Jakiś tam transmiter z zasilaczem i tak to się skończyło .
  • #30 17654592
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    anchilos napisał:
    Moja "interpunkcja" , to chyba sprawa między mną i Moderatorem

Nie, to sprawa wszystkich użytkowników tego forum. Byłaby Twoja i moderatora gdyście sobie pisali pw, ale piszesz publicznie i inni to czytają. Nie jestem jakimś purystą językowym, ale piszesz tak, że oczy bolą. A odpowiedź na zwróconą uwagę jest w Twoim wykonaniu niegrzeczna i mówi wszystkim, gdzie masz cudze zdanie.

Dodano po 5 [minuty]:

DANEK1403 napisał:
    Sprawa idzie do sądu i sąd decyduje jak ukarać delikwenta w moim przypadku w sumie z kosztami około 900 zł

A w jakim okresie to się wydarzyło? Lata temu czy to jakaś w miarę aktualna sprawa?
    W latach późno 90-tych, też nadawałem. Ale moc znikoma za to miasto duże. No i krótko, bo szybko mi się znudziło.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nielegalnego nadawania radiowego w Polsce, szczególnie w Krakowie, gdzie amatorskie radio nadaje na częstotliwości 96,4 MHz. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat potencjalnych sankcji prawnych za prowadzenie pirackiego radia, wskazując na grzywny oraz możliwość kary pozbawienia wolności. Wskazano, że nadawcy muszą płacić wysokie opłaty za koncesje, a nielegalne nadawanie może prowadzić do poważnych konsekwencji, w tym utraty sprzętu. Uczestnicy zauważają, że w Polsce istnieje niewiele lokalnych stacji radiowych z powodu biurokracji i kosztów związanych z uzyskaniem licencji. Wspomniano również o problemach z prawami autorskimi i konieczności opłacania tantiem dla ZAIKS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA